...i sami su u fazi cikliranja, a već su sami sebi astronauti.

čini se meni da tu ima većih katolika od pape.

pa je onda krenulo i na kolokvije.
u čemu je uopće ovdje problem?

koji je pojedincima klinac u glavi? riba ne može zajedno s vodom iz pipe u akvarij. to je većini jasno. onom kome nije jasno, saznat će sam da je pogriješio. lakše je učit na tuđim greškama, al eto, netko voli sam iskusit. na teži način. akvaristika se u pojedincu ne stvara jednim ili dva čitanja kojekakvih kontradiktornih priručnika. neki mogu pročitat i hrpe knjiga, pa ostanu tudumi. za akvaristiku i sve drugo i ostalo. ti uvijek ostanu ograničeni "ko terase", netolerantni, iskompleksirani, itd.... a zna se da je jedino glupost "uvijek" u pravu, te ne da pameti da proširuje vidike. niti se solipametnim akvaristom postaje šestomjesečnim iskustvom u uzgoju riba koje bi i kokoši mogle održavat na životu. kolko sam ja tu na forumu, u ne jednom slučaju primjetio, iskusnim akvaristima u "zacikliranim" iber akvarijima, sa iber tehnikom, ribe znaju riknut u roku "keks". u čemu je onda problem kod njih? ziher nekaj nije dobro zaciklirano.

akvarij je dio prirode prenesen u stambeni prostor. taj dio prirode mora u sebi postići prirodnu, bio ravnotežu, kao i u prirodi. ta ravnoteža se ne dogodi nakon dan, dva, niti nakon tri hebena tjedna, hebenog "cikliranja". u ta tri hebena tjedna se eventualno malo uredi samo jedan segment tog malog djelića prirode. kolko god se akvarij dugo razvijao, naseljavanje počinje manjim brojem najjeftinije, oliti "najlakše" ribe, koje "nije šteta" ako sa kaj poremeti. najskuplja i najjača riba dolazi uvijek zadnja. akvarij se nikada ne naseljava velikim brojem riba odjednom. pa to svi znaju, jbt. u čemu je onda problem? nekakvoj kvazi etici? dušebrižništvu? ili jednostavnom tupom pravdašenju?

danas, sa dostupnim svim mogučim kemijskim i tehnološkim aparatima i preparatima koji od govana za 10 minuta naprave pitku vodu , tu se priča o mjesečevim mjenama i utjecaju istih na pms određenih mentalnih sklopova. ljudi istražuju svemir, kloniraju, genetika je "dobar dan", organi svinja se ugrađuju u ljude i dr; tu se priča o 3 tjedna "cikliranja". ni manje ni više, nego u minutu. "inače bu ti sve riknulo" unaprijed i unazad tri koljena..lol. zato sam u onom postu i spominjao onaj sat.

uopće mi nije jasno to pametovanje, piljenje i "borgovsko" brušenje mozgova!?
ima netko na ovom forumu akvarij s ribama i ostalim životom unutra, a da je bez filtera i drugih pomagala? čini mi se da je frida to negdje spominjala.