Srpanj 18, 2025, 09:51:17 prijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: betta zenka s ikrom i bettan bez gnezda  (Posjeta: 2054 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline LIND

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
betta zenka s ikrom i bettan bez gnezda
« u: Veljača 07, 2010, 14:11:27 poslijepodne »
                 Dobila sam bettana za Novu Godinu.Posle par dana u malo zapustenijem akvariju se videla-pena (na povrsini). Onda kad smo vodu promenili-opet isto.Pa sam dobila i 3 bettanke,i jednu svjetlu bettanku odvojila s njim u akvac s gnezdom ( na listu).Slucajno su upareni pa je sve teklo,,ko na filmu''.Od beba nista jer je ikra propala-gnezdo je bilo premaleno zato sto su se mehurici brzo raspadali ,posto je i  na bettanku cekalo vec napravljeno. :nerv: To je bilo krajem prethodnog meseca.   :-[        
                 Sad imam bettanku punu ikre-jer se ,,oporavila''brzo i sad je jako debela!Stavila sam je iz tog razloga s bettanom ponovo u akvarij da bi on napravio ponovo gnezdo (ona je u flasi). Medjutim,to je bilo pre oko tjedan ,ali se nista nije desilo,od gnezda nista.Bettan, koji je jako mlad crowntail, nije zelio napraviti gnezdo pod stiroporom,ni pokusati pod listom. :heartbr: Vrlo se zaletao na flasu,i sav je bio njom obuzet :nuclear: ,a onda odmarao na listu. :clown:
                Izabrala sam novog bettana  vailtail i ne znam sad dal ce on praviti gnezdo za bettanku koja je ko kliker.(Mozda je greska sto sam je odvojila sad od crowntail,ali mislim da on nije spreman,ovaj put?) :(
                Sad na povrsini stiropora imaju mehurici ,ko pena al ne znam dal su od novog bettana,malo starijeg,jer je tek stigao.Kad  i dal mogu ocekivati gnezdo i da li pod stiroporom jer mi je zao bettanke? -? :'( Da li voda treba biti odstajalija,inace brzo se prlja?)
                Inace,kondenzovala se vlaga na stiropor pa mladi bettan nije ni mogao graditi pod njim.(Zbog temperature od 28'C.) Ima li nacin da to izbegnem ako se ponovi,iako je sad u najboljem redu ( to mi se ne desava inace,uprkos temperaturi...) :ying:
« Zadnja izmjena: Veljača 08, 2010, 23:37:20 poslijepodne od LIND »

Offline Black Angel

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 42
Odg: betta zenka s ikrom i bettan bez gnezda
« Odgovori #1 u: Veljača 08, 2010, 13:02:35 poslijepodne »
Hm... prvo preporučam ez obzira što je ženka puna ikre da makneš gnjezdo jer će mujak ponovo napuhati.
Isto tako uvijek prije mrjesta preporučamo intezivno kondicioniranje riba,tj. hranjenje - tovljenje jer za vrijeme mrijesta ribe ne jedu a mužjak dok mlađ ne propliva,tj. dok ga ne makneš iz mrijesnog akvarija i to je doba vrlo iscrpljujuće i stresno za obje ribe.
Preporučam da malo još proučiš mrijest betta
http://bettasvijet.com/smf/
U odgovarajućoj rubrici.
BOŽE! Molim za MUDROST, da ga razumijem , za LJUBAV, da mu opraštam, za STRPLJENJE, za njegove hirove, jer ako te zamolim za SNAGU,
prebit ću ga !!!!
OH,I'M SORRY,DID I HURT YOUR KNIFE IN MY BACK?!

Offline LIND

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #2 u: Veljača 08, 2010, 14:18:17 poslijepodne »
Razumela! :heart:
Samo bolje da objasnim,jos uvek nije napuhao gnijezdo!A ona je spremna? :heart:
Mislim,kad ocekivati pijenu,kazu da je to vezano za dob bettana,a ja imam jednog mladog crowntail i cini mi se starijeg vailtail....? :heart:
« Zadnja izmjena: Veljača 08, 2010, 23:31:38 poslijepodne od LIND »

Offline Black Angel

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 42
« Odgovori #3 u: Veljača 08, 2010, 14:35:33 poslijepodne »
Ona je spremna kada dobije vertikalne pruge po sebi kada vidi mužjaka.Samo pogledaj na forumu koji sam ti preporučila
BOŽE! Molim za MUDROST, da ga razumijem , za LJUBAV, da mu opraštam, za STRPLJENJE, za njegove hirove, jer ako te zamolim za SNAGU,
prebit ću ga !!!!
OH,I'M SORRY,DID I HURT YOUR KNIFE IN MY BACK?!

Offline LIND

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #4 u: Veljača 08, 2010, 17:30:50 poslijepodne »
        Jedna mi je zenka velika ko kliker ,a druga je neznatno manja,pa se  brinem za njih da bi se na vreme omrestile i tako se ispraznile...Imam i 2 muzjaka razlicitog karaktera.
     Crveni vailtail je mozda stariji od crowntaila. pa je divan jer je miran,ma pravi je dzentlmen za damu,nadam se samo da njie lenj,al nadam se da je pametan,onako rekla bih pozitivno reaguje na stiropor,nadam se da ce kapirati da tu treba da napravi penasto gnezdo,imam ga tek 3 dana.
    Crovntail je ljubicast i zustar,mislim da je mladji.On je pravio gnezdo na listu i sad ne znam dal ce pogodit za stiriopr?
      On se slaze s lila zenkom koja odmah dobije pruge kad ga vidi al sad sam joj stavila novog crvenog koji je malo sporiji i mozda stariji i na njega ne reaguje prugicama al jako se vrti po flasi coca cole koju sam stavila u akvarijum da bi inspirisala crvenog da pravi gnezdo na stiroporu.
      Drugu malo tanju zenku sam stavila s crowntail i ona je po 1.put od kad je kod mene dobila prugice ,valjda ju je on tako brz i nakostresen stimulisao.Naravno i ona je u flasi da je ne bi povredio,jer mi je jednu prelepu plavu za minut unistio...Ali i zato sto nema gnezda,jos ga nije izgradio-on nesto napucka pa se zaleti na flasu i to sve skine s stiropora.Valjda je ukapirao  da tu treba praviti gnezdo.
    Inace prosli put mi je u paru bio zustri i lila pod listom ali se gnezdo raspalo i zato bih sad probala stiropor ko podlogu ako budu hteli da ga koriste.Sad sam zamenila par iako dobija pruge pored ljubicastog,stavila sam joj crvenog iako ga ne voli ,jer je bas debela.
     Koliko zenke mogu izdrzati tako pune ako im muzjaci ne naprave gnezda?Necu da ih pre toga pustam iz boce.

Offline LIND

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #5 u: Veljača 08, 2010, 23:57:26 poslijepodne »
Any healthy mature male Betta will all ways be ready to spawn. The females that are ready to spawn can be spotted easily; look for a small white tube protruding from the bottom of her swollen stomach.
Jel su svi ili samo mladji uvek spremni? :)

Offline Gwyneeth

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 40
  • Betta Svijet
« Odgovori #6 u: Veljača 09, 2010, 16:35:44 poslijepodne »
Viky ti je nekoliko puta dala uputke gdje i kako da pogledas, ali ti trazis engleski tekst upitnog sadrzaja. Ne, nisu sve bette uvijek spremne. Iskljucivo zato jer je upitno cime i kako su hranjene i kako su drzane. Ako ih u protekla 2 tjedna nisi hranila 2 puta dnevno vrlo kaloricnom hranom, vjerojatno je da ce se izmrijestiti, pomlatiti i pojesti jaja. Ili samo pomlatiti.

I nikako da skuzim kako to mislis da se kondenzira voda na stiroporu? Ako je on na vodi nemoze se nista kondenzirati. Radis obrnutim redom. Prvo hrana i zdrave ribe, onda zenka koja je puna jaja u flasi kod muzjaka, ne mjenjaju se muzjaci i zenke kako ti pukne jer oni imaju svoj tok kako se stvari odvijaju, svaka promjena njih zbunjuje i moze izazvati tucu umjesto mrijesta.

I jedno pitanje: zasto uopce zelis izmrijestiti bette? Jer ti je zao zenke? Nebi li trebalo biti vise zao ribe koja ce nakon mrijesta (i to uspjesnog, a kamoli bezuspjesnog) imati brojne ozljede i biti iscrpljena i podlozna bolestima? To se radi sa ciljem i komplikacije i neugodni ishodi su vise moguci nego nemoguci...
"People need friends. Bettas kick their faces"
Hello, my name is Ksenija and I'm channaholic...
...Pula...

Offline LIND

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #7 u: Veljača 09, 2010, 18:31:26 poslijepodne »
Pa i jeste vi u pravu,greskom sam ih prilikom ciscenja boca zamenila pa je lila zenka koju vise volim a i zbog koje sve ovo dospela kod svog dragog bettana s kojim se vec mrestila.Evo sta se desilo,umesto da napada bocu,kako sam ga ogovarala,nije grub prema njoj nego je krenuo u izgradnju gnezda pod stiroporom,sve propisno!
Inace samo mi se kratko vrijeme kondenzovala voda pod stiroporom u jednom akvariju(imam ih 3 -glavna)iz dosad nepoznatih razloga.
Tako da nemam vise pitanja.Saveti su dobri.Pozdrav. :klap: :P :-[ :zagrljaj: :up: :D ;) -? :)
« Zadnja izmjena: Veljača 22, 2010, 20:09:15 poslijepodne od LIND »

Offline LIND

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #8 u: Veljača 22, 2010, 20:07:37 poslijepodne »
            Danas mi je bettan sagradio gnezdo. :heart: S njim je za to vreme bila zenka.  :zagrljaj: Pa su se parili -sto pretpostavljam ,  :nuclear:
jer sam nasla ikru u gnezdu. :D  Medjutim te ikre je jako malo...  :'(  Pa pitam -jer ima neke sanse da se izvale mladice?

Nisam prisustvovala  parenju,  :-X  ali cim sam videla sta je bilo , izvadila sam bettanku,   :nerd: jer se nameracila da jede jaja iz gnezda! :ying: S tim u vezi i pitanje:delovalo mi je da ih nisam prekinula, :roll: zasto su polegli tako malo ikre? :down:

Offline LIND

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #9 u: Veljača 24, 2010, 00:02:09 prijepodne »
Jos uvijek cekam da li ce se iz ikre izvalit mladice,trebalo bi da se nadam za 3 sata.
Imam problem s drzanjem beta.U 1 akvariju je sam 1 bettan crowntail koji stalno napuhava novo gnezdo ko da je uvijek spreman,pa onda mu to valjda i jeste gnezdo,ali ja ne znm da procenim,toliko je agresivan dal neko zna sta mu je?Kad mu stavim zenku sve je grublji a kad pocne parenje samo je ovlas grli?Bio je dobar u pocetku ali je sad iskazao karakter ima sredjen akvarij,manji no u pocetku al izgleda zadovoljan s njim.Samo sto zenku nikakvo bilje ne bi spasilo.Skoro mu za kaznu necu pustiti zenu.Drugi zato zivi u haremu s 5 zena u biljnom akvariju i sav je nezainteresovan.Jednom je nesto napuckao,a posle toga nije danima pa sad opet slabo.Taj nijednu betanku nije tako.Jel zdrav kad ne puha mjehure?Jel to znaci da je stariji?S njim su zivjele sve one posto je vailtail red,ali sam ih odvojila po uzrastu da se ne bi tukle.Vailtail sareni je normalan prema zenkama,neocekivano i gradi gnezdo al ga nisam pustala s vecim brojem.Kad sam to uradila u vecem akvariju sav se izgubio.Mozda trazi ono gnjezdo sto ga je napuhao a ovde mu smeta filter sto talasa vodu?Posto su razliciti,jel se moze znati sta je uzrok sto s crowntail ne mogu da stavim zenke a da ih ne bije,sta mu je? :ultimate:

Offline LIND

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #10 u: Veljača 24, 2010, 11:37:59 prijepodne »
Uhvatila se plesan,do jutra! :( :( :o Kako to izbeci?To je akvarij za mrest,bez filtera. :punch:Jel ima nacina da se zna koja su oplodjena,ili neoplodjena hvata plesan?Ipak je bila cista-promenjena voda u akvacu,da bi ga zahvatilo?Ranije se nije desavalo.(s ikrom)

Offline LIND

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #11 u: Veljača 26, 2010, 19:17:18 poslijepodne »
Jel se moze koristiti Fungi Stop od Tetre da bi se sprecila plesan,ili slican preparat,i kako? X-( :dead:
Ovaj put mi se nije uhvatila u drugom akvariju zato sto sam ostavila muzjaka da cisti i sad ta polozena jaja deluju normalno.Ne znam sta je uzrok bio ,i kako sad nema,jel zbog njega ,posto su isti uslovi(drugi akvarij) :devil: