Kolovoz 15, 2025, 07:03:11 prijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Dodavanje rasvjete  (Posjeta: 1905 vremena)

0 Članova i 2 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline alensab

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
Dodavanje rasvjete
« u: Ožujak 20, 2010, 18:38:56 poslijepodne »
imam juwel rio 180 i zanima me da sa nekim vremenom dodam rasvjetu neki racunaju 1w=1L neki 0.5w=1L a neki to racunaju u kelvinima koliko je lampa jaka pa bi me zanimalo kako to racunate koliko kelvina na koliko litara.

Offline cann

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
Odg: Dodavanje rasvjete
« Odgovori #1 u: Ožujak 20, 2010, 18:40:56 poslijepodne »
kelvinima se mjeri temperatura svjetlosnog snopa koje ta lampa ima, za bilje od 5000 - 7000 kelvina
a watt po litri  baš više i ne bi mogli reći  više se danas i točnije je kada se koristi lumena po litri

Offline Nuclear

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 38
« Odgovori #2 u: Ožujak 20, 2010, 19:40:56 poslijepodne »
Rio 180 imam i ja. Ovaj novi s T5 lampama od 45W. Lampe su stvarno dobre

Sa reflektorima ti je dovoljno za uzgajanje većine bilja, čak i onog malo zahtjevnijeg. Meni recimo Pogostemon heferi sasvim solidno raste, Limnophila aromantica isto.

Planiram dodati još jednu lampu u zadnji dio akvarija i to bi trebalo pokriti sve zahtjeve. Ovaj član https://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=35719.0 ti i ima tak složeno sa još jednom lampom u zadnjem dijelu i odlično mu bilje uspjeva. Uspjevalo mu je sasvim solidno dok je imao samo 2 lampe. Pogledaj slikice.

Offline lp

• Punopravni član
    • HAS - HrAquascape.org
« Odgovori #3 u: Ožujak 20, 2010, 20:06:12 poslijepodne »
« Zadnja izmjena: Ožujak 22, 2010, 09:13:34 prijepodne od Maxim »

Offline alensab

• Punopravni član
« Odgovori #4 u: Ožujak 20, 2010, 23:21:15 poslijepodne »
hvala vam svima. ;) :)

Offline alensab

• Punopravni član
« Odgovori #5 u: Ožujak 21, 2010, 00:06:31 prijepodne »
Ip to znaci koliko sam ja shatio da bi samo reflektore trebao uzet jer imam 2 neonke t5 i jedna je 9000k a druga 4100k  90w u kompletu + reflektore ("Proizvođači opreme tvrde da reflektori svojim djelovanjem povećavaju intenzitet svjetlosti za 150%. Možda ne baš toliko, al nisu daleko od istine.").

Offline lp

• Punopravni član
    • HAS - HrAquascape.org
« Odgovori #6 u: Ožujak 21, 2010, 07:39:09 prijepodne »
Pa ne mogu baš pisat u postotcima jer bi za to trebalo napraviti nekakav znanstveni pokus...al logično kad lampa svjetli oko sebe, samo dio svjetlosti ide u akvarij, a ostatak svjetlosti se rasprši jer lampa svjetli na sve strane.

Ako imaš reflektor onda se veći dio te raspršene svjetlosti reflektira nazad u akvarij te sigurno dobiješ puno više svjetla nego prije.

Nabaviš dobre reflektore (ne znam jel se odmah dobiju) i s tom rasvjetom ćeš moći držati gotovo sve biljke.  ;)

Offline alensab

• Punopravni član
« Odgovori #7 u: Ožujak 21, 2010, 11:51:34 prijepodne »
Pogledaj moj potpis tamo sam stavio par slika kako sam napravio reflektor vidi dali je ok ili da kupim oaj ko na tvojoj slici.

Offline lp

• Punopravni član
    • HAS - HrAquascape.org
« Odgovori #8 u: Ožujak 21, 2010, 12:34:08 poslijepodne »
Kupi bas pravi reflektor...folija je bolje nego ništa, al nije ni blizu reflektoru.

Sa reflektorom ćeš bolje iskoristiti svjetlost žarulje. Da ne bi mislio da će ti ta 1 lampa svjetliti sa reflektorom duplo 90W, pa imaš sve skupa 180W. Nemaš, nego si sa reflektorom izvukao najbolje iz lampe jer se većina svjetlosti reflektira u akvarij. Na to se misli kad se kaže povećava intezitet svjetlosti 100-150%, da reflektor povećava iskoristivost lampe.

A ovo za 1w/l za biljni akvarij, ili lumeni ili ne znam kakvi izračuni...važna je pokrivenost akvarija svjetlom, da svaka biljka ima svjetla dovoljno, a ne da imaš hrpu watta po litru, ili lumena ili ne znam kakva računanja.  ;)
« Zadnja izmjena: Ožujak 21, 2010, 12:45:12 poslijepodne od lp »

Offline alensab

• Punopravni član
« Odgovori #9 u: Ožujak 21, 2010, 13:40:32 poslijepodne »
Hvala ti na pomoci idem u pon. kupiti reflektore.lijep pozdrav.

Offline Nuclear

• Punopravni član
« Odgovori #10 u: Ožujak 21, 2010, 14:03:47 poslijepodne »
Ja reflektor taj tražim po ZG već mjesec dana. Nema nigdje.

Offline alensab

• Punopravni član
« Odgovori #11 u: Ožujak 21, 2010, 14:22:57 poslijepodne »
Ja sam ga vidio u pet centru u rijeci jos neki dan samo nisam htio kupovat, ali neznam cijenu.

Offline cann

• Punopravni član
« Odgovori #12 u: Ožujak 21, 2010, 14:23:53 poslijepodne »

A ovo za 1w/l za biljni akvarij, ili lumeni ili ne znam kakvi izračuni...važna je pokrivenost akvarija svjetlom, da svaka biljka ima svjetla dovoljno, a ne da imaš hrpu watta po litru, ili lumena ili ne znam kakva računanja.  ;)

misliš?

čisto sumnjam da to nema nikakve veze..daj mi objasni, zanima me..
gledamo teoretski lampa t5 od 24 w je taman duga da ti pokrije akvarij od 60cm dužine..po ovom tvojem bila bi samo ona dovoljan ako nemjestiš da ti reflektor daje još dodatnih 100 - 150% svjetlosti..
mislim da imaju veze lumeni i watti po litri jer oba dva znamo da reflektor ne reflektira svjetlost po cijelom tanku, već baca snop svjetlosti pod odeđenim kutem u tank, i ova od 24w nikako ne može biti dovoljna za tank dužine 60 cm...

Offline Nuclear

• Punopravni član
« Odgovori #13 u: Ožujak 21, 2010, 14:37:58 poslijepodne »
Ja sam ga vidio u pet centru u rijeci jos neki dan samo nisam htio kupovat, ali neznam cijenu.

100kn komad, malo skupo za komad lima

Offline alensab

• Punopravni član
« Odgovori #14 u: Ožujak 21, 2010, 14:41:32 poslijepodne »
sta 100 kn kosta. je...e je skupo

Offline lp

• Punopravni član
    • HAS - HrAquascape.org
« Odgovori #15 u: Ožujak 21, 2010, 14:53:50 poslijepodne »
misliš?

gledamo teoretski lampa t5 od 24 w je taman duga da ti pokrije akvarij od 60cm dužine..po ovom tvojem bila bi samo ona dovoljan ako nemjestiš da ti reflektor daje još dodatnih 100 - 150% svjetlosti..
mislim da imaju veze lumeni i watti po litri jer oba dva znamo da reflektor ne reflektira svjetlost po cijelom tanku, već baca snop svjetlosti pod odeđenim kutem u tank, i ova od 24w nikako ne može biti dovoljna za tank dužine 60 cm...

Ne znam kako si to dosao do svih ovih gore zakljucaka iz ove teme...al dobro. Da li mislim? Ma ne eto dosadno mi pa pisem bezveze.  :D

Sumnjaš? Lampa od 24w ne bi bila dovoljna za akvarij od 60 cm nego dvije takve, jedna naprijed jedna iza kao i za svaki drugi akvarij. A kad sam rekao da ne valja watt ili lumen ili sta sam jos cuo lux/po m2  :D, mislio sam na to da neću sigurno uzet kalkulator i računat koliko ću rasvjete stavit, nego ću stavit naprijed lampu dužine akvarija, iza lampu i gotovo. To će odradit većinu postava bez beda. Ako mi je previsok akvarij ili preširok, pa ove dvije lampe ne pokriju sve, dodat ću još lampu ili dvije. Znači gledat ću koristit što je manje moguće svjetla, a da mi biljke rastu. Sa dobrim co2 i cirkulacijom to je dobitna kombinacija za uspješan akvarij bez algi. Svaki iskusniji biljni akvarist će ti to reć.

Nikakav broj watta po litri, lumena i bilo čega drugog i zbunjivanje ekipe sa takvim pravilima. Eto najjednostavnije moguće rečeno.  ;)
« Zadnja izmjena: Ožujak 21, 2010, 15:02:36 poslijepodne od lp »

Offline cann

• Punopravni član
« Odgovori #16 u: Ožujak 21, 2010, 15:20:18 poslijepodne »
misliš?

Ne znam kako si to dosao do svih ovih gore zakljucaka iz ove teme...al dobro. Da li mislim? Ma ne eto dosadno mi pa pisem bezveze.  :D

Sumnjaš? Lampa od 24w ne bi bila dovoljna za akvarij od 60 cm nego dvije takve, jedna naprijed jedna iza kao i za svaki drugi akvarij. A kad sam rekao da ne valja watt ili lumen ili sta sam jos cuo lux/po m2  :D, mislio sam na to da neću sigurno uzet kalkulator i računat koliko ću rasvjete stavit, nego ću stavit naprijed lampu dužine akvarija, iza lampu i gotovo. To će odradit većinu postava bez beda. Ako mi je previsok akvarij ili preširok, pa ove dvije lampe ne pokriju sve, dodat ću još lampu ili dvije. Znači gledat ću koristit što je manje moguće svjetla, a da mi biljke rastu. Sa dobrim co2 i cirkulacijom to je dobitna kombinacija za uspješan akvarij bez algi. Svaki iskusniji biljni akvarist će ti to reć.

Nikakav broj watta po litri, lumena i bilo čega drugog i zbunjivanje ekipe sa takvim pravilima. Eto najjednostavnije moguće rečeno.  ;)

a mislil sam da ti je dosadno i da nemaš pametnijeg posla  :D :D :up:

eto to sam htio čut od tebe, da si ne bi netko mislio da ako na sredini pokrije akvarij sa samo jednom lampom koja ide uzduž cijelog tanka, da je riješio problem rasvjete..a meni je jasna stvar od prije, samo da ga hebeš nikad nidam imal dobro riješeni co2, a sad me više nije niti briga, jer su malavci u pitanju  ;) :)

Offline ibanezfrelon

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
    • ART IMAGE
« Odgovori #17 u: Ožujak 21, 2010, 21:24:39 poslijepodne »
Ja sam na Rio 180 dodao još dvije t8 da pokrijem sjene na prednjem i stražnjem kraju akvarija pošto Rio ima dvije t5-ice postavljene po sredini.
Ove t8 mi jako dobro dođu dok prčkam po akvariju jer onda  izvadim rasvjetnu traku sa t5 , a t8 ostane pa imam svjetla u akvariju.
...da ne spominjem kako su me te dvije lampe skupa sa prigušnicama koštale duplo manje od Juwelovih reflektora...

Offline Nuclear

• Punopravni član
« Odgovori #18 u: Ožujak 22, 2010, 10:23:07 prijepodne »
Gdje si kupio te lampe i kako si ih to montirao, ak može opis kratki.

Offline lp

• Punopravni član
    • HAS - HrAquascape.org
« Odgovori #19 u: Ožujak 22, 2010, 11:57:58 prijepodne »
...da ne spominjem kako su me te dvije lampe skupa sa prigušnicama koštale duplo manje od Juwelovih reflektora...

U startu da, dugoročno kroz povećanu struju ne...da si stavio reflektore na ove dvije t5, mogao bi usmjeriti svjetlost di trebaš i ne bi trebao stavljat dodatne lampe za veliku većinu biljaka. Lakše je ipak dodat reflektore nego stavljat dodatne lampe. O zagrijavanju sa tim dodatnim lampama ćemo još na ljeto razgovarat.   ;)

Offline ibanezfrelon

• Punopravni član
    • ART IMAGE
« Odgovori #20 u: Ožujak 22, 2010, 13:49:01 poslijepodne »

Offline ibanezfrelon

• Punopravni član
    • ART IMAGE
« Odgovori #21 u: Ožujak 22, 2010, 14:00:11 poslijepodne »

U startu da, dugoročno kroz povećanu struju ne...da si stavio reflektore na ove dvije t5, mogao bi usmjeriti svjetlost di trebaš i ne bi trebao stavljat dodatne lampe za veliku većinu biljaka. Lakše je ipak dodat reflektore nego stavljat dodatne lampe. O zagrijavanju sa tim dodatnim lampama ćemo još na ljeto razgovarat.   ;)
Reflektorima ne bi dobio to da imam svjetlo u akvariju kad izvadim t5, a volim ih izvadit dok trimam jer su mi već par puta skoro upale u akvarij.
Slažem se da je lakše dodat reflektore nego lampe i slažem se da  lampe više troše struju od reflektora koji uopće ne troše.
Što se zagrijavanja tiče, istina je da će se aq više grijati sa njima nego bez njih ali moram napomenut da su t8 lampe za razliku od t5 prilično hladne i njih se može rukom dirat bez problema dok t5 prilično oprže.
Nikako ne tvrdim da su zbog toga t8 bolje lampe, upravo suprotno, ali su jeftine i služe svrsi.
Klima će se pobrinut da aq ne zakuha po ljeti a ako se temperatura i podigne, uvjek se može jedne lampe i iskopčat, bile to t5 ili t8 pa tih par mjeseci neka aq bude low light :D

Offline Nuclear

• Punopravni član
« Odgovori #22 u: Ožujak 22, 2010, 15:28:05 poslijepodne »
Što se tiče grijanja vode u akvariju po ljeti. Ja sam nov i nisam još po ljeti imao akvarij. Inače mi se temperatura u sobi preko dana kad su najveće vrućine zna dignuti i na 27°C, preko noći bude oko 23. Klimu nemam. Pa kako to rješavate? Koja je maksimalna temperatura koja smije biti da ne propadnu biljke i ne riknu ribe.

Jel se može temperatura dignuti u 180L akvariju tak visoko uopće?

Komad leda u akvarij, ili kako?
« Zadnja izmjena: Ožujak 22, 2010, 15:33:31 poslijepodne od lllnuclearlll »