Prosinac 23, 2025, 20:10:08 poslijepodneNajnoviji Član: Nikki928

Autor Tema: Trgovine u Dalmaciji  (Posjeta: 3337 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline jtrlaja

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
    • http://www.inet.hr/~jtrlaja
Trgovine u Dalmaciji
« u: Ožujak 31, 2005, 09:57:00 prijepodne »

Pozdrav svima.

Ovih dana sam dobioprazan akvarij i odlucio se napuniti ga (da se dijete i tata vesele). Akvarij je 50x30x40 s pregradnim filterom. U srednjoj pregradi su kuglice, ugljen i vata. Da li je to dovoljno za filtriranje i koliko cesto mijenjati vatu i ugljen? Iz treće pregrade crijevom zracna pumpa (RENA) prebacuje vodu nazad. Ta je pumpa tako glasna da je za poluditi. Da li ima neka koja tiho radi? Da li jevodena pumpa tisa? Na dnu akvarija je bio samo sljunak. Da li mi treba substrat za sadnju bilja?Koji je kvalitetan grijac?

S obzirom da nemam nikakvih iskustava, a ovo je vrlo opsezno podrucje, puno latinskih naziva koje ne mogu zapamtiti i koje se ne moze nauciti za 20 dana zamolio bi neku/nekog iskusnijeg da mi predlozi konkretan scenarij za moj akvarij. Koje ribe, koliko komadai koje biljke? Kod nas u Sibeniku ima samo jedan ducan s ponudom za akvaristiku. Drze tri vrste ribica (zlatne 20kn, pajcolanke 40 kn i neke crne buljooke 40 kn), nesto tehnike i samo plasticno bilje.Gdje bi mogao sve sto trebam kupiti kvakitetno i po primjerenoj cijeni? Mozda netko od vas iz mog susjedstva prodaje ribice i bilje?

Unaprijed zahvaljujem
Šibenik / Dalmacija

Offline Cikliriki

• Punopravni član
Trgovine u Dalmaciji
« Odgovori #1 u: Ožujak 31, 2005, 10:09:00 prijepodne »

dobro dosao

bilo bi lipo kad bi poslao sliku akv. jer mi je cudno da zracna pumpa prebacuje vodu to ne razumjem sto se tice dekoracije i tehnike ja sam malo daleko ali javice se vec neko da ti pomogne u biti sve u akvaristici se svodi na jedno STRPLJENJE

switzerland / schaffhausen
nisam vise Cikliriki

Offline Vlado

• Osnivač
  • Počasni član
  • Punopravni član
    • http://www.akvarij.net
Trgovine u Dalmaciji
« Odgovori #2 u: Ožujak 31, 2005, 10:49:00 prijepodne »
Neka se javi čovjeku netko iz blizine...
Plastično bilje ne kupovati iz više razloga...jedan od osnovnih je što nema NIKAKVU funkciju u akvarijskom biotopu.
Za ribe koje su dostupne u Šibenskim trgovinama grijač nije potreban jer se radi o hladnovodnim ribama.
No ponavljem...neka se javi netko iz blizine zbog bilja, a kasnije i riba.

Offline jtrlaja

• Novi član
  • *
    • http://www.inet.hr/~jtrlaja
Trgovine u Dalmaciji
« Odgovori #3 u: Ožujak 31, 2005, 10:52:00 prijepodne »
Hvala na dobrodoslici i brzom odgovoru. Stvar funkcionira ovako. Iz trece pregrade ide siroko cijevo u akvarij. U njega je utaknuto tanko crijevo sa zrakom, pamjehurici tjeraju filtriranu vodu nazad.
Šibenik / Dalmacija

Offline maratonac

• Punopravni član
    • http://www.maraton.hr
Trgovine u Dalmaciji
« Odgovori #4 u: Ožujak 31, 2005, 11:06:00 prijepodne »

Novi akvarij i kombinacija riba i bilja je više puta i to u skorije vrijeme bila tema na forumu.

Malo pretraži i naći ćeš što te zanima, a onda idi s konkretnim pitanjima koja ćeš ionako postaviti!

U Splitu se može dosta toga pronaći, ali ne baš non stop. Kad odlučiš što bi, telefon u ruke i provjeriš ima li to što trebaš, a nakon toga ili dolaziš u Split, ili ti to netko ovdje uzme pa pošalje busom ili slično. Ili dođeš na okupljanje (nakon dogovora) pa pokupiš donacije (viškove ostalih).Edited by: maratonac
Split/Hrvatska
* Festina lente! *

Offline Cikliriki

• Punopravni član
Trgovine u Dalmaciji
« Odgovori #5 u: Ožujak 31, 2005, 11:06:00 prijepodne »

nisam se nikad susreo sa takvim sistemom i po mom misljenju to ne valja. akv. treba imati protok vode a s tom pumpom za zrak nemoze ga imati. moj savjet ako vec imas poklopac sa svitlima odi do staklara neka ti napravi tank po toj mjeri to je mali tank i nebi trebalo biti skupo za neki filter i grijac ce se javiti vec neko posto je to jako mali tank investicija nije velika

switzerland / schaffhausen
nisam vise Cikliriki

Offline whoo

• Punopravni član
  • **
Trgovine u Dalmaciji
« Odgovori #6 u: Ožujak 31, 2005, 14:51:00 poslijepodne »
To je stari sustav filtracije dok još nisu postojale ove moderne elektroničke pumpice za vodu može poslužit ali nije toliko djelotvoran a što se tiče izbora ribica i biljaka najveći izbor u tvoj blizini imaš u Splitu .
ponekad je trud uzaludan

Offline Antimon

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 52
    • www.minigo.info
Trgovine u Dalmaciji
« Odgovori #7 u: Ožujak 31, 2005, 15:47:00 poslijepodne »
KIKIRIKI, radi taj sistem ok, ipak je to 60 L, a ne tvojih 1000 ,... ja sam čuo za rena pumpe da su najtiše (doduše nikad je nisam imao) probaj je rastaviti i vidi jeli sve na svome mijestu. Ukoliko nije onda uzmi jednu potopnu pumpicu od 250 - 350 L/h i riješio si problem buke za cca70 - 80kn (ako je možeš ugurati u filter). Šta se tiče riba i biljaka, javi se kad budeš u Splitu pa možemo organizirazt da tidamo nekakve viškove,....

Offline amauro13

• Punopravni član
  • I lost myself.
Trgovine u Dalmaciji
« Odgovori #8 u: Travanj 03, 2005, 16:31:00 poslijepodne »
Pet shop u Mostaru (sjemenarna na ulazu u grad)zna imat dobar izbor, nije da je dalmacija ali meni je blize nego split.
Dubrovnik / Hrvacka
His melancholy comes from his lonelines and isolation.
He wants to do something more than scare people with his blood-curdling scream.

Offline whoo

• Punopravni član
  • **
Trgovine u Dalmaciji
« Odgovori #9 u: Travanj 03, 2005, 16:40:00 poslijepodne »

Ne slazem se s tobom za sjemenaru Mostar jest jeftinije nego u Splitu ali im je i kvaliteta lošija jer nemaju strucnu osobu za akvaristiku i ribe drze samo da upotpune asortiman. Nekad potrefi dobra tura riba ali čim malo duze ostanu u njihovim akvarijima bolje ih je ne uzmat.
ponekad je trud uzaludan

Offline Marko69

• Punopravni član
Trgovine u Dalmaciji
« Odgovori #10 u: Travanj 03, 2005, 16:51:00 poslijepodne »
A u Splitu imaju stručnu osobu za akvaristiku jel? Nažalost kad sam bio u ŠI nisam mogao nabavit vatu, reka mi je da ljudi odlaze do Splita po to. Zamislite redikula ljudi traže od njega a on im kaže da odu do Splita. Barem bi vatu i keramiku moga imat.
Split/Hrvatska

Offline Nigros

• Punopravni član
    • http://serbiangodlikes.netfirms.com
Trgovine u Dalmaciji
« Odgovori #11 u: Travanj 03, 2005, 16:53:00 poslijepodne »

Imam i ja takav filter u oba akvarija,u vecem je pogonjena vodenompumpom,a u manjem zracnom,i nemam neke zamerke,jedino mehurici koji izlaze kroz cev prave buku,pa moja baba zivcani i nemoze da spava.Iskoristio bih priliku da se zahvalim Vedranu sto je stavio moj post sa foruma u novi tekst o ribi leptiru.To je velika cast za mene,s obzirom da imam tek 13 godina,i puno srecnih trenutaka uz akvarijume je predamnom!!!(Kako dirljivo)

POZDRAV!!!
Ruma/Srbija

Offline whoo

• Punopravni član
  • **
Trgovine u Dalmaciji
« Odgovori #12 u: Travanj 03, 2005, 17:53:00 poslijepodne »
Ne znam za tvoj slučaj ali ja u Splitu obavim sve potrebno u zoo Beštiji . Nazovem čovjeka pitam ga što mi treba ima li ako nema naruči mi i rješen problem a vatu ja baš u Splitu uzimam. Mislim što se tiče cijen Mostar i Split Mostar je puno povoljniji ali imaš samo ono osnovno za nabavit jer se u Mostaru akvaristika tek počinje širit za razliku od Splita. A to što tebi govore čudi me pa ti nisu rekli da iz australije ljudi avionom dolaze da u njih kupuju ribe i vatu.
ponekad je trud uzaludan

Offline Antimon

• Punopravni član
    • www.minigo.info
Trgovine u Dalmaciji
« Odgovori #13 u: Travanj 03, 2005, 18:20:00 poslijepodne »

Citat: whoo
Ne znam za tvoj slučaj ali ja u Splitu obavim sve potrebno u zoo Beštiji . Nazovem čovjeka pitam ga što mi treba ima li ako nema naruči mi i rješen problem.

Šta se tiče njihove ozbiljnosti kod naručivanja govori činjenica da sam kod njih naručiopar vrstaMalawi ciklida prije skoro godinu dana i još nisu stigli ,... Također ponuda ostalih ciklida (osim skalara ) je ravna nuli, eto nikidan je došlo par ramireza (koje sam naravno ja pokupovao) i to po samo 30 kuna, dok im obična crvenaneonkaod jedva centimetar dođe 20 kuna.Ko da oni znaju šta prodaju. Ako se ne varam Fluval 304 kod njih dođe oko 1100 kuna a u Zg isti taj sam platio 720 kn, pa ti računaj,... Samo mi je žao što nemaju malo veću konkurenciju.

Offline whoo

• Punopravni član
  • **
Trgovine u Dalmaciji
« Odgovori #14 u: Travanj 03, 2005, 18:46:00 poslijepodne »
Antimon pošalji mi na ptv mail ili nešto slično reci mi gdje živiš ja ti mogu cihlide povoljno nabavit recimo ramireze po 12 kuna a sad ostalo mi imena pošalji šta te zanima pa ti mogu podgledat i javit ti cijene.
ponekad je trud uzaludan

Offline Antimon

• Punopravni član
    • www.minigo.info
Trgovine u Dalmaciji
« Odgovori #15 u: Travanj 03, 2005, 18:58:00 poslijepodne »
vjeruj mi da trenutno nemam više gdje sa ribama,... i ja ću ih morat desetkovat već od slijedećeg tjedna jer se brojno stanjepenje na oko 140- 150 riba

Offline whoo

• Punopravni član
  • **
Trgovine u Dalmaciji
« Odgovori #16 u: Travanj 03, 2005, 19:14:00 poslijepodne »
To je dobro i ja sam prošlo ljeto imao s tim problema pogotovo s kribenzisima jednostavno nisam znao šta ću od njih više. Tetre i skalare sam uspio podjelit ali cihlide nije malo tko da je htio a ovi se navalili kotit ko ludi.
ponekad je trud uzaludan