Svibanj 11, 2025, 18:20:07 poslijepodneNajnoviji Član: Mgrgic6

Autor Tema: Guppy se povremeno očeše o šljunak  (Posjeta: 8093 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline mixic

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
  • Spol: Ženski   Dob: 41
Guppy se povremeno očeše o šljunak
« u: Veljača 14, 2010, 21:21:51 poslijepodne »
Pozdrav svima! Nova sam tu na forumu, a i u akvaristici. Ribice imam oko mjesec dana, a vrste su - guppy i baloon molly. Jedna guppy ribica mi je još od početka pomalo "agresivna" i uvijek nekako nezadovoljna, a sad u zadnjih par dana sam primijetila da se povremeno očešće o šljunak na dnu akvarija - dogodilo se svega nekoliko puta. Prvi put sam to primijetila predzadnji put kad sam mijenjala vodu u akvariju i danas također pri mijenjanju vode.

Što bi to moglo biti? Koji povod bi imala za takvu reakciju? Jel u pitanju kakva bolest?

Inače, akvarij mi ima 40 litara, filter, rasvjetu - jedino nema grijač, al je zato blizu radijatora. U akvariju imam dvije umjetne biljke (kupljene u pet centru) i mangrovo drvo koje sam prokuhala nekoliko puta prije nego sam ga stavila u akvarij, al mi svejedno i dalje pušta boju. Bibice su: dvije odrasle guppy ženke, dvije baloon molly - ženka i mužjak, te 12 mladih guppy ribica starih oko 3 tjedna

Offline Smilas

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 38
Odg: Guppy se povremeno očeše o šljunak
« Odgovori #1 u: Veljača 14, 2010, 22:03:52 poslijepodne »
Kupi grijac obavezno! jer ti je bitno da ti temperatura vode bude stabilna

- sto se tice struganja po pjesku, naime citao sam negdje da je to stvarno samo nekakvo češanje za ribice te da nije opasno--- moje corye tu i tamo nesto zasvrbi ali vrlo rijetko, a zivi su i zdravi vec  mjesecima

Offline mixic

• Novi član
  • *
« Odgovori #2 u: Veljača 14, 2010, 22:17:24 poslijepodne »
Akvarij je odmah do radijatora (odmaknut 20 cm), jel moram nabaviti grijač?

Jel može takva reakcija biti od promjene temperature vode? Kad mijenjam vodu (1/3), dodam im malo topliju nego što je u akvariju, prethodno pripremljenu sa Biotopolom.

Zadnji put sam napravila mali eksperiment, pa im dodala malo soli u akvarij, ali skroz malo, manje od pola žličice (čitala sam da je to dobro i za guppyje i za mollyje), nakon čega se ta ribica očešala u narednih 5-10 minuta (tada sam to prvi put primijetila).

Offline mixic

• Novi član
  • *
« Odgovori #3 u: Veljača 14, 2010, 22:24:28 poslijepodne »
A i ta ribica nije sad nešto ekstra agresivna, ali je življa nego ova druga koju imam, pa joj tu i tamo ne da mira - gricne joj rep npr. Al, u biti, sada je više-manje ok, malo se stabiliziralo to njeno ponašanje. Inače, ta mi je ribica nedavno rodila male ribe, dok je ova druga (koja je mirnija) trudna i trebala bi roditi svaki čas

Offline mixic

• Novi član
  • *
« Odgovori #4 u: Veljača 14, 2010, 22:34:49 poslijepodne »
A i još nešto me "muči". Te dvije guppy ribice (ženke) mi imaju veće repove, poput muških ribica. Jel to normalno? Dosta sam tražila po net-u, al nigdje nisam vidjela takve ženke

Offline Smilas

• Punopravni član
« Odgovori #5 u: Veljača 14, 2010, 22:58:07 poslijepodne »
fotke, fotke, fotke :D

No da, kupi grijasc jer ti on ima termometar i  voda ti je uvijek jednake temperature.. nemoj dodavat topliju vodu jer tako sokiras ribe, dodaj vodu iste (dakle trenutno: sobne) temperature

Offline mixic

• Novi član
  • *
« Odgovori #6 u: Veljača 14, 2010, 23:06:59 poslijepodne »
Ok, budem probala uslikat ih, pa ako mi to uspije stavim ih na net. Nisam im dosad nikad stavila vodu odstojalu cijeli dan (to moram priznati), al je zato bila pripremljena sa Biotopolom. Ok, u buduće im budem stavljala odstojalu. Ne razumijem se puno u kemiju vode i što im paše, a što ne

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
    • Facebook profil
« Odgovori #7 u: Veljača 15, 2010, 10:10:59 prijepodne »
Prema ovome što si napisala ne bih rekao da se radi o bolesti tako da nemaš razloga za zabrinutost. Slažem se sa onim što je rekao kolega da nabaviš grijač.

Možda još nekoliko savjeta: S obzirom da imaš živorotke moraš im na hranu jednom tjedno dodavati multivitamine, probaj kombinirati različitu hranu: lističe,granule, smrznuta živa hrana.
Ribe hrani jednom do dva puta dnevno po malo toliko da hranu pojedu za 1 do 2 minute a jednom tjedno potpuni post. Gupijy vole bočastu vodu stoga nije na odmet dodati malo soli. Plastično bilje zamijeni sa pravim a vodu i dalje održavaj čistom i urednom.

Na našem forumu imaš puno tema o gupijima, vitaminima, soli..., a ispod moga posta imaš i dobar priručnik za početnike pa ga dobro prouči iako već vidim da si puno toga naučila što je za svaku pohvalu, pozdrav i sretno.

Offline mixic

• Novi član
  • *
« Odgovori #8 u: Veljača 15, 2010, 21:39:25 poslijepodne »
Evo i danas je to napravila - očešala se o šljunak. I to ne samo ona, već i molly ribica  -? Zašto bi to radile? Jel s vodom nešto ne štima?

Grijač ću nabaviti, a što se hrane tiče - probala sam im već davati komadiće skuhanog povrća, pa i oslića, al ih ne mogu progutati, iako su komadići bili sitni

Negdje sam pročitala da sol ne smije biti jodirana, kakva je to sol? Plastično i namjeravam zamijeniti pravim, samo ne još

Hvala  ;)

Offline mixic

• Novi član
  • *
« Odgovori #9 u: Veljača 15, 2010, 22:39:32 poslijepodne »
Eh, i još nešto. Sad sam ih dobro pogledala. Ženka molly mi po sebi ima nekakve sitne točkice sivkaste boje, dok mužjak to nema. Ona je svijetlo ružićaste boje, dok je on nešto između svijetlo zelenkaste i sive. Hm. To sam na njoj skužila još otkako sam ih kupila, a kupila ih u Pet centru - ne vjerujem baš da tamo imaju bolesne ribe. Jel može biti neki parazit?, ili je neka kao pigmentacija?

Offline mixic

• Novi član
  • *
« Odgovori #10 u: Veljača 15, 2010, 23:34:45 poslijepodne »
Ajde neka mi netko odgovori jel moguće da ta ribica ima "bijele točkice" (Ichthyophthirius)? Po ovome što sam pročitala na net-u, moglo bi biti to. Imam ih oko 2 tjedna (guppy 4 tj.). Ovo češanje sam primijetila tek neki dan - ne češu se bezveze, garant. Nešto ne štima. Ako nije parazit, što bi drugo moglo biti? Prodali mi bolesnu ribu, ne vjerujem  -?

Offline Smilas

• Punopravni član
« Odgovori #11 u: Veljača 16, 2010, 00:09:44 prijepodne »
1. To da ti je netko prodao bolesnu ribu je jako moguce, te ribe se drze u losim uvjetima i nisu bas pod zornom prismotrom kao sto ih ti ocito drzis
2. Ispuni formular o bolestima kojeg mozes naci na forumu ili portalu, ne znam
3. Nitko ti ne odgovara jer ljudi nisu ovdje stallno, a pogotovo zato sto nema fotografija

Mislim sve sto si nabrojala ja mogu naci kod svojih riba koje su sretne i divne... i to ne zato jer mislim da su bolesne nego zato sto su neke pigmentirane drugacije, neke nesto svrbi ili jednostavno zele dici hranu s poda pa malo ruju. Nazalost bez fotki tih glavnih junaka price ovo sve pocinje malo dobivati neku paranoidnu crtu  :), uspori malo.. Reci jel ima kakvih promjena, promatraj ih malo...  I DAJ SLIKE  :nerd:

p.s. Sada par smajlica za kraj da nebi ovaj moj nastup dozivjela preagresivno  :) :) :) :D :D :-[ :zagrljaj: :zagrljaj: :heart: :up: :up: :clown:

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #12 u: Veljača 16, 2010, 01:47:24 prijepodne »
Imaš masu fotografija o itchu i oodiumu na guglu pa te oboljele ribe i njihove vanjske simptome usporedi sa simptomima koji se nalaze na tvojim ribama i odmah češ znati o čemu se radi.

Vrlo vjerojatno, ako su se pojavile točkice, tvoje ribe imaju parazite...

Na žalost u skoro svim Pet centrima ribe se bolesne ili zaražene osim u Aquaterri i Zoo Viliju iako se i tamo mora pripaziti kada se kupuju ribe.

Offline Smilas

• Punopravni član
« Odgovori #13 u: Veljača 16, 2010, 02:51:43 prijepodne »
S tim da posebno preporucam Aquaterru jer sto god da sam donio od tamo je zivo i sretno i dalje  :up: :up: :up:

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #14 u: Veljača 16, 2010, 09:22:29 prijepodne »
S tim da posebno preporucam Aquaterru jer sto god da sam donio od tamo je zivo i sretno i dalje  :up: :up: :up:

Ja ribe kupujem samo u Aquaterri i direktno od uzgajivaća a u Pet centrima za živu glavu čak ne kupujem niti bilje (osim u Zoo Viliju i Aquaterri) jer u Pet centrima uobičavaju u akvarije sa biljem stavljati bolesne ribe i onda se bolest ili paraziti unesu u akvarij sa biljem.  :-X

Offline mixic

• Novi član
  • *
« Odgovori #15 u: Veljača 16, 2010, 10:38:13 prijepodne »
Evo, ovako izgleda
« Zadnja izmjena: Veljača 16, 2010, 11:06:23 prijepodne od mixic »

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #16 u: Veljača 16, 2010, 11:06:03 prijepodne »
Sorry ja na ovoj ribi ne vidim itch ili oodinum jedino mi je sumljivo govance (proziran konac) a to nije dobro. Ako ti točno znaš gdje su točkice označi ih pa ponovo pošalji fotku a možeš ubaciti još koju na kojoj se te točkice bolje vide.

Ove smeđe točkice su pigmentacija kože...

Offline mixic

• Novi član
  • *
« Odgovori #17 u: Veljača 16, 2010, 11:19:44 prijepodne »
Ok, hvala  :cheesy: Znači, zdrava je, uhh. Zbilja sam pomislila jučer da je to na njoj parazit i da mi je zarazila ostale ribice u akvariju, pa da se zato češu  :cheesy: Što s tim koncem? - uglavnom imaju normalan izmet

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #18 u: Veljača 16, 2010, 11:24:55 prijepodne »
Tek sada vidim da to nije konac već oštečenje stakla.

Nadam se da će sve biti ok ali moraš pratiti situaciju ako se na površini kože pojave bijele točkice ili bijelo-zlatna prašina morat ćeš odmah reagirati kako bi izbjegla pomor riba, sretno.

Offline mixic

• Novi član
  • *
« Odgovori #19 u: Veljača 16, 2010, 11:34:07 prijepodne »
Aha, sada sam skužila na što misliš. Nije ni konac, ni oštećenje stakla, već mi nešto upalo u vodu, nekakva nit. Akvarij mi je inače otvoren, a filter sam nakratko isključila da bih ih mogla uslikati

Budem pripazila, hvala. Al, samo, i dalje ne znam zašto su se u par navrata što sam ih vidjela češale o šljunak  :hmmm: Al valjda im nije ništa, kao što kažete

Offline mixic

• Novi član
  • *
« Odgovori #20 u: Veljača 16, 2010, 12:30:35 poslijepodne »
I evo još jedno pitanje imam. Što je ovo crveno guppy ribici kod repa? - to je ta koja se češe o šljunak. Prvi put sam to uočila tek sad na slikama, a vidi se i u akvariju

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #21 u: Veljača 16, 2010, 13:03:59 poslijepodne »
mixic, tek sada po ovim ribama vidim da imaš više problema nego što sam mislio ali krenimo redom.

1. Ne valja ti akvarijska voda (višak nitrata i fosfata)
2. Riba ne da hraniš previše nego ih hraniš abnormalno
3. Vjerojatno slaba filtracija
4. slaba cirkulacija vode u akvariju
5. nemaš biljke koje trebaju za svoj rast koristiti nitrate i fosfate

Ovo na repu je vjerojatno početak bolesti FinRot-a (bakterijsko raspadanje peraja)

Za prvu ruku napravi izmjenu 40% vode, dodaj u vodu malo soli i Easy Life FFM u duploj dozi a slijedeći dan vitamine (JBL Avitol), slijedeći dan opet promjena 20% vode i dupla doza FFM-a naredni dan vitamini, peti dan izmjena 10% vode i redovita doza FFM-a šesti dan vitamini a sedmi redovita promjena vode i preporučena doza FFM-a.

Ako ovo ne pomogne trebala bi ribicu odvojiti u staklenku sa barem nekoliko litara zapremine, ubaciti ju u akvarij da pluta te u nju staviti zračni kamen spojen na pompu (aeracija) i započeti liječenje sa Sera Bactopur (to je antiseptic koji pomaže zacjeljivanju manjih ozlijeda i rana).

Ribe stavi na djetu, dosta ih je hraniti jednom dnevno toliko da za jednu do dvije minute pojedu malo hrane a jedan dan u tjednu obavezno post.

Što prije nabavi biljke a zbog toga što nemaš biljke obavezno je uz smanjenu prehranu vodu mijenjati jednom tjedno 35 do 40%.

Mene više brine to što je gupiki jakoooooo natećen trbuh pa stoga predlažem da odmah prijeđeš na dijetni režim prehrane i ti i tvoje ribe  ;) (šala), jer se bojim da zbog loše kvalitete vode gupica ne dobije bolest "Trbušnu vodenicu".

Za sad toliko, sretno.

Offline mixic

• Novi član
  • *
« Odgovori #22 u: Veljača 16, 2010, 22:33:58 poslijepodne »
Zašto misliš da je FinRot? Koliko posto si siguran da je to?  :( Po čemu vidiš da je višak nitrata i fosfata? Ajde mi pliz reci koje biljke da im kupim? - koje bi mi poboljšale kvalitetu vode, a da nisu zahtjevne. Znam da ih malo više hranim - baloon molly su mi non-stop gladne i stalno traže hranu, a ja još ne znam di je granica. Smanjit ću im unos hrane

Samo, moram reći da ih hranim tako da im dam malo po malo dok ne pojedu sve, pa čak i komadić koji bi im slučajno pao na dno, a onda opet malo hrane. Ne hranim ih tako da se zamuti voda.  A filter prije spavanja isključim, što pretpostavljam nije u redu - al malo mi je to bučno kad mi udaraju mjehurići zraka o površinu vode. I usput, jel imaš kakav prijedlog za uređenje akvarija? Moj je uređen minimalistički, a htjela bih da je bar mrvicu ljepši

Jel im mogu dodati kuhinjsku sol, iako je jodirana? Vidjet ću sad baš na net-u za te lijekove koje si mi naveo, a pročitat malo i o FinRotu. Pozzz

Offline Smilas

• Punopravni član
« Odgovori #23 u: Veljača 17, 2010, 01:33:56 prijepodne »
Hej, naime imao sam gupyye i njih a i ostale zivorotke je najbolje hraniti samo jednom na dan i to stvarno malo, oni su gramzljive ribe i jedu extremno brzo, dakle toliko hrane koliko sliste u jednoj minuti (i to ne od trena kad ju primjete, vec od trena kada ju stavis u vodu). To sto zele hranu  ne znaci da im je treba dati (ja zelim sto milijuna dolara i atomsku bombu, ali sam sto posto siguran da nije bas dobro da ih dobijem jer cu barem jedno potrositi na to da postanem vrhovni vladar svijeta i svemira, pogodi sto :D). Dakle i d amole, kume, preklinju i klece nedaj im vise hrane nego to, osim ako ih bas zelis  hraniti dva puta na dan, ali onda istu dozu prepolovi.

Filter ostavi raditi cijelu noc, za smanjenje buke postoji unutarnji filter, sa kvalitetnim ni ne cujes zvukove (ja sam nabavio JBL Procristal i preporodio se, spavam kao beba- ako ne i bolje).

kvalitwetu vode ce im poboljsati svakojako bilje, prvo kupi grijac i rasvjetu i onda u kupnju bilja, na naslovnoj strani imas  popis brda bilja i preporucam da ne uuzimas nista sto ima visoke potrebe (vjeruj mi ima prekrasnih biljaka jednostavnih za odzavanje, tako d aneces imat problema). Također na portalu imas i par tekstova o uređenju akvarija koji bi ti mogli biti od velike koristi.

Ako nemas kupi pumpicu (da one  pak rade malo glasnije ali ih donekle smijes iskljuciti preko noci)

Kad radis djelomicne izmjene vode sa crijevom ili "usisavacem" pokupi sto vise odpada sa dna i vadi vodu sa dna, razlog tome je sto su kemikalije teze od vode i skupljaju se na dnu..

Što se soli tice.. ne znam.. coryji ne podnose sol pa ju nisam nikad stavljao, dakle ne znam koju..

Offline mixic

• Novi član
  • *
« Odgovori #24 u: Veljača 17, 2010, 02:16:56 prijepodne »
Jooj, ljuta sam na prodavače u lokalnom pet shopu  :add5: Kod njih sam kupila i guppye i opremu. Sve što imam sve skupa sam platila oko 500 kuna, a ne vrijedi ništa. :-X Imam slijedeće: akvarij od 40 litara (samo staklo), aquarium lampa - dolphin, 9 W, 220/240 V, 50 Hz. Jedina koju su imali - nisam zadovoljna sa svjetlom uopće. Filter - dolphin, 3.2 W, 230 V, 50 Hz. Mangrovo drvo koje mi boji vodu, al navodno je dobar - a ako nije  X-(  (kupila ga u pet centru). Sve skupa izgleda dječije. :( Ribica koja se češe od početka ima crne oči i od početka sam mislila kako nešto nije u redu sa njom, i stvarno nije. Grijač ću kupiti, samo prvo moram prvo vidjeti koji - da mi ne bi opet negdje nešto uvalili ... ufff. A osvjetljenje i filter ću opet morat kupovat, garant. Biljke također - umjetne nisam ni htjela kupovat, al pošto nisu imali prave, prodavačica me nekako uvjerila da je ova jedna koju sam tamo uzela predivna kada se stavi u vodu i da je ona ima doma i da je presuper zadovoljna. A na svemu što sam uzela pisalo je godina uvoza - 2007., pa si ti misli

Moj početak u akvaristici - katastrofa