Srpanj 27, 2025, 18:10:14 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Malavi i Tanganjika - provjera pravopisa  (Posjeta: 8689 vremena)

0 Članova i 3 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline Brancinko

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
  • From the beginning !!!
    • Čarolija balona
Odg: Onak malo
« Odgovori #50 u: Ožujak 02, 2010, 12:51:41 poslijepodne »
Nešto ste spominjali google prevodioca pa me zanima što Vam izbaci kada upišete
malavi.

Jeste li mislili malawi

I na kraju ako postaš od početka tako zašto podržavati Bojka da se piše malavi
i da se svi tako izražavamo.
Ako hoću ja ću postati od sada maljavhi. Razumjeli vi mene ili ne.

Offline veco

• Trade Count: (+4)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
« Odgovori #51 u: Ožujak 02, 2010, 12:53:05 poslijepodne »
jesmo fakat zabrijali, al vidim da će bit odlična rasprava i banova, kak veli jura  :D pa ajmo krenut redom  :D

Uvijek čitam ;Malawi ciklidi, Tanganyika akvarij.I iskreno to me mučilo več duže vremena jer treba da se to sve tako piše na engleskom, kao da je to bolje i pametnije.Ja sam se to baš zanimao i pravilnije jeste Malavi i Tanganjika.Narvno u brigi za jezikom , te njegovom upotrebom, eto onak malo predlažem, da se koristi termin Malavi i Tanganjika. :)
Oprosti Bojko sa štovanjem, ali to je stara škola Vuka Karadžića "piši kako se čita" i to se nikad nije prakticiralo u Hrvatskoj, pa ni za bivse Jugoslavije dok smo ucili hrvatsko-srpski u osnovnoj školi.
Stoga mislim da nema potrebe za time na ovome forumu pogotovo sto bi tema otisla u krivom smjeru.

Lijep pozdrav.

molim te da mi ovo objasniš, kakve veze ima malavi i tanganjika sa karadžićem...to si negdje pročital il je to iz tvoje glave?

U srpskom jeziku se "pise kako se cita" i to je tako oduvijek, a najvise je utjecao na to jezikoslovac kao sto je Vuk Karadzic i tako se danas uci u Srbiji...
Za info http://hr.wikipedia.org/wiki/Vuk_Karad%C5%BEi%C4%87

Da ne bi bilo zabune nek svatko pise kako mu je volja mi se razumijemo ovdje, ali inzistirati na ovakim stvarima mi je zbilja bezveze uopce raspravljati ovdje i pitajte bilo kojeg klinca koji ide u osnovnu skolu po hrvatskom programu kako se pisu strani nazivi i imena.
Mislim da je moje objasnjenje dovoljno.

Offline cann

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
« Odgovori #52 u: Ožujak 02, 2010, 12:56:57 poslijepodne »
malavi.

Jeste li mislili malawi

Stvarno zadnji post od mene.
Hvala i doviđenja.

...a ti fakat ne znaš o čem se ovdje radi il?
rekoh pogledaj si atlas i onda komentiraj, a kao profesor nisi od neke  koristi u ovoj raspravi

veco, po tvojem je onda i afrika po karadžiću, a kina bi se trebala pisat china?
toliko o znanju

Offline TiTech

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 44
  • North & Central America
    • Akvarij.NET
Odg: Malavi i Tanganjika - provjera pravopisa
« Odgovori #53 u: Ožujak 02, 2010, 12:58:12 poslijepodne »
Mislim zar stvarno treba banirati ekipu radi ovoga ili? Mislim dva moderatora su vec uletavala i vi opet po starom. Debeli  :offtopic:!

Drzite se teme/a! To vrijedi za nekolicinu clanova koji konstantno offtopicare i spamaju po temama na forumu. Da ne nabrajam, znati ce oni sami koji su!

Offline Brancinko

• Punopravni član
  • From the beginning !!!
    • Čarolija balona
« Odgovori #54 u: Ožujak 02, 2010, 13:01:19 poslijepodne »
Ja doma imami maljavhi tank i meni je lep,lepši i lep u pm.
:) :) :) :) :) :)
E ekipo stvarno ste mi nabrijani na žurku oko maljavhia.

Offline Jurupari

• Hrvatska udruga ciklidofila
  • Počasni član
  • Punopravni član
  • Marko Lenac
« Odgovori #55 u: Ožujak 02, 2010, 13:13:18 poslijepodne »
a ovo kaj ja ne pišem velika i mala slova, oduvijek tako postam...

takvi su većinom i moji postovi.

budući se o dotičnim jezerima dopisujem i na stranim forumima ostajem definitivno pri w, y i x.

Offline cann

• Punopravni član
« Odgovori #56 u: Ožujak 02, 2010, 13:16:28 poslijepodne »
a ovo kaj ja ne pišem velika i mala slova, oduvijek tako postam...

takvi su većinom i moji postovi.

budući se o dotičnim jezerima dopisujem i na stranim forumima ostajem definitivno pri w, y i x.
to je istina, ali je drugačija terminologija u hrvatskom jeziku, ako je ovdje riječ o gramatički točno napisanom imenu tih dvaju jezera

Offline bolek

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 37
« Odgovori #57 u: Ožujak 02, 2010, 13:18:18 poslijepodne »
Pod hitno nam treba netko , ko je strucan u ovom polju jer se sjecam jos iz osnovne nesto malo o pisanju geografskih pojmova i tak.Ikota ovo o New Yorku ti ne stoji zato jer imas i na karti Budimpeštu pa i to onda prema tebi ne bi bilo tocno
I'm Normally Not a Praying Man, but If You're up There, Please save Me Superman

Offline veco

• Trade Count: (+4)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
« Odgovori #58 u: Ožujak 02, 2010, 13:26:15 poslijepodne »
malavi.

Jeste li mislili malawi

Stvarno zadnji post od mene.
Hvala i doviđenja.

...a ti fakat ne znaš o čem se ovdje radi il?
rekoh pogledaj si atlas i onda komentiraj, a kao profesor nisi od neke  koristi u ovoj raspravi

veco, po tvojem je onda i afrika po karadžiću, a kina bi se trebala pisat china?
toliko o znanju
U hrvatskom jeziku imas pohrvacena imena dugogodisnjom upotrebom, a tu spadaju imena nekih gradova i zemlaja kao npr. Budimpesta kako je netko vec naveo, a strana imena u vecini se pisu onako kako je u izvornom stranom jeziku.
toliko o osnovnoskolsom znanju

Offline cann

• Punopravni član
« Odgovori #59 u: Ožujak 02, 2010, 13:33:35 poslijepodne »
to ti iz osnovne škole?
varaš se, radi se zapravo o pisanju geograsfskim pojmova, koje su u hratskom jeziku drugačije formuliraju, a nema veze sa time kaj je pohrvaćeno kaj nije...zašto onda nije i new york pohrvaćen il new orleans i svi drugi gradovi koji dolaze sa američkog kontinenta?

Offline delbi

• Član redakcije
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Pula
  • vecio mona
    • http://www.posronja.eu
« Odgovori #60 u: Ožujak 02, 2010, 13:33:55 poslijepodne »
netko je trazio strucnjaka za pravopis?? eto..kako ja o tome znam sve, osjetio sam se prozvanim..pa cu iznijeti svoje misljenje:
- ljudi moji....nevjerojatno je cime se vi zamarate....
ja se osobno cijeli zivot borim da me razumiju, i...uglavnom(napominjem) uglavnom budem shvacen.....vazno je da te drugi razumiju...to je poanta svega...zar ne??? raspravljati o gramatici na akvaristickom forumu....fuck!
I..da mi nitko ne zamjeri...molim Vas sve skupa......zaista, nije mi namjera mudrovati...nego eto...mozda nekoga i nasmijati u...u ovoj(za mene) totalno besmislenoj raspravi.....
pula
Too Old to Rock 'n' Roll: Too Young to Die

Offline cann

• Punopravni član
« Odgovori #61 u: Ožujak 02, 2010, 13:35:40 poslijepodne »
netko je trazio strucnjaka za pravopis?? eto..kako ja o tome znam sve, osjetio sam se prozvanim..pa cu iznijeti svoje misljenje:
ja se osobno cijeli zivot borim da me razumiju, i...uglavnom(napominjem) uglavnom budem shvacen.....vazno je da te drugi razumiju...to je poanta svega...zar ne??? raspravljati o gramatici na akvaristickom forumu....fuck!
I..da mi nitko ne zamjeri...molim Vas sve skupa......zaista, nije mi namjera mudrovati...nego eto...mozda nekoga i nasmijati u...u ovoj(za mene) totalno besmislenoj raspravi.....

no delbi kaj je sad tanganjika il tanganyika? -?

Offline delbi

• Član redakcije
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Pula
  • vecio mona
    • http://www.posronja.eu
« Odgovori #62 u: Ožujak 02, 2010, 13:37:08 poslijepodne »

ja sam ruzumio, i bez greske znam o cemu se radi....sa obje rijeci...... :up:
pula
Too Old to Rock 'n' Roll: Too Young to Die

Offline Brancinko

• Punopravni član
  • From the beginning !!!
    • Čarolija balona
« Odgovori #63 u: Ožujak 02, 2010, 13:38:05 poslijepodne »
Ako znam čitati a vjerujem da znam.
U prvom postu Bojko predlaže da se koristimo izrazima Malavi i Tanganjika.
A 5 postova dalje očitujete kako se gramatički piše.
A najbolje od svega je da sam napisao da nikome ne dopuštam da mi stavlja "reči" u usta.
Na kraju je rasprave eto nas na početku svega,postate kako hočete a za to nije ni trebalo otvarati temu.

Kao što delbi reče...fuck. Ja ću i dalje postati kako se meni hoće.   

Offline cann

• Punopravni član
« Odgovori #64 u: Ožujak 02, 2010, 13:44:07 poslijepodne »

ja sam ruzumio, i bez greske znam o cemu se radi....sa obje rijeci...... :up:
ma i ja razumjem u oba dva slučaja, al vratimo se na početak teme i zapravo recimo kako se piše sa y il nj, samo to ništa više, a netko neće shvatit niti jedno

Offline vjeko38

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
    • panda.fullbusiness.hr
« Odgovori #65 u: Ožujak 02, 2010, 13:57:16 poslijepodne »
Hej Slaveni !!!  Brat je mio ma koje vjere bio... Tko ima uši neka čuje.. :D :D :D :D tko ima oči neka vidi.. Svo zlo nek bude u tome kako ćemo nešto pisati.
Zato se samo lijepo, svi skupa, nasmijmo svemu ovome i nastavimo dalje..
ZADAR
Kad molim, ne molim za ishod, već da budem dorastao borbi u koju se upuštam..

Offline 206turbo

• Punopravni član
  • Hrvatska udruga ciklidofila
« Odgovori #66 u: Ožujak 02, 2010, 15:07:42 poslijepodne »
LOVE & PEACE!!!!! :up:
nas četvorica, pojeli smo 2 cijela janjeta i popili 50 litara gemišteka, i mi da krenemo susjed, kad oni iz kafane za nama........

Offline Bojko

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
« Odgovori #67 u: Ožujak 02, 2010, 16:04:10 poslijepodne »
Sad imam grižnju savesti.Nisam ni pomislio, da če biti taj post u stilu"prohujalo vihorom".I da odamh reknem, nikoga nisam puškom tjerao, nit nikom reči u usta poslagao.Nego, kad sam pisao post orijentir mi je bio kako stoji u prvome postu" nije sve u engleskom jeziku, kad se nešto isto može reči i na hrvatskom"I da se tu odmah pokritikujem; svi koji su napisali, da ko mi dadne pravo, da nekoga učim /mada nije mi to uopšte bila namjera/ o hrvatskoj gramatiki...bio je u pravu. Ja sam inače Slovenac i prema tome stvar je kristalno jasna.I da sad neke insuniacije poput Vuka S.Karađžića padnu u vodu.
Što se mene  tiče možete pisati kako god očete i na mandarinskom, mada imajuči u obzir da je to jako posečen sajt briga o pravilnoj pisavi bila bi dobra.I to je poanta mog posta, ne kako se sad napiše New York ili Beč, da nije Wien.
Mada stvari su išle svojim putem .
Eto na kraju da se još jednom izvinem svima, koji su se osjetili "povređenim" /znam da ima sigurno bolja rečenica, mada moje znanje srpskohrvatskog jezika se je ne priseti/ i neka pišete i dalje u taj podforum kako vam bila volja i trenutno raspoloženje.
I da jezero Malavi možete opisati kao.Marawi, malawi, Malavi, Njasa, Nyassa
Te jezero Tanganjika kao Tanganyika, Tanganjika, Ujiji
ja ču vas svakako razumijeti, kao i ostali...tako da se po tom pitanju uopšte ne trebate više zamarati.

P.S.No za kraj da napišem još ovo:Meni je krivo samo utoliko, da sam ja napisao par nekih dobrih tema, koje nikada nisu dostigle takav broj replika....e to mi je najviše krivo, ipak bolje bi bilo da bih diskutovali o nekim dobrim pitanjima u ciklidistiki. :)

Offline cann

• Punopravni član
« Odgovori #68 u: Ožujak 02, 2010, 16:15:03 poslijepodne »
a što reći bojko, dobro si postavio pitanje na početku, a na kraju se svelo kak i sam veliš na karadžića i ostale budalaštine, a zapravo nije bilo niti jednog konkretnog odgovora, zašto sa w, a ne sa v (malavi) il obrnuto...
ne mislim se nikome ispričavati u ovoj diskusiji i raspravi koja je bila žešća i "nadignuta" sa tenzijama, ali što je tu je, brzo smo barem ispucali 5 stranica teme, što je je  :D :D
LOVE & PEACE!!!!! :up:
:up:

Offline aquabot

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 39
  • codename franjo
« Odgovori #69 u: Ožujak 02, 2010, 17:34:50 poslijepodne »
ja nisam bio, al mi se najviše sviđaju tanganyikanke i malawkinje.  i zvao bih ih kako god one požele.  :up:

da sam ja recimo uzeo nick "akvabot", tu bi rekli, vidi seljaka... a ovak ipak zgleda, ono, hoch.  ;) btw, bilo mi je bedasto uzet nick "autobot" kad forum nema veze s transformersima.. 8)  

inače sam poliglot, pa nemam problema s razumijevanjem ikojeg pisma ili jezika.  :nerd:

.... i tak.

Offline iwanhoe

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 47
« Odgovori #70 u: Ožujak 02, 2010, 18:06:56 poslijepodne »
Evo i mene, konačno! Pošto meni ipak piše da sam lektor, htjela bih razjasniti stanje stvari! Nekako sam dobila feeling da ste iskoristili temu samo kako biste se međusobno prepucavali i napucavali, a ne kako bi nešto pametno zaključili. Za mene je žalosno da velika većina vas, na žalost, uopće ne poznaje pravopis vlastitog jezika kojeg tako gorljivo zagovarate, a čovjek vam lijepo kaže, a i ne samo on. Hrvatski pravopis je prilagodio pisanje tih dvaju termina i oni glase Malavi i Tanganjika, a isti se pojavljuju i u geografskim udžbenicima za srednje škole. Prestanite se klati već se dogovorite kako ćete pisati, ispravno ili neispravno ni nije toliko bitno, samo bez podmetanja nogu i drugih pakosti.
Lijep pozdrav svima, i Hrvatima i Slovencima i svim ljudima dobre volje!
p.s. breed fish, not war :up:
Cheer up, the worst is yet to come!:)

Offline cann

• Punopravni član
« Odgovori #71 u: Ožujak 02, 2010, 18:10:56 poslijepodne »
Evo i mene, konačno! Pošto meni ipak piše da sam lektor, htjela bih razjasniti stanje stvari! Nekako sam dobila feeling da ste iskoristili temu samo kako biste se međusobno prepucavali i napucavali, a ne kako bi nešto pametno zaključili. Za mene je želosno da velika večina vas, na žalost, uopće ne poznaje pravopis vlastitog jezika kojeg tako gorljivo zagovarate, a čovjek vam lijepo kaže, a i ne samo on. Hrvatski pravopis je prilagodio pisanje tih dvaju termina i oni glase Malavi i Tanganjika, a isti se pojavljuju i u geografskim udžbenicima za srednje škole. Prestanite se klati već se dogovorite kako ćete pisati, ispravno ili neispravno ni nije toliko bitno, samo bez podmetanja nogu i drugih pakosti.
Lijep pozdrav svima, i Hrvatima i Slovencima i svim ljudima dobre volje!
p.s. breed fish, not war :up:

:zagrljaj: :heart:
...moram  :-[

Offline Brancinko

• Punopravni član
  • From the beginning !!!
    • Čarolija balona
« Odgovori #72 u: Ožujak 02, 2010, 18:25:51 poslijepodne »
Napokon evo odgovora. 
Samo mi draga lektorice potvrdite smijem li napisati "malawi"?
i ja bih  :zagrljaj: ali mi je Prelog predaleko. :) :) :)

Offline iwanhoe

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 47
« Odgovori #73 u: Ožujak 02, 2010, 18:28:46 poslijepodne »
Ma o tome vam pričam, pišite vi ili jedno ili drugo i toga se vjerno držite, to je bit! Ja ću svima koji će pisati tekstove za net takve stvari ispraviti, ali samo zato da bude u skladu s pravopisom, a pošto ste vi forum zaljubljenika u ribeke i jezera Malavi i Tanganjika, pišite na forumu što hoćete! Hugs and kisses :)
Cheer up, the worst is yet to come!:)

Offline Brancinko

• Punopravni član
  • From the beginning !!!
    • Čarolija balona
« Odgovori #74 u: Ožujak 02, 2010, 18:34:10 poslijepodne »
Napokon da smo i to objasnili.