Lipanj 27, 2025, 23:53:25 poslijepodneNajnoviji Član: hrga1977

Autor Tema: DIY FILTER  (Posjeta: 18410 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline moke

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
DIY FILTER
« u: Veljača 18, 2010, 12:42:10 poslijepodne »
Evo dosao sam na ideju kako napraviti,stakleni Dvo komornifilter a moze biti i vise komora, filter koji ce biti smjesten ispod Akvarijuma u komodi, stim da prilikom nestanka struje nedodze do preljevanja vode iz filtera.
sistem je od WC Vodokotlica na slici je jedan a mogu biti dva tri sve zavisi koliki je filter i koja je snaga pumpe koja izbacuje vodu. jedan  moze bez problema podnjeti pumpu od 600Lit.jer voda dolazi iz Akvarija pod pritiskom
Ventil sa plovkom je pricvrscen na isti fol kao i  na posuti vodokotlica,stim da se odsjece jedna traka od Plekiglasa i na njoj se izbuse rupe na koje ce se montirat sistem, i tako ga zaljepiti na stijenu Filtera silikonom.
Upravo pravim ovaj filter pa javim kakvi su rezultati ovo je ideja, ugrubo je ispitan sistem sa PVC Kacama i pokazo dobro. Kada sastavim citavu stvar slijede slike.
« Zadnja izmjena: Veljača 18, 2010, 18:55:11 poslijepodne od moke »
spasavaj se ko moze  :aaa:

Offline kikoporto

• Punopravni član
  • Spol: Muški  
  • M A L A W I
Odg: DIY FILTER
« Odgovori #1 u: Veljača 18, 2010, 12:48:20 poslijepodne »
intereseantno  :up:
Virovitica - Brezovica

Offline gmatanic

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 37
  • ٩(̾●̮̮̃̾•̃̾)۶ ٩(̾●̮̮̃̾•̃̾)۶
« Odgovori #2 u: Veljača 18, 2010, 12:52:30 poslijepodne »
O kolikom je akvariju riječ?
Jesi rračunao s tim da protok pumpe drastično opada sa visinom na koju se diže voda?
Give a man a gun, and he can rob a bank. Give a man a bank, and he can rob the world

Offline moke

• Punopravni član
« Odgovori #3 u: Veljača 18, 2010, 13:03:19 poslijepodne »
O kolikom je akvariju riječ?
Jesi rračunao s tim da protok pumpe drastično opada sa visinom na koju se diže voda?

Ja cu raditi za Akvarij od 250 litara, stim  da ce morati ici  dva ova ventila sa plovkom, A odvodne cijevi ce ici na dva coska u akvarij. pumpe ce biti od 1000 lit. filter zapremine nekih 60 lit. racuno sam da ce stopati i filter materijal,
tako da bi naj bolje bilo ici dvo komorni. a vodu ove pumpe sto imam fontanske guraju bez problema na 1,5 met. bice tu malo igre sa citavom stvari ali ako ovo uspijem ustimat kako sam zamislio bice dobro.
nemogu vise da gledam ove preljevne filtere... oko, iza, na Akvariju itd...

Offline gmatanic

• Punopravni član
« Odgovori #4 u: Veljača 18, 2010, 13:32:17 poslijepodne »
Ma dobro to izgleda. Još ako bude tako i radilo...
Give a man a gun, and he can rob a bank. Give a man a bank, and he can rob the world

Offline staglin

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 51
  • Non bene pro toto libertas venditur auro
« Odgovori #5 u: Veljača 18, 2010, 14:52:48 poslijepodne »
Bravo Moke pa makar i ne radilo .....ali nevidim razlog zasto ne bi...izvjestavaj redovno...svaki diy je za pohavalu a inovacija za medalju :up:
"Bolje nešto od nečega nego ništa od ničega."

Offline Domba

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
« Odgovori #6 u: Veljača 18, 2010, 14:54:00 poslijepodne »
Ideja ti je odlična s tim plovkom, samo da tako i funkcionira. :klap:

Ovo zvuči kao jedno dobro sigurnosno rješenje za takve filtere. :up:
OSIJEK-ČEPIN/MALAWI

Offline Lewis

• Punopravni član
    • Lewis Design
« Odgovori #7 u: Veljača 18, 2010, 15:11:53 poslijepodne »
Hmm, nece li to biti dosta bucno ? Vodokotlici su prilicno bucni jer voda prska/sprica pored tog plovka koji stopa razinu vode na zeljenu kolicinu? Kod tebe bi plovak konstanto pustao (bio bucan) osim u slucaju nestanka struje kad bu razina narasla taman toliko da zaustavi ulaz.
LEWIS
http://www.lewis.tomsoft.hr
Skype - lewis3d , ICQ - 7128177

Offline moke

• Punopravni član
« Odgovori #8 u: Veljača 18, 2010, 17:39:49 poslijepodne »
Hmm, nece li to biti dosta bucno ? Vodokotlici su prilicno bucni jer voda prska/sprica pored tog plovka koji stopa razinu vode na zeljenu kolicinu? Kod tebe bi plovak konstanto pustao (bio bucan) osim u slucaju nestanka struje kad bu razina narasla taman toliko da zaustavi ulaz.

Nece jer nije toliki bas pritisak kao sto imas u vodovodnoj instalaciji, koja je na nekoliko bara pritiska u instalaciji, a ventili i sve ostalo je usko pa imas onoliku buku kada se sipa vodokotlic u toaletu.

Offline ZGoda

• Punopravni član
« Odgovori #9 u: Veljača 19, 2010, 13:19:20 poslijepodne »
Sta ti tjera vodu kroz silaznu cijev preko ruba akvarija? Sta ce se desit ako ti to zasteka?
Zagreb-Savica/Hrvatska

Offline Damber

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 39
  • Katkada je bolje ne činiti ništa.
« Odgovori #10 u: Veljača 19, 2010, 14:04:07 poslijepodne »
Sta ti tjera vodu kroz silaznu cijev preko ruba akvarija? Sta ce se desit ako ti to zasteka?

Upravo zbog toga meni ovo djeluje klimavo riješenje. Gotovo će biti nemoguće uskladit brzinu padanja vode, koja će konstantno slabiti, i brzinu vode koju gura pumpa. Dakle, svako malo će ti komora s pumpom ostajat bez vode, ili će se pak, ako smanjiš protok na pumpi, komora prepunit, pa će svako malo plovak zatvarati ventil.

Rezultat: Glasan, nepouzdan i iritantan filter.
*Zagreb - Trešnjevka*
RIO 180
Nano 20

Offline PlayM8

• Novi član
  • *
« Odgovori #11 u: Veljača 19, 2010, 16:09:10 poslijepodne »

Nece jer nije toliki bas pritisak kao sto imas u vodovodnoj instalaciji, koja je na nekoliko bara pritiska u instalaciji, a ventili i sve ostalo je usko pa imas onoliku buku kada se sipa vodokotlic u toaletu.

po meni ako spustis ovu cijev na kraju iz koje izlazi voda u filer ispod neke minimalne razine vode u filteru (jednostavnije receno tako da je ulaz vode u filter stalno pod vodom) nebi trebao raditi nikakvu buku.

sto se tice dotoka vode to je najobicniji slobodni pad kojem je tlak relativno konstantan (sto veca litraza aq to bolje) posto je usis pri dnu aq i voda se konstantno nadoljeva iz filtera, a dotok vode u filter se moze povecati sa povecanjem promjera dotocnog crijeva.

e sad moj porijedlog mozda jos natkriti filter sa nekakvim pleksijem ili slicno kako bi se smanjilo isparavanje ?

projekt je za svaku pohvalu  :up:
« Zadnja izmjena: Veljača 19, 2010, 16:30:34 poslijepodne od PlayM8 »

Offline Antimon

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 52
    • www.minigo.info
« Odgovori #12 u: Veljača 19, 2010, 17:11:21 poslijepodne »
nije li sigurnije izbušit akvarij i stavit overflow box, ili stavit vanjski overflow???

Offline moke

• Punopravni član
« Odgovori #13 u: Veljača 19, 2010, 23:14:03 poslijepodne »
nije li sigurnije izbušit akvarij i stavit overflow box, ili stavit vanjski overflow???

ma jeste Antimone to je rjesenje, ali znas i sam da overflow kupi samo sa povrsine do nekih 10 cm sa vrha,,, a ono smece dole mirije ,pa onda daj ubaci pumpu da radi mjesanje vode u Akvariju itd..
ne znam jos trebam se malo zaje....sa citavom stvari, jedino sta mi je trenutno paff je stopanje ventila nakon izvjesnog vremena..vidjet cu jos...a ima sada jos jedno rjesenje sve je isti fol samo sada pokusavam doci
do elektromagnetnog venitla niskog pritiska, koji kada nestane struje zatvara protok...vidjecemo jos...

Offline moke

• Punopravni član
« Odgovori #14 u: Veljača 19, 2010, 23:16:12 poslijepodne »

Zemljina Gravitacija.

Offline moke

• Punopravni član
« Odgovori #15 u: Veljača 21, 2010, 01:08:44 prijepodne »
Ljudi zao mi je >:( ovo nece moci sistem je 100% sigran radi sve je ok..ali ubacio sam malo mulja zemlje od cvijeca i nakon nekog vremena je zastopao ventil :nerv:
pokusat cu naci veci promjer ventila, ali ovo sad zasad na ovaj nacin nije u redu.

Offline moke

• Punopravni član
« Odgovori #16 u: Veljača 22, 2010, 09:40:56 prijepodne »
Nasao sam ventil... :happy2: cijena 15 Eur. promjer 1/2 cola itd...vise na:

http://www.bm-art.co.rs/gr4ventiliplovak.htm

Ali u medju vremenu sam kupio Tetratec1200 >:( puko mi film...

Offline gmatanic

• Punopravni član
« Odgovori #17 u: Veljača 22, 2010, 14:27:20 poslijepodne »
Nadam se da se kolega ne ljuti na ovakvom upadu u temu, ali kad se već priča o DIY filterima...
Već duže vrijeme gledam ovu posudu. Mislim da je savršena za DIY filter. Trenutačno mi ne treba toliki filter, pa se još suzdržavam da ne krenem u akciju, ali mami me svejedno.  :)
Ima gore gumu koja savršeno "dihta" kad se zakvači sa ovim mehanizmom, koji poprilično pritisne poklopac na kućište.
Inače posuda je od "chupa chups-a", iako pojma nemam zašto su to stavljali u takve kutije  -? .Davno je to bilo, još dok je tata imao trgovinu, pa je ta posuda ostala, kao, trebat će za nešto.
Kao što vidite, sad ju mama koristi za brašno. Problem će biti oteti joj, ako se odlučim.  :D
Pumpa bi se pričvrstila gore na poklopac, a dovod vode iz akvarija bi bio na dnu. Tako bi pumpa dizala na manju visinu, a voda bi imala veći pad iz akv.

Offline moke

• Punopravni član
« Odgovori #18 u: Veljača 22, 2010, 14:52:11 poslijepodne »
 :up:

Offline smileyzg

• Punopravni član
« Odgovori #19 u: Veljača 22, 2010, 15:04:29 poslijepodne »
e tako nešto (cca 2 - 3l) ja tražim već bar pol godine... pregledao sve dučane i shopping centre i nigdje ništa slično nisam našao - ako netko ima viška ili zna di bi se moglo tak nekaj nabavit - molim da mi dojavite... tnx.  :a015:

"It's your road, and yours alone! Others may walk it with you, but no one can walk it for you..."

Offline gmatanic

• Punopravni član
« Odgovori #20 u: Veljača 22, 2010, 20:50:14 poslijepodne »
Jesi gledao u onim jeftinim trgovinama tipa offertissima? Tamo zna biti svakakvih drndi

Offline smileyzg

• Punopravni član
« Odgovori #21 u: Veljača 22, 2010, 22:57:48 poslijepodne »
kako kaže pjesma: sve sam prošo, svud sam bio.... što imao potrošio....
sve sam obišal, i kod nas i vani... bila je i opcija sa "crvenkapicom" od 5l, ali ostala mi je u Njemačkoj (nažalost)

"It's your road, and yours alone! Others may walk it with you, but no one can walk it for you..."

Offline moke

• Punopravni član
« Odgovori #22 u: Veljača 23, 2010, 01:42:21 prijepodne »
Pa imas jednostavno rjesenje mada malo izgleda :D ali imas sprej pa je ofarbaj Narandzasta Kanalizaciona PVC cijev Fi/ 200 mm..a.imas ih raznih profila  i originalne poklopce sa gumenim dihtungom...a dno cijevi mozes zacepiti isto tako, samo sto moras koristiti i spojnicu pa onda isto poklopac, tako da je dihtana sa svih strana...evo i slika..kako bi to trebalo da izgleda i u praksi..tanak sam sa vremenom da radim ovaj filter...materijal je kupljen pa nekad...ce se uradit...ako bog da za neki veliki Akvarij...sretno sa radovima.
« Zadnja izmjena: Veljača 23, 2010, 08:53:17 prijepodne od moke »

Offline gmatanic

• Punopravni član
« Odgovori #23 u: Veljača 23, 2010, 10:59:56 prijepodne »
Vidiš, nije loše. Čini se kao dobar DIY projekt
A ovi poklopci... oni se samo nabiju ili imaju navoj neki? Jer ako imaju navoj i moraju se okretati, malo bi onda bio problem s crijevom i kablom koji bi prolazili kroz ovaj gornji.

Offline Leon

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
« Odgovori #24 u: Veljača 23, 2010, 11:57:05 prijepodne »
Vrhunski projekt
Šibenik/HR