Kolovoz 04, 2025, 15:36:30 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Mali mi akvarij  (Posjeta: 3718 vremena)

0 Članova i 2 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline Bojko

• Akvarij.NET Expert
  • Trade Count: (0)
  • Punopravni član
Mali mi akvarij
« u: Siječanj 27, 2010, 18:47:44 poslijepodne »
Takav mi naslov članka, jako zanimljivog za čitanje, naravno kome je do čitanja.Nisam mogao a da, po ko zna koji put, ne napišem, da maleni akvariji NISU adekvatni za držanje ciklida /Malawi/.
Što me je navelo da uopšte pišem taj post? Pre svega želje nekih forumaša koji žele imati ciklide a nemaju uslova njim obezbediti koliko toliko minimalne uvjete, mada u toj želji oni to ili neče ili ne vide.
Odmah da reknem, ustonoše se može držati i u tegli od krastavca, nema problema, mada pošto je to ozbiljan forum očekuje se neka ozbiljan pristup ka pitanju.No koliko sam čitao neke odgovore u nekim temama, daleko je to bilo do nekih pametnih odgovora.

Dakle da ponovim:premaleni akvarij ne valja zbog:

-opšte prenaseljenosti ciklidima
- stalne borbe za teritorij, usled toga veči gubitki
- ciklid neče u malome akvariju izrasti do kraja
- zbog nedostatka prostora za plivanje, okretanje takav cikld postaje apatičan, depresivan
- zbog premalenog prostora ciklidi neče imati takve boje, kakve mi očekujemo od njih
- mrestovi če biti više manje prekinuti
- mali akvarij jeste teže "imati" pod kontrolom ko veči

Mada ima još više tih razloga, koji vode u biti svi ka istom cilju, pogibljiji ciklida.Ako to ko voli, nek izvoli, mada to nije akvaristika, to nije ciklidstika.
Ima na tom sajtu dosta ciklidaša, koji imaju "mega" akvarije, nek se njih pita zašto ne bi stavljali njihove ciklide u mini akvarij...odgovori če biti identički onima gore.

Često puta sam bio kritikovan po raznim sajtovima, da preterujem sa litražom, mada kako god da je bilo, nekako se na kraju ispostavilo zlatno pravilo:oču ciklide, i staviču jih u što veči tank.
Eto nema tu filozofije, kome se raspravlja stojim na raspolaganju ali pre svega pročitajte si taj čalnak " mali mi akvarij", kao i vodič za početnike str..31-33 pa če vam biti puno toga jasnije.

Meni je samo žao, što se u usponu ciklidsitke niko ne usudi i kaže, "Izvini ali akvarij ove litraže ti je premaleni za te i te ciklide, ali dobro idu ti i ti" Jel to težko? Kao što vidite nije, sad prihvata se dobro , ne prihvata se mišljenje, džaba čovek pita na forumu, kad če tako i tako uraditi po svojoj glavi.
I da; znam da če se sad neko javiti i reči, da je tu litražu vidio u knjigi BTN, ljudi, autor te knjige uči "krivu veru" jer navodi premalenu litražu, jer imam ja neke knjige drugih autora, koji navode maltene 75 % veču litražu, a taj isti autor BTN bio je stručni saradnik na knjigi...dakle?

Da zaključim, lepo je da se širi zanimanje za ciklide, ali pristojno do njih je da jim obezbedite uslove kakve oni traže i žele.Ako niste u mogučnosti onda treba na ciklide da se sačeka drugo vreme, ipak kat tad sve se uradi.

Offline cann

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
Odg: Mali mi akvarij
« Odgovori #1 u: Siječanj 27, 2010, 19:31:11 poslijepodne »
možda sam i ja djelomice kriv za ovu temu, koja je svakako zanimljiva..
i odma ti postavljam pitanje, koje ciklide u taj mali akvarij od 160 litara?, po tvom mišljenju iako sam itekako svjestan da nemam uvjete za većinu njih, ali ima nas i takvih...

Offline Bojko

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
« Odgovori #2 u: Siječanj 27, 2010, 19:40:36 poslijepodne »
Niko nije kriv za tu temu, to sam je napisao onak iz srca.
A odgovor na tvoje pitanje nači češ u tom podforumu, mislim, da ima puno tema baš o tom problemu i neke su baš zanimive
, samo treba jih iskopati i pročitati. /tražilica radi/.

Offline cann

• Punopravni član
« Odgovori #3 u: Siječanj 27, 2010, 19:50:26 poslijepodne »
"Izvini ali akvarij ove litraže ti je premaleni za te i te ciklide, ali dobro idu ti i ti" Jel to težko?

pa pošto nemam vremena tražit po ovom dijelu foruma, a siguran sam da ima puno napisano o tome, koristim tvoje riječi da mi  odgovoriš, ovdje...
evo reći ću hvala  ;)

Offline Bojko

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
« Odgovori #4 u: Siječanj 27, 2010, 21:00:57 poslijepodne »
Nema problema, ja ču se tražilicom igrati ;eto ti prvi predlog:

Akvarij 150 l:par Neolamprologus leleupi,par Neolamprologus buescheri,par Chalinochromis brichardi,grupa Lamprologus multifasciatus /3M:3Ž/

Offline cann

• Punopravni član
« Odgovori #5 u: Siječanj 27, 2010, 21:12:38 poslijepodne »
je sve štima i znam da bi sa tangayikom zadovolj potrebe, gledajući iz akvarističkog aspekta, al to je ono što sam htio izbjeć i stavit mbune/malawi ciklide...
sve u svemu, hvala ;)

Offline Bojko

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
« Odgovori #6 u: Siječanj 27, 2010, 21:21:37 poslijepodne »
Vidim, da su ti ciklidi izazov, prihvatio si izazov ali se lati Apistogramma.Nemam dovoljno znanja o njima, znam da su isto tako zanimljivi, lepih boja, atraktivni.....Neki, koliko znam iz stranih sajtova, imaju samo njih i imaju preko 60-tak ili više akvarija samo Apistogramma.Nek ti bude razmišljanje u tom pravcu.

Offline cann

• Punopravni član
« Odgovori #7 u: Siječanj 27, 2010, 21:38:59 poslijepodne »
Vidim, da su ti ciklidi izazov, prihvatio si izazov ali se lati Apistogramma.Nemam dovoljno znanja o njima, znam da su isto tako zanimljivi, lepih boja, atraktivni.....Neki, koliko znam iz stranih sajtova, imaju samo njih i imaju preko 60-tak ili više akvarija samo Apistogramma.Nek ti bude razmišljanje u tom pravcu.

da južna amerika, ima ih preko 50 vrsta, al ono kaj sam čital ne preporučaju se neiskusnim ciklidofilima, a tu se ubrajam, pa možda u budućnosti..

Offline Bojko

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
« Odgovori #8 u: Siječanj 27, 2010, 21:43:23 poslijepodne »
Ako ne budeš prihvatio izazov te se "sukobio" njima nikad onda nečeš.Ljudi idu u morsku, neki iz nule ali idu, prihvačaju izazov, rade odgovorno, brižljivo i uspjeva jim.Eto što ti ne bi bio za godinu dana :Cannibal - Apistogramma car :).Ništa nije nemoguče, samo treba to razraditi u glavi.
Ipak ja ti želim puno sreče, budeš se oprobao sa njima.

Offline Ribba

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 41
« Odgovori #9 u: Siječanj 28, 2010, 18:07:02 poslijepodne »
Apistograme nisu za neiskusne akvariste i možda ih je teško razmnožavat al ti cannibal sa držanjem njih nebi trebal imat problema.

Offline zeki972

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 52
« Odgovori #10 u: Siječanj 28, 2010, 18:14:12 poslijepodne »
ne bih se složio s tobom Ribba, apistogramme nisu ništa zahtjevnije nego bilo koja druga vrsta ribica kad joj se omogući sve što treba i mora imati..osobno ne znam da li bi  mogle ići u jedan aq od 160 l više   parova, možda 2 ili tri najviše, ali da je dobro zasađen.jer to su ipak  ciklidi  iz juž Amerike,ali za njih ne treba  poseban ciklidni aq.oni mogu   ići i u zajednički  aq.

Offline cann

• Punopravni član
« Odgovori #11 u: Siječanj 28, 2010, 18:17:04 poslijepodne »
ma sve štima, možda ne bi imal problem sa njima, al ono kaj definitivno ne bi sad opet išel rasturat cijeli tank, stavljat podlogu za bilje i opet se zajebavat sa biljem, koliko toliko, i onda im treba omekšat vodu, pa malo tanina da voda bude po njihovom guštu, pa snizit tvrdoću jer im ne paše tvrda voda..
iskreno, ne baš, zato sam i odlučil malawi, jer mi je samo rock scape u igri i ribe dolaze kao šećer na kraju..
apistograme bi prepustil nekom drugom....
ne bih se složio s tobom Ribba, apistogramme nisu ništa zahtjevnije nego bilo koja druga vrsta ribica kad joj se omogući sve što treba i mora imati..osobno ne znam da li bi  mogle ići u jedan aq od 160 l više   parova, možda 2 ili tri najviše, ali da je dobro zasađen.jer to su ipak  ciklidi  iz juž Amerike,ali za njih ne treba  poseban ciklidni aq.oni mogu   ići i u zajednički  aq.
mislim da apistograme jesu dosta zahtjevni ciklidi, upravo iz razloga gore koji sam naveo...
ako pak gledamo njihovu naseljenost u tanku, na svakih 20-30 cm površine tla po jeda par..

Offline zeki972

• Punopravni član
« Odgovori #12 u: Siječanj 28, 2010, 18:18:24 poslijepodne »
pa samo sam rekao,nemoj se odmah   ljutiti..  :-[

Offline cann

• Punopravni član
« Odgovori #13 u: Siječanj 28, 2010, 18:19:31 poslijepodne »
pa samo sam rekao,nemoj se odmah   ljutiti..  :-[

ajd bogati kaj bi se ljutil, samo raspravljamo, ne daju mi se stalvjat smajlići ;)

Offline zeki972

• Punopravni član
« Odgovori #14 u: Siječanj 28, 2010, 18:21:53 poslijepodne »
 ;), meni  osobno   izgleda teže držati   malavi ili neke druge ciklide koji  traže "surove " uvjete, nego ove koji jesu ciklidi ali nisu baš tako različiti  od "običnih" ribica..
malavi mi je izazov kao i morski aq.

Offline aquabot

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 39
  • codename franjo
« Odgovori #15 u: Siječanj 28, 2010, 19:24:40 poslijepodne »
u potpunosti se slažem i pokušavam se držati određenih standarda koje su potrebne za određene vrste. doduše to je teško obzirom da sam na početnom minimumu od 240 litara i 120cm duljine akvarija. najteže  mi je sa leptosomama koje se na toj duljini praktički ne mogu pošteno niti zaletiti, a kamoli zaplivati. također su mi problem i tropheusi, makar su još mali. jako živahna i jako brza riba. prošao sam po nekim stranicama gdje se za tropheuse preporuča 400L. preporučene mjere raznih stranica na netu su ziher minimum minimuma, da bi riba živjela, i kolko tolko rasle. sve u svemu, ribe će se nekako naviknuti na manji prostor, ali to ziher nije to. kolko ja po ribama koje imam mogu zaključiti, minimum bi trebao biti 150cm duljine. barem za afričke ciklide koji se ne motaju na 40cm2 oko svoje špilje ili školjke. vidio sam compressicepse u akvariju od 700tinjak L i taj ciklid je skroz drugačiji, diše punim škrgama  :up: .

Offline Faber

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 42
  • Lega iz Dubrovnika 8)
« Odgovori #16 u: Siječanj 28, 2010, 20:21:49 poslijepodne »
A e,ako ne valja,nece rast,nece se razmnozavat..i jos stosta,sasvim normalna stvar.
A isto tako ako se dobro ne slozi,za klinac onda sve...
N.multifasciatus
 Cayman60
Tanganyika  Watt Wolln Wir Trinken? so ein durst

Offline aquabot

• Punopravni član
  • codename franjo
« Odgovori #17 u: Siječanj 28, 2010, 20:27:28 poslijepodne »
a kak bi ti složio akvarij za leptosome, osim po potrebnoj veličini, ili duljini koja treba ribi da zapliva? ili odraslom compressicepsu? ziher da im velim kak su glupe kaj ne plivaju ukrug. lol

to nema veze sa razmnožavanjem. možda da im velim da zaborave nagon za plivanjem, a da ni u kom slučaju ne zaborave nagon za razmnožavanjem.  ;)

Offline Faber

• Punopravni član
  • Lega iz Dubrovnika 8)
« Odgovori #18 u: Siječanj 28, 2010, 20:43:22 poslijepodne »
Alo Franjo!govorim o teritoriju..da nebudu u konfliktu i soku,smrti..bezbojnosti itd..
Sta nema veze sa razmnozavanjem?
Leptosome?aj ovako primjer..ako ti nema prostora jer si ko hrcak naguro svega.. ko gnojivo na njivu,dakle ajd,imas duzinu al vala nemas dubinu,kak mislis da ce se razmnozavat?jel znas kako se razmnozavaju? Kak ak nemas dubinu? Dakle sve je vezano,i sve je to jedan krug!
Imam 5 malih leptosoma i bas sam razmisljao o problematici..jebi ga,vidit cu.
N.multifasciatus
 Cayman60

Offline aquabot

• Punopravni član
  • codename franjo
« Odgovori #19 u: Siječanj 28, 2010, 21:00:50 poslijepodne »
daj faber, ne teoretiziraj na svoj mlin, jer za to nema potrebe. opet nisi pročitao kaj sam napisao. razmnožavanje nema veze sa veličinom akvarija jer je to nagon koji odradi i kad mrijesni par staviš u 20 litri. plivanje riba je nagon ko i tebi kretanje... nemre se složit 100litri da bude 300. može se samo tebi vizualno činit veće i funkcionalnije, al njima nije ništa veće. teritorijalnost je opet neka druga priča.

ne govorimo o neonkama ili razborama. sad ti pričaš sličnu stvar ko da preporučaš nekom da stavi diskuse ili skalare u premali akvarij. a diskusi i skalari su manje plivači nego ciprikromisi, tropheusi, kompresicepsi i drugi afrički ciklidi.
 u istom akvariju sam prije ovih imao i skalare, pa onda Herotilapia multispinose. skalarima je bio po mjeri, ali multispinozama je bio premali.

i najmanja vrsta ciprikromisa traži metar i dvadeset za plivanje. compressicepsima se preporuča 200L. ne zagovaram ja nikakve teorije, niti odgovaram koga od ičega. samo iznosim činjenice koje nisam ja izmislio. ja ih empirijski potvrđujem. nekaj može u mali akvarij, a nekaj nije preporučljivo iz znanih nam razloga. u veći akvarij ide sve. znaš ti puno više o akvaristici nego kaj sad pričaš i znaš ziher koja riba ide kam, a zakaj govoriš kontra, ne znam.  -?

btw, ne znam zakaj bi ja rekao da imam po veličini super adekvatan akvarij za svoje ribe, kad nemam, što svaki iole upućeniji akvarist vidi i zna.  :rolleyes:

kolke su ti dimenzije akvarija s leptosomama?
« Zadnja izmjena: Siječanj 28, 2010, 21:19:34 poslijepodne od aquabot »

Offline Faber

• Punopravni član
  • Lega iz Dubrovnika 8)
« Odgovori #20 u: Siječanj 28, 2010, 21:25:29 poslijepodne »
šta pričaš ti? di sam ja spomenio držanje u malom? o čem ti pričaš?
govorim ti o "slaganju" i išo si me posprdno podbadat da kak bi ja složio za leptosome(to si mi i prije radio...nije bitno za što ali ovo o slaganju teritorija),i onda ti ja kažem koji ti ćurac vrijedi dužina ak nemaš dubinu(dimenzije su ti i bitnije od litraže u mnogo čemu)(visinu kak oćeš jel znaš na koji se način razmnožavaju(jaja!!koja ženka hvata dok tone dok ne dođe do dna no?!..i da i ako imaš dubinu a nabacaš sve ko đubre unutra i nema više te dubine..šta onda? najobičniji primjer.ja više ne znam kako da ja tebi nešto objasnim
a o razmnožavanju..jopj u pm neda mi se sad idem neš smazat pa dođem :D
neće ak sve ne štima,neće ako su ne adekvatnim uvjetima .

a sad mirnim tonom,nemam ni ja baš ...mnogi od nas nemaju,pogledajmo malo realno.
di ja kome predlažem da nešto stavi u manji akvarij? ? o čemu ti?

imaš topic pa gledaj i čitaj. čudi me da nisi komentiro...ja inače tvoje sve pratim.
« Zadnja izmjena: Siječanj 28, 2010, 21:46:15 poslijepodne od Faber »
N.multifasciatus
 Cayman60

Offline aquabot

• Punopravni član
  • codename franjo
« Odgovori #21 u: Siječanj 28, 2010, 22:04:22 poslijepodne »
zakaj bi te prozivao? zakaj bi te podbadao?  nemam baš nekog razloga. nisam čak rekao da nekome nešto predlažeš. rekao sam "to je kao da predlažeš", ono, općenito. ili ti ili ja, ili netko drugi... -?  općenito predlažem više ja nego ti.  :D

dimenzije mog akvarija su 120x50x40. čak nemam ni pozadinu koja oduzme još 10ak litara. standardni juwel rio240.

slaganje interijera? da bi se dobilo na nečemu? na čemu? interijer služi samo ograničavanju teritorijalnosti za pojedine vrste ili za upražnjavanje intime tipa skrivanja, mrijesta, isl.

odgovorno tvrdim da je to premalo za većinu tanganyika ciklida koliko god one meni ili nama unutra lijepo i sretno izgledale. to je to. ništa drugo. nije grijeh reći da se ribe drže u neadekvatnim ili poluadekvatnim uvjetima, ali je grijeh reći obrnuto. ;)

budi kul.  ;)

ps: pa kaj si temu stavio van foruma ciklidi?

Offline Faber

• Punopravni član
  • Lega iz Dubrovnika 8)
« Odgovori #22 u: Siječanj 28, 2010, 22:11:15 poslijepodne »
 :D ajmo mi prestat predlagat
sad kužim...da skratimo priču,90% nas drži u ne adekvatnim uvjetima? pa..izgleda...samo gledamo da što više natrpamo a nemamo mjesta...
sad sam ja skonto o čemu ti pričaš..ali...mislim da si se na krivog namjerio...ja sam samo rekao svoje stajalište..moj prvi post u ovom topicu to je moje stajalište. :)
N.multifasciatus
 Cayman60

Offline aquabot

• Punopravni član
  • codename franjo
« Odgovori #23 u: Siječanj 28, 2010, 22:50:53 poslijepodne »
- da se nadovežem na ono... ne treba si niko oko iskopat žličicom za kavu jer drži nekaj u nečemu, nego je stvar u tome da mi sami ponekad, početnicima i nepočetnicima, našim postupcima dajemo krivi dojam da je nešto savršeno i potpuno u redu, a nije.

:up:

sad ću ti odgovorit za pumpe.  ;)

Offline Ribba

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 41
« Odgovori #24 u: Siječanj 29, 2010, 19:32:09 poslijepodne »
Koliko imamo mjesta i sredstava i koliko bi željeli riba imati nije uopče čudno da svi pokušavaju iskoristit svaki kubni centimetar akvarija i napučiti ga toliko koliko nam se čini da je izdrživo al naravno da ništa od toga nije ni blizu prostorima u prirodi.