Svibanj 12, 2025, 17:07:42 poslijepodneNajnoviji Član: Mgrgic6

Autor Tema: bijele izrasline  (Posjeta: 2047 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline ozda

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 35
bijele izrasline
« u: Veljača 14, 2010, 15:22:43 poslijepodne »
eh ovako....
akvarij je 27l duzine 40cm u njemu imam trenutno 8 malih caeruleusa velicine1,5-2 cm
filter spuzvasti od tetre prikacen na vazdusnu pumpu isto od tetre
temperatura 25,5
unura imam pjesak dunavac sitni i jedan poveci plocasti kamen
mijenjam vodu svako 4,5 dana oko 30 %

akvarij je star nekih mjesec dana od tad su uginula 2 caerulesa(zadnji jucer ujutru),al nisu imali nikakvih znakova bolesti...bili su najmanji pa je to bil valjda potpuno normalno...
al danas sam primjetio na jednom isto najmanjem ciklidu,veliku bjelu izraslinu na tijelu u obliku polulopte...sad koja je to bolest ako je uopste bolest?
kako da tretiram?da li se moze prenjet na ostale ribe?

malim sve da sto prije napisu neka rijesenja kako bisto prije mogo reagovat
unaprijed hvala!

i zaboravih da napisem da se sve ribe potpubo normalno ponasaju i jedu pa i ova sa izraslinom

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
    • Facebook profil
Odg: bijele izrasline
« Odgovori #1 u: Veljača 15, 2010, 10:48:12 prijepodne »
akvarij je 27l duzine 40cm u njemu imam trenutno 8 malih caeruleusa velicine1,5-2 cm
filter spuzvasti od tetre prikacen na vazdusnu pumpu isto od tetre

mijenjam vodu svako 4,5 dana oko 30 %

veliku bjelu izraslinu na tijelu u obliku polulopte...sad koja je to bolest ako je uopste bolest?
kako da tretiram?da li se moze prenjet na ostale ribe?

Ozda, Ozda, prema ovome što si napisao prve dvije ribe su ti uginule zbog neiscikliranog akvarija (cikliranje traje mjesec dana i tek tada ribe smiju iči u akvarij)
Ova riba vjerojatno ima čir koji je posljedica neisciklirane vode i spužve te vrlo loše kvalitete akvarijske vode. Čir nije zarazan.

Savjet:

Odmah kupiti normalnu filter pumpu sa filter materijalom ovo što ti imaš koristi se samo za mrijesne i karantenske akvarije a ne za dugotrajan život riba.
Ciklidi definitivno nisu za ovako maleni akvarij pa dobro razmisli što češ sa njima.

Bolesnu ribu bi trebao odvojiti i liječiti sa Sera Bactopur (ako je mali čir) ili sa Sera Bactopur Direct ako se radi o velikom gnojnom čiru.

Pročitaj i nauči sve što piše u priručniku za početnike u akvaristici koji se nalazi ispod moga posta, pozdrav i sretno.

Offline ozda

• Punopravni član
« Odgovori #2 u: Veljača 15, 2010, 13:27:31 poslijepodne »
imam ja avarij od 220l u kojem su sad c.afre i ps.elogantusi tako da sam te male caeruleuse stavio u taj mali aq dok ne dodju do neke velicine od 3cm pa da ih mogu ubacit sa ostalima....caeruleuse sam nabavio kad su bile nekih 1 cm pa sam kupio taj spuzvasti da se nebi ozljedili i sl.ovaj mali akvarij nisam ni cikliro nego sam ga napunio citavog vodom iz ovog veceg aq,recono mi je da tako moze bez cikliranja...
a sto se tice pumpe ok kupit cu je...jel imas nekih preporuka,koju?
a ovaj bactopur cu takodje danas kupit samo neznam gdje da izdvojim bolesnu ribu!?morat cu jos jedan manji aq kupit  -?
a prirucnik za pocetnike sam download-ovo i procitao vise puta :)
hvala ti puno na pomoci

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #3 u: Veljača 15, 2010, 13:45:05 poslijepodne »
imam ja avarij od 220l u kojem su sad c.afre i ps.elogantusi tako da sam te male caeruleuse stavio u taj mali aq dok ne dodju do neke velicine od 3cm pa da ih mogu ubacit sa ostalima....caeruleuse sam nabavio kad su bile nekih 1 cm pa sam kupio taj spuzvasti da se nebi ozljedili i sl.ovaj mali akvarij nisam ni cikliro nego sam ga napunio citavog vodom iz ovog veceg aq,recono mi je da tako moze bez cikliranja...
a sto se tice pumpe ok kupit cu je...jel imas nekih preporuka,koju?
a ovaj bactopur cu takodje danas kupit samo neznam gdje da izdvojim bolesnu ribu!?morat cu jos jedan manji aq kupit  -?
a prirucnik za pocetnike sam download-ovo i procitao vise puta :)
hvala ti puno na pomoci

Ovo je već druga priča  ;)

S obzirom da nemaš biljke u malom akvariju te da u njemu držiš ciklide a zbg neadekvatne neutralizacije nitrata od strane filtera (nedovoljno jak protok) jer ovaj filter više ima funkciju skupljanje nečistoća iz akvarija, ribice su uginule zbog loše kvalitete vode zbog koje je i ova dobila čir. Ubuduće radi češće izmjene vode a u velikom napravi mjesta za skrivanje a možda ćak ubaci i bilje pa mlade nečeš morati toliko dugo držati u drugom akvariju.

Odvoji ovoga malca u staklenu bocu (cca 5l) koju stavi da pluta u velikom akvariju i pusti unutra zračni kamen sa aeracijom te u staklenci provedi liječenje. Vodu mijenjaj svaki drugi dan (30%) i u toj mjeri opet dodaj Bactopur, liječenje provedi u trajanju onoliko dana koliko piše u uputstvu.

Sretno.

Offline ozda

• Punopravni član
« Odgovori #4 u: Veljača 15, 2010, 14:15:01 poslijepodne »
znaci ako sam dobro shvatio, ova bolesna ide u staklenku u glavni aq samo sa zracnim kamenom unutra i u toj staklenci mjenjam 30%vode svako 2 dana...
u ovom od 27l zasad cu morat ostavit ove ostale,nemogu ih ubacit u veliki jer mi je filter stakleni vanjski pa da ih preljevne cijevi od filtera ne usisaju,pa cu morat sacekat tu neku velicinu od 3 cm....ali cu svakako zamjenit ovaj spuzvasti sa nekim unutrasnjim filterom...sad u njemu radim izmjene od 30% svako 4,5 dana....da li si na ovaj akvarij mislio kad si rekao da trebam cesce mjenjat vodu,dali da mjenjam svako 2,3dan ili?
i koja je razlika imedju obicnog cira i tog gnojnog da znam dali da kupim bactopur ili pactopur direct?

hvala puno!

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #5 u: Veljača 15, 2010, 15:04:13 poslijepodne »
Citat:
cesce mjenjat vodu,dali da mjenjam svako 2,3dan ili?

Da

Citat:
i koja je razlika imedju obicnog cira i tog gnojnog da znam dali da kupim bactopur ili pactopur direct?

Gnojni čir ima bijeli vrh koji vremenom pukne i iz njega izlazi gnoj

Offline ozda

• Punopravni član
« Odgovori #6 u: Veljača 15, 2010, 18:51:34 poslijepodne »
evo kupio sam mali unutrasnji filter 200l/h marke micron pa ako to bude prejako moze se smanjiti protok...doso je sa aktivnim ugljenom unutra al ja sam to zamjenio spuzvum...jel to ok??
nigdje nisam mogao naci sera bactopur,rekli su mi da tog proizvoda nema na BH trzistu pa sam uzeo JBL ektol fluid kazu da je to isto kao i bactupor...na njemu pise da se stavlja 10ml na 40l vode sto znaci da bi na posudu od 5l nekih 1,25ml trebalo doza bit...
nisam mogao nabavit staklenu posudu pa cu uzet plasticnu...
e sad kako ovaj preparat dozirat ovdje pise da nakon sto se uspe preparat poslje 5 dana promjenit 30-50%vode i po potrebi opet nasut dozu...jel to ok?

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #7 u: Veljača 15, 2010, 18:56:32 poslijepodne »
Može i taj preparat, može i plastična kutija, a glede doziranja prati uputstva. Dobro je da si izvadio aktivni ugljen jer bi ovaj neutralizirao učinak lijeka. Sretno i javljaj promjene, pozdrav.

Offline ozda

• Punopravni član
« Odgovori #8 u: Veljača 15, 2010, 19:18:40 poslijepodne »
hvala ti plavi :up:
znam da sam dosadan al jos zaboravih da pitam da li trebam povecavat temperaturu i da li smijem hranit bolesnu ribicu?

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #9 u: Veljača 16, 2010, 01:49:45 prijepodne »
Temperaturu ne smiješ povečavati za živu glavu a ribu možeš hraniti već drugi dan nakon početka terapije (vrlo malo ujutro i isto tako naveće - hrana ne smije ostajati na dnu).

Offline ozda

• Punopravni član
« Odgovori #10 u: Veljača 16, 2010, 17:08:47 poslijepodne »
hvala!
terapiju sam poceo sinoc i na neka cca 4l vode sam stavio 1ml preparata,voda je blago poplavila...vec danas je primjetno manji cir tako da se nadam da ce sve bit uredu....ipak sacekat cu 5 dana pa vidjeti sta ce bit....

Offline ozda

• Punopravni član
« Odgovori #11 u: Veljača 19, 2010, 16:14:03 poslijepodne »
meni se cini da je cir potpuno nestao,pa me zanima da li ima potrebe produzit ljecenje jos il je ovih pet dana dovoljno....
ako budem jos lijecio zanima me kad budem mjenjo 30-50%vode da li dodajem lijek na kolicinu nove vode koju naspem il na kolicinu ukupne vode u posudi?

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #12 u: Veljača 20, 2010, 03:22:05 prijepodne »
meni se cini da je cir potpuno nestao,pa me zanima da li ima potrebe produzit ljecenje jos il je ovih pet dana dovoljno....
ako budem jos lijecio zanima me kad budem mjenjo 30-50%vode da li dodajem lijek na kolicinu nove vode koju naspem il na kolicinu ukupne vode u posudi?

Liječenje moraš provesti do kraja a  kada mijenjaš vodu u karanteni dodaješ lijeka na onoliko vode koliko si promijenio, pozdrav.