Kolovoz 25, 2025, 13:58:42 poslijepodneNajnoviji Član: MMela

Autor Tema: Sistemi promjene vode  (Posjeta: 3875 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Nuclear

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 38
Sistemi promjene vode
« u: Veljača 27, 2010, 17:05:30 poslijepodne »
Evo pošto se bliži ubacivanje prvih riba (2 i pol tjedna od startanja akvarija) zanima me koliko često i u kojoj količini mijenjati vodu.

Akvarij je Rio 180. Efektivno bi rekao da ima oko 160-170L vode unutra, nisam siguran jer nisam točno mjerio kad sam punio.

I kojim sistemima mijenjate vodu u tak većim akvarijima??? Iz neke velike kante koja je na povišenom, pomoću pumpe, ili nosite u čaši od 2dcl 300 puta :D? Zanima me tak da sebi skratim i olakšam posao.

Offline tarantula 87

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 37
Odg: Sistemi promjene vode
« Odgovori #1 u: Veljača 27, 2010, 17:07:31 poslijepodne »
zavisi dali ti je voda blizu tj pumpa.ja kad praznim usisam dno i s kantom dolijem 10 min posla jednom tj

Offline Nuclear

• Punopravni član
« Odgovori #2 u: Veljača 27, 2010, 17:10:43 poslijepodne »
Razmišljao sam možda u velikoj kanti (sad ne znam koliko velikoj jer ne znam koliko bi točno vode trebao mijenjat) pripremim vodu dan prije, i onda pomoću protočne pumpe koju stavim u kantu i na nju spojim crijevo ulijem u akvarij.

Offline tarantula 87

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 37
« Odgovori #3 u: Veljača 27, 2010, 17:15:24 poslijepodne »
pa jednom tj oko 30% vode.a valda mozes i tako nisam probao,a najlakse ispreznis s  šlaufom. :up:

Offline Nuclear

• Punopravni član
« Odgovori #4 u: Veljača 27, 2010, 17:34:50 poslijepodne »
Pražnjenje nije problem, nego punjenje jer ne mogu baš dići toliko vode odjednom. Smislit ću nešto, možda ubacivati manjim kanticama ili tak nešto ak ovo s pumpom ne uspije... OK 30% onda, to je 50-55L... Hvala

Offline *Vandalka*

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 47
« Odgovori #5 u: Veljača 27, 2010, 18:15:17 poslijepodne »
Imam u kupaoni kod bojlera 2 kante koje vise na stropu, odčepljene tak da klor izlazi, spojen šlauh ispod bojlera za punjenje kanti, a onda iz kanti ide šlauh koji odmotam do aq
Zagreb

Offline luka 33

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 28
« Odgovori #6 u: Veljača 27, 2010, 18:19:57 poslijepodne »
ja to radim s pumpom....i da da ne otvaram novu temu...jel mi bas treba aquasafe...jer mi se jako brzo potrosi :down:...jel mogu samo vodu ostavit par dana da stoji ili bas trebam aquasafe??? jel vi koritite aquasafe??

Offline Nuclear

• Punopravni član
« Odgovori #7 u: Veljača 27, 2010, 18:34:08 poslijepodne »
Gle, nije ti Aquasafe ili slična sredstva stvarno neophodno. Ali poboljšava kvalitetu vode.

Recimo oni koji imaju akvarije od 500L i više sumnajm da koriste sredstva za pripremu vode, mislim da im se ne isplati.

Al kak puno tak trošiš. Ja sam računao da ću FFM imati dosta dugo sa 180L akvarijem.

Offline *Vandalka*

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 47
« Odgovori #8 u: Veljača 27, 2010, 18:45:01 poslijepodne »
Ja ne stavljam, voda mi odstoji tjedan dana u kanisterima, a kasnije ubacujem samo vitamine u aq
Zagreb

Offline vauvaufish

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 52
« Odgovori #9 u: Veljača 27, 2010, 19:00:11 poslijepodne »
Imam dva kanistera po 25L,vodu doljevam pomoću crijeva na kojemu se nalazi gumena pumpica(cca 20kn) za pretakanje benzina kod barke,kanistar stavim iznad akvarija.
Draco dormiens nunquam titillandus.
Ne škakljaj zmaja dok spava.

Offline SMRTNIK

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 40
« Odgovori #10 u: Veljača 27, 2010, 22:17:03 poslijepodne »
ja sam punio akvarij iz kanistra od 10l vode stavim na policu iznad akvarija i to je to samo kaj sam 4 kanistra imao od 10l

Offline Zeleni

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 40
« Odgovori #11 u: Veljača 27, 2010, 22:22:26 poslijepodne »
ja iz akvarija ispumpavam vodu sa pumpom direktno u odvod i u akvarij sipam direktno iz pipe pomoću šlaufa cca 10 m :) , dodam FFM i to je to.... radi se o ciklidima...

Offline Brancinko

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
  • From the beginning !!!
    • Čarolija balona
« Odgovori #12 u: Veljača 27, 2010, 22:23:04 poslijepodne »
Iz akvarija kad je bio 160 L biljni mijenjao sam vodu svaka 2 tjedna.
Iz akvarija usisavanje dna i punjenje 2 kante od Jupol boje (cca 40 litara).
U odčepljenim kanisterima tjedan dana voda odstoji (2x10L + 1x20L kanisteri).
Dan prije promjene svaki drugi put sam ubacio FFM,a svaki drugi put sam koristio Nutrafin AquaPlus za pripremu vode. Puno duže izdrži nego AquaSafe.
Znači naizmjenično FFM pa Nutrafin AquaPlus.
Nadoljevanje:  
Na limene ljestve koje na vrhu imaju podest stavim kanister,utočim vodu u šlauf i jedan kraj u
kanister i drugi u akvarij.

Posao od cca 30 minuta. I manje ako ne usisavaš dno.

Offline moke

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
« Odgovori #13 u: Veljača 28, 2010, 09:00:34 prijepodne »
Akvarijum - Slauf - Wc solja zatim Cesma - Slauf - Akvarijum sedmicno 40% izmjena............... mjesecno 70% + ciscenje Akvarija i mirna Bosna.
spasavaj se ko moze  :aaa:

Offline ibanezfrelon

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
    • ART IMAGE
« Odgovori #14 u: Veljača 28, 2010, 09:36:29 prijepodne »
I ja imam Rio 180 odnedavno, kako koristim EI način gnojenja, moram mijenjati 50% vode tjedno.
Neki dan sam radio izmjenu i bila je totalna katastrofa >:( :dead:
9 puta u kantu od 10 lit pa sam jednom zaboravio na vrijeme pogledat i već je 3-4 litre bilo po podu (laminat).
Za sljedeći put mijenjam taktiku, kupio sam protočnu pumpu i sa njom ću istankat direkt u odvod i onda karnister  s vodom podignut na ormarić i natočiti opet preko crijeva.
 :)

Offline lawfrik

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #15 u: Ožujak 01, 2010, 17:42:22 poslijepodne »
Ja ti mijenjam vodu kad čistim dno akvarija, a to je jednom u dva-tri tjedna. Cijev na usni potisak u kantu koja je na nižoj visini od akvarija. a za ulijevanje vode imam kanistar od 20 litara, u kojem voda odstoji. Nije toliko težak, te ga uspijem dignut i nalit manjak vode

Offline helena

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Ženski   Lokacija: Pula
« Odgovori #16 u: Ožujak 01, 2010, 19:50:49 poslijepodne »
Ja sam u početku mijenjala vodu tako da sam držala kanistre da voda odstoji. Vuci te teške kanistre koje ne možeš dignuti na visinu pa lijevaj i prelijevaj  :dead: Sad već neko vrijeme dovučem crijevo i ravno iz pipe. Naravno dodam odmah FFM i sve je uredu. :up:

Offline cicovspu

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 41
  • CiCo
« Odgovori #17 u: Ožujak 02, 2010, 07:41:47 prijepodne »
ja to radim s pumpom....i da da ne otvaram novu temu...jel mi bas treba aquasafe...jer mi se jako brzo potrosi :down:...jel mogu samo vodu ostavit par dana da stoji ili bas trebam aquasafe??? jel vi koritite aquasafe??

možda ga malo previše doziraš... meni je aquasafe od 500ml trajao 6-7 mjeseci... a koristio sam pri pripreme vode za trigon 190l i cayman 75l... 2 bočice godišnje nije puno
Zaprešić / Vukovar / Križevci
Trigon190
Cayman 60

Offline Grale

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
« Odgovori #18 u: Ožujak 02, 2010, 09:10:43 prijepodne »
Ja koristim za pripremu vode Dajan Pet Start Plus. Jeftiniji je od ostalih sredstava i treba ga duplo manje nego recimo Aquasafea.

Offline kiki83

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: varaždinske toplice
« Odgovori #19 u: Ožujak 04, 2010, 11:34:21 prijepodne »
Evo pošto se bliži ubacivanje prvih riba (2 i pol tjedna od startanja akvarija) zanima me koliko često i u kojoj količini mijenjati vodu.

Akvarij je Rio 180. Efektivno bi rekao da ima oko 160-170L vode unutra, nisam siguran jer nisam točno mjerio kad sam punio.

I kojim sistemima mijenjate vodu u tak većim akvarijima??? Iz neke velike kante koja je na povišenom, pomoću pumpe, ili nosite u čaši od 2dcl 300 puta :D? Zanima me tak da sebi skratim i olakšam posao.

ja mjenjam vodu  30% jednom ha mjesec i pol a imam puno bilja pa kompletni akvarij cistim svakih 6-8 mj.i tako godinama

Offline Martin77

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Lokacija: Slovenska Bistrica
« Odgovori #20 u: Ožujak 04, 2010, 13:31:39 poslijepodne »
Pa ljudi zašto trošite novce na neznam koje Aqu sef tonike i bog zna koje tekučine, ako redovito promjenite vodu i ako filtar dobro radi, onda vam ne trebaju nikakvi dodaci.
 Toniki se upotrebljavaju samo u početku, kat postavimo akvarij i nije još uciklan, a onda če sve uradit priroda sama.

Offline Ikota

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 53
  • Zagreb, Sv. Duh 0959152157
« Odgovori #21 u: Ožujak 04, 2010, 16:17:01 poslijepodne »
Martine; aquasafe zbog klora u pipovači
Luka 33: aqusafe stavljaš samo na količinu izmjenjene vode. Znači ako si zamjenio 40 lit. vode onda staviš samo za 40 litara aqusafe-a.To je čini mi se oko 10 mililitara.
Amerikanci su bijelci koji su natjerali crnce da se bore sa žutima za zemlju koju su uzeli crvenima ;-)

Offline nautilu007

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 42
« Odgovori #22 u: Ožujak 04, 2010, 19:57:20 poslijepodne »
Također imam RIO 180.. vodu mijenjam 40L jedanput tjedno (nedjeljom). Punim vodu na izvoru jer se stvarno pokazala jako dobrom. Imam dva kanistera od 20L. Na uski visoki stolic stavim jedan kanister pa na njega drugi. Kada pretocim prvi samo ih zamjenim :)
Inace ulijevanje friske vode mi traje oko 10ak min, a vađenje vode iz akvarija ipak malo vise jer usisavam podlogu svaki puta (koliko se moze).

Znaci 180L je akvarij. Imam podlogu oko 8cm sto bi bilo efektivno 150L vode. Pa tih 40L koje mijenjam bi bilo skoro 30-ak %

Odlucio sam se na mjenjanje tolike kolicine vode jer gnojim (manje vise) po principu gnojenja u kojem se mijenja tjedno 50% vode.. - ne znam kako se zove taj sistem.

Bilje buja i sve je zdravo :)

Nadam se da sma pomogao bar malo
« Zadnja izmjena: Ožujak 04, 2010, 21:04:14 poslijepodne od nautilu007 »

Offline nautilu007

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 42
« Odgovori #23 u: Ožujak 04, 2010, 21:03:06 poslijepodne »
Također imam RIO 180.. vodu mijenjam 40L jedanput tjedno (nedjeljom). Punim vodu na izvoru jer se stvarno pokazala jako dobrom. Imam dva kanistera od 20L. Na uski visoki stolic stavim jedan kanister pa na njega drugi. Kada pretocim prvi samo ih zamjenim :)
Inace ulijevanje friske vode mi traje oko 10ak min, a vađenje vode iz akvarija ipak malo vise jer usisavam podlogu svaki puta (koliko se moze).

Znaci 180L je akvarij. Imam podlogu oko 8cm sto bi bilo efektivno 150L vode. Pa tih 40L koje mijenjam bi bilo skoro 30-ak %

Odlucio sam se na mjenjanje tolike kolicine vode jer gnojim (manje vise) po principu gnojenja u kojem se mijenja tjedno 50% vode.. - ne znam kako se zove taj sistem.

Bilje buja i sve je zdravo :)

Nadam se da sma pomogao bar malo

Offline dkukanja

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Split - Vrgorac
« Odgovori #24 u: Ožujak 05, 2010, 10:11:00 prijepodne »
koristim pumpu i crijevo, dio otpadne vode ode u cviječe, a dio u odvod....
vodu mijenjam svako 15 dana, na način da odlijem oko 30%, počistim akvarij (rezanje biljaka, odstranjivanje "viškova" i sl.), i onda lagano u više navrata dodam 20-tak litara kišnice i 50 litara pipovače koja je odstajala 3-4 dana, bez ikakve kemije....
dolijevanje radim u više navrata kako bi smanjio nagle promjene temperature (velike kanistre s vodom držim u dosta hladnoj prostoriji), pa bi se kod brže izmjene temperatura naglo spustila i za 5-7 stupnjeva, tako da uzmem cijeli dan za nadolijevanje (obično subota). Ovo odradim kantom od 5 litara, u nekoliko "šetnji"...