Kolovoz 14, 2025, 16:35:32 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Filter  (Posjeta: 3175 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline petra

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 60
  • Sad sam malo veći
    • http:/
Filter
« u: Ožujak 28, 2005, 13:55:00 poslijepodne »
Imam Juwel 180 l. Danas sam raskapala filter (da malo očistim), a s obzirom da sam tank kupila preko oglasa, zanima me kojim redosljedom moraju biti složene spužve. Naime u njemu su spužve zelene i plave boje i ništa više. Nema ak. ugljena, pa me zanima da li je to u redu ili ne, i da li prvo idu spužve večih rupica ili obrnuto.(slažući odozdo prema gore). Zahvaljujem na odgovoru.
Zagreb/Botinec
 Čudno je kako je malo potrebno da budemo sretni, i još čudnije kako često nam baš to malo nedostaje

Offline Antimon

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 52
    • www.minigo.info
Filter
« Odgovori #1 u: Ožujak 28, 2005, 14:19:00 poslijepodne »
neznam za boje ali, prvo spužvice većih rupica,... pretpostavljam da imaš najlonki , aktivni ugljen (ako ga želiš koristiti)zavežeš u najlonku i u filter,... Edited by: Antimon

Offline Suzana

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 51
Filter
« Odgovori #2 u: Ožujak 28, 2005, 14:25:00 poslijepodne »
Pogledaj moj potpis!!!!

Offline cosmo

• Punopravni član
Filter
« Odgovori #3 u: Ožujak 28, 2005, 14:37:00 poslijepodne »

ovisno o setup-u tanka tj šta unutra držiš tj kakve ribe i biljke možeš u filter svašta natrpati,moj ti je savjet ako imaš biljni akvarij i zeliš da ti bilje uspijeva onda ovim redosljedom,provjereno radi:

znači biljni akvarij (od dna prema vrhu)-spužva,keramika,vata,treset,vata,green-x ili fosfat remover (bolje nego green-x) i vata na kraju i zatvori filter.

ciklidni tank ( isto od dna prema vrhu )-spužva,keramika,vata,aktivni ugljen ( moja preporuka sera ),vata,green-x ili fosfat remover i na kraju opet vata i zatvori filter.

inače ova oba setup-a filtera sam ja osobno isprobao,prvi na tanku sa skalarima itetrama gdjevidiš da je umjesto ugljena treset zato jer ti snižava ph,gh i kh te ti oboji vodu,pošto su to ribe iz područja amazone one vole mekšu i obojaniju vodu,a i treset ti je dobar jer potiče rast bilja,moja cura ga ima u podlozi i bilje joj doslovce divlja u tanku od 100 litara sa jednom lampom od 20 watta i reflektorom,bez CO2 i dodavanja gnojiva.

ovaj drugi di je ugljen umjesto treseta tj za ciklide sam isto imao takav setup filtera dok sam imao malawi ciklide,oni vole tvrđu vodu i bistru,što znači tu je potreban ugljen koji bistri vodu,a ne treset koji stvara kontra efekt.

Eto i to ti je to,ako češ koristiti jednu od ove dvije preporuke moj ti je savjet da samo vatu promjeniš svaka 2-3 tjedna i to ti je to,inače vate ne stavljaš puno samo tanki sloj između svakog filter medija.
Zagreb/Hrvatska

Offline petra

• Punopravni član
  • Sad sam malo veći
Filter
« Odgovori #4 u: Ožujak 28, 2005, 16:10:00 poslijepodne »
Hvala na savjetu.Vidim da kod mene neke stvari nisu ovak posložene, pa ću sada opet u akciju da posložim taj filter.
Zagreb/Botinec
 Čudno je kako je malo potrebno da budemo sretni, i još čudnije kako često nam baš to malo nedostaje

Offline Tolstoy

• Punopravni član
Filter
« Odgovori #5 u: Ožujak 28, 2005, 18:11:00 poslijepodne »
i kaj je ispalo iz tog filtera na kraju
KUSTOŠIJA..Zagreb

Offline petra

• Punopravni član
  • Sad sam malo veći
Filter
« Odgovori #6 u: Ožujak 28, 2005, 18:24:00 poslijepodne »

Citat: Tolstoy
i kaj je ispalo iz tog filtera na kraju
Pa, ovak: u tom filteru sam zatekla dva plastična podloška sa po dvije spužve. U donjem su dvije spužve(plava i zelena) sa većim rupicama, a iznad njih je podložak također sa dvije spužve(plavom i zelenom), ali sa manjim rupama. Pa s obzirom da moj tank nije iz dučana već iz druge ruke kak bi se reklo, ne znam da li je tak složeno u originalu iz dučana ili je akvarist od kojeg sam kupila tank to sam tako složio. Još da napomenem da imam dvije kugle ak. ugljena u najlon čarapama, i trenutno su u slanoj vodi, da se obnove. Stavljam ih na vrh filtera, tik ispod poklopca filtera. Nadam se da je tako u redu, ako nije recite kak to i kam treba staviti. Unaprijed  zahvaljujem.          
Zagreb/Botinec

Offline Marko69

• Punopravni član
Filter
« Odgovori #7 u: Ožujak 28, 2005, 19:28:00 poslijepodne »
Aktivni ugljen po mome bespotreban a i green-x i fosfat remover.
Eventualno se dio keramike može zamjeniti nečim poroznijim. Znači
keramika, spužva i vata. Odakle ti taj ugljen??? Ako nije novi baci ga
u smeće i kupi novi. Nakon nekog vremena aktivni ugljen počne odpuštati
nataloženo u sebi. Aktivni ugljen je aktivan
amo reć misec dana, čak i manje. Moram reć da nisam znao da držanje
aktivnog ugljena u slanoj vodi ga aktivira. Baci ga i uzmi novi.
Split/Hrvatska

Offline petra

• Punopravni član
  • Sad sam malo veći
Filter
« Odgovori #8 u: Ožujak 28, 2005, 19:58:00 poslijepodne »
Hvala na savjetima još jednom. A te loptice u najlonkama su pod nazivom MUTACAL. Da se regeneriraju u slanoj vodi piše na kutiji. Ali nema problema, bacit ću to pa ću kupiti novo, i sve što ste napisali i složiti filter ispočetka. Hvala još jednom.
Zagreb/Botinec

Offline cosmo

• Punopravni član
Filter
« Odgovori #9 u: Ožujak 28, 2005, 20:37:00 poslijepodne »

mutacal smola ti je zapravo nazovimo to tako sredstvo koje ti mekani vodu i spušta ph te se može regenerirati u slanoj vodi tj tako se regenerira.

inače kao što sam napisao treset se stavlja uz biljni akvarij sa ribama koje vole mekšu vodu,a i pospješuje rast bilja,dok je kod aktivnog ugljena-čitaj sera-rok trajanja oko 6 tjedana znači zamjeniš ga nakon mjesec,mjesec i pol dana,inače ja ga koristim u morskom akvariju i nemam problema sa njim, a zna proč i dva mjeseca da ga ne zamjenim,a sve je 5.

ali kao što rekoh ako koristiš treset nemoj stavljat ugljen i obrnuto,ali opet sve po tvom izboru jer na ovom je forumu sto ljudi i sto čudi i svi če ti reći svoja osobna iskustva kao ja npr. ali to opet ne znači da je nešto što je meni valjalo da če i tebi tako ti je najbolje da sama experimenitraš dok ne otkriješ ono kaj ti valja.

e da i po meni green-x tj fosfat remover pogotovo je neophodan ako ne želiš smeđe alge one končaste ili svako malo strugat staklo,jer ja sam sa ciklidima koristio fosfat remover i čistio sam staklo svakih par mjeseci,a od algi nisam imao niti a ( mislim onih smeđih končatih )tako da ti je po mojem mišljenju bolje to nabavit pa se riješit određenih muka,ali opet to je moje mišljenje.
Zagreb/Hrvatska

Offline petra

• Punopravni član
  • Sad sam malo veći
Filter
« Odgovori #10 u: Ožujak 28, 2005, 21:06:00 poslijepodne »
Hvala Cosmo na tako iscrpnim odgovorima. Postavio si mi prije pitanje kakve ribice imam, pa moram ti reći da imam svašta: dva para gupia, deset platija,isto toliko serpica,par komada razbora, jednu bisernu guramiju jer mi je druga uginula, šest fantoma, jednog sijamskog algojeda, dva albino koridorasa, jednog običnog koridorasa, neonke, pleco, dvije botie macracanthe i to je sve. Malo ih je previše, ali nešto mi je uvalio moj brat Medonja, kad je odlučio imati samo barbuse. Smeđe alge sam imala, ali s obzirom da je tank nedugo bio kompletan ispražnjen i sve što se dalo prokuhat je prokuhano, zasad ih nema, ali imam zelene alge i to na jednom djelu dna. Ako imaš kakav savjet u vezi s tim dobro bi mi došao.Hvala još jednom na ovim i na budućim savjetima. Za mene početnika u akvaristici svaki savjet je dobrodošao.
Zagreb/Botinec

Offline TraX

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 51
Filter
« Odgovori #11 u: Ožujak 28, 2005, 22:37:00 poslijepodne »

Evo ti opis i slika Juwel filtera. Klikni na sliku i prouci.

http://web.vip.hr/juddal.vip/akvarij/slike/juwel_filter.gif
Filter

Pretpostavljam da je tvoj filter "compact H". Onda ti u originalnoj postavci ide ovako:

doljnji podlozak: dvije plave spuzve s manjim rupicama

gornji podlozak: doljnje su dvije plave s vecim rupicama, onda ide crna spuzva (aktivni ugljen) i na vrh vata.

Zelena spuzva koju ti imas je za skidanje nitrata i stavlja se umjesto plave a ispod crne (aktivni ugljen)

Tako je u originalu ali ti sve to mozes i sama iskemijat i nemoraju bit original spuzve.

Edited by: TraX
...Voli ono što imaš, jer ono što voliš nećeš nikada imati...

Offline cosmo

• Punopravni član
Filter
« Odgovori #12 u: Ožujak 28, 2005, 22:59:00 poslijepodne »

koliko ja vidim taj je filter spreman u sebe primiti čuda,jer ako se ne varam tank je od 180 litara tako da vjerujem da je filter primjeren za taj tank tako da možeš staviti u njega kak bi se reklo sve što ti srce poželi.

inače po tvome izboru riba vidim da imaš čušpajz ( nemoj me krivo shvatiti ) tako da bi ti ja savjetovao-to je moje mišljenje i molio bih da se uzme u obzir da je to ono što bi ja napravio-je da popuniš filter ovako; na dno filtera postaviš bio fibes( dobra stvar koja služi da ti se ajde da se laički izrazim keramika ne zaštopa,toga staviš samo malo,budeš vidila na uputstvu ako se na to odlučiš,pakovanje ti košta oko 40 kuna i meni je trajalo tj još traje preko godinu dana ),onda na to nabacaš keramike koju prekriješ spužvom,naravno ne portošiš cijeli paket nego 1/2 ili 1/3 keramike,nakon toga moj ti je savjet ako možeš naći zeolit onaj od hobby programa,jako porozan filter materijal,ja sam ga koristio preko godinu dana u slatkovodnom,sa povremenim ispiranjima,sve najbolje o tome,njega prekriješ vatom, te na to stavišfosfat remover ( inaće fosfati su jedan od glavnih ako ne i najglavnijih uzročnika algi ) koji dobro ispreš prije nego ga staviš u filter i na kraju vatu te zatvoriš filter.

kao što vidiš izbacio sam treset,a i ugljen iz razloga jer po sastavu tvog ribljeg fonda došlo bi do kolizije tj jednim ribama bi pasao treset,a smetao ugljen i obratno,tako da je moj savjet,(ali kao što sam rekao to bi ja napravio)je da napraviš onako kako sam napisao u ovom postu.

i za kraj,ako imaš mogučnost da posudiš testere ili ih već imašte ako su ti slučajno parametri vode loši ( gledaj ph,kh i gh)onda uvali mutacal smolu u filter ili još bolje u kantu ili kante gdje pripremaš vodu,znači u najlon čarapu ubaciš malo mutacal smole i staviš u kantu tj kante u kojima pripremaš vodu i ostaviš par dana.

Zagreb/Hrvatska

Offline TraX

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 51
Filter
« Odgovori #13 u: Ožujak 28, 2005, 23:22:00 poslijepodne »

Citat: cosmo
>cut<
ono što bi ja napravio-je da popuniš filter ovako; na dno filtera
postaviš bio fibes( dobra stvar koja služi da ti se ajde da se
laički izrazim keramika ne zaštopa >cut<

Nema potrebe! Ako bolje proucis sliku filtera (a ja sam ga i rastavljao uzivo ),
vidi se da sva voda preko filtera ide odozgo prema dolje. Ona voda koju
i vuce odozdo ide kroz filter (pregradjen je na pola) gore, pa opet
preko vate, spuzvi do dna, a onda opet preko sredisnje pregrade na vrh
kroz pumpu, pa van u akvarij. Tako da ono sto je na dnu ostati ce
jakooooo dugo cisto. Kod mene je u doljnjem dijelu jedna plava spuzva a
zatim aquacil keramika i u 5 mjeseci se nije uopce zablatilo. Blate se
samo gornji djelovi od cega najvise vata, koja se zaprlja svaka 3
tjedna do mjesec dana (padne protok). Samo se zamjeni i sve OK.
...Voli ono što imaš, jer ono što voliš nećeš nikada imati...

Offline cosmo

• Punopravni član
Filter
« Odgovori #14 u: Ožujak 28, 2005, 23:37:00 poslijepodne »
inače ja sam ti malo čorav pogotovo bez cvilja pa ti nevidim najbolje ali ako ti tak kžeš onda to tak valjda je pogotovo ako imaš taj filter,onda je najbolje da se bio fibes izostavi,a vatu da mjenja svaka 2-3 tjedna.
Zagreb/Hrvatska

Offline petra

• Punopravni član
  • Sad sam malo veći
Filter
« Odgovori #15 u: Ožujak 29, 2005, 21:20:00 poslijepodne »
Hvala na savjetima. Znači definitivno filter ide na remont. Šta se tiče testera, imam ih i kad stavim mutacal parametri se poprave, ćim ga izvadim ili stoji duže od tri dana(jer ja zaboravim,već mi treba antisklerin), voda je opet koma. A od svega me najviše zabrinjavaju nitrati i nitriti. Sutra idem u šoping da kupim to što treba, naravno sa šalabahterom, pa ćemo vidjet. Hvala još jednom.
Zagreb/Botinec

Offline cosmo

• Punopravni član
Filter
« Odgovori #16 u: Ožujak 29, 2005, 23:25:00 poslijepodne »
kaj se tiče nitrita i nitrata moj ti je savjet ovakav,manje hrani ribe i radi im jednom tjedno post znači da taj dan u tjednu niš ne jedu,redovito mjenjaj vodu i saugaj podlogu i to ti je sva nauka više manje.
Zagreb/Hrvatska