Dakle nakon ovolikih pohvala sam se napuhao za još dva broja

S obzirom da vam se sviđa napisat ču par stvari o akvariju.
Prvo o postavu, nije trebao biti ovakav, trebalo je biti zbilja nešto nesvakidašnje, ušminkani biotop s hrpom ehinodorusa tropica (za one koji neznaju niski ehinodorus koji liči pa recimo na salatu) ali jednostavno nisu htjeli rasti, obolili bi za tjedan dana nakon ulaska u akvari, ne znam zašto ali uzrok je crni Samoborkin kamen, isto mi se događalo s tom biljkom i u drugom akvariju gdje je postav s tim kanemom, sve druge biljke nemaju problema s tim kamenom.
Ovaj akvari je složen u osmom mjesecu prošle godine ali ko što rekoh trebao je izgledati drukčije konačnu formu je dobio negdje prije tri mjeseca i trebalo ga je slikati prije mjesec dana sad je več na zalazu (vide se smeđe fleke po travnjaku)
Temperatura vode je 28C, kompromis između držanja bilja i diskusa, ta temperatura traži puno CO2, gnojiva i svjetla da bi bilje moglo dobro rasti. Diskusi navodno ne vole sve ono što treba bilju ali kad malo razmislite u prirodnim uvjetima bilje i diskusi (mjestimično) žive skupa dakle ide. CO2 mora biti u obliku "mista", tako ga je moguče dodati više a da ribe pri tom manje stradaju. Sve jedno sam izgubio jednog diskusa kad je boca došla do kraja (neznam zašto ali tu uvjek cCO2 krene ko mutav) ostali su ležali pijani na dnu ali su se oporavili. Bitno je da ne pretjerate s količinom riba jer su onda u stalnom stresu pa im smeta svaki klinac. U ovaj tank ide maksimalno 5 diskusa a ima cca 550-600l vode i hrpu mjesta za skrivanje.
Rasčupavanje je nužno zbok stalne visoke temperature, bilje jednostavno raste pre brzo pa osim što svaki tjedan porežem malo velikih listova (pazim da se nevidi da je bilo kresanja) svaka četri mjeseca počupam svu m. crenatu i popikam par pelcera na novo, za mjesec dana "travnjak" je opet cijel, ovaj put travnjak mijenjam i jer sam uspio kupiti još prije dva tjedna dvije košarice Utricularia graminifolia krajnje je vrijeme da ju posadim.