Dakle, sve je otišlo u hond.....
Zadnjih 2 tjedna imam velike probleme u ciklidariju.
Prvo mi se pojavila bijela nit, koju sam tretirao medazolom na 4 dana, za to vrijeme sam držao akvarij u mraku, te hranio samo potomke lithobatesa koji su još uvijek u kotilici.
Izgubio sam 2 copadicrhomis verduyini-a, vjerujem zbog bijele niti, a jučer sam na crytocara morriima primjetio otvorene rane, čireve ili kako meni izgledaju rupe na tijelu na desnoj strani, neposredno iza prsne peraje. Te rupe, samo manje ili veće ima 9 crytocara, a karakteristično je da su sve na desnoj strani i odmah iza peraje, znači na istom mjestu.
Jutros sam našao još jednu crytocaru mrtvu, ali ta nije imala taj čir/ranu na sebi.
Zahvaljujući mom provideru koji nije u stanju 6 dana riještiti kvar na centrali, nemam slike jer ovaj post pišem s posla, ali ako netko nešto zna, please help.
Podaci o akvariju
AKVARIJ:
- dimenzije / litraža, 270/45/60 - 720l
- temperatura, - 26,5
- parametri vode (ako se znaju), Nitrati 50, nitriti 0, pH 7,6, KH 14, GH10
- vrijeme od pokretanja akvarija, - akvarij je pokrenut u 8 mjesecu 2009
- kad su useljene prve ribice, u 9/2009
- period i količina mijenjanja vodetjedno 25-35% vode
FILTER:
- tip i marka filtera2 unutarnja pregradna svaki 2000l/h
- način i periodi čišćenjasvaki mjesec predfilter, filter materijal još nisam čistio
- filter materijal (ima li aktivni ugljen)EHEIM keramika, aq munster spužva, fina bijela vata kao predfilter
OSTALA OPREMA:
- panjevi i kamenjekamenje s mora, useljeno kada i akvarij
- grijačJAger 250 i 300W
- pumpa za zrak
- CO2 sustav – kakav
- kemija?
STANOVNICI:
- popis vrsta riba i broj pojedinih primjeraka
Copadichromis Borley Kanddago - 11 kom
Copadichromis verduyni - 4 kom (2 uginula)
Nimbochromis Venustus - 5 kom
Otopharynx lithobates - 9 kom
Lethrinops sp. Deep Orange top - 9 kom
Crytocara morri - 19 kom (1 uginula jutros)
- starost ribica najstarija je cca 8 mjeseci
- ima li potencijalnih „terorista“ Nimbochromis Venustus, ali još su premali da bi radili sr....
- hranjenje – koliko i štojednom dnevno Cichlid hrana, Tetra, Tommy, JBL
PROMJENE:
- promjene u akvariju u zadnja 2 – 3 tjedna (nove ribice, biljke, oprema)ništa
- promjena kvalitete vode (zamućenje, miris)ništa
SIMPTOMI:
- detaljan opis simptoma – promjene na koži, disanje, ponašanje, jede li, promjene na perajama ili škrgama, očima...znači, jučer sam na 9 crytocara vidio rupe/čireve na tijelu, ali sve s desne strane neposredno IZA prsne peraje. Neke od njih leže na dnu, tj. smanjeno plivaju, ali hranu manje više sve uzimaju, iako smanjeno (možda sam postao paranoik i vidim roze slonove, ali tako mi se čini
- kad su se simptomi prvi puta uočilijučer
- pokušaj liječenja, čimejoš ništa, jer ne znam što je to
- koliko je ribica bolesno, uginuća?do sada jedna crytocara i 2 copadichromis Verduyini-a
- stanje ostalih stanovnika vjerujte mi nisam kompetentan da ocijenim stanje ostalith, jer mi sada svi izgledaju čudno. Zamolio sam zeljkoc-a da ih dođe pogledati pa da da svoj sud.
Evo nadam se da je ovo dovoljno informacija da mi pomognete, a slike stavljam čim mi ovi majmuni upogone internet doma.