jesmo mi rezmirali kaj u temi? kaj su hibridi, pa kaj su mješanci, pa kaj je paralelna revolucija, pa koja se riba smije seksat, a koja ne smije?
jbg, meni su svi malavci "honđije" a tange "tretocepalusi". pa ko bi popamtio sva ta imena??
naravno da se pita koja je. nekad se pita tek tolko. da se digne prašina. nema se pametnijeg posla.
svatko ko imalo drzi do ribe sta zeli imati u AQ bi trebao znati njeno tocno ime sa pripadajucim geovaritetom, radi komunikacije sa drugim ciklidasima na ostalim forumima i potragom informacija o uvjetima drzanja...
daj si mira.

naravno da se uvijek netko pali na guranje. 
...i tak.
nastavak ove teme je samo pokusaj provociranja i diskreditiranja kvalitete mojih riba (koje su nabavljene kod jednog od jacih importera Malawi i Tanganyika ciklida u Evropi ili kod renomiranog kolege ciklidofila koji se ni vise ni manje bavi iskljucivo Malawi ciklidima vec vise od 30 godina i koji objavljuje na cichlidnews-u, mislim da to dovoljno govori o kvaliteti mojih riba) jer da ste htjeli nesto pametno reci/napisati mogli ste to i pred 5 dana od kad je tema stajala "neaktivna" sa zadnjim postom od Bojka...
znam da, netko se pali na guranje pa se treba najprije posavjetovati sa ekipicom...

Mastino me recimo uvredio jučer da mu pričam iza leđa što nije istina. Evo sad ču ti Mastino ovako javno ispričati svoju priču;
Sječaš se od koga sam kupovao svoje prve ciklide? Od tebe! Kupio sam Pseudotropheus Tursiops, I chisumuale (ili kak se već piše, Titech i ti ste se u temi od Acies prepucavali o tome kako se pišu) Moje Chisumuale nikad nisu narasle kak treba, nego su ostale male, a istu tu ribu si koji mrijest kasnije UVALIO Acies za akvarij od 60 litara (kolko 6-7 kom) Njena riba je prije par dana završila isto kod mene i nije narasla. Ja sam tu ribu mislio POKLONITI cannibalu pošto ima mali tank, a ribe su se prestale razvijati i ostale male. Slučajno sam posto Vjeki od kojeg sam dobio odgovor da ih "riješim" meni je riba OK, samo što je manja, (patuljak ili hibrid). od Acies je riba isto ostala mala i nije narasla. Kod mene je bila 1god u tanku od 200 i 250 litara, a njene su bile u 60 oko 7 mjeseci. Sad je ta riba kod mene i Cannibal ih želi pokupiti u nedjelju da ima za akter u VŽ. Evo vidiš da ti ne radim iza leđa. Ja bum ih u nedjelju dostavil cannibalu pa nek on sam odluči.
Pozz Ivan

e Ivane, tu pricu sta si ti sada iznio javno ja je vec znam bar 7 dana a i za neke ostale price sam cuo jos dosta ranije, za tebe to nije pricanje iza ledja i pokusaj diskreditacije kvalitete mojih riba?

u vise tema kad si iznio svoje "nezadovljstvo" sa nekim ribama koje si kupio od provjerenog ciklidasa (u ovom slucaju mene) sam te lijepo pitao o kojim je ribama rijec ali odgovora nisam nikada dobio...

TiTech i ja se prepucavali oko imena...

ma daj molim te ne budi smijesan, sta sa vlastitim bratom mislis da se idem prepucavat preko foruma radi imena ribe?

posto onda to nisi shvatio, sad cu ti objasnit, to je bila zahebancija izmedju dva brata!

Ivane pripazi malo sa rijecima jer ja NIKADA NIKOME NISAM UVALIO ribe pa tako ni tebi ni acies (odmah sam joj rekao da ce u tom AQ moc drzat 1M/2F kad odrastu ali s obzirom na velicinu od 3cm ja joj nisam mogao garantirati da ce dobiti taj omjer ako joj posaljem 3 ribe pa smo se dogovorili da ce ih uzet 6) ili bilo kome drugome. ja nemam potrebu uvaljivati nekome ribe za razliku od tebe koji si ih uvalio cannibalu jer nisi imao kamo s njima, Maylandia/Metriaclima estherae koja naraste 14cm u AQ od 160L...
toliko o uvaljivanju!

Labidochromis chisumulae naraste na 8cm a Cynotilapia afra "Cobwe" na 10cm cisto za tvoju informaciju ali dobro nebitno dali ti to znas ili neznas, mene sad vise cudi kako su samo kod tebe i acies moje ribe ostale "patuljaste" a kod ostalih clanova koji imaju iste te ribe i iz istog ili narednog mrijesta je sve u najboljem redu, na velicini su od oko 7cm, redovito i uspjesno se mrijeste, hmmm ja bi se ipak malo zapitao dali si ti radio sve kako treba... uostalom, ako si toliko nezadovoljan mojim ribama zasto si onda pred nekih mjesec dana opet ponovio istu gresku i opet kupio od mene "losu ribu" (u ovom slucaju Metriaclima lanisticola "Ngara" ? da sam ja nezadovoljan kvalitetom riba sta od nekoga kupujem i da smatram da taj netko uvaljuje pa nema sanse da bi ja kupio opet ribu od te osobe...

pitanje je slijedeće: zašto je kod skalara, diskusa, i nekih drugih riba koje nisu ciklidi to poželjno, a kod ciklida jezera malawi, tanganyika, victoria to nije poželjno? jesu li te ribe koje se miješaju da bi se dobile "ljepše" manje vrijedne ili više vrijedne od istočnoafričkih ciklida?
neznam od kud tebi da je pozeljno krizati skalare, diskuse, itd.?
to sta netko kriza skalare diskuse itd je samo da bi dobio novu formu ili boju koja ce se bolje prodavati jer realno kad pogledamo pravi skalar ili diskus necu rec da su ruzni jer nisu ali nemogu se ni usporedjivati (sta se boje tice) sa nekim snake skinom ili marlboro redom itd (ova imena sam stavio cisto onako jer o skalarima i diskusima znam stvarno jako malo ali ispravnije bi bilo napisat nista).
pravi ciklidas ili ciklidofil (kako kome draze) se trudi odrzati cistu vrstu jer zna se kako izgleda riba iz ova tri jezera sta si naveo, realno gledajuci ima sasvim dovoljno prekrasno ofarbanih ciklida bez da ima potrebe da se tu nesto mucka da bi se dobilo ko zna sta... osobno mi nije jasno zasto covjek (opcenito) ima potrebu ici protiv prirode?!
Vidim ribu kod kolega akvarista koju su je nabavili poslije mene i kod drugog prodavača. Njihova je riba skoro duplo veča, dok moja stagnira u rastu već nekih 6 mjeseci. Ona se normalno mrijesti , ali ženkica ne uspjeva iznjet, jer je jako mala. (i bolje da ne iznese do kraja)
A moglo bi se i o Aframa cobwe porazgovarati, ali neću da sad ne ispadne kako "pljujem" po čovjeku, jer vjerovatno nije znao što prodaje kao i svi drugi koji su slućajno prodali križanca ili hibrida ili patuljka.
Baj d vej; Ostale vrste riba u tanku su se normalno razvijale tak da ona priča o kvaliteti vode i velićini tanka ne "pije vodu"
neznam od kuda i iskreno me nit ne zanima odakle su nabavljene te druge ribe iste vrste, ali dali si se zapitao da mozda sa tim drugim ribama nesto nije uredu ako tako brzo rastu, dali su mozda hranjene sa hranom koja nije adekvatna za njih pa je doslo do ubrzanog rasta i u najgorem slucaju dali si siguran da te ribe nisu hibridi... opcenito kad riba prebrzo raste za nju to nije dobro pa joj je i zivotni vijek daleko kraci od ribe koja sporije raste...

obzirom da dobro znam sta prodajem itekako "pljujes" po meni ali i kvaliteti mojih riba koje su sve provjerenog porijekla.
ne kazem da se bilo kome ne moze desiti hibrid (hebiga) mozda ce se desit i meni necu tvrdit da nece ali kad netko svjesno duze vrijeme mrijesti i poslje toga prodaje te ribe u pet shop (koliko znam iz informacije od pred 4-5-6mjeseci to je i onda radio, ovo je provjerena informacija posto mi je sam vlasnik te trgovine ponudio tog "prekrasnog krizanca"), nemozemo rec da je to slucajno.
Nitko se ne svađa
Dečki samo raspravljaju o jako bitnoj i upozoravajućoj temi!! Izbjegavajte Hibride,... Ali kako da ih izbjegavamo nigdje ne piše

Zašto niko jednostavno ne napiše kako da izbjegnemo hibride!! Jedino kupnjom odrasle ribe.
Kupujte ribe stare godinu dana, prije provjerite veličinu oblik i kolaritet iste pa ju onda potražite u dućanima sa akvarističkom opremom ili od domaćih uzgajivača.
imas pravo nitko se ne svadja ali da netko provocira provocira!

da si procitao post sa linkom na tekst sa razumijevanjem bi i shvatio kako izbjegavati hibride...