mozda sad mislis da su komentari okrutni ali ti doista mucis ribe, reci cu ti svoje misljenje:
Sta se tice diskusa i smjestaja on je naophodno vazan da bi ribe bile zdrave, ljepe i pravilno se razvijale, i ovo 40 litara po diskusi nemoj uzimat zdravo za gotovo jer ja cu osobno bilo kome kupit diskusa i 40 litarski akvarij pa ako mu ikada naraste do normalne velicine nek mis e javi....to je ogromna ribetina koja naraste pa skoro do 30 cm i treba mjesta...otprilike kaj ti ocu rec, ti moze imat i 15 diskusa u akvariju od 400 litara i svi budu prekrasni i zdravi (iako po proracunu ih je 5 previse, dakle cak jedna trecina je previse) ali nikako nemozes stavit jednoga u 40-50 litara vode jer je jednostavno nemoguće osigurat mu parametre koje on zahtjeva....
druga stvar kaj se tice hranjenja, to je cesto problem jer su ribe koje su jako lako pod utjecajem stresa, no mislim da ti imas puno veći problem i da oni nikad nece pocet jest i vjerojatno uginut, cak i ako sad pocnu jest uginut ce nakon par tjedana/ mozda koji mjesec....treba im jako kvalitetna hrana bogata proteinima, vitaminima mineralima kako bis e mogli razvit, a recepta za pripremu imas miljon ne netu i naravno uz to srce bilo bi dobro davati hranu u granulama jer ona ima puno "umjetnih" sastojaka koji ce povecat imunitet diskusa i ubrzat razvoj....
sljedeca stvar, u akvariju od 50 litara imas bicolora i to 2 koji narastu preogromni i koji su jako teritorijalni, ne samo prema svojoj vrsti vec i prema drugima...i osim kaj i njih mucis u toliko maloj litrazi oni jos muce ostale ribe koje se ionako jedva okrecu u akvariju....
onda duh, kao jedna od meni najfascinantnijih riba moze narasti do 50cm sto je svakako vece od tvog akvarija, i zahtjeva pa mozda cak i vise brige od diskusa i velika je vjerojatnost da ce ti i on u narednih par mjeseci otic...
eto oprosti kaj sam ti to sve napiso, ali vjeruj mi ako krivo pocnes krivo ces i zavrsit, i ti i tvoje ribe a bogme i novcanik a s njim i zena ce ti bit jako nesretni....
BOjim se da si poklanjo krive ribe, trebo si svakako ostavit ove manje kojima je taj akvarij cisto dovoljan a rijesit se diskaca, duha i bicolora....zapravo neznam ni ko ti je opce prodo te ribe za taj akvarij....
U nadi da ces kupit veci akvarij od barem, kazem barem 200 litara ili da ces poslusat savjete i poklonit ribe, nadam se tvojem odgovoru u ovoj temi i uvjeren sam da ces donjet ispravnu odluku, okvarij od 200l samo staklo kosta oko 400kuna a sve ostalo za prvu silu mozes sam slozit, i mislim da ti lova nije bas toliki problem jer ne kupuju svi ribe od 50-150+ kuna ko ti da se opce ne raspitaju o njima
koliko su diskaci veliki?
ako su jos jako mali izvadi sve ostale ribe, osiguraj im kvalitetnu prehranu i visoku temperaturu (bar 30 a moze i vise, oni ce na 34 isto bit jako sretni...ali nekih 32 bilo bi sasvim u redu)i potrudi se kupit veliki akvarij i jos barem 3 diskusa i vidjet ces kak bu sve na kraju super ispalo...inace samo jos jedna stvar diskusi su jatne ribe, ali jako paze na hijerarhiju i ako ces imat 3 vjerojatno ce ti samo jedan prezivjet i to onaj najdominantniji (uglavnom onaj najveci) osim ako se 2 ne spare onda bi ti vjerojatno 2 prezivjela...a kod jata od 6 komada ti se to vec polako gubi i mogu sretno zivjet, naravno ako imaju dovoljno mjesta