Srpanj 22, 2025, 21:46:05 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Ich?Molim pomoć!  (Posjeta: 6770 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline ayiramalaq

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 31
Odg: Ich?Molim pomoć!
« Odgovori #25 u: Ožujak 09, 2010, 14:42:41 poslijepodne »
hvala, nadam se da je samo to:)
ali svejedno me muce ove tockice na repu?
« Zadnja izmjena: Ožujak 09, 2010, 14:59:38 poslijepodne od ayiramalaq »

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
    • Facebook profil
« Odgovori #26 u: Ožujak 09, 2010, 15:36:35 poslijepodne »
Sorry ali ja vidim milion točkica na staklu...

Probaj očistiti to sa stakla pa ponovo slikaj ribu i pošalji fotku pa čemo vidjeti.

Offline ayiramalaq

• Punopravni član
« Odgovori #27 u: Ožujak 09, 2010, 18:49:49 poslijepodne »
evo. Prva slika je ista kao iz prijašnjeg posta al označeno. Druga slika je ista riba samo drugačije fotkano. Treća je drugi gupi koji na perajama ima isto to, al nije baš oštra.

Offline ayiramalaq

• Punopravni član
« Odgovori #28 u: Ožujak 09, 2010, 21:19:31 poslijepodne »
evo jos 2 fotke

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #29 u: Ožujak 10, 2010, 10:24:52 prijepodne »
Ako se ribe češu, ako su te točkice prešle i na druge ribe tada se radi o Ich-u i odmah moraš započeti liječenje cijelog akvarija sa Sera "Costapurom" uz dodatak soli Sera "Ectopur":

1. promjeni 50% vode s vodom u koju nije dodano nikakvo sredstvo za neutralizaciju klora
2. izvadi aktivni ugljen iz filtera
3. Ubaci lijek Costapur i sol (Ectopur) u propisanoj količini
4. postepeno podiži temperaturu na 29 °C (temperaturu diži za 2 stupnja dnevno)
5. uključi dodatnu aeraciju kroz zračni kamen (ako već nije uključena)
6. sa Costapurom liječi ribe 7 dana, a potom ponovi liječenje nakon tjedan dana (prije liječenja promjeniš 50% vode) u trajanju od 5 do 7 dana

Sretno i javljaj promjene.

Offline sonijakodimi

• Novi član
  • *
  • Spol: Muški  
« Odgovori #30 u: Ožujak 10, 2010, 17:43:34 poslijepodne »
ja sam sve riješio sa malo soli i za 3 dana nema više.

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #31 u: Ožujak 11, 2010, 10:22:54 prijepodne »
ja sam sve riješio sa malo soli i za 3 dana nema više.

sonijakodimi nemoj biti siguran da si Ich riješio za 3 dana samo sa solju, njega doista možeš riješiti sa vrlo visokom koncentracijom soli ali tada ribama budu trajno oštečeni bubrezi...

Ich se trajno rješava lijekom u kombinaciji sa nejodiranom soli i povišenom temperaturom. A liječenje obavezno mora iči dvokratno (sedam dana liječenje, sedam odmora i opet sedam dana liječenja) te tek tada možemo biti sigurni da smo ovoga parazita potpuno uništili u akvariju.

Kod tebe će, kada ribama padne imunitet zbog bilo kojeg razloga, sigurno doći do povratka bolesti, ali svejedno, sretno i pozdrav.

Offline ayiramalaq

• Punopravni član
« Odgovori #32 u: Ožujak 20, 2010, 15:57:14 poslijepodne »
Tek sada mogu potvrditi da se radi o Ichu, kupila sam lijeove. Samo imam jedno pitanje. Sol i lijek moram dozirati svaki dan koliko je propisano?

Offline ayiramalaq

• Punopravni član
« Odgovori #33 u: Ožujak 21, 2010, 10:05:48 prijepodne »
bilo tko? :'(

Offline lol89

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 35
« Odgovori #34 u: Ožujak 21, 2010, 10:40:59 prijepodne »
ja sam ich uvijek riješavao sa costapurom od Sere bez korištenja soli (znam da sol pomaže ali lijek je potpuno djelotvoran).
costaputr se dozira 1,3,5 i ako treba 7 dan i tada bi na ribicama morale več nestati točkice, ali kako ti je napisao naš Dr. 985plavi  :) ich se mora lijeciti u više navrata, jer nakon prve faze liječenja postoji mogučnost recidiva.

sretno sa liječenjem  :up:
Rovinj

Offline moke

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
« Odgovori #35 u: Ožujak 21, 2010, 23:07:31 poslijepodne »
Doziranje i nacin lijecenja  rekao plavi :klap: nema se sta dalje mozgat..sol nije potrebna kada se lijeci ovim lijekom. Samo nisam nigdje pronasao da se dize tem.prilikom tretiranja niti Aeracija......svjetlo ja negasim u opste jer lijek,
vec ima boju koja zamraci Akvarij tako da je sve nastimano kako treba. Takodze mi je Bottia fasovala par tacaka prilikom premjestanja...i vec se prvi dan primjete promjene nakon tretiranja lijekom, ipak naj bitniji faktor je kada se na vrijeme uoci bolest. Sretno svima..lp
« Zadnja izmjena: Ožujak 21, 2010, 23:11:06 poslijepodne od moke »
spasavaj se ko moze  :aaa:

Offline Grale

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
« Odgovori #36 u: Ožujak 30, 2010, 19:16:19 poslijepodne »
Da ne otvaram novu temu. Prvi put se susrećem sa ichom u malo više godinu dana, bar sam siguran da je. Akvarij je 25l biljni i u njemu su tri betice i dva otića. Akvarij je formiran prije 10-tak dana, al je pola vode i filter prebačen sa starog. Ribe su kod mene od petka. Danas su se na dvije betice pojavile bjele točkice, svaka ih ima 4-5. Na trećoj ne vidim jer je svjetle boje pa se ne vidi. Otići nemaju ništa. Znakovito je da su se točkice pojavile na beticama koje je 3 dana naganjala ova treće dok nije uspostavljena hijerarhija među njima. Pretpostavljam da je taj stres i selidba prouzročil ich.
Odlučil sam se za ovaj ljek JBL Punktol, smanjil sam fotoperiod na 9h, smanjil rasvjetu sa 18W na 9W. Pošto mi je nedavno betan  :dead: zbog nepravovremenog lječenja (al ne icha) malo me sad trta kaj ak nije ich, a ja sam stavil lijek (90% sam siguran da je, a nemogu uslikat jer su prebrze) jel se može kaj ribama dogodit?
Nadalje na lijeku piše da se dozira 1., 3., 5.-ti... dan, a ako je u akutnoj fazi da se kombinira sa nekim drugim JBL ljekovima. Pretpostavljam da je tih 4-5 točkica početna faza? Inače ribe su živahne. Još piše da prije ponovne upotrebe ljeka promjenim 30-50% vode. Jel to misli da mjenjam 1., 3., 5.-ti... dan?
Od dodatnih stvari piše da povisim temp. na 30°C i minimalno hranim ribe.

Offline Grale

• Punopravni član
« Odgovori #37 u: Ožujak 30, 2010, 20:14:48 poslijepodne »
I još jedno pitanje, ako sam danas dao ljek u 18h, da li je treći dan četvrtak ili petak :-[ -?.

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #38 u: Ožujak 31, 2010, 11:47:09 prijepodne »
Poštovanje Grale, ich, ich, ich, pa zar i ti  -? -? -?

Poštovani kolege molim vas napišite gdje ste kupili ribe koje su sa sobom donijele Ich kako bismo na vrijeme mogli upozoriti druge potencijalne kupce.

Citat:
akutnoj fazi da se kombinira sa nekim drugim JBL ljekovima. Pretpostavljam da je tih 4-5 točkica početna faza? Inače ribe su živahne.

Ovdje misle na kombinaciju sa JBL Ecto cristal koji u stvari aktivira lučenje sluzi te na taj način ribi sa kože brže otpadaju ciste i oštečene epitelne stanice...

Citat:
Još piše da prije ponovne upotrebe ljeka promjenim 30-50% vode. Jel to misli da mjenjam 1., 3., 5.-ti... dan?

Voda se mijenja samo prije tretmana i obavezno nakon završenog liječenja.
Ovo je dobar savjet za liječenje svih bolesti, ja bih samo dodao da uz promjenu vode obavezno se treba dobro usisati prljavština sa dna (šljunak) te bi bilo dobro i očistiti stakla jer mnoge nečistoče i kemijski spojevi u nečistoj vodi neutraliziraju, odnosno, smanjuju učinkovitost lijeka isto je problem u vodi koja ima veliku tvrdoču jer u takvoj vodi veliki puferski potencijal također djeluje na smanjenje djelatne tvari lijekova. Sukladno navedenom uvijek preporučujem da se u tvrdim vodama malo poveča koncentracija lijeka.

Citat:
Od dodatnih stvari piše da povisim temp. na 30°C i minimalno hranim ribe.

Ako u akvariju imaš puno bilja dovoljno je povečati temperaturu na 29 jer će ti inaće bilje istrunuti, a povišenje temperature je potrebno kako bi se ubrzao razvojni ciklus parazita te kako bismo ga se potpuno riješili tijekom ova 2 tretmana.

Citat:
I još jedno pitanje, ako sam danas dao ljek u 18h, da li je treći dan četvrtak ili petak :-[ -?.

sutra u 18 je završio prvi dan te u 18,01 počeo 2 dan...

Pozdrav, sretno, i javljaj nam sa kojim lijekom liječiš ribe te kako ide tijek liječenja.

Offline Grale

• Punopravni član
« Odgovori #39 u: Ožujak 31, 2010, 13:53:52 poslijepodne »
Lječim s ovim JBL punktolom. Jutros sam nabrzinu bacil pogled u akvarij i nisam vidjel nijednu točkicu na ove dvije koje su imale, samo jednu na trećoj. Prilično sam siguran da ih nema jer su se na tamno plavoj betici bjele točkice posebno dobro isticale. Doduše bilo je još ugašeno svjetlo u akvariju -?

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #40 u: Travanj 01, 2010, 09:00:09 prijepodne »
Samo nastavi sa liječenjem prema uputama i nema brige, pozdrav i javi nam rezultate.