Vani pada snijeg i eto ideje.
Naime čitam ja postove i Tanganyika akvariji su sad jako popularni.Mada svi pohvale dekoraciju, pesak, kamenje, mada skoro nitko se ne upita jeli posada u akvariju pravilna ili nije.Kat tad se nadje neko koji ima malo nesvakidašnju kombinaciju ali mu štima, što bi takva kombinacija kod drugoig akvarista imala kobne posljedice za neku vrstu.
Naravno da moramo gledati pre svega našu litražu i tek onda u nekim okvirima te iste početi razmišljati o ekipi.Svi znamo, da neki ciklidi nipošto ne idu sa drugima ali sviđaju nam se i eto njih kod nas.Naravno bitnu ulogu kod toga igra i prehrana, navike, stil, ponašanje, veličina ciklida, jatne ribe ili žive u paru....
.
Puno autora je tu tematiku razradilo u svojim knjigama i kad se ugleda različite izvore, maltene skupa su različiti autori i tako u večini knjiga nadješ odgovarajuče genuse skupa....možda su i prepisivali jedan od drugoga.
Ja sam uveren, da se toga puno može nači i primerice :
500 l akvarij
- želim imati Ophthalmotilapia ventralis...dakle taj bi ciklid bio polazna tačka , drži se ga u jati
-sustanari bi bili Cyprichromis, Paracyprichromis ili Xenotilapie, dakle mirni ciklidi, koji ne bi grickali loptice na prednjim perajama Ophthalmotilapie.
i naravno gradim uredjenje za te ciklide.
Ideja ili uvod za razmišljanje...