Svibanj 03, 2025, 14:42:27 poslijepodneNajnoviji Član: Megalodon

Autor Tema: hrvatske slatkovodne kozice - zasto nije uspjelo  (Posjeta: 6480 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline todor.dbk

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • There she is ...
hrvatske slatkovodne kozice - zasto nije uspjelo
« u: Veljača 23, 2010, 14:24:25 poslijepodne »
evo kako i naslov govori - prosle godine je bilo par tema ovdje o nasim kozicama (Palaemonetes antenarius), i koliko sam pratio nikome nije uspjelo, bar na duze staze .. nekome u metkovicu jest ali ne znam kako je zavrsilo ..?
mi smo proslo ljeto, kolega staglin s foruma i ja isli u lov na bacinska jezera (slike u prilogu  :) ) i sve je proslo okej, nasli smo ih masu, uspjesno ih donijeli u dbk i rasporedili u akvarije nas dvojice i jos jednog prijatelja .. i tu pocinje zalosniji dio, u mene su zivjele dan, u njih nesto duze  :down: .. i mene to od tad kopka, jer nigdje nisam nasao da bi trebalo bit problema - pa sam malo (puno!) istrazivao i najzad sam naso jedan strucni tekst (preveo ga s njemackog), koji ce nam objasnit zasto nam ne uspijeva,
samo da prvo pitam, jeli ga smijem stavit ..?
eto, pozz

Offline 985plavi

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
    • Facebook profil
Odg: hrvatske slatkovodne kozice - zasto nije uspjelo
« Odgovori #1 u: Veljača 23, 2010, 15:36:12 poslijepodne »
Ne znam u kakvoj si ih vodi držao ali mislim da je u Bačinskim jezerima bočasta voda a ne znam kako je sa tvrdočom...

Offline sarita

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 49
« Odgovori #2 u: Veljača 23, 2010, 15:39:20 poslijepodne »
To je i meni palo napamet.U tim jezerima ima izvora koji su spojeni s morem.

Offline Lewis

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
    • Lewis Design
« Odgovori #3 u: Veljača 23, 2010, 15:45:42 poslijepodne »
Ne znam u kakvoj si ih vodi držao ali mislim da je u Bačinskim jezerima bočasta voda a ne znam kako je sa tvrdočom...

Nije li isti slucaj is a Amano (Japonica) kozicama (pogotovo za mrijest jer se mrijeste samo u bocastoj vodi) pa opet normalno zive godinama u AQ ?
LEWIS
http://www.lewis.tomsoft.hr
Skype - lewis3d , ICQ - 7128177

Offline todor.dbk

• Punopravni član
  • There she is ...
« Odgovori #4 u: Veljača 23, 2010, 16:19:31 poslijepodne »
u biti da, to je tocno da trebaju nekoliko promila soli u vodi; zato sam i mislio to stavit, jer svugdje pise da je P. antenarius iskljucivo slatkovodna vrsta a ispade da nije ..
da skratim, napokon pronadjoh nesto preciznije, pa sam naucio .. p. antenarius je zapravo lose prilagodjena zivotu u slatkoj vodi, jer sol koju izluci mokracom samo djelomicno moze ponovno unijeti u organizam.cak i preko tjelesnog omotaca gube sol.u slatkovodnom akvariju ne moze dulje vrijeme prezivjeti,cak ni u originalu izvorne jezerske vode uzete iz stanista u kojem obitava..to se objasnjava povećanom propustljivosti  tjelesne površine pod stresnim uvjetima..dodatak soli od 3-5 promila  smanji smrtnost gotovo potpuno; a drugi ogranicavajuci faktor je ph, jer izgleda ne moze prezivjet ako je ph ispod 8 ... zato su one u mom tanku gdje je meka i kisela voda uginule za niti 24 sata  -? ... i zato su ima bit onom kolegi s foruma iz metkovica najduze opstale, jer vjerojatno u njih u vodi ima koji promil soli, skoro pa neprimjetan, ali eto ..
ma evo, ako je koga jos zanimalo, mene je bas zanimalo mozemo li nasu vlastitu vrstu usvojit i rasirit, ali ispade da i nije jednostavno ..
pozdrav  :)

Offline Area5189

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Dubrovnik/Zagreb
« Odgovori #5 u: Veljača 23, 2010, 18:11:05 poslijepodne »
ja sam ih imao pred kraj proslog ljeta,u akariju su mi zivjele nekih mjesec dana,od njih 20ak ,samo su 2 ili 3 uginule.nazalost u transportu za dubrovnik su sve stradale.sol nisam dodavao a istina je da je zg voda duplo tvrdja od dubrovacke.inace mislim da je taj akvarist njih imao cak iduze vrijeme bez problema,
koze su vece od amanovih i stvarno su lijepe
... Šaka suza, vrića smija, ča je život vengo fantažija? ...

Offline Malky

• Trade Count: (+3)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
    • Akvarij NET
« Odgovori #6 u: Veljača 23, 2010, 19:48:54 poslijepodne »
tu temu sam ja prvi povukel dok sam se interesirao za njih

- moje misljenje je da ste trebali ih stavit u veci akvarij min 50L samo za njih, taj akvarij je trebao bit cikliran tom njihovom vodom, 2-3 dana prije nego bi koze stigle trebali ste zamijenit 50% opet s tom vodom i nakon toga dofurat te koze unutra i onda ih pazljivo hranit i tek nakon nekih mjesec dana uz redovite izmjene vode s njihovog stanista postepeno mjesat 50/50 njihovu vodu s nasom pipovacom opet nekih mjesec dana i nakon toga samo nastavit izmjene s nasom obicnom pipovacom uz dodatak FFM-a

- to je bio moj recept za koji sam siguran da bi uspio al mi se nije dalo zahebavat jer nisam imao vremena za nekak dofurat tu njihovu vodu svaki tjedan nekih ajmo reci 2 mjeseca

- nije za cudit da su riknule u mekoj i kiselkastoj vodi, pa to im je bio šok šokova

- ako netko ima volje probat po ovom receptu ove godine bilo bi zanimljivo vidjet jel ce uspjet

Offline todor.dbk

• Punopravni član
  • There she is ...
« Odgovori #7 u: Veljača 23, 2010, 20:03:58 poslijepodne »
ma ja bi imo volje natankat bidon od 20 litara kad bih ponovo hvato, pa ih stavit u njihovu vodu i onda pomalo navikavat .. ovaj bi tvoj plan vjerojatno upalio, ali .. ;) .. nesto cemo smislit,na ljeto ; ima ih i u hutovom blatu - a to mi se cini poprilicno daleko od mora, vjerujem da tamo nema bocate vode ..?  meni su bas napete, lijepe i zanimljive a ima ih bogami i za vidit  :)
ovo sto je napisao area budi nadu

Offline SMRTNIK

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 40
« Odgovori #8 u: Ožujak 08, 2010, 13:33:53 poslijepodne »
dali ih ima u krigu zagreba gorskog kotra

Offline Faber

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 42
  • Lega iz Dubrovnika 8)
« Odgovori #9 u: Ožujak 08, 2010, 19:58:13 poslijepodne »
ma ja bi imo volje natankat bidon od 20 litara kad bih ponovo hvato, pa ih stavit u njihovu vodu i onda pomalo navikavat .. ovaj bi tvoj plan vjerojatno upalio, ali .. ;) .. nesto cemo smislit,na ljeto ; ima ih i u hutovom blatu - a to mi se cini poprilicno daleko od mora, vjerujem da tamo nema bocate vode ..?  meni su bas napete, lijepe i zanimljive a ima ih bogami i za vidit  :)
ovo sto je napisao area budi nadu
Pa da,Hutovo blato,to je ipak daleko od mora,e čovječe svaki tjedan prolazim tamo,i to skoro po dva puta(bili ispiti na faksu  :D)
a uopće zapravo ne znam di je to točno,nikad ne stanem,vidim tablu

ajd idem ja sa vama idući puta pa ćemo probat ako uspije da šaljemo kolegama u Zagreb
N.multifasciatus
 Cayman60
Tanganyika  Watt Wolln Wir Trinken? so ein durst

Offline todor.dbk

• Punopravni član
  • There she is ...
« Odgovori #10 u: Ožujak 09, 2010, 19:50:38 poslijepodne »
provaj upalt google earth  ;) , skrenes iz metkovica, zacas si si tamo .. znam svaku valu napamet, vec sam snimio najbolje poste  :D za lovit .. mogli bi na proljece u akciju !
pozz

Offline Faber

• Punopravni član
  • Lega iz Dubrovnika 8)
« Odgovori #11 u: Ožujak 09, 2010, 22:22:27 poslijepodne »
može,sjednemo ili sa staglinom ili sa mnom u auto i pičimo  :up:
e a sad ništa jel?
N.multifasciatus
 Cayman60

Offline todor.dbk

• Punopravni član
  • There she is ...
« Odgovori #12 u: Ožujak 10, 2010, 07:38:39 prijepodne »
ma da sacekamo da se digne temperatura, i zraka i vode; da ih ne sokiramo ..? proslo ljeto je u bacini bila voda sigurno oko 25 stupnjeva u plicaku, ono kad smo isli ... steta, sto nismo nosili masku i peraje  :up: - bilo bi ko da ronis u akvariju  :)
ajd dogovoreno, do tamo imamo dvije ure voznje; samo cemo ovaj put pametnije (mozda poc sa testerima vode, uzet malo vode i sa sobom, ucinit vise fotki)
super !

Offline Malky

• Trade Count: (+3)
  • Punopravni član
    • Akvarij NET
« Odgovori #13 u: Ožujak 10, 2010, 11:11:06 prijepodne »
ne uzet malo vode, nego po onome kako sam prije napisao ili budete isli bezveze. ne znaci da ce i moje uspjet al vece su sanse nego na ovaj vas nacin

Offline todor.dbk

• Punopravni član
  • There she is ...
« Odgovori #14 u: Ožujak 10, 2010, 19:22:06 poslijepodne »
e malky ma to sam i mislio, mozda za napunit mali tankic; pa pomalo mijenjat - onako kako si napisao, bilo bi mislim idealno, al tko ce .. izmjerit vodu na licu mjesta, pa provat oponasat - malo sam guglo o tvrdoci vode zbog onog sto je area napisao, kako su njega u zagrebu zivjele i mjesec dana - pa nadjoh sve izvore u hrvatskoj: u zagrebu je voda tvrdoce od 20 do 25 stupnjeva (ovisno o crpilistu), u dubrovniku je  tek 12 ... eto jednog  od razloga ..

Offline Faber

• Punopravni član
  • Lega iz Dubrovnika 8)
« Odgovori #15 u: Ožujak 10, 2010, 19:52:04 poslijepodne »
hm...ja ću ponjet reagens za pHpa da to izmjerimo al ajd vi nabavite za tvrdoću....nekak..ne znam..zajedno uzmemo iz Zagreba ili odkud već(kod nas nema) p da izmjerimo na licu mjesta

koja će to ekspedicija bit,a kako ćemo objasnit bure puno vode u gepeku na granici???  :D :D :D mislit će da nismo normalni  :D :D :D
N.multifasciatus
 Cayman60

Offline Vele bit

• Punopravni član
  • Tamo gore gdje...proljeće uvijek kasni
« Odgovori #16 u: Ožujak 10, 2010, 23:24:03 poslijepodne »
Moje i od Saše f su također živjele mjesec dana i onda jedna za drugom počele ugibati. Ajd usput kad več idete,probajte koju Koljušku upecat. Pitanje,je li itko ikad vidio dolje Koljušku?

Offline todor.dbk

• Punopravni član
  • There she is ...
« Odgovori #17 u: Ožujak 11, 2010, 13:50:38 poslijepodne »
ma treba zaronit s maskom, to bi bila fora .. u bacini sam sam primjetio masu gambuzija, gaco sam u vodi do koljena; mozda bi na koju koljusku naletili isto .. a vidit cemo, eto, bilo bi bas dobro poc na izlet - ali ove nase koze su mi misterija, vidis i kod vas su na kraju uginule
..ja mislim da im ili ipak treba malo soli (vjerojatno u tvrdoj vodi izdrze duze - dok ne izgube vlastitu sol iz tijela) ili pricamo mozda o vise vrsta (naiso sam i na clanke s dva-tri latinska naziva, navodno ih i strucnjaci tesko razlikuju) - ne znam ih sad, dodat cu ih jednom pa ako koga zanima da istrazi ..

Offline Vele bit

• Punopravni član
« Odgovori #18 u: Ožujak 12, 2010, 20:49:49 poslijepodne »
ma treba zaronit s maskom, to bi bila fora .. u bacini sam sam primjetio masu gambuzija, gaco sam u vodi do koljena; mozda bi na koju koljusku naletili isto .. a vidit cemo, eto, bilo bi bas dobro poc na izlet - ali ove nase koze su mi misterija, vidis i kod vas su na kraju uginule
..ja mislim da im ili ipak treba malo soli (vjerojatno u tvrdoj vodi izdrze duze - dok ne izgube vlastitu sol iz tijela) ili pricamo mozda o vise vrsta (naiso sam i na clanke s dva-tri latinska naziva, navodno ih i strucnjaci tesko razlikuju) - ne znam ih sad, dodat cu ih jednom pa ako koga zanima da istrazi ..

Znam za dvije vrste u našim vodama,jedna je češča na mjestima gdje je voda više a druga gdje je manje bočata ili u potpunosti slatka.

Offline todor.dbk

• Punopravni član
  • There she is ...
« Odgovori #19 u: Ožujak 14, 2010, 07:18:38 prijepodne »
ove se vrste brkaju
palaemonetes  antennarius, palaemonetes varians, atyaephyra desmaresti (ja mislim da smo na ovu naletili !), pa cak i palaemonetes paludosus (to je nas ghost)... malo su bilolozi neozbiljni  ;) , salim se - ali izgleda da ih je zbilja tesko razlikovati i strucnjacima; eto, nama treba ova prva - zato mislim da cemo je nac dalje od mora ... pozz

Offline domfra

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški  
« Odgovori #20 u: Travanj 23, 2010, 09:50:47 prijepodne »
Evo,da se i ja malo javim..istina kasno ali...vezano za naše slatkovodne kozice,posebice sa Baćinskih jezera. Pozdrav za one koji me poznaju (nick COMPAQ)....inače,kada nisam u ZG onda sam kući,pored Baćinskih jezera.....da,u pravu ste što se tiče vode i životnog vijeka kozica.Voda je boćata i jedino u takvoj mogu opstati duže od mjesec dana.Preporuka je nabaviti ih skupa sa originalnom vodom iz jezera kojom napuniti akvarij,izmjeriti parametre i postepeno kasnije istu mijenjati sa pripremljenom vodom istih karakteristika. Opstaju i žive bez ikakvih problema,ja sam ih uzgajao dosta dugo....

Offline todor.dbk

• Punopravni član
  • There she is ...
« Odgovori #21 u: Travanj 24, 2010, 15:38:39 poslijepodne »
pozdrav domfra  ;)
ajde napisi koliko dugo si ih uzgajao, tj koliko su dugo zivjele u tebe, i jesi li ih uspio razmnozavat, i ako jesi - koliko je dugo potomstvo zivjelo u tebe - jesu li i oni imali svoje potomke ..?
.. ja sam jos uvijek jako zagrijan za njih, stvarno su fenomenalna vrsta  :) - pa sam bas puno istrazivao gdje god sam sto mogao nac o njima; na zalost, na malo ozbiljnijih znanstvenih radova sam naisao, cudi me kako dosad nijedan nas biolog nije odlucio obratit paznju na ovako zanimljivu vrstu ... i tako, s ovim sto danas znam, pomalo sam skeptik, mislim da je kao novu vrstu u akvaristiku ne mozemo uvest  :(  , volio bih da se razuvjerim .. ajde napisi detalje, pozz

Offline Vele bit

• Punopravni član
« Odgovori #22 u: Travanj 24, 2010, 18:15:23 poslijepodne »
Mislim da mi je Goran iz Metkovića koji nam je i poslao kozice pričao da su se njemu uspješno razmnožavale u normalnoj pipovači,ali naravno ne u Zg pipovači.

Offline todor.dbk

• Punopravni član
  • There she is ...
« Odgovori #23 u: Travanj 26, 2010, 20:10:20 poslijepodne »
ne javlja se domfra  :( , nista od detaljnijeg izvjestaja ?
..a nista, dok se ne javi - mene je bilo zaintrigiralo ovo sto je par ljudi napisalo da su ih uspjeli odrzat na zivotu jedno vrijeme ( mjesec - dva ?) i to u zagrebu, metkovicu .. osim sto sam znao da im treba bas tvrda voda i ph nikako ispod 8 ...  ja sam opet jos malo istrazivao  ;) - pa sam trazio, pronasao jos bolje podatke o svim izvorima - vodocrpilistima u hrvatskoj ... i evo, mislim da sam naso u cemu je kvaka - u vodi (pipovaci) i u metkovicu i vecini crpilista u zagrebu ima malo soli ..! ne puno, jako malo, ali ima bit da u takvoj vodi ipak mogu jedno vrijeme, posto izlucuju sol  tjelesnim izlucevinama, ali ne na duze staze ...
ako koga zanima, mogu objavit tablice - a i ako tko ima iskustvo iz prve ruke, bilo bi lijepo da napise koju  :) , pozdrav ..
« Zadnja izmjena: Travanj 26, 2010, 20:44:09 poslijepodne od todor.dbk »

Offline Vele bit

• Punopravni član
« Odgovori #24 u: Travanj 26, 2010, 22:40:06 poslijepodne »
Ma radi se o tome da su kod mene i saše f znači tu u Zagrebu,živjele samo mjesec dana a kod Gorana iz Metkovića također u samo slatkoj vodi su živjele puno dulje bez uginuča i čak se razmnožavale. Znači razlika je velika.