Kolovoz 14, 2025, 02:42:21 prijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: ciklidi afrika svi zajedno zasto ne  (Posjeta: 3615 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline SMRTNIK

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 40
ciklidi afrika svi zajedno zasto ne
« u: Ožujak 22, 2010, 21:59:08 poslijepodne »
znaci zanima me zasto svi ciklidi iz jezera victorija,malawi,tanganyika nebi zivjeli zajedno posto su nekad daleko u povijesti ta jezera bila spojena.
mislim jeli ko to probao???

Offline Bojko

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
Odg: ciklidi afrika svi zajedno zasto ne
« Odgovori #1 u: Ožujak 22, 2010, 22:02:38 poslijepodne »
Ako se ugleda na kemizam vode uslovno mogu biti skupa ciklidi jezera Malavi i Viktorije,Tanganjikanci ne mogu.

Offline SMRTNIK

• Punopravni član
« Odgovori #2 u: Ožujak 22, 2010, 22:03:52 poslijepodne »
to da al ja imam iste parametre u malawi i tangaynika akvariju posto nista ne dodajem osim ffm i sve ok za sad

Offline zeki972

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 52
« Odgovori #3 u: Ožujak 22, 2010, 22:06:57 poslijepodne »
dobro si rekao..." za sad"

Offline SMRTNIK

• Punopravni član
« Odgovori #4 u: Ožujak 22, 2010, 22:08:11 poslijepodne »
tj.4 mjeseca tangaynikanci 1 mjesec malawci

Offline Bojko

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
« Odgovori #5 u: Ožujak 22, 2010, 22:13:28 poslijepodne »
Ja gledam na to ovako:ili ili.Odlućiš se za jedno jezero, uradiš akvarij u tom pravcu i kad ti dosadi, ideš na drugo jezero ili kupiš novi akvarij i iamš ciklide iz obadvoje jezera i kasnije još nabaviš nove akvarije.
Za mene je to smisao ciklidistike i uzivanja u ciklidima.

Offline SMRTNIK

• Punopravni član
« Odgovori #6 u: Ožujak 22, 2010, 22:17:14 poslijepodne »
ja imam malavce u 270l a tangaynikance u 100l pa samo sam pitao dali bi to funkcionirialo dali je neko probao

Offline 206turbo

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
  • Hrvatska udruga ciklidofila
« Odgovori #7 u: Ožujak 22, 2010, 22:22:28 poslijepodne »
mozda i bi funkcioniralo ali zasto to raditi, te ribe se nisu nikad mogle susresti u prirodi, a ima razlika i u prehrani.
ima u svakom jezeru dovoljno lijepih i zanimljivih riba bez da se stavljaju sve skupa u jedan tank.
na kraju krajeva ,probaš pa vidiš, bar ce biti info iz prve ruke dali moze ili nemoze,ne???!!! -?
nas četvorica, pojeli smo 2 cijela janjeta i popili 50 litara gemišteka, i mi da krenemo susjed, kad oni iz kafane za nama........

Offline vjeko38

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
    • panda.fullbusiness.hr
« Odgovori #8 u: Ožujak 23, 2010, 08:34:45 prijepodne »
Slažem se s Bojkom i turbom.. Mislim , možeš kombinirati za svoj gušt kako god želiš, ali na kraju ćeš uvidjeti da je ljepše ih imati u par različitih akvarija. Više ćeš uživati. Nedavno smo se dopisivali u vezi kombinacije hapsova i mbuna.. po meni ista stvar, ti radiš akvarij za svoj užitak pa sve dok tebi to predstavlja užitak i dok ti je lijepo super uživaj..Sa vremenom ćeš vidjeti što ti paše u akvariju a što ne, pa ćeš napraviti selekciju.
ZADAR
Kad molim, ne molim za ishod, već da budem dorastao borbi u koju se upuštam..

Offline aquabot

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 39
  • codename franjo
« Odgovori #9 u: Ožujak 23, 2010, 11:26:52 prijepodne »
ja imam malavce u 270l a tangaynikance u 100l pa samo sam pitao dali bi to funkcionirialo dali je neko probao
je, probao je netko . evo link : https://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=38501.0

nije probao samo netko.  ;) dosta ljudi s foruma drži altolamprologuse, leleupije i druge razne istočnoafričke ciklide s barbusima, skalarima, zebricama, udovicama, gupijima, itd, da sad ne nabrajam kaj sam sve vidio pokojekuda. nije da je biotopski, niti svi ljudi imaju potrebu imati full biotposki akvarij, al naše ribe i tak nemaju veze sa ribama iz jezera, osim naravno ulovljenih divljaka, a njih rijetko tko ima.

Offline TiTech

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 44
  • North & Central America
    • Akvarij.NET
« Odgovori #10 u: Ožujak 23, 2010, 11:42:39 prijepodne »
Pa dobro ljudi svasta drze zajedno sto zbog nedostatka prostora, neznanja, financija  i to je jednostavno tako, ali ako ikako mozemo zasto ne tom nasem ciklidu/ima pruziti adekvatan i dostojanstven zivot!?  ;)

Offline aquabot

• Punopravni član
  • codename franjo
« Odgovori #11 u: Ožujak 23, 2010, 11:52:53 prijepodne »
bez brige. isti imaju velike akvarije, previše prostora i financija, a i dovoljno znanja. samo ziher, radi osude, neće postat slike svojih akvarija ovdje, a što je šteta, jer bismo svi malo proširili vidike. negdje su neki u svojim postovima usput i spominjali kombinacije riba koje imaju. ne kažem da je to dobro, niti da je poželjno, al se očito može.
ja sam recimo prodao akvarij i nisam imao kuda s jatom Boehlkea fredcochui, pa sam ih par tjedana držao s tanganyikancima (umjesto leptosoma  ;) ). mogu reći da su mi se pokazale ljepše i bolje u smislu živosti akvarija nego same leptosome. držale su se samo gornje trećine akvarija i živahno plivale.  :up:

Offline vjeko38

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
    • panda.fullbusiness.hr
« Odgovori #12 u: Ožujak 23, 2010, 12:23:11 poslijepodne »
Pa ja to ne bih nazvao širenjem vidika.. već bih to nazvao novim opcijama koje ljudi prakticiraju. Nemojte krivo shvatiti, bilo bi dobro da ti ljudi koji imaju takve akvarije (kod nas) slikaju svoje akvarije. Nismo tu samo radi kritika, ali i ako se uputi koja kritika na takav akvarij, ona nije zlonamjerna, već pokušavamo reći da bismo trebali što je moguće više dočarati određeni ambijent i ribe koje tamo obitavaju. Nekima to može biti lijepo, o ukusima se ne može raspravljati.
ZADAR
Kad molim, ne molim za ishod, već da budem dorastao borbi u koju se upuštam..

Offline Faber

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 42
  • Lega iz Dubrovnika 8)
« Odgovori #13 u: Ožujak 23, 2010, 15:18:30 poslijepodne »
Pa ni neke razlicite ciklide iz jezera Tanganjika nije pozeljno drzat skupa u istom akvariju zar ne?ne znam kak je kod ostalih iz drugih jezera al vjerujem da je slicna ako ne i ista situacija.
Ja se ne bih petljao u tudje zelje,niti bih "osudjivao" drukcije zelje od mojih..ja znam sto bih ja stavio i znam kako bi iste hranio i ostalo.
N.multifasciatus
 Cayman60
Tanganyika  Watt Wolln Wir Trinken? so ein durst

Offline Zeleni

• Punopravni član
« Odgovori #14 u: Ožujak 23, 2010, 16:01:54 poslijepodne »
Pa dobro ljudi svasta drze zajedno sto zbog nedostatka prostora, neznanja, financija  i to je jednostavno tako, ali ako ikako mozemo zasto ne tom nasem ciklidu/ima pruziti adekvatan i dostojanstven zivot!?  ;)

slažem se sa TiTechom... ipak je to bit akvaritike, opet sad ovisi o tome koliko tko može, ali uvijek se da nešto iskombinirat :)

Offline aquabot

• Punopravni član
  • codename franjo
« Odgovori #15 u: Ožujak 23, 2010, 17:27:03 poslijepodne »
Pa ni neke razlicite ciklide iz jezera Tanganjika nije pozeljno drzat skupa u istom akvariju zar ne?ne znam kak je kod ostalih iz drugih jezera al vjerujem da je slicna ako ne i ista situacija.
Ja se ne bih petljao u tudje zelje,niti bih "osudjivao" drukcije zelje od mojih..ja znam sto bih ja stavio i znam kako bi iste hranio i ostalo.
da, fakat. al kad si ti u pitanju mogu se u akvariju imati i ribe s različitih kontinenata. :up:

btw, kolko primjećujem, dosta ljudi s afričkim ciklidima drži azijske ribe, ili ancistruse, plecose. kaj reći na to?

Offline SMRTNIK

• Punopravni član
« Odgovori #16 u: Ožujak 23, 2010, 17:40:31 poslijepodne »

Offline aquabot

• Punopravni član
  • codename franjo
« Odgovori #17 u: Ožujak 23, 2010, 17:44:06 poslijepodne »
doduše "malko"  :roll:  je pretjerao  :D , al eto, svaka mu čast na hrabrosti. negdje je livada rekao nešto u smislu: "akvarij je za ribe, a vodu mogu držat i u čaši".  :D

Offline Faber

• Punopravni član
  • Lega iz Dubrovnika 8)
« Odgovori #18 u: Ožujak 23, 2010, 18:39:35 poslijepodne »
da, fakat. al kad si ti u pitanju mogu se u akvariju imati i ribe s različitih kontinenata. :up:

btw, kolko primjećujem, dosta ljudi s afričkim ciklidima drži azijske ribe, ili ancistruse, plecose. kaj reći na to?
kad sam JA u pitanju? di to? ne..zabrijao si nešto prika.Multić tank-uz multiće samo je jedna transcriptusica,Tanga tank samo su tanganyika ciklidi(svejedi i predatori)...drugih afričkih ciklida nemam.. :)
a ako si mislio tetre i ostalo..to mješam..al ipak igrom slučaja u biljnom su mi samo ribe iz Južne Amerike...u low lightu Azija osim 3 tetre i jednog ancistrusa,i mali tankić samo su endleri... mislim...al tu nije riječ o ciklidima :up:
« Zadnja izmjena: Ožujak 23, 2010, 18:49:47 poslijepodne od Faber »
N.multifasciatus
 Cayman60

Offline TiTech

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 44
  • North & Central America
    • Akvarij.NET
« Odgovori #19 u: Ožujak 23, 2010, 18:44:48 poslijepodne »
bez brige. isti imaju velike akvarije, previše prostora i financija, a i dovoljno znanja. samo ziher, radi osude, neće postat slike svojih akvarija ovdje, a što je šteta, jer bismo svi malo proširili vidike. negdje su neki u svojim postovima usput i spominjali kombinacije riba koje imaju. ne kažem da je to dobro, niti da je poželjno, al se očito može.
ja sam recimo prodao akvarij i nisam imao kuda s jatom Boehlkea fredcochui, pa sam ih par tjedana držao s tanganyikancima (umjesto leptosoma  ;) ). mogu reći da su mi se pokazale ljepše i bolje u smislu živosti akvarija nego same leptosome. držale su se samo gornje trećine akvarija i živahno plivale.  :up:

Cisto sumnjam da imaju previse prostora jer ga je uvijek premalo to mogu tvrditi jer poznajem dosta ljudi koji imaju par akvarija do par desetaka te sam imam vise nego pretjerano akvarija sto malih, srdenjih, velikih i uvijek mi fali pa recimo jos jedan za tu i tu vrstu/e koje bi htio imati, drzatii i tako to ide u nedogled dok se stvarno ne dostigne gornja granica sto prostorna, financijska, osobna kako sam i u svojem prijasnjem postu rekao.

Pa ja to nebi nazvao prosirenjem vidika vise svastarenjem, mada ja ne poznajem i neznam sta ti "X" ljudi koje spominjes imaju i sta sve drze zajedno i ne opovrgavam cinjenicu da se svasta nemoze drzati zajedno u akvariju, jer sam i sam svasta isprobavao i kombinirao pogotovo u pocecima di sam se jos trazio kao akvarista/ciklidofil, ali sada kad vise manje znam sto hocu i zelim ne pada mi napamet recimo mjesati kontinente, jezera... Jednostavno mi je to bezveze i nemam potrebu sebi ili drugima dokazivati da te neke kombinacije koje se nikako ne preporucaju mogu funkcionirati, a opet imao sam dosta slucajeva di mi neke "sigurne" kombinacije nisu funkcionirale, a kod drugih jesu tako da opcenito govoriti je uvijek jako nezahvalno.

Svaki akvarij je prica za sebe i ovisi o puno pojedinosti i sitnica!  ;)

nije ovo lose https://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=38501.0

Nije lose, ali u ovakvom stanju nije ni za pohvalu, doduse akvarij je jako lijepo slozen, ali po meni osobno treba dobrano srezati broj riba i odluciti se za nesto... S obzirom na velicinu tanka i rockscape ja bi se odlucio na mbune koje ovdje i prevladavaju i na kraju covjeka pohvalio i  :klap:.  :)

Offline aquabot

• Punopravni član
  • codename franjo
« Odgovori #20 u: Ožujak 23, 2010, 19:13:16 poslijepodne »
Nije lose, ali u ovakvom stanju nije ni za pohvalu, doduse akvarij je jako lijepo slozen, ali po meni osobno treba dobrano srezati broj riba i odluciti se za nesto... S obzirom na velicinu tanka i rockscape ja bi se odlucio na mbune koje ovdje i prevladavaju i na kraju covjeka pohvalio i  :klap:.  :)
titech, u pravu si.  ;)

a ti bi faber malo miješao, a malo nebi.  :D  danio zebrice su azijske, a ti ih imaš sa amerima, bez obzira na to kaj nisu ciklidi. daj se odluči.

Offline Faber

• Punopravni član
  • Lega iz Dubrovnika 8)
« Odgovori #21 u: Ožujak 23, 2010, 19:18:37 poslijepodne »
titech, u pravu si.  ;)

a ti bi faber malo miješao, a malo nebi.  :D  danio zebrice su azijske, a ti ih imaš sa amerima, bez obzira na to kaj nisu ciklidi. daj se odluči.
ne ciklide nebi.a haracine i ostale tetre i to,pa zaš ne?  :D
to je druga stvar.to su biljni ajvari :D
al ovdje je priča o ciklidima ne? :up: a to pazim em na kemiju em na ishranu em na jezero.
N.multifasciatus
 Cayman60

Offline aquabot

• Punopravni član
  • codename franjo
« Odgovori #22 u: Ožujak 23, 2010, 19:32:52 poslijepodne »
e pa smrtnik je isto pitao "i to,pa zaš ne?", a ti koji čak i kontinentalno miješaš riblje biotope u daleko manjem akvariju se javiš da ne. nije li to s tvoje strane malo licemjerno?  :)

Offline SMRTNIK

• Punopravni član
« Odgovori #23 u: Ožujak 23, 2010, 19:39:43 poslijepodne »
e pa smrtnik je isto pitao "i to,pa zaš ne?", a ti koji čak i kontinentalno miješaš riblje biotope u daleko manjem akvariju se javiš da ne. nije li to s tvoje strane malo licemjerno?  :)
slazem se :up:

Offline ceh

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 50
« Odgovori #24 u: Ožujak 23, 2010, 19:47:27 poslijepodne »
e kad bi ribe mogle prićat pa nam reć kog vole kog nevole   :D :D
Please remember that the following comments are personal experiences and may or may not apply to your setup. Use them as guide to help better understand your fish,