Srpanj 18, 2025, 15:35:51 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Hranjenje diskusa  (Posjeta: 6226 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline stucn@

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
Hranjenje diskusa
« u: Veljača 27, 2010, 09:41:08 prijepodne »
imam jednog diskusa al kad hranim ribe on nece da jede
dali treba neka posebna hrana ili je to normalmo dok se on malo ne privikne na novu okolinu
HVALA

Offline andrejb

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 40
Odg: Hranjenje diskusa
« Odgovori #1 u: Veljača 27, 2010, 09:54:12 prijepodne »
Napisi koje su ribe sa njim zajedno ,vel akvarija i dali se ponasa, pliva normalno ?

Offline stucn@

• Punopravni član
« Odgovori #2 u: Veljača 27, 2010, 10:00:30 prijepodne »
pliva normalno malo kao da je plasljiv xsivoforis, moli.gupi.tigrice,borac,duh,3 cistaca,neonke
50 litara akvarij diskus nije veliki male je velicine
imam ga tek od jucer
hvala na trudu da se pomogne

Offline andrejb

• Punopravni član
« Odgovori #3 u: Veljača 27, 2010, 10:10:59 prijepodne »
Po ovim ribama sto si napisao nebi mu trebale smetat nijedna,Sto se tice akvarija bez obzira na velicinu Diskusa mislim da je premali akvarij jer diskusi vole plivat a to u 50l je tesko.
Sto se tice hrane mozda je navikao na frisku hranu (govede srce) evo ti link sa neta pa malo procitaj
http://www.akvarij.net/index.php?option=com_content&view=article&id=165:goverce&catid=37:hrana&Itemid=125

I procitaj o ovoj bolesti to vrijedi i za diskuse pogotovo ako je kupljen u pet shopu preuzeto sa Ciklidi.com
http://www.ciklidi.com/akvarij/bolesti/bolesti_rupe.shtml

Offline 206turbo

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
  • Hrvatska udruga ciklidofila
« Odgovori #4 u: Veljača 27, 2010, 10:13:39 prijepodne »
diskusi kad ih se prenese u novi akvarij znaju odbijati hranu i po par dana, to je za njih normalno ali prati ga da slucajno nema neku bolestinu!!!
nas četvorica, pojeli smo 2 cijela janjeta i popili 50 litara gemišteka, i mi da krenemo susjed, kad oni iz kafane za nama........

Offline andrejb

• Punopravni član
« Odgovori #5 u: Veljača 27, 2010, 10:20:48 prijepodne »
Sa ovom bolesti te nisam htio uplasit vec samo radi prevencije  :up: -?

Offline vauvaufish

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 52
« Odgovori #6 u: Veljača 27, 2010, 10:39:51 prijepodne »
Betta ti sigurno maltretira discusa,betta mora biti sama u akvariju.
Draco dormiens nunquam titillandus.
Ne škakljaj zmaja dok spava.

Offline artal

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
« Odgovori #7 u: Veljača 27, 2010, 11:29:48 prijepodne »
Betta ti sigurno maltretira discusa,betta mora biti sama u akvariju.
hmm, odakle si samo iskopao ovaj podatak, to jest oba podatka i da betta maltretira discusa i da mora biti sama u akvariju  :b15[1]:
Ne razumijem zasto svi misle ako se riba zove borac da automatski maltretira sve druge ribe u akvariju.

Dosta of-a, stucnv@ kako ti je turbo rekao diskusi znaju odbijati hranu neko vrijeme. Svaka riba moze odbijati hranu kad je pod stresom, a buduci da diskusi ne vole biti sami (preporuca ih se minimalno 3) i to moze bit uzrok stresa.
Akvarij je definitivno premali i prenapucen ribama.
I jesi li siguran da imas ribu duh?
Razlika između genijalnosti i gluposti je ta da genijalnost ima granice

Offline stucn@

• Punopravni član
« Odgovori #8 u: Veljača 27, 2010, 12:32:52 poslijepodne »
da siguran sam za duha , dal je to nekakav problem sto je i on u akvariu ?

Offline vauvaufish

• Punopravni član
« Odgovori #9 u: Veljača 27, 2010, 12:39:39 poslijepodne »
Ja sam u svom akvariju imao discuse i  bettu dok mi se nije zaciklirao akvarij za bettu.
Betta je konstantno dosađivala i maltretirala discuse na kraju sam je morao staviti u mrijestilicu(mrežastu)
gdje je provela ostatak vremena do prebacivanju u drugi akvarij.
Nisam stručnjak za bette(a ni za ostali dio akvaristike),ali ne bi preporučio stavljanje dviju bette u zajednički akvarij
niti bette u zajednički akvarij sa ostalim ribama.
I za kraj, spadam u grupu praktičara(što ću kad volim pokuse(filozofirat)),a ne u grupu teoretičara.

Offline skorpac

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 50
  • Mean bastard
    • Insta
« Odgovori #10 u: Veljača 27, 2010, 12:53:00 poslijepodne »
Digni temperaturu na 30-32°C i diskus će papati, ali ostalim ribama će to biti malo pretoplo...
https://www.instagram.com/skorpac/
Tu mi se možete javiti

Offline seffah

• Novi član
  • *
« Odgovori #11 u: Veljača 27, 2010, 13:39:07 poslijepodne »
Slazem se za podizanje temperature ali oko 29 stepeni samo ti ove ostale nisu bas za te temp. jer duh ide na oko 26 stepeni max.

Offline skorpac

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Mean bastard
    • Insta
« Odgovori #12 u: Veljača 28, 2010, 08:59:48 prijepodne »
Meni su diskusi prestali jesti kad je bilo 29-30 ... sad kad je oko 32 jedu bez problema a i jako dobro napreduju!

.. uglavnom kombinacija riba u ovom malom akvariju je doista katastrofa ... nešto u akvariju je višak i obavezno neke ribice trebaš staviti u drugi akvarij. To je moje riješenje.
https://www.instagram.com/skorpac/
Tu mi se možete javiti

Offline zosorli

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 51
« Odgovori #13 u: Veljača 28, 2010, 12:30:34 poslijepodne »

.. uglavnom kombinacija riba u ovom malom akvariju je doista katastrofa ... nešto u akvariju je višak i obavezno neke ribice trebaš staviti u drugi akvarij. To je moje riješenje.
[/quote]

Da u potpunosti se slazem da neke ribice trbaju vanka.
Dali si ti siguran da je kvaliteta vode u Aq dobra za diskusa ili ove druge ribice :question:
Temperatura ti treba biti oko 29c-30c definitivno.
Skorpac neznam kako tvoji vole temperaturu ali to je temperatura za ljecenje Discusa ali svako ima neki svoj nacin i ti je OK.
Ali stucn@ trebas biti siguran da su ti parametri vode Ok da bi ti on normalno funkcionirao nebi htjeo da se razocaras pa da ti ugine :nerv:.
Jer ta riba ti je skuplj od svih tvojih kada zbrojis da te savjetujem napravi vodu u Aq za Diskusa a od njih ko prezivi prezivi.
Drzim ti fige :up: da uspijes i da se ne razocaras svu srecu ti zelim :zagrljaj: :up:

Offline stucn@

• Punopravni član
« Odgovori #14 u: Veljača 28, 2010, 15:49:06 poslijepodne »
Hvala na savjetu
Kako da napravim kvalitetu vode koja je potrebna za diskuse ?
Temperatura je 29 i ribe su pocele jesti za sad se ponasaju normalno.
Cuo sam da trebam dva puta tjedno promjeniti 1/3 vode u akvariu , ali neznam kako da provjerim Ph vrijdnost vode i kiselost ili sta sve treba !
Javite !!!

Offline vauvaufish

• Punopravni član
« Odgovori #15 u: Ožujak 04, 2010, 12:42:25 poslijepodne »
Discus je društvena riba  i moje je mišljenje da ne bi trebao biti sam u akvariju.
Možda je i to jedan od razloga zašto neće da prihvaća hranu.
Što je bilo sa onom bettom?

Offline stucn@

• Punopravni član
« Odgovori #16 u: Ožujak 04, 2010, 12:46:02 poslijepodne »
sad su 3 discusa i beta je jos tu  duh,  cistac 2 bicolora i malo neonki a ostalo sam sve poklonio

Offline Tiii

• Trade Count: (+13)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 37
  • Shrimp noob
« Odgovori #17 u: Ožujak 06, 2010, 14:35:46 poslijepodne »
Po meni je to premalo,i da drzis samo ta tri diskusa u 50 litara,razvoj ce im biti spor,vjerojatno ce zakrzljati,te takvi nece biti nesto posebni
A drugo u tako malo litara tesko je kontrolirati kvalitetu vode,jedino sa jako gusto zasađenim akvarijem,i cestim izmjenama vode bi moglo nekako funkcionirati,ali kvalitetna voda ne moze nadomjestiti prostor koji njima treba
Jedino ako su to malci od neki 3-4cm,onda bi mogli ostati tu uz idealne uvjete dok ne narastu do 8-9cm

Offline MiroZg

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 43
« Odgovori #18 u: Ožujak 07, 2010, 21:25:42 poslijepodne »
sad su 3 discusa i beta je jos tu  duh,  cistac 2 bicolora i malo neonki a ostalo sam sve poklonio
Pozz
Neznam zasto si stavio jos 2 diskusa jer ti je i ovaj premali za jednog ko sto su ti vec rekli. Jedan diskus na 40 litara vode, znaci za 3 diskusa 120 litara vode, sto veci akvarij to bolje za diskuse. Ako si kupio diskuse u zoo shopu onda im nemoras mjenjat parametre vode jer su vjerovatno naviknuti na nasu vodu( visok ph, visoka tvrdoca...) Bolje je da im je uvijek ista voda nego da se stalno mjenja(ph,tvrdoca).Naravno voda mora biti pripemljena. Diskuse trebas hraniti sa raznovrsnom hranom granule, listici, smrznuti crvi, govede srce... Ako sam sta krivo napisao neka me iskusniji isprave..  :)

Offline mbogdan

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 44
    • Diskusari
« Odgovori #19 u: Ožujak 07, 2010, 22:31:04 poslijepodne »
Pozz
Neznam zasto si stavio jos 2 diskusa jer ti je i ovaj premali za jednog ko sto su ti vec rekli. Jedan diskus na 40 litara vode, znaci za 3 diskusa 120 litara vode, sto veci akvarij to bolje za diskuse. Ako si kupio diskuse u zoo shopu onda im nemoras mjenjat parametre vode jer su vjerovatno naviknuti na nasu vodu( visok ph, visoka tvrdoca...) Bolje je da im je uvijek ista voda nego da se stalno mjenja(ph,tvrdoca).Naravno voda mora biti pripemljena. Diskuse trebas hraniti sa raznovrsnom hranom granule, listici, smrznuti crvi, govede srce... Ako sam sta krivo napisao neka me iskusniji isprave..  :)
[/quote
Ne znam koliki su diskusi,ako su mali mogu biti,ali ove ostale ribe vadi van i stavi par komunalaca corydorasa ili ancistrusa.Kad diskusi narastu trebat ces veci akvarij,kao sto su Miro i ostali napisali!Ovo sto se hrane tice takodjer potpisujem i predlazem granule tetra diskus futer i mjesavinom govedjeg srca,spinata i ostalih sastojaka po volji.

Offline stucn@

• Punopravni član
« Odgovori #20 u: Ožujak 11, 2010, 17:51:30 poslijepodne »
Koliko je normalno da discus odbija hranu ?
Jedan jede sve za pet dok je drugi skroz nezainteresiran , danas je deseti dan kako nece da jede !
Cuo sam da mogu dugo odbijati hranu al ako mi neko moze reci koliko je vremenski ?
 -?

Offline ceh

• Punopravni član
« Odgovori #21 u: Ožujak 11, 2010, 20:01:12 poslijepodne »
ma gricne on tu i tamo hranu inaće ako nejede deset dana onda bi krepo  nego  mal ti ja akvarijum   to je tvoj nejveći ,puno riba  neide tako  ...
Please remember that the following comments are personal experiences and may or may not apply to your setup. Use them as guide to help better understand your fish,

Offline IV@N@

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Lokacija: Rijeka
  • Dorado Kras Gotnik
« Odgovori #22 u: Ožujak 11, 2010, 21:20:06 poslijepodne »
čovječe,poslušaj ljude mučiš jadne ribe!ili nabavi veći akvarij pa drži samo diskuse ili pokloni ribe nekom ko će se pravilno brinut o njima! :dead:
Our fears are only what we tell them to be...

Offline stucn@

• Punopravni član
« Odgovori #23 u: Ožujak 11, 2010, 22:03:26 poslijepodne »
radim na tome al nikako da nadzem nesto dobro al povoljno

Offline ivborosa

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 33
« Odgovori #24 u: Ožujak 11, 2010, 22:20:32 poslijepodne »
mozda sad mislis da su komentari okrutni ali ti doista mucis ribe, reci cu ti svoje misljenje:

Sta se tice diskusa i smjestaja on je naophodno vazan da bi ribe bile zdrave, ljepe i pravilno se razvijale, i ovo 40 litara po diskusi nemoj uzimat zdravo za gotovo jer ja cu osobno bilo kome kupit diskusa i 40 litarski akvarij pa ako mu ikada naraste do normalne velicine nek mis e javi....to je ogromna ribetina koja naraste pa skoro do 30 cm i treba mjesta...otprilike kaj ti ocu rec, ti moze imat i 15 diskusa u akvariju od 400 litara i svi budu prekrasni i zdravi (iako po proracunu ih je 5 previse, dakle cak jedna trecina je previse) ali nikako nemozes stavit jednoga u 40-50 litara vode jer je jednostavno nemoguće osigurat mu parametre koje on zahtjeva....

druga stvar kaj se tice hranjenja, to je cesto problem jer su ribe koje su jako lako pod utjecajem stresa, no mislim da ti imas puno veći problem i da oni nikad nece pocet jest i vjerojatno uginut, cak i ako sad pocnu jest uginut ce nakon par tjedana/ mozda koji mjesec....treba im jako kvalitetna hrana bogata proteinima, vitaminima mineralima kako bis e mogli razvit, a recepta za pripremu imas miljon ne netu i naravno uz to srce bilo bi dobro davati hranu u granulama jer ona ima puno "umjetnih" sastojaka koji ce povecat imunitet diskusa i ubrzat razvoj....

sljedeca stvar, u akvariju od 50 litara imas bicolora i to 2 koji narastu preogromni i koji su jako teritorijalni, ne samo prema svojoj vrsti vec i prema drugima...i osim kaj i njih mucis u toliko maloj litrazi oni jos muce ostale ribe koje se ionako jedva okrecu u akvariju....
onda duh, kao jedna od meni najfascinantnijih riba moze narasti do 50cm sto je svakako vece od tvog akvarija, i zahtjeva pa mozda cak i vise brige od diskusa i velika je vjerojatnost da ce ti i on u narednih par mjeseci otic...

eto oprosti kaj sam ti to sve napiso, ali vjeruj mi ako krivo pocnes krivo ces i zavrsit, i ti i tvoje ribe a bogme i novcanik a s njim i zena ce ti bit jako nesretni....

BOjim se da si poklanjo krive ribe, trebo si svakako ostavit ove manje kojima je taj akvarij cisto dovoljan a rijesit se diskaca, duha i bicolora....zapravo neznam ni ko ti je opce prodo te ribe za taj akvarij....

U nadi da ces kupit veci akvarij od barem, kazem barem 200 litara ili da ces poslusat savjete i poklonit ribe, nadam se tvojem odgovoru u ovoj temi i uvjeren sam da ces donjet ispravnu odluku, okvarij od 200l samo staklo kosta oko 400kuna a sve ostalo za prvu silu mozes sam slozit, i mislim da ti lova nije bas toliki problem jer ne kupuju svi ribe od 50-150+ kuna ko ti da se opce ne raspitaju o njima

koliko su diskaci veliki?
ako su jos jako mali izvadi sve ostale ribe, osiguraj im kvalitetnu prehranu i visoku temperaturu (bar 30 a moze i vise, oni ce na 34 isto bit jako sretni...ali nekih 32 bilo bi sasvim u redu)i potrudi se kupit veliki akvarij i jos barem 3 diskusa i vidjet ces kak bu sve na kraju super ispalo...inace samo jos jedna stvar diskusi su jatne ribe, ali jako paze na hijerarhiju i ako ces imat 3 vjerojatno ce ti samo jedan prezivjet i to onaj najdominantniji (uglavnom onaj najveci) osim ako se 2 ne spare onda bi ti vjerojatno 2 prezivjela...a kod jata od 6 komada ti se to vec polako gubi i mogu sretno zivjet, naravno ako imaju dovoljno mjesta
Akvaristika u srcu, teraristika u (cenzura) =) =)