Srpanj 22, 2025, 21:36:40 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: povlacenje bettana-hitno?  (Posjeta: 1064 vremena)

0 Članova i 2 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline LIND

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
povlacenje bettana-hitno?
« u: Ožujak 05, 2010, 16:27:00 poslijepodne »
Jedan od muzjaka kog imam,a drzim ga u slicnim uslovima kao ostale bettane,poceo je da se jako zavlaci  :brod: :patsak: :h066: :e010: :aaa:(glavom nadole)pod mangrov panj,sve cesce(u supljinu iz koje nema izlaz)Sad lezi  na dnu tegle jer se jako plasim za njega.Od simptoma tog mladog muzjaka samo se vide ocupana peraja,koja ima od pocetka,ne bas razvijena.Inace sam simptom uopste nije ni vidljiv narocito,koliko su upadljivi simptomi povlacenja!Druga dva su veseli.Nikad nisu bili ni slicni.A on nije nikad bio mnogo pokretan,iako sam mu stavljala najbolji zajednicki akvac,a druga dva se stalno mreste.On je bio s zenkama da  bi postao dinamicniji ali nije pomoglo,pa s skalarom,malim,ali ni na ogledalo ne reaguje a drugi da,cak i zenke?Posto izgleda vrlo tuzan i nesrecan,plasim se da nije bolestan,i jako mi je zao kad se skriva.Posto je preslo u drasticno povlacenje,a bez nekih fizickih simptoma,molim vas pomozite mi hitno!(Normalno je jeo do sad)

Offline tikky2

• Punopravni član
Odg: povlacenje bettana-hitno?
« Odgovori #1 u: Ožujak 05, 2010, 17:38:53 poslijepodne »
čini se da je riječ o neadekvatnim uvijetima- tegla, ako sam dobro shvatio..

daj pobliže detalje u koliko je litara, ima li filter, svijetlo, podlogu, bilje,... ostale sustanare..

Offline LIND

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #2 u: Ožujak 05, 2010, 20:51:53 poslijepodne »
Bio je u drustvenom akvariju s mangrovskim panjem i biljkom s krupnim dugim liscem.Na dnu je Biopur Sera,filter Atman vanjski HF 0100 model,dobro cisti vodu,malo je kovitlao bez podloge sad je ok.Normalno hranim ribe,i normalno jedu.Relativno dobro odrzavam cistocu,tj,uspeva.Tetra Easy Balance,voda je promenjena pocetkom tjednja.Inace menjam je na 2 tjednja.S njim je bilo oko 7 bettanki koje su o.k. po ponasanju ,zdrave.Sad sam odvojila 2 koje bi mogle da se mreste s drugim borcima.I nace pazim kako mesam ribe da se ne potuku,jer su mi druga 2 muzjaka agresivni prema zenkama.On nije bio nikad,cak je izrazito nezainteresovan?I s njima je u akvacu bio  tj jest jedan mali skalar,samo da vidim kako bi reagovao,a on nista!Sad sam ga odvojila,poslepodne,u teglu,veliku,jer sam morala ici van a njega nisam htela ostaviti da zavlaci glavu pod mangrov panj dok sam bila odsutna,jer koliko sam videla to je potpuno nenormalno bilo,bio je uporan u tome da se zavuce ceo ispod,i to stalno radi od kako je u tom akvariju.To je od pre par adna,dotad je bio u manjem akvariju isti sastav riba al bez skalara ,18 l.Ovaj je 20l.Dok je bio u tom prethodnom akvariju stalno je dremao na listu i retko je puhao mjehure.Ne znam zasto redje od druga 2.Naravno nikad ih nisam drzala zajedno.Ostala dva su sasvim u redu i pod slicnim uvjetima ih oduvek drzim.Sad kad sam stigla kuci nasla sam ga kako lezi na dnu bez namere da se digne na povrsinu,bas lose deluje,a nema simptome bolesti osim:vrlo vidljivo mu zalazi crvenilo na oci,ali samo pigmentacija,inace je ceo crven,ne znam koliko je to normalno,i kod crovntaila mi je tako ali on ima i plavo.Dakle kod crvenog vailtail,to je vrlo izrazeno,ko da ima kapke,pa i sva koza na glavi mu je vrlo barsunasta za jednu ribu,ko da ima visak,sav je mesnat.Samo su peraja vrlo kratka.Mada su i bila,ali jako je mlad i mali je dosta tako da sam mislila da ce porasti.Samo mi ponasanje nije karakteristicno za mladu ribu.Inace krajevi peraja su mu vise ko loknasti,nego froncle u koje su tek poceli da se pretvaraju.Peraja nikad ne siri pa deluje tuzno.
Moja druga riba ljubicasti krowntail je uvek u depresiji ako je u malom akvariju  od 3l i sam.Ali cim ga premestim i stavim mu zenku veseo je cak i agresivniji od svih.On mi je najveselija riba.
Molim vas pomozite mi hitno,sta bi moglo da mu bude,samo lezi dole na dnu,plasim se da ne ugine pa ne smem da ga vratim u veci akvarij,njemu se nesto ne svidja.Zasto se tako cudno ponasa?Temperatura je oko 25'C  u akvariju.Sad je bez grejanja...

Offline LIND

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #3 u: Ožujak 05, 2010, 22:52:00 poslijepodne »
Sipala sam mu pol litre crnog caja u vodu (teglu) mesto black water jer ga nema u prodaji.Sad sam ga ,,uhvatila'' po zvuku,,klokotanja''gde se ,,davi'' u vodi -klati glavom i ne moze skrgama da se izbori!Sta je to?Jel ima disajnih problema? :rolleyes:

Offline LIND

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #4 u: Ožujak 10, 2010, 19:28:21 poslijepodne »
Caj mu je pomogao,ali se zavlaci pod panj ponovo,pa sam ga prebacila u drugi akvarij...Sta nije u redu? :b15[1]:

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
    • Facebook profil
« Odgovori #5 u: Ožujak 11, 2010, 09:57:32 prijepodne »
Čuj Lind, po ovome što si napisala rekao bih da se radi o poremečaju zračnog mjehura a može ga prouzročiti loša kvaliteta vode, infekcija unutarnjih organa (bilo virusna ili bakterijska ili parazitska) ili pak samo prejedanje ribe (što se najbolje i najbrže rješava).

Bette su ribe koje vole živjeti u potpuno mirnim vodama bez strujanja (bare, lokve) u kojima je boja vode smeđa do smeđe crna a temperatura je cca 25 do 27,28C. Sukladno navedenom možda se tvoja riba sakrivanjem ispod panja želi skloniti sa jakog protoka vode koji kod nje izaziva stalni stres pa je zbog toga i došlo do poremečaja ili je oboljela. Također, možda imaš prejako svijetlo koje također ovim ribama smeta pa razmisli i o tome.

S obzirom da ovaj problem kod tebe traje dulje vrijeme, ako isključimo mogučnost da se riba prejela pa da zbog toga ima poremečaj plivajučeg mjehura, također ako isključimo mogučnost da se radi o lošoj kvaliteti vode ostaje nam slijedeće:

- prejaka cirkulacija vode i rasvjeta
- infekcija nekog unutarnjeg organa

Dakle, smanji protok vode na minimum tako da mlaznica tjera vodu na dno u jedan od kuteva akvarija, te akom možeš malo smanji rasvjetu. Nadam se da imaš plutajučeg i ostalog bilja u akvariju...
Kroz tjedan dana prvi i treči dan dodaj duplu dozu a peti i sedmi dan normalnu dozu Easy Life FFM-a u vodu, također kroz tjedan dana drugog i četvrtog dana dodaj duplu dozu vitamina a šestog propisanu dozu za litražu tvog akvarija. Ribu hrani tijekom tih tjedan dana po vrlo, vrlo malo dva puta na dan s tima da joj svaki dan daješ drugu hranu (zamrznuta artemija, krvavi crvi, gliste za pecanje, granule, ljuspice i dr.) a jedan dan neka obavezno bude bez hrane.
Ako ovo ne pomogne pripremi sve da odradiš liječenje antibiotikom jer tada postoji mogučnost da riba boluje od kronične bolesti nekog od unutarnjih organa.

Svakako, ali svakako nam pošalji nekoliko fotografija ribe jer će nam to možda pomoći da vidimo nešto što je tebi možda promaklo a bitno je za dijagnosticiranje bolesti, pozdrav.

Offline LIND

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #6 u: Ožujak 12, 2010, 23:23:36 poslijepodne »
                Nije mu se dopao akvarij s tekucom vodom iz filtera!Sad je u manjem akvariju bez ikakvog filtera i o.k. je.Pliva u gornjim slojevima vode,nigde se ne zavlaci a mogao bi da koristi za to kokos koji sam stavila i jos neko kamenje od lave baktopur i bilje.Jedino sto je dosta inertan prema svemu.Tu sam odomacila ramireza ,koji ga stalno napada a inace je super s svim ribama i s skalarom je bio dok sam ih ranije drzala zajedno.Da napomenem,bettan je mlad pa ne znam kako bi trebao da se ponasa,ali vec je formiran.Inace kod mene je tek oko mesec dana.Primetila sam da svim bettankama smeta protok iz filtera pa su se zabile glavama nadole!Ne znam kako da odrzavam zajednicki akvarijum,bez filtracije,ako ga oni ne mogu podneti? :aq3:
                 Drugi bettani su zivahniji,a kod ovog se ne vidi da ima problema s perajima.Ne znam zasto bi bio zracni mehur u pitanju,,jer to nema veze s plutajucim?Kad se to formira,u kom dobu?Videla sam ga gde se gusi kad sam mu sipala crnog kuhanog caja,ali je neposredno zatim se oporavio,skroz.Iza razliku od druge dvojice redje,gotovo tek neki put napuhao je pjenu,a drugi bas svaki dan.

Imam jos jedno pitanje,pa da ne otvaram novu temu:po cemu se baloni u gnezdu razlikuju od onih svakodnevnih,tj,kad pjena predstavlja gnezdo a kad ne,nego samo produkt disanja,da li je za to mjera-debljina ili neki kvalitet pjene? :001:
« Zadnja izmjena: Ožujak 12, 2010, 23:26:44 poslijepodne od LIND »

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
    • Facebook profil
« Odgovori #7 u: Ožujak 13, 2010, 02:05:55 prijepodne »
Imaš na internetu dosta članaka o bettama pa pročitaj i nauči sve o vrsti koju želiš držati i uzgajati.

Bette naime ne dišu na škrge a svima smeta jaki protok...

Mjehuriči za mrijest su obloženi sa gustom sluzi a kada riba ide disati na površinu ostaje samo balončić zbog viskoznog sloja površine vode...

Offline LIND

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #8 u: Ožujak 19, 2010, 13:05:24 poslijepodne »
Uginuo je,pre par dana.Samo je pobeleo,ali mislim nije bila plesan.Druge su sve zdrave ribe. :a050: