Takav mi naslov članka, jako zanimljivog za čitanje, naravno kome je do čitanja.Nisam mogao a da, po ko zna koji put, ne napišem, da maleni akvariji NISU adekvatni za držanje ciklida /Malawi/.
Što me je navelo da uopšte pišem taj post? Pre svega želje nekih forumaša koji žele imati ciklide a nemaju uslova njim obezbediti koliko toliko minimalne uvjete, mada u toj želji oni to ili neče ili ne vide.
Odmah da reknem, ustonoše se može držati i u tegli od krastavca, nema problema, mada pošto je to ozbiljan forum očekuje se neka ozbiljan pristup ka pitanju.No koliko sam čitao neke odgovore u nekim temama, daleko je to bilo do nekih pametnih odgovora.
Dakle da ponovim:premaleni akvarij ne valja zbog:
-opšte prenaseljenosti ciklidima
- stalne borbe za teritorij, usled toga veči gubitki
- ciklid neče u malome akvariju izrasti do kraja
- zbog nedostatka prostora za plivanje, okretanje takav cikld postaje apatičan, depresivan
- zbog premalenog prostora ciklidi neče imati takve boje, kakve mi očekujemo od njih
- mrestovi če biti više manje prekinuti
- mali akvarij jeste teže "imati" pod kontrolom ko veči
Mada ima još više tih razloga, koji vode u biti svi ka istom cilju, pogibljiji ciklida.Ako to ko voli, nek izvoli, mada to nije akvaristika, to nije ciklidstika.
Ima na tom sajtu dosta ciklidaša, koji imaju "mega" akvarije, nek se njih pita zašto ne bi stavljali njihove ciklide u mini akvarij...odgovori če biti identički onima gore.
Često puta sam bio kritikovan po raznim sajtovima, da preterujem sa litražom, mada kako god da je bilo, nekako se na kraju ispostavilo zlatno pravilo:oču ciklide, i staviču jih u što veči tank.
Eto nema tu filozofije, kome se raspravlja stojim na raspolaganju ali pre svega pročitajte si taj čalnak " mali mi akvarij", kao i vodič za početnike str..31-33 pa če vam biti puno toga jasnije.
Meni je samo žao, što se u usponu ciklidsitke niko ne usudi i kaže, "Izvini ali akvarij ove litraže ti je premaleni za te i te ciklide, ali dobro idu ti i ti" Jel to težko? Kao što vidite nije, sad prihvata se dobro , ne prihvata se mišljenje, džaba čovek pita na forumu, kad če tako i tako uraditi po svojoj glavi.
I da; znam da če se sad neko javiti i reči, da je tu litražu vidio u knjigi BTN, ljudi, autor te knjige uči "krivu veru" jer navodi premalenu litražu, jer imam ja neke knjige drugih autora, koji navode maltene 75 % veču litražu, a taj isti autor BTN bio je stručni saradnik na knjigi...dakle?
Da zaključim, lepo je da se širi zanimanje za ciklide, ali pristojno do njih je da jim obezbedite uslove kakve oni traže i žele.Ako niste u mogučnosti onda treba na ciklide da se sačeka drugo vreme, ipak kat tad sve se uradi.