Srpanj 19, 2025, 16:57:56 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Kako odabrati prave Tanganyika ciklide  (Posjeta: 3122 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Bojko

• Akvarij.NET Expert
  • Trade Count: (0)
  • Punopravni član
Kako odabrati prave Tanganyika ciklide
« u: Veljača 10, 2010, 20:10:41 poslijepodne »
Vani pada snijeg i eto ideje.
Naime čitam ja postove i Tanganyika akvariji su sad jako popularni.Mada svi pohvale dekoraciju, pesak, kamenje, mada skoro nitko se ne upita jeli posada u akvariju pravilna ili nije.Kat tad se nadje neko koji ima malo nesvakidašnju kombinaciju ali mu štima, što bi takva kombinacija kod drugoig akvarista imala kobne posljedice za neku vrstu.
Naravno da moramo gledati pre svega našu litražu i tek onda u nekim okvirima te iste početi razmišljati o ekipi.Svi znamo, da neki ciklidi nipošto ne idu sa drugima ali sviđaju nam se i eto njih kod nas.Naravno bitnu ulogu kod toga igra i prehrana, navike, stil, ponašanje, veličina ciklida, jatne ribe ili žive u paru....
.
Puno autora je tu tematiku razradilo u svojim knjigama i kad se ugleda različite izvore, maltene skupa su različiti autori i tako u večini knjiga nadješ odgovarajuče genuse skupa....možda su i prepisivali jedan od drugoga.

Ja sam uveren, da se toga puno može nači i primerice :

500 l akvarij
- želim imati Ophthalmotilapia ventralis...dakle taj bi ciklid bio polazna tačka , drži se ga u jati
-sustanari bi bili Cyprichromis, Paracyprichromis ili Xenotilapie, dakle mirni ciklidi, koji ne bi grickali loptice na prednjim perajama Ophthalmotilapie.
i naravno gradim uredjenje za te ciklide.

Ideja ili uvod za razmišljanje... :)

Offline aquabot

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 39
  • codename franjo
Odg: Kako odabrati prave Tanganyika ciklide
« Odgovori #1 u: Veljača 10, 2010, 20:20:53 poslijepodne »
ajde još bojko, kaj si stao.  :up:

Offline Cvele

• Trade Count: (+2)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 52
  • Vjetropirac
« Odgovori #2 u: Veljača 10, 2010, 21:08:35 poslijepodne »
odmah da te sasiječem u korijenu.
Ophthalmotilapia nemog nikako ako ih nema barem 10 u jatu, e sada ribe koje si naveo nisu im dobri sustanari.
Xenotalapije nikako jer kopaju gnjezdo gdje i oph. i tu nastaje veliki problem, Cyprichromis s njima je uvijek borba za plivački dio akvarija i oph. su i tiu ječe,.
Meni se pokazalo da jedimo lamprologus ocellatus mogu s njima.
A da im treba 500 litara to je istina.
Ovo govorim iz vlastitog iskustva.

Offline aquabot

• Punopravni član
  • codename franjo
« Odgovori #3 u: Veljača 10, 2010, 21:12:41 poslijepodne »
lol, kaj ne kuiš da bojko karikira?  :D

Offline Bojko

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
« Odgovori #4 u: Veljača 10, 2010, 21:29:26 poslijepodne »
Uh Cvele ne moraš odmah na prvu loptu,znam da si veliki znalac Tanganyika ciklida.
Pred sobom imam izvod magazina Cichlid news, baš o vrsto Ophthalmotilapia ventralis.Autor je za sustanare naveo tačne te ciklide, i on jih ima skupa u 240 l akvariju sa Cyprichromisima i po navodu ti se ciklidi dobro slažu međusobno.I drži O.V. u grupi 2M/4Ž.I mreste se , u biti nema nikakvih problema sa njima.
Naravno preporuka je autorova, da se ima O.V. najbolje same u akvariju.

Offline Jurupari

• Hrvatska udruga ciklidofila
  • Počasni član
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
  • Marko Lenac
« Odgovori #5 u: Veljača 10, 2010, 21:41:46 poslijepodne »
inače su mnoge xenotilapie užasno nježne ribe i većina autora preporuča ih držati isključivo same... baš idem čitat

Offline Bojko

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
« Odgovori #6 u: Veljača 10, 2010, 22:00:58 poslijepodne »
Nemački autor navodi, da su Xenotilapie pre svega vrlo nervozni ciklidi, koji trebaju akvarij miran.Oni u toj nervozi mogu iskočiti ili se zaljeteti u staklo i tako se povrediti.Isto treba biti pažljiv i kod transporta tih ciklida.Obično takvo ponašanje nazivaju "peščani sindrom", što je karakteristika ciklida koji žive u zoni peska.
I navode :Grammatotria,Lestradea,Asprotilapia,Cardiopharynx,Cyathopharynx, Cyprichromis ,Callochromis i Ophthalmotilapia su dobri sustanari u zajedničkom velikom akvariju.

Offline Cvele

• Punopravni član
  • Vjetropirac
« Odgovori #7 u: Veljača 11, 2010, 08:13:04 prijepodne »
e kada vam kažem da nejde, onda nejde. Ja govorim iz vlastitog iskustva.
A kaj se tiče Xenotalapija sve kaj kažete je točno, čak niti staklo nesmijete čistiti kako bi htijeli nego laganim pokretima i prvo njih poterati da odu na drugu stran, pa tek onda čistiti.
Vrlo bitna stavka je filtracija, meni se vjerojatno zbog začepljenosti filtera desilo da sam u mjesec dana izgubio 5 riba. Ubije se od lupanja po staklu, kamen, poklopac( to im je mijesto omiljeno).Poslje se samo smire na pijesku, promijene boju i nakon nekog vremena uginu, ili ih vadim van da im skratim muke.
 E sada isto tako kažu knjige da se dvije vrste xenotalapia nesmiju držati skupa, a ja imam melanogenyse i ochrogenyse u istom akvariju.
Melanoigenysi se redovito mrijeste, a ženka ochrogenysa je jednom nosila( ali s obzirom da joj je to bio prvi mrijes ne čudim se kaj nije iznjela do kraja.)

A kaj se tiće O.V. preljepa riba,agresivna( i prema svojoj i drugoj vrsti), predobar plivać.

Offline Bojko

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
« Odgovori #8 u: Veljača 11, 2010, 20:38:32 poslijepodne »
odmah da te sasiječem u korijenu.
Ophthalmotilapia nemog nikako ako ih nema barem 10 u jatu, e sada ribe koje si naveo nisu im dobri sustanari.
Xenotalapije nikako jer kopaju gnjezdo gdje i oph. i tu nastaje veliki problem, Cyprichromis s njima je uvijek borba za plivački dio akvarija i oph. su i tiu ječe,.
Meni se pokazalo da jedimo lamprologus ocellatus mogu s njima.
A da im treba 500 litara to je istina.
Ovo govorim iz vlastitog iskustva.
ovo če mi biti polazna tačka.
Cvele je naveo to iz svog iskustva, ono što sam ja napisao jesu iskustva ihtiologa,akvarista, koji su znanje stekli u velikim nemačkim akvarijima i naravno to nije kod njih došlo od juče, to su možda godine iskustva, posmatranja tih ciklida. Sad se čovek postavi u veliku dilemu, kome verovati;naučniku autoru knjige ili komšiji.I kod toga bi se mogla voditi razdvojena debata.
Mada da se vratim na citat:
 Cvele je napisao:Meni se pokazalo da jedimo lamprologus ocellatus mogu s njima.A šta ako ima akvariste sve uvjete za O.V. a nema occelatusa nego ima multifasciatuse , isto školjkaši...oče li oni biti dobri sustanari O.V....eto vidite i to je več jedan takav primer.
Ali dobro može se tu slobodno podebatirati, argumentirati i nenaposletku iz takvih debata pobedniki smo na kraju svi, jer se svi ponešto naučimo.

Offline aquabot

• Punopravni član
  • codename franjo
« Odgovori #9 u: Veljača 11, 2010, 21:46:39 poslijepodne »
ja imam jednu od bedastijih kombinacija.  :-[ tropheusi, leptosome, compressicepsi i leleupi. imao u akvariju još nekih vrsta, al sam nakon nekog vremena zaključio da bi ovo moglo klapati na srednje duge staze, i povadio ih u drugi akv. mix akv. mislim da ovom kombinacijom dobivam i boje i živost akvarija, a da nitko nikom ne smeta. akvarij nije velik, tako da sam u startu ograničen brojem riba i mogućim vrstama.

Offline Ikota

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 53
  • Zagreb, Sv. Duh 0959152157
« Odgovori #10 u: Veljača 11, 2010, 22:18:25 poslijepodne »
ja imam jednu od bedastijih kombinacija.  :-[ tropheusi, leptosome, compressicepsi i leleupi. imao u akvariju još nekih vrsta, al sam nakon nekog vremena zaključio da bi ovo moglo klapati na srednje duge staze, i povadio ih u drugi akv. mix akv. mislim da ovom kombinacijom dobivam i boje i živost akvarija, a da nitko nikom ne smeta. akvarij nije velik, tako da sam u startu ograničen brojem riba i mogućim vrstama.

Kako može biti "bedastija" kombinacija kad ti se ribe mrijeste. I to ne jedna, nego tri različite vrste. Ako je mrijest pokazatelj da je ribama ugodno i lijepo u akvariju onda imaš OK kombinaciju. Još da Tropheusi malo narastu i oni bu se mrestili ;)
Amerikanci su bijelci koji su natjerali crnce da se bore sa žutima za zemlju koju su uzeli crvenima ;-)

Offline aquabot

• Punopravni član
  • codename franjo
« Odgovori #11 u: Veljača 11, 2010, 22:49:24 poslijepodne »
"bedasta" je kombinacija u smislu prehrane vrsta, a što je nepoćudno po pitanju akvarističkog držanja riba. :D

ih, da mi je jedan od 500+ litara...

Offline Ikota

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 53
  • Zagreb, Sv. Duh 0959152157
« Odgovori #12 u: Veljača 11, 2010, 22:54:25 poslijepodne »
"bedasta" je kombinacija u smislu prehrane vrsta, a što je nepoćudno po pitanju akvarističkog držanja riba. pod tim sam razumijevao termin "bedasta".  :D

Nije to ništa!
Znam ja akvaristu koji je pokušao držati slatkovodnu ribu sa morskima :)
Amerikanci su bijelci koji su natjerali crnce da se bore sa žutima za zemlju koju su uzeli crvenima ;-)

Offline wickerman999

• Član redakcije
  • Trade Count: (+7)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 34
  • Rain can't soak what is not there...
« Odgovori #13 u: Veljača 11, 2010, 23:37:31 poslijepodne »
"bedasta" je kombinacija u smislu prehrane vrsta, a što je nepoćudno po pitanju akvarističkog držanja riba. pod tim sam razumijevao termin "bedasta".  :D

Nije to ništa!
Znam ja akvaristu koji je pokušao držati slatkovodnu ribu sa morskima :)

Taj ne zaslužuje naziv "akvarist"
Neki od mojih akvarija:
1 2 3 4 5 6 7 8

Offline Faber

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 42
  • Lega iz Dubrovnika 8)
« Odgovori #14 u: Veljača 12, 2010, 00:18:21 prijepodne »
"bedasta" je kombinacija u smislu prehrane vrsta, a što je nepoćudno po pitanju akvarističkog držanja riba. :D

a ti lijepo napiši,zabranjeno tropheusima..a na drugu stranu di stavljaš hranu,zabranjeno compressicepsima  :D :D
jaoo loool sad sam se sjetio nečeg smješnog,inače jedan poznati kuhar(po ZGu i ostalo) i otac jedne glumice(neću javno),obiteljski prijatelj,stavljao je vršu iako se ne smiju jastozi hitat,e a onda ga je policija počela gnjavit da je zabranjeno  jastoge vadit a on je lijepo rekao "boli me ćurac,ja ću lijepo napisat na ulaz,ZABRANJENO ZA JASTOGE" pa da mu ne ulaze jastozi jer mu treba riba za zubaca :D :D ajme koji lik,ima još ispada ali neću.
N.multifasciatus
 Cayman60
Tanganyika  Watt Wolln Wir Trinken? so ein durst

Offline Malky

• Trade Count: (+3)
  • Punopravni član
    • Akvarij NET
« Odgovori #15 u: Veljača 12, 2010, 01:42:11 prijepodne »
Ovakve rasprave bi se izbjegle kad bi ljudi u svakom akvariju drzali jednu vrstu ciklida iako je to nemoguce napravit vođen samom zeljom da imamo cim vise vrsta u akvariju jer normalno nemamo ni mjesta a novaca jos manje da se to omoguci svakoj vrsti posebno.

Ja sam osobno vec duze vrijeme zadovoljan time da imam samo jednu vrstu riba u akvariju i mogu reci da ima to svoje cari i prednosti jer nakon dugo vremena i mojeg kemijanja s ribama napokon imam ribe koje sam dugo vremena izbjegavao ali samo radi pocetickog neznanja kojeg vise nema barem za ovu vrstu riba (Tropheus) ;)

ovo je moje stajaliste o ovoj temi i tesko da ce me netko razuvjerit drugacije

Offline Cvele

• Punopravni član
  • Vjetropirac
« Odgovori #16 u: Veljača 12, 2010, 08:32:47 prijepodne »
Gle da se razumijemo, nisam ja neki komšija.

a kao ljubitelj Tanganyike uvijek gledam da prije svega moje ribe budu zadovoljne i sretne, i kada je bila kombinacija O.V. Cyprichromis, Xenotalapia, Lamprologus( nije bitan koji, ja sam navodio samo moje). nije funkcijoniralo kako treba.

Offline Bojko

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
« Odgovori #17 u: Veljača 12, 2010, 09:47:50 prijepodne »
Gle da se razumijemo, nisam ja neki komšija.

Ma razumemo se mi, nisam ja mislio komšiju ko komšiju, nego akvarista koji na nekom prostoru drži te ciklide.

Offline Cvele

• Punopravni član
  • Vjetropirac
« Odgovori #18 u: Veljača 12, 2010, 09:50:12 prijepodne »
a gdje ih on drži ?

mislim da ova tema nema smisla u raspravi.
Ja sam iznio svoje iskustvo i to stoji.
Ako neko ima vlastita iskustva neka ih slobodno kaže.

Offline Jurupari

• Hrvatska udruga ciklidofila
  • Počasni član
  • Punopravni član
  • Marko Lenac
« Odgovori #19 u: Veljača 12, 2010, 22:45:49 poslijepodne »
ja mislim da ciklidi imaju dovoljno kompleksno ponašanje, te da neke kombinacije ponekad mogu , a ponekad ne mogu funkcionirati. važan je i redosljed kako su ribe dolazile u akvarij, uređenje akvarija, veličina i starost riba i niz drugih parametara. meni su nekada pasale lude kombinacije, ali čim bi mrvicu nešto promjenio iz potpunoga sklada bi nastala katastrofa.