misliš?
čisto sumnjam da to nema nikakve veze..daj mi objasni, zanima me..
gledamo teoretski lampa t5 od 24 w je taman duga da ti pokrije akvarij od 60cm dužine..po ovom tvojem bila bi samo ona dovoljan ako nemjestiš da ti reflektor daje još dodatnih 100 - 150% svjetlosti..
mislim da imaju veze lumeni i watti po litri jer oba dva znamo da reflektor ne reflektira svjetlost po cijelom tanku, već baca snop svjetlosti pod odeđenim kutem u tank, i ova od 24w nikako ne može biti dovoljna za tank dužine 60 cm...
Ne znam kako si to dosao do svih ovih gore zakljucaka iz ove teme...al dobro. Da li mislim? Ma ne eto dosadno mi pa pisem bezveze.

Sumnjaš? Lampa od 24w ne bi bila dovoljna za akvarij od 60 cm nego dvije takve, jedna naprijed jedna iza kao i za svaki drugi akvarij. A kad sam rekao da ne valja watt ili lumen ili sta sam jos cuo lux/po m2

, mislio sam na to da neću sigurno uzet kalkulator i računat koliko ću rasvjete stavit, nego ću stavit naprijed lampu dužine akvarija, iza lampu i gotovo. To će odradit većinu postava bez beda. Ako mi je previsok akvarij ili preširok, pa ove dvije lampe ne pokriju sve, dodat ću još lampu ili dvije.
Znači gledat ću koristit što je manje moguće svjetla, a da mi biljke rastu. Sa dobrim co2 i cirkulacijom to je dobitna kombinacija za uspješan akvarij bez algi. Svaki iskusniji biljni akvarist će ti to reć.
Nikakav broj watta po litri, lumena i bilo čega drugog i zbunjivanje ekipe sa takvim pravilima. Eto najjednostavnije moguće rečeno.