Srpanj 18, 2025, 09:48:30 prijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Kraljevski Piton  (Posjeta: 15536 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline igzu

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 44
Odg: Kraljevski Piton
« Odgovori #50 u: Rujan 08, 2010, 21:12:30 poslijepodne »
u pravilu 3 godine ali bitnija je težina ženke radi parenja koju bi dobila do tog vremena a kreće se od cca 1500-1700 g

Ne bih se baš složio da je bitnija težina nego godine.

Nadobudni vlasnici redovito uspjevaju svoje ženke od godinu, godinu i pol (pare ih već drugu zimu) natjerati do čak 2000g i one su kao spremne za parenje...
Vrlo često te ženke poliježu, ili mali broj jaja, ili neoplođena jaja, ili mućke (slugs).
Pročitao sam par tekstova od nekih poznatih uzgajivača regiusa, gdje kažu da je najveći problem što te ženke i dalje u životu, sa i više nego dovoljnom težinom, nastavljaju proizvoditi vrlo mala legla.

Naravno da čovjeka sa običnim regiusom to možda i neće dirati puno, ali nekog uzgajivača sa par tisuća dolara vrijednim morfom išansama 1/8, ili 1/16 po jajetu, bogme hoće.

Moja 5 godina stara ženka je nedavno polegla 7 jaja, to joj je prvo leglo i u parenje je ušla se nekih 1500g, a jaja polegla sa nekih 1800g, leglo je bilo 670g.
Druga, 9 godina stara ženka teška nekih 2500g je polegla 6 jaja, težine 620g.
Treća, isto 5 godina stara ženka Mojave (opet ništa od BEL-a :( ), u početku parenja teška nekih 2000g, je u cijeloj sezoni (zima i proljeće) pojela par obroka i pala na cca 1800g. Budući da je dosta duža od drugih ženki, djelovala mi je dosta mršavo i odlučio sam prekinuti parenje.

Postoje tisuće odraslih ženki regiusa, koje redovito svake godine poliježu mala legla do 6 jaja, bez obzira što su teške 1200 - 1500g.
One su, jednostavno male, spolno zrele ženke, koje su puno bolje od debelih, spolno nerazvijenih cura u pubertetu.  :)

Znači, nije sve u težini, svaka životinja je različita i njen vlasnik bi ju trebao znati "čitati" ! :up:

Offline igzu

• Punopravni član
« Odgovori #51 u: Rujan 08, 2010, 21:17:30 poslijepodne »
... ali nikada mi nije odbio hranu ...  :up:

Bude, vjeruj mi, već za koji mjesec! :up:

Offline agama

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 31
  • terarist
« Odgovori #52 u: Rujan 08, 2010, 23:43:07 poslijepodne »
Slazem se sa igzu-om.. :D :up: :up:
sta je tu je!

Offline ivborosa

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 33
« Odgovori #53 u: Rujan 09, 2010, 01:56:52 prijepodne »
Moja micica je rodjena 07.06.2008 godine i imala je tocno 76 grama....tata joj je bio mohave a mama VC1 sta god da to znacilo.....ona je normal verzija regiusa....tak da si razmislja ostavit ju do sljedece godine jos pa onda sparit...iako ja bi najradije ove tak da si sljedece proljece mozda mogu priustit nekog žutog  :heart: ... aki puno mi ej bitnije da mi je ona dobro i da nebude pod stresom i porođajnim mukama zbok nedovoljno proživljenih godina....nek ona sam raste i deblja se a malci, ili žuti ce stić kad tad
Akvaristika u srcu, teraristika u (cenzura) =) =)

Offline Crna Maca

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 47
« Odgovori #54 u: Rujan 09, 2010, 14:12:20 poslijepodne »
... ali nikada mi nije odbio hranu ...  :up:

Bude, vjeruj mi, već za koji mjesec! :up:

Mislis da bude odbijao ... ???? Zasto ... ak do sad stvarno nije odbio niti jednom ... pitam, da znam ... !!!

Unaprijed hvala na odgovoru ... !!!

Nista obzirom da je stanje sa zenkicama takvo onda idemo u nabavku zenkice koja je starija od cca dvije godine, sam kazem voljela bih da je spideerica ...  :-[
Speederi su mi bolna tocka ... htjela sam prvog speedera .. ali u Gandicu sam se odma zaljubila, a i sve ostalo mi je odgovaralo ... ;)

Igzu, slobodno mi reci sto mislis i sve mi objasni ... znas i sam da zelim sve znati, a slusala sam price da nije bitna dob vec tezina zenke zato sam i rekla da trazim da je oko cca godine dana  .... sad se to mijenja naravno !

Mozes mi molim te objasniti zasto ce uskoro poceti odbijati hranu?? I sto da onda radim kad odmrznem hranu ... on nece poklopati .... to moram baciti !? To mi se bas i ne sviđa, jel razlog sto dolazi zima pa da mu onda rađe prorijedim hranjenje tako da zaista jede jer mi nije nimalo u interesu da odmrzavam i bacam hranu, nije sam tak jednostavno doci do hrane pogotovo u zimsko doba, znam da se pojavljuju problemi i da se zna dogoditi da nema nitko nista, pa zato me sve zanima!
Bas sam se veselila odnosno veselim se kako redovito jede i ne odbija ... cak kak sam rekla ni kad je presvlacenje u pitanju, ako je vrijeme za klopu odma je capavao i jeo ? Koji razlozi mogu biti da mi pocne odbijati hranu?

Igzu????
Molim te objasni mi sve, a takve stvari ne mogu procitati, i znati da bi mi mogo pocet odbijati uskoro hranu pa mi molim te reci, savjetuj me sto da radim, da mi u najboljem slucaju ne odbija hranu ! :punch:  Jos jednom unaprijed zahvaljujem ... :up:

Moja micica je rodjena 07.06.2008 godine i imala je tocno 76 grama....tata joj je bio mohave a mama VC1 sta god da to znacilo.....ona je normal verzija regiusa....tak da si razmislja ostavit ju do sljedece godine jos pa onda sparit...iako ja bi najradije ove tak da si sljedece proljece mozda mogu priustit nekog žutog  :heart: ... aki puno mi ej bitnije da mi je ona dobro i da nebude pod stresom i porođajnim mukama zbok nedovoljno proživljenih godina....nek ona sam raste i deblja se a malci, ili žuti ce stić kad tad

Ovo je sve bolje od boljeg ... micica je 07,06. gandica je 06.06. hmmmmmm .... mozemo se dogovoriti ljudi smo ... hehehhe .... ;))) Vjeruj mi Gandica je vec sad pravi zavodnik a sto ce tek biti tamo oko proljeca ... cca 4/5 mj. ....  :-[
Samo dobar čovjek može biti sretan.

Offline Parisopolis

• Punopravni član
« Odgovori #55 u: Rujan 09, 2010, 17:52:22 poslijepodne »
Kad ti počne odbijat hranu, a to je sad oko 10mj. jedino šta možeš je sjest i čekat proljeće!
Tada regiusi kreću sa brumacijom i ne samo da neće jest nego se najčešće niti ne kreču...
U tom periodu im se drastično usporava metabolizam a energiju crpe iz masnih naslaga koje nakupe tokom sezone, nešto slično kao i hibernacija.

Offline Crna Maca

• Punopravni član
« Odgovori #56 u: Rujan 09, 2010, 20:01:28 poslijepodne »
Kad ti počne odbijat hranu, a to je sad oko 10mj. jedino šta možeš je sjest i čekat proljeće!
Tada regiusi kreću sa brumacijom i ne samo da neće jest nego se najčešće niti ne kreču...
U tom periodu im se drastično usporava metabolizam a energiju crpe iz masnih naslaga koje nakupe tokom sezone, nešto slično kao i hibernacija.

Hvala Paris!
Znaci ono je sto sam napisala ...dolazi zima pa je u tom kvaka ... ???  Zaista mi je glupo odmrzavati mu hranu, da bi je bacala ... ???
Imas li sto pametno za dodati ... kak da ga dobijem da jede ... da mu dajem rijeđe ... a on je ful aktivan ... ima manevre po citave noci u svom kucerku ... a kad ga uzmem onda nece li ga natrag pa nece ... maltene ga zguram unutra da bi ga mogla zatvoriti ... pa mi digne glavicu i gleda me ... a zakaj me vise neces ... doslovno tim pogledom ... zica li ga zica ...  :clown:

Al zaista sto se tice hrane sto mi je ciniti ... jer koliko sam vijdela njegovu karticu hranjenja i svega ... koliko vidim njegovu hranjenja... presvlacenja ... sve je bilo uredovno citavu proslu zimu ... ja sam ga uzela u 5 mj. a vidim na kartici da je bez pardona citavu proslu godinu i zimu jeo uredno svakih 7-10 dana ...  :question:

Offline Parisopolis

• Punopravni član
« Odgovori #57 u: Rujan 09, 2010, 20:58:05 poslijepodne »
Tako je i moj regius prvih 12mj života jeo tokom cijele godine, a onda je sljedeću god odbijao hranu od 10-4mj.Žašto je prvu godinu jeo mogu samo nagađati,  vjerujem da će Igzu znat o čemu je riječ.
Ne moraš ti njemu prestat nudit ili razrijedit intenzitet hranjenja, nego jednom kad on odluči samo će prestat pokazivat interes za hranom.Nešto slično kao i za vrijeme presvlačenja.
Tog glodavca kojeg odbije u smeće, a kada ponovno zatopli tj kad ponovo počne brijat po terariju shvatit ćeš da je gladan i da možeš opet odmrznut mišonju.

Offline ivborosa

• Moderator
  • Punopravni član
« Odgovori #58 u: Rujan 09, 2010, 23:35:41 poslijepodne »
ali opet treba naglasit da ima iznimaka koje potvrđuju pravilo....recimo ja svoju zmiju sad vec imam preko 2 godine i jos nije imala te periode da nece jest....mozda ce joj ova zima bit prva...vidjet cemo u svakom slucaju =)

Offline Crna Maca

• Punopravni član
« Odgovori #59 u: Rujan 10, 2010, 04:39:45 prijepodne »
Tako je i moj regius prvih 12mj života jeo tokom cijele godine, a onda je sljedeću god odbijao hranu od 10-4mj.Žašto je prvu godinu jeo mogu samo nagađati,  vjerujem da će Igzu znat o čemu je riječ.
Ne moraš ti njemu prestat nudit ili razrijedit intenzitet hranjenja, nego jednom kad on odluči samo će prestat pokazivat interes za hranom.Nešto slično kao i za vrijeme presvlačenja.
Tog glodavca kojeg odbije u smeće, a kada ponovno zatopli tj kad ponovo počne brijat po terariju shvatit ćeš da je gladan i da možeš opet odmrznut mišonju.

O tom sam i govorila da mangup jede i kad je vrijeme presvlacenja bez beda naravno ako je vrijeme za klopu ;)

Offline ivborosa

• Moderator
  • Punopravni član
« Odgovori #60 u: Rujan 10, 2010, 13:18:37 poslijepodne »
Koliko cesto i s kakvim pljenom ti hranis svoju zmiju?

Znas da ni precesto hranjenje nije dobra, cak naprotiv moze ugrozit zdravlje zmije....one isto pate od pretilosti na neki nacin...

Offline Chilii

• Urednica terra redakcije
  • Forum Administrator
  • Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 43
  • AkTer jedna od šest :)
« Odgovori #61 u: Rujan 10, 2010, 14:23:33 poslijepodne »
Ne kužim čemu hraniti zmiju u vrijeme presvlačenja? Samo ju bez veze izlagati stresu  :down:

Offline iglica

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Varaždin, Zagreb, Rijeka
  • Shrimp Master
« Odgovori #62 u: Rujan 10, 2010, 14:50:24 poslijepodne »
 :klap:

naježim se kad ih vidim, svaka čast!

Offline Crna Maca

• Punopravni član
« Odgovori #63 u: Rujan 10, 2010, 21:05:01 poslijepodne »
Ne kužim čemu hraniti zmiju u vrijeme presvlačenja? Samo ju bez veze izlagati stresu  :down:

ako je na taj nacin hranjen od rođenja ... dakle postoji njegova kartica ...i tipa imas danas je jeo i sutra je presvlacenje ... zasto mu ne ponuditi hranu ako je vrijeme za klopu ... a da je pod stresom ikakvim to bih odmah primjetila ... ;))) Gandica je vise nego zivahan gospodinčic i nimalo da je pod stresom ... cak kad mu za vrijeme presvlacenja vlazim ter. cim me osjeti krene prema meni ... sto je to onda stres ... ako se ne skriva nego ide sam od sebe prema meni cim me osjeti ... sorry ....

ali svako se odnosi prema svojoj zivotinji kako on zeli ili vidi kako se zivotinja ponasa .. da vidim da je pod stresom i da mi se skriva naravno da ga ne bi tlacila ... a mislis li da je tlacen i pod stresom da bi tako lijepo napredovao i nikada ne odbijao hranu do sada ...  :)

Offline Parisopolis

• Punopravni član
« Odgovori #64 u: Rujan 10, 2010, 21:25:16 poslijepodne »
Više je razloga zašto se zmije nebi trebale hranit u fazi presvlačenja, ali ako ti kažeš da Gandici to godi onda nećemo kvarit   ;)

Offline Crna Maca

• Punopravni član
« Odgovori #65 u: Rujan 10, 2010, 22:54:36 poslijepodne »
Više je razloga zašto se zmije nebi trebale hranit u fazi presvlačenja, ali ako ti kažeš da Gandici to godi onda nećemo kvarit   ;)

Do sada se nije niti jednom bunio ... ili nesto slicno ...  :-[

Offline Chilii

• Urednica terra redakcije
  • Forum Administrator
  • Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 43
  • AkTer jedna od šest :)
« Odgovori #66 u: Rujan 11, 2010, 00:24:55 prijepodne »
Upravo kako kaže Paris više je razloga. Al eto svatko radi kako želi, moje ne jedu u fazi presvlačenja a rastu ko blesave.

Offline Crna Maca

• Punopravni član
« Odgovori #67 u: Rujan 11, 2010, 09:06:33 prijepodne »
Upravo kako kaže Paris više je razloga. Al eto svatko radi kako želi, moje ne jedu u fazi presvlačenja a rastu ko blesave.
:up:

Offline igzu

• Punopravni član
« Odgovori #68 u: Rujan 11, 2010, 10:08:50 prijepodne »
Regiusi su čudne biljke, neki odbijaju hranu preko zime, neki ne, neki se hrane pri presvlačenju, neki ne, neki žele samo štakore, neki miševe, neki egipatske miševe, neki gerbile...
Obično nakon posta prvo pojedu hranu kojom inače nisu bili hranjeni.
Moj prvi regius Edo ( ženka :) ) je tri godine za redom imala legla i prošlu godinu sam ju odlučio odmarati, bez obzira na to što je bila po svemu spremna za parenje.
Nije jela od 11. mj. '09. do 8. mj.  '10. i prvo što je pojela bio je gerbil, nakon gerbila sam joj ponudio štakora sa mirisom gerbila i nakon nekoliko takvih hranjenja ponovo se vratila na štakore.

Najveći problem koji se može dogoditi kod hranjenja pri presvlačenju, je to da koža zapne za plijen ukoliko je prevelik.
To se riješava se davanjem manjeg plijena, tako ih hranim već godinama i nikada nisam imao niti jedan problem.
U mojoj kolekciji je svega par zmija koje jedu pri presvlačenju i to su većinom mlađe zmije, odrasli skoro pa redovito odbijaju hranu kada se presvlače.

Iako, kada ljudima dajem savjete o držanju regiusa, napomenem da nije poželjno hraniti zmiju pri presvlačenju.

@Crna Maca
Kada počnu odbijati hranu, nudim im tek ubijeni plijen koji mogu zamrznuti ako ga ne pojedu. ;)
Odmrznuti plijen koji nije pojeden obavezno bacam.

Stvarno mislim da bi trebala malo smanjiti hranjenje svog regiusa..., nemoj se držati moje kartice 'ko pijan plota...
Pravilo o hranjenju regiusa je cca. 10 - 15% njegove težine.
Kada su bebe naravno da ih možeš hraniti svakih pet dana, zato što jedu mali plijen i polako dobijaju na težini.
Ali kada imaš zmiju od 700g, baš nije preporučljivo hraniti svakih pet dana sa plijenom teškim od 70 - 100g.
Ako je plijen veći, hrani jednom u 10 - 14 dana, sa manjim plijenom možeš hraniti jednom tjedno. Naravno, trebala bi obratiti pažnju i na učestalost defekacije...

Ako želiš ženku Spidera staru dvije godine, pripremi se na znatne financijske izdatke... mislim da sam nedavno vidio da su Spiderice od cca 1200 - 1300g oko 1000 - 1300 €, otprilike € po gramu...

Offline Crna Maca

• Punopravni član
« Odgovori #69 u: Rujan 11, 2010, 11:02:18 prijepodne »
Regiusi su čudne biljke, neki odbijaju hranu preko zime, neki ne, neki se hrane pri presvlačenju, neki ne, neki žele samo štakore, neki miševe, neki egipatske miševe, neki gerbile...
Obično nakon posta prvo pojedu hranu kojom inače nisu bili hranjeni.
Moj prvi regius Edo ( ženka :) ) je tri godine za redom imala legla i prošlu godinu sam ju odlučio odmarati, bez obzira na to što je bila po svemu spremna za parenje.
Nije jela od 11. mj. '09. do 8. mj.  '10. i prvo što je pojela bio je gerbil, nakon gerbila sam joj ponudio štakora sa mirisom gerbila i nakon nekoliko takvih hranjenja ponovo se vratila na štakore.

Najveći problem koji se može dogoditi kod hranjenja pri presvlačenju, je to da koža zapne za plijen ukoliko je prevelik.
To se riješava se davanjem manjeg plijena, tako ih hranim već godinama i nikada nisam imao niti jedan problem.

tada i dobije manji plijen ...

U mojoj kolekciji je svega par zmija koje jedu pri presvlačenju i to su većinom mlađe zmije, odrasli skoro pa redovito odbijaju hranu kada se presvlače.

Iako, kada ljudima dajem savjete o držanju regiusa, napomenem da nije poželjno hraniti zmiju pri presvlačenju.

@Crna Maca
Kada počnu odbijati hranu, nudim im tek ubijeni plijen koji mogu zamrznuti ako ga ne pojedu. ;)
Odmrznuti plijen koji nije pojeden obavezno bacam.

Stvarno mislim da bi trebala malo smanjiti hranjenje svog regiusa..., nemoj se držati moje kartice 'ko pijan plota...

Ne drzim se kartice ko pijan plota jer znam da sto vise rastu da to rijeđe jedu .... jasno mi je .... samo sam htjela naglasiti po pitanju kartice da sam uredno vidjela da nije odbijao hranu niti za vrijeme presvlacenja ... samo to :up:

dakle on jede u prosjeku ajmo reci svakih 14/ 15 dana ... sada ....  dok je bio manji jeo je cca svakih 10 dana ... vidim po njemu kad vec pocne lagano se blesirati i kuzim da je gladan i cim dobije plijen u roku stotonke sekunde mi ga copi .... da prosto ne vidim svojim okom ....  :) pa mislim da bi mozda bio  i malo pretilast da ga cesce hranim sto bi se onda primjetilo i na fotkama a vjerujem da bi mi tako nesto rekao kad bi vidio .... :-[

Pravilo o hranjenju regiusa je cca. 10 - 15% njegove težine.
Kada su bebe naravno da ih možeš hraniti svakih pet dana, zato što jedu mali plijen i polako dobijaju na težini.
Ali kada imaš zmiju od 700g, baš nije preporučljivo hraniti svakih pet dana sa plijenom teškim od 70 - 100g.
Ako je plijen veći, hrani jednom u 10 - 14 dana, sa manjim plijenom možeš hraniti jednom tjedno. Naravno, trebala bi obratiti pažnju i na učestalost defekacije...

Ako želiš ženku Spidera staru dvije godine, pripremi se na znatne financijske izdatke... mislim da sam nedavno vidio da su Spiderice od cca 1200 - 1300g oko 1000 - 1300 €, otprilike € po gramu...

Zahvaljujem na svemu sto si mi napisao i objasnio Igzu ...  :up:

Offline toncek12

• Punopravni član
« Odgovori #70 u: Rujan 11, 2010, 17:46:51 poslijepodne »
Jbg.ja sam se uvijek držao tog da slušam starije i iskusnije :) i ja sam jednom bio na iglama zato kaj Štefica nije htjela jest oko 5mj.i najednom koda niš nije bilo...i više nikad poslje tog nije odbijala,neznam kako ce bit ovu zimu...

Offline Crna Maca

• Punopravni član
« Odgovori #71 u: Rujan 11, 2010, 18:38:27 poslijepodne »
Jbg.ja sam se uvijek držao tog da slušam starije i iskusnije :) i ja sam jednom bio na iglama zato kaj Štefica nije htjela jest oko 5mj.i najednom koda niš nije bilo...i više nikad poslje tog nije odbijala,neznam kako ce bit ovu zimu...

Upravo tako .. pa zato i pitam sve obzirom da me zanima ... da znam ...da sam informirana ... i uvijek cu poslusati starije i skusnije od sebe .... ;)

Offline njub

• Punopravni član
« Odgovori #72 u: Listopad 01, 2010, 17:16:42 poslijepodne »
po cemu zmije skuze da je zima ako su temperatura i ciklusi dan/noc ostali nepromjenjeni? neki unutarnji sat?

Offline Igor Velevski

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
« Odgovori #73 u: Listopad 01, 2010, 18:12:38 poslijepodne »
Postoji jedna zlezda koja se naziva epifiza i koja je daleko vise razvijena kod zivotinja u odnosu na ljude! Epifiza se jos naziva i "sesto culo" i jeste, osecaj zime moze da se nazove unutrasnji sat, epifiza to detektira! Za sada je tako, ako nauka nema neki progres, pa da se dokaze nesto vise, nesto dublje ili da dokaze da  to nije tako!

Offline Phobos

• Punopravni član
« Odgovori #74 u: Listopad 02, 2010, 15:00:37 poslijepodne »
Konačno sam i ja postao vlasnik bebe kraljevskog pitona, pa da pokazem malca.