Srpanj 18, 2025, 13:29:19 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Tanganyika 400 L  (Posjeta: 26639 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline crni 1

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
Odg: Tanganyika 400 L
« Odgovori #75 u: Ožujak 04, 2010, 13:03:38 poslijepodne »
 :up: ljepo i ribe i kamenje

Offline TiTech

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 44
  • North & Central America
    • Akvarij.NET
« Odgovori #76 u: Ožujak 04, 2010, 19:09:10 poslijepodne »
Neznam dali je vec netko komentirao, ali obavezno bi izvadio koridorase kojima nikako ovdje nije mjesto!

Offline Ja,Boro

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
« Odgovori #77 u: Ožujak 04, 2010, 19:17:37 poslijepodne »
Neznam dali je vec netko komentirao, ali obavezno bi izvadio koridorase kojima nikako ovdje nije mjesto!
:up:...definitivno coryima nije mjestu u ovom tanku!!iz više razloga....a i lelupija je previše...biće krvi ;)(mada to i može proći, dok se upare...pa van sa ostakom..)..mada je tank fora :)..samo se treba malo bolje informirati o kompatibilnosti riba ;)
« Zadnja izmjena: Ožujak 04, 2010, 19:18:31 poslijepodne od Ja,Boro »
..imao sam puno riba...al samo je jedna-Ciklid riba!!:)

Offline aquabot

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 39
  • codename franjo
« Odgovori #78 u: Ožujak 04, 2010, 22:27:16 poslijepodne »
slažem se o korijima. nikak ne pašu.  -?  al ak se liku baš to sviđa...jbg. da ih nije slikao , ne bi ni znali da su nutra, a onda bi rekli da je super.  ;)

gledo sam neke teme di ljudi imaju hrpu leleupija u tanku, al brijem da su sve ženke, pa onda valjda mogu skupa. ako nekog ne interesira uparivanje leleupija, moglo bi biti interesantno imati ih cijelo jato.

Offline papa

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
  • samo CARica od sada na dalje
« Odgovori #79 u: Ožujak 04, 2010, 23:47:23 poslijepodne »
Ne brinu mene lelupiji uopce, frontoze ih skoro ni ne dozivljavaju, s obzirom da su i jedni i drugi mladi trebalo bi biti sve ok.
Vise me brine ovo s upitnim porjeklom tj. vrstom frontoza koje su mi stigle, ali eto preko vikenda cu poslikat kvalitetne fotke, stavim na net pa cemo probat otkriti sto je sve unutra...

@ Titech - Bio bi zahvalan kad bi ljudi potkrijepili svoju kritiku i nekim objasnjenjem, ja sam ipak za vas sve veliki pocetnik. Mislim glupo mi je kad neko iskritizira bez objasnjenja bilo ono opravdano ili ne...
Naravno da nisam isao s nekom namjerom da sada vidim dali ce ih frontoze pogablecovati, ali covjek mi je uredno rekao da mogu u tank s ciklidima i stavio sam ih jel su mi od ranije ok, marljivi su do bola, i obostrano se ne dozivljavaju...
Znam da je vjerojatno iskusnim akvaristim puna kapa nas pocetnika i kad opalimo neku glupost ili napravimo po vasem pogledu neku glupost, ali eto barem onda i neki tip osim samo "ova kombinacija nikako."

Ovo nisam pisao da bi zapoceo neku trakavicu, nego dobronamjerno u zelji da naucim sto vise o svom malo vodenom svijetu.

Offline aquabot

• Punopravni član
  • codename franjo
« Odgovori #80 u: Ožujak 05, 2010, 10:44:49 prijepodne »
ajd bum ja probao. ne vjerujem da itko može reći da je to "glupost". svatko u svoj akvarij stavlja ribe i ostalo po svojoj želji. bit je da na dulje staze neke kombinacije idu, a neke ne idu. ja sam kratko u tanganyiki, al oni koji su duplo dulje od mene valjda ne stignu ili ti neće, jer ti nije čista linija frontoze.  ;) kolko sam ja u mojoj 1 godini tanganyike uvidio, dosta je teško tanganyikanski tank napraviti i skombinirati, a da to stvarno funkcionira kak spada. najviše radi naših premalih tankova.

opće mišljenje je (i ja mislim da je to bolje) da u tanganyika kombinaciju trebaju ići ribe porijeklom s tog dijela svijeta. prije nego sam nabavio leptosome u akvarij sam stavio jato od 20ak Boehlkea fredcochui. iskreno mogu reći da je akvarij bio zanimljiviji i življi s njima nego s leptosomama.

ne moraš se baš ni previše nervirati oko toga da li će netko reći da ti je akvarij "biotopski" ili ne. lijepa ti je veličina tanka. sa 400L imaš mogućnost izbora riba, a ima nekih vrsta tanganyike koje se također drže pijeska, a da ne narastu prevelike. ista ti je stvar kad se komentira bilje u istočnoafričkim ciklidnim. neki ni ne vide ribu, nego im je najbitnija pozadina. s vremenom ćeš skužiti kao i mi svi. netko će reć da pametujem, al tank radiš po svojoj mjeri i ukusu. samo naprijed.  :up:
« Zadnja izmjena: Ožujak 05, 2010, 10:58:09 prijepodne od aquabot »

Offline papa

• Punopravni član
« Odgovori #81 u: Ožujak 05, 2010, 16:57:47 poslijepodne »
Ma sve pet, niti sam nesto ljut na ikoga niti neznam negodujem, ali ja osobno nebi napisao nekome u post tipa ovo ti nevalja ili ova kombinacija ne stoji a da to ne podkrijepim zasto u najmanju ruku, samo to a pogoto kad vidim da se radi o osobi koja mozda nije toliko iskusna a ima volje da uci, ali eto to sam ja.
A budemo vidli kako ce se razvijati jos imam u planu u narednih tjedan dva dobaviti mozda jos malo kamenja pa da slozim malo vise prolaza, a i trebam fotke kvalitetne sada napravit da vidimo kojeg su mi tocno porijekla stanari...

Offline Zeleni

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 40
« Odgovori #82 u: Ožujak 05, 2010, 19:08:25 poslijepodne »
recimo...
pogledaš malo koji je cilj akvaristike? po meni, odvojiti od prirode jedan mali komad i "ugurati" ga u svoj boravak :) to je malo komplicirano, ali ipak postoje neka pravila..

ako si se odlučio za tanganyiku, pokušavaš napraviti tim ribama adekvatno mjesto za život, dakle kopiraš njihov "dom" (makar ga one nikad nisu ni vidle :) ) dakle nečeš ih strpat u neki mali akvarij da se nemogu okrenut, nečeš stavit 15 vrsta riba, i isto nećeš stavit ribe iz malawia, JA, victorie il neke pritoke neke riječice u japanu ili kaj ja znam.  po ovome corydorasi ne spadaju u tanganyiku, druga stvar pošto su ti ostale ribe u tanku predatori i narastu dosta veće od corya, možda ih baš odluće pojest, ali opet to su somići koji imaju bodlje na sebi, koje opet pak mogu ozljediti dotićnu ribu koja ih napadne ili kaj ti ja znam...zato ja bolje nebi ni experimentirao, pogotovo ako si ribe platio neznam koliko čega...

evo aquabot je reko, a možeš i sam pogledat da postoji mnogo riba pijeska u tangy koja su isto tako zanimljive i male ( kako je cvele negdje napisao: počinju sa xenotilapia  ;) ) koje će se bolje uklopit u tvoj setup a opet će biti dovoljno marljive :)

eto recimo jedan primjer objašnjenja....  ;)

Offline staglin

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 51
  • Non bene pro toto libertas venditur auro
« Odgovori #83 u: Ožujak 05, 2010, 20:21:05 poslijepodne »
osjecam se "prozvanim" posto sam medju prvima kritizirao kombinacju riba.... :-[
nemam puno iskustva sa Tananyika ciklidima ali akvaristika kao hobi me zarazila jos 80tih godina proslog stoljeca  :roll: dakle opet imam neko iskustvo...kad sam se prije nekih godinu i po ponovo vracao akvaristici iznenadilo me koliko se korisnih informacija moze naci ovdje na forumu (bude ovdje i bedastoca-budimo realni) a da ne govorim o prostranstvima interneta....tako sam odredjeno "iskstvo" pokupio prije nego sam se uopce upustio ponovo u hobi,ostavsi pri tome iznenadjen koliko zapravo neznam.....
Prihvativsi savjete  iskusnijih nabavio sam kombinaciju riba,jedan dio sam uzeo u shopu a ostale od clanova sa foruma koji su u tome najbolji u HRV (prepoznat ce se)...vise ribe ne nabavljam u shopu ;)
Znaci :naoruzaj se strpljenjem jer ono je u akvaristici na 1.mjestu....ostalo ce samo doci :up:
"Bolje nešto od nečega nego ništa od ničega."

Offline TiTech

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 44
  • North & Central America
    • Akvarij.NET
« Odgovori #84 u: Ožujak 05, 2010, 22:07:27 poslijepodne »
@ Titech - Bio bi zahvalan kad bi ljudi potkrijepili svoju kritiku i nekim objasnjenjem, ja sam ipak za vas sve veliki pocetnik. Mislim glupo mi je kad neko iskritizira bez objasnjenja bilo ono opravdano ili ne...
Naravno da nisam isao s nekom namjerom da sada vidim dali ce ih frontoze pogablecovati, ali covjek mi je uredno rekao da mogu u tank s ciklidima i stavio sam ih jel su mi od ranije ok, marljivi su do bola, i obostrano se ne dozivljavaju...
Znam da je vjerojatno iskusnim akvaristim puna kapa nas pocetnika i kad opalimo neku glupost ili napravimo po vasem pogledu neku glupost, ali eto barem onda i neki tip osim samo "ova kombinacija nikako."

Ovo nisam pisao da bi zapoceo neku trakavicu, nego dobronamjerno u zelji da naucim sto vise o svom malo vodenom svijetu.

Pa moje je bio vise savjet nego kritika, mada sada kad ga idem opet procitati mozda djeluje grub, ali nikako mi nije bila namjera te uvrijediti ili popljuvati, na kraju krajeva svi mi grijesimo pogotovo u pocetku dok nam neke stvari nisu jasne i mozda ni sami ne znamo sto tocno zelimo.

Uglavnom neki su vec otprilike objasnili zasto ne. Koridorasi su inace iz Juzne Amerike i vidim ih u tanku sa jatom tetri, nekim patuljastim ciklidima iz JA, nesto bilja, panjevi, nekakvi L-ovi i to mi je vec dovoljan razlog zasto ne sa ciklidima iz Tanganyike, tu bi jos naglasio razlicite parametre vode (pH, temp. ...), ishrana...

Uvijek se rade neki kompromisi kod slaganja akvarija i svaki je prica za sebe tako da ne postoje neke univerzalne formule, ali postoje neke osnovne smjernice kojih bi se trebalo drzati prvenstveno radi riba, akvarija i samih sebe, ako drzimo do naseg hobija i zelimo od njega nesto malo vise.  :)

Offline papa

• Punopravni član
« Odgovori #85 u: Ožujak 06, 2010, 01:51:04 prijepodne »
Sutra stavljam slike stanara detaljne pa cemo u otkrivanje vrste mojih frontoza.

@titech- ma bez brige nisam tako lako uvredljiv, samo kazem volio bi cuti i savjete, pa evo koje tanganyikance preporucujete uz frontoze i leleupije, koje bi se drzale dna i naravno pasale s mojim ribama. Pande cu udmoiti kad nabavim nove stanare.
« Zadnja izmjena: Ožujak 06, 2010, 11:34:29 prijepodne od papa »

Offline Cvele

• Trade Count: (+2)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 52
  • Vjetropirac
« Odgovori #86 u: Ožujak 06, 2010, 15:03:26 poslijepodne »
kao što sam rekao, uz frontoze i lelupije vrlo malo riba pašu.
Neke vrste iz roda: Altolamprologusa, Neolamprologusa i Juliodochromisa. samo rebaš se odlučiti koju podvrstu želiš.
Dali želiš da ti akvariji bude što šareniji ili da prevladavaju 2 boje.
Po meni možeš staviti tu još 2-3 vrste riba, s time da budi svijestan da češ kada ti se počnu uparivati lelupiji morati se rješavati viška, jer se mužjaci ne podnose. Za frontoze se za sada ne moraš bojati jer one moraju dosta porasti kada će mužjaci počinjati pokazivati agresivnost jedan prema drugome.

Offline aquabot

• Punopravni član
  • codename franjo
« Odgovori #87 u: Ožujak 06, 2010, 20:24:09 poslijepodne »
na ovom filmiću mi se leleupiji čine poodrasli, a još mi se čini da ima i M i Ž. izgleda da negdje i nekome kombinacija uspijeva. pitanje je koja je tajna uspjeha? kod mene se poklalo za tili čas, jer imam ludog M.  ;)
btw, koji li je ono compress Ž kaj mu je rep crn a ostalo blijedo??  :rolleyes:
« Zadnja izmjena: Ožujak 06, 2010, 20:52:13 poslijepodne od aquabot »

Offline papa

• Punopravni član
« Odgovori #88 u: Ožujak 06, 2010, 20:44:10 poslijepodne »
Evo ovako, zelio bi staviti u tank jos Calvuse, gdje ih mogu nabaviti i koliko komada da stavim u tank.
Mrak su mi ovi crno bijeli
http://aquapetcenter.com/shopping/images/Altolamprologus-calvus-zair.gif

ili

http://cam.aqua.ifrance.com/Images/Tanga/Altolamprologus_calvus_Gold_Nkamba.jpg

Da ponovim trenutne  stanare:

- 10 frontoza  "Zair" sto jos moramo ustanoviti
- 12 lelupija
- 3 ancistrusa
- 1 gibiceps
- ? Calvusa

Pande sam poklonio Cveletu za akvarij koji je doniran u vrticu!

Offline aquabot

• Punopravni član
  • codename franjo
« Odgovori #89 u: Ožujak 06, 2010, 20:49:04 poslijepodne »
calvusa imaš u aquaterri. ako možeš pogodit uzmi 1m i 2ž. ako nemreš, uzmi 5, pa kaj ispadne.   ;)

i tu bi valjda stao?  :rolleyes: ne?

Offline papa

• Punopravni član
« Odgovori #90 u: Ožujak 06, 2010, 21:04:04 poslijepodne »
Pa znas sta nekako nebi htio prenatrpati akvarij ribama, pa nemrem vjerovat koji sam nobek, covjece ova aquaterra mi je u kvartu prakticki pod nosom hahah, nis odo u ponedjeljak po calvuse ako ih imaju...

Offline Faber

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 42
  • Lega iz Dubrovnika 8)
« Odgovori #91 u: Ožujak 06, 2010, 21:39:20 poslijepodne »
Evo ovako, zelio bi staviti u tank jos Calvuse, gdje ih mogu nabaviti i koliko komada da stavim u tank.
Mrak su mi ovi crno bijeli
http://aquapetcenter.com/shopping/images/Altolamprologus-calvus-zair.gif

ili

http://cam.aqua.ifrance.com/Images/Tanga/Altolamprologus_calvus_Gold_Nkamba.jpg

Da ponovim trenutne  stanare:

- 10 frontoza  "Zair" sto jos moramo ustanoviti
- 12 lelupija
- 3 ancistrusa
- 1 gibiceps
- ? Calvusa

Pande sam poklonio Cveletu za akvarij koji je doniran u vrticu!
crni su najčešći,i ja sam ih vidio u aquaterri...malecki,baš su zgodni...i oni compressicepsi su mi isto...mislim da aquabot ima takve????jel Aquabote?jel imaš takve compove ili?
a žute F2 ti ja imam ali drugi mrijest mi je sad rezerviran zajedno sa ovim jednim malcem od mjesec dana ..tak da...a onak...načekao bi se,i to fakat dugo)sporo rastu da je to za ne povjerovat
N.multifasciatus
 Cayman60
Tanganyika  Watt Wolln Wir Trinken? so ein durst

Offline aquabot

• Punopravni član
  • codename franjo
« Odgovori #92 u: Ožujak 06, 2010, 23:20:53 poslijepodne »
a gle, calvusi su onak, ljepuškasti, a compressicepsi su grdi ko sam sotona. e sad je na osobnosti lika da odluči koje bi radije u akvariju.  ;)
ja imam kigoma red renault F1. a malci su ko F14 tomcat. neki bi htjeli bit F16, al o tome bumo još razgovarali.  :up:
« Zadnja izmjena: Ožujak 10, 2010, 16:37:33 poslijepodne od aquabot »

Offline Faber

• Punopravni član
  • Lega iz Dubrovnika 8)
« Odgovori #93 u: Ožujak 07, 2010, 10:18:35 prijepodne »
onaj treći mrijest ti je F22 hornet :D :D

e ma nisu meni compressicepsi grdi,meni su baš kul...
N.multifasciatus
 Cayman60

Offline aquabot

• Punopravni član
  • codename franjo
« Odgovori #94 u: Ožujak 07, 2010, 11:25:48 prijepodne »
pa naravno da su kul. ipak su to samo jako male razlike među njima.  :up: i stručnom oko teško prepoznatljive, a kamolo amateru. :)

Offline Faber

• Punopravni član
  • Lega iz Dubrovnika 8)
« Odgovori #95 u: Ožujak 07, 2010, 14:37:27 poslijepodne »
pa naravno..i sam si vidio da nisi znao da imaš compressicepse,mislio si da su calvusi...
ma Altolamprologusi su mi super...da bar imam mjesta i akvarija samo za njih...šteta da ih ne može više u jednom tanku  :(
N.multifasciatus
 Cayman60

Offline aquabot

• Punopravni član
  • codename franjo
« Odgovori #96 u: Ožujak 07, 2010, 14:55:09 poslijepodne »
da, lol, mislio sam da imam i leptosome.  :D  to je dokaz da nikad ne znaš.  :up:
« Zadnja izmjena: Ožujak 07, 2010, 14:56:49 poslijepodne od aquabot »

Offline Ikota

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 53
  • Zagreb, Sv. Duh 0959152157
« Odgovori #97 u: Ožujak 07, 2010, 15:03:34 poslijepodne »
da, lol, mislio sam da imam i leptosome.  :D  to je dokaz da nikad ne znaš.  :up:

Da si samo ti mislio ......  :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D
Amerikanci su bijelci koji su natjerali crnce da se bore sa žutima za zemlju koju su uzeli crvenima ;-)

Offline Faber

• Punopravni član
  • Lega iz Dubrovnika 8)
« Odgovori #98 u: Ožujak 07, 2010, 15:28:54 poslijepodne »
A sta je na kraju?imas sp.jumbo ili? Ma sad sam zbunjen
N.multifasciatus
 Cayman60

Offline Ikota

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 53
  • Zagreb, Sv. Duh 0959152157
« Odgovori #99 u: Ožujak 07, 2010, 17:55:44 poslijepodne »
pa naravno..i sam si vidio da nisi znao da imaš compressicepse,mislio si da su calvusi...
ma Altolamprologusi su mi super...da bar imam mjesta i akvarija samo za njih...šteta da ih ne može više u jednom tanku  :(

Kolko ih može u jednom tanku??
U mom tanku od 100 lit. ih ima 6. I tome nije kraj. Još bum ih metal tranu. 3 golden, 2 golden zair i 1 Marko, neznam baš koji je jer sam ga dobil od aquabota, a on od nekog sa foruma. AQUABOOOOOOT koji je moj Marko Kompresiceps?????????????????????????
Sori na oftopičarenju :)
« Zadnja izmjena: Ožujak 07, 2010, 17:56:25 poslijepodne od Ikota »
Amerikanci su bijelci koji su natjerali crnce da se bore sa žutima za zemlju koju su uzeli crvenima ;-)