Srpanj 23, 2025, 18:30:40 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: zlatne ribice  (Posjeta: 4397 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline OLIVERAN

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
zlatne ribice
« u: Veljača 07, 2010, 10:26:24 prijepodne »
htjela  bih nabaviti mali akvarij sa dvije zlatne ribice.zanima me koju vrstu mi preporučujete i u koliko litarskom akvariju ???ne bih htjela one sa izbočenim očima i ne bih htjela da mi puno narastu!

Offline luka 33

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 28
Odg: zlatne ribice
« Odgovori #1 u: Veljača 07, 2010, 11:42:32 prijepodne »
evo da znas....ako si mislio ih drzat u kugli to je mucenje za jednu zlatnu ribicu ti treba barem 30 litara akvarij naci 2 ribice oko 60 litara s dobrim filterom...ja bi ti umjesto zlatica preporucio neke živorotke (gupije) jer ih je lako za drzat a i lako se mnoze...ali izbor je na tebi.....za gupije moras imat grijac isto....pa ti odluci...pozz =)

Offline OLIVERAN

• Novi član
  • *
« Odgovori #2 u: Veljača 07, 2010, 11:51:01 prijepodne »
evo da znas....ako si mislio ih drzat u kugli to je mucenje za jednu zlatnu ribicu ti treba barem 30 litara akvarij naci 2 ribice oko 60 litara s dobrim filterom...ja bi ti umjesto zlatica preporucio neke živorotke (gupije) jer ih je lako za drzat a i lako se mnoze...ali izbor je na tebi.....za gupije moras imat grijac isto....pa ti odluci...pozz =)

pogledala sam gupiji i sviđaju mi se ...inače da li te ribe komplicirane ...

Offline luka 33

• Punopravni član
« Odgovori #3 u: Veljača 07, 2010, 12:43:36 poslijepodne »
pa nisu komplicirane ali su osjetljive na promjenu kvalitete vode...meni nekidan 3 otišle.. :dead:

Offline gmatanic

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 37
  • ٩(̾●̮̮̃̾•̃̾)۶ ٩(̾●̮̮̃̾•̃̾)۶
« Odgovori #4 u: Veljača 07, 2010, 12:48:10 poslijepodne »
Za gupije ne znam.
Ne znam što smatraš pod mali akvarij, ali mali akvarij i zlatne ribice ne idu baš zajedno. Kao prvo one vole dosta plivati okolo, dosta su aktivne, pa iz tog razloga ne valja mali akv. Ako im je dobro, mogu živjeti dosta dugo, pa narasti i do 30-ak cm. Još jedan razlog zbog kojeg treba veći akvarij je taj da su ti to male prljavice. Iako sam viđao da ih ljudi drže i u 5 litara vode, to je strašno, nemaju se gdje okrenuti. I onda kažeš ljudima da to ne može tako, a oni kažu ma dobro je njima , mijenjam im ja vodu često i žive su one već par mjeseci  :( .
Ovo što je kolega rekao, 60 litara bi bilo ok za dvije zlatne. Ali moraš znati da zlatne vole jesti biljke, tako da si ograničen po tom pitanju. Ne jedu sve biljke, ali ako želiš imati akvarij sa puno bilja, možda je bolja opcija neke druge ribe. Ima tu još puno stvari. Ne znam što te konkretno zanima...
Ako pod mali akvarij misliš 10 litara, onda možda neki bettan. O njima se raspitaj kod drugih kolega, koji su stručnjaci za njih. Muški su stvarno prekrasni. O njima sam samo čitao po forumu, nisam ih imao. Mislim da ne trebaju puno prostora, vole puno bilja u akvariju, ali moraju biti sami, jer se mlate sa svim mogućim. Možda nekoliko kozica s njima i tako... Pitaj nešto konkretno..

Edit:
Pri ovome da moraju biti sami sam mislio da ne idu dvojica muških zajedno i da se ne slažu ni sa ženkama u malom prostoru.
Give a man a gun, and he can rob a bank. Give a man a bank, and he can rob the world

Offline babyboom

• Moderator
  • Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #5 u: Veljača 08, 2010, 07:52:36 prijepodne »

Offline luxy

• Punopravni član
tražim savjete!!!!!!!
« Odgovori #6 u: Ožujak 20, 2010, 00:11:10 prijepodne »
hej! trenutno sam novi na forumu i imam pitanje. namjeravam kupiti akvarij od 30l te u njega smjestiti 2 zlatne ribice.da li je to previše ribica za taj akvarij?usput želio bih malo savjeta o pripremi akvarija i njegovu uređenju.unaprijed hvala. :P
yesterday,all my troubles seemed so far away,now it looks as thought they are here to stay,oh i believe in yesterday...

Offline viky_16

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 31
« Odgovori #7 u: Ožujak 20, 2010, 00:16:59 prijepodne »
pozdrav  :)
nažalost 30L je premalo za jednu zlatnu,kamoli 2  :up:
savjetujem da nabaviš aq od cca 80L , i u njega komodno smjestiš 2 zlatne tipa, oranda,crvenkapica, ili pajčolanka  :up:
Ako morate birati između dva zla, odaberite ono koje još niste probali....

Offline IV@N@

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Lokacija: Rijeka
  • Dorado Kras Gotnik
« Odgovori #8 u: Ožujak 20, 2010, 00:26:08 prijepodne »
imala sa dva shubunkina u 75 litara i na kraju sam shvatila da im je to jednostavno premalo i udomila ih kod frendice koja ima ribnjak.tak da mislim da za zlatne treba puno više od 30 litara po jedinki...bar 100 litara.
Our fears are only what we tell them to be...

Offline babyboom

• Moderator
  • Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #9 u: Ožujak 20, 2010, 21:13:24 poslijepodne »
pa, zapravo je priča s litražom za zlatice dosta komplicirana
no, objektivan račun je po literaturi 30 - 60 l po ribici, ovisno o karakteru
moje je iskustvo da za šubunkine i klasične karase treba veća litraža, 45 - 60 l, ali da je za "loptaste"
varijetete dovoljno i 30 l
zašto?
zbog njihova karaktera i načina plivanja - loptice su mnogo mirnije, lošiji plivači i jednostavno im je dovoljno manje prostora, a
ribice klasičnog oblika su puno živahnije, sjajni plivači i jako vole plivati vamo-tamo
čak je možda bitnije da akvarij bude što dulji - da mogu jurcati i divljati - a ne toliko baš idealna litraža od 45 - 60 l po jednoj
no, najvažnije od svega jest filtracija koja će vodu održavati savršeno čistom od spojeva nastalih otapanjem organskog otpada + redovito čišćenje i pravilno hranjenje!

Offline sara.111

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Lokacija: Poreč
« Odgovori #10 u: Ožujak 27, 2010, 13:04:14 poslijepodne »
mislim da su za pocetnika bolje zivorotke.. dakle kupiš si akvarij ( ne manji od 30L) i u njega mozes smjestiti guppye, mollye platije, švertove..itd...za potetak dok se ne uhodas...moras kupiti filter koji odgovara tvojoj litrazii grijac..neki šljunak i biljke (prave po mogucnosti!) napunis ga vodom, uredis i ukljucis filter i grijac i pustis akvarij 2-3 tjedna da radi bez riba.. procitaj vise o tome da ja sad ne bubam, to ti je cikliranje akvarija... onda odes do pet shopa i vidis koje ribice idu u tvoj akvarij..:D zivorotke su dobre za pocetnike, brzo se razmnozavaju i zaljubit ce te u akvaristiku..=) kupi jos nekoliko cistaca (corydorase, ako hoces manji akvarij) jer zlatne ribice su ipak malo zahtjevnije i zahtjevaju veci prostor...