Kolovoz 14, 2025, 16:35:42 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Rasvjeta  (Posjeta: 2471 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Renda

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
Rasvjeta
« u: Ožujak 14, 2005, 21:06:00 poslijepodne »
Dali je za mali akvarij dobra ona stedna zarulja koja se naserafi u obicno grlo

ili je bolja neonka?Akvarij je sirok 45 cm ima dva gupija dvije zlatne i dvije biljcice.

Hvala na savjetu.

Zagreb-Prečko

Offline Force

• Punopravni član
  • Dob: 42
Rasvjeta
« Odgovori #1 u: Ožujak 14, 2005, 21:10:00 poslijepodne »
Uvijek je bolja neonka ali ako nemoze biti ce dobra i stedna.

Offline shadow_x

• Punopravni član
    • http://www.google.com
Rasvjeta
« Odgovori #2 u: Ožujak 14, 2005, 21:44:00 poslijepodne »
Neonka je definitivno bolja jer ima puno pogodniji spektar za biljke i neki modeli poput Hagenove aqua-glo ili power-glo fino isticu boju ribama osim toga puno su sigurnije sto se algi tice. Ja bi ti svakako preporucio da skombiniras neku neonku

Offline rozma

• Punopravni član
Rasvjeta
« Odgovori #3 u: Ožujak 15, 2005, 01:03:00 prijepodne »

Dečki nebi se baš složio s vama:

Ja stvarno ne vidim razlog zašto štedna žarulja nebi bila dobra za akvarij(štedna žarulja nije ništa drugo nego kompaktna fluorescentna lampa sa intergriranim elektroničkim balastom)

Samo treba paziti koja se štedna žarulja koristi jer su razlike u kvaliteti između proizvođača očite!!!

Uzmi neku žarulju iz programa OSRAM DULUX ELi sigurno nećeš pogriješiti(ja koristim te žarulje većgodinu dana i bilje raste ko ludo)

Edited by: rozma
Varaždin / Hrvatska

Offline rozma

• Punopravni član
Rasvjeta
« Odgovori #4 u: Ožujak 15, 2005, 01:16:00 prijepodne »

Na žalost link na ovu žarulju ne radi pa ga nisam mogao staviti pa sam probao sa slikom ali pošto mora biti 75kb ništa se ne vidi.

Evo a sad moram ručno:,

Evo puta do stranice: http://www.osram.com>products>products catalogue>Lamps for General Lighting>Compact Fluorescent Lamps/Energy saving lamps >Energy saving lamps with integrated Electronic Ballast >Tube shape >Economy (6 years) 2 turns - Cap: E14
Varaždin / Hrvatska

Offline rozma

• Punopravni član
Rasvjeta
« Odgovori #5 u: Ožujak 15, 2005, 02:05:00 prijepodne »

A sad kad sam ruèno copy paste-ao link radi, pa stvarno me zaj...., no nema veze, iz priloženog linka se vidi da te žarulje osim što zaista štede energijuimaju dobru jaèinu(L), i efektivnost s obzirom na L/W(lumen po watt-u), također CRI(color redering index) raspon spektra je prilièno dobar 80 - 89, a temperatura(boja) svijetla iznosi 2700k - ako se ne varam i FloraGlo ima istu temperaturu!

Također postoji i model sa temperaturom 6000k koje je slièno sunèevom svijetlu! Osim toga puno je lakše kupiti grlo i žicu s prekidaèem nego montirati klasiène neonke (barem za one koji nisu elektrièki potkovani)pogotovo ako ih ima više u poklopcu!!!

Osim toga klasiène neonke brzo gube na intenzitetu svijetlosti, treba ih otprilike mijenjati svakih 6 mjeseci,dok "štedna žarulja" u najslabijoj varijanti drži postojanost 8000 sati, ako raèunamo da naše biljèice trebaju 10-12 sati svijetla na dan za rast i razvojlako je zakljuèiti da ove žarulje u prosjeku traju 2 godine bez potrebe za promijenom!!!

Naprotiv "štedne žarulje" zauzimaju puuuno manje mjesta u poklopcu I na kraju moj glas ide za (nove tehnologije)OSRAM DULUX EL modele kompaktnih. fluorescentnih lampi iliti laièki "štedne žarulje"

p.s. - no prepustimo biljkama izbor pobijednika jer one su najmjerodavnije!!!Edited by: rozma
Varaždin / Hrvatska

Offline Force

• Punopravni član
Rasvjeta
« Odgovori #6 u: Ožujak 15, 2005, 20:35:00 poslijepodne »
Puno je lakse kupiti odgovarajucu neonku nego odgovarajucu stednu zarulju, osim toga ja prigusnice imam van haube i poklopca u jednoj kutiji koja je daleko daleko od akvarij, kuzis, a ti kad stavis 3 stedne ima da napravis paprikas u svom akvariju, osim toga stedne zarulje su izrazito osjetljive na povisene temperaturu i izricito se navodi da bi pravilan polozaj koristenja bio taj da stoje u horizontali kako toplina isijavanja ne bi odlazila na njezin dio koji je usarafkjen u grlo gdje se ujedno i elektronika nalazi, cim ih stavis u zatvoreni poklopac vec si napravio zajeb.

Offline rozma

• Punopravni član
Rasvjeta
« Odgovori #7 u: Ožujak 15, 2005, 22:17:00 poslijepodne »

Citat: Force
Puno je lakse kupiti odgovarajucu neonku nego odgovarajucu stednu zarulju, osim toga ja prigusnice imam van haube i poklopca u jednoj kutiji koja je daleko daleko od akvarij, kuzis, a ti kad stavis 3 stedne ima da napravis paprikas u svom .

Svako ima svoje mišljenje, no meni tosavršeno funkcionira bez ikakvih problema već godinu dana!

Zašto bi bilo teško nači odgovarajuču štednu žarulju to mi stvarno nije jasno!

A ovo s paprikašem pogotovo, kad znamo da štedna puuuuuno manje grije od ostalih rasvjetnih tjela!
Varaždin / Hrvatska

Offline Force

• Punopravni član
Rasvjeta
« Odgovori #8 u: Ožujak 15, 2005, 22:30:00 poslijepodne »
Pa bilo bi tesko naci iz razloga sto kad odes u neki akva ducan mozes naci lampi najrazlicitijih spektara i intenziteta, dok je za naci odgovarajucu stednu malo teze.(svi se sjecamo nedavne potrage za 4500 i 6000K od Philipsa  na Radnickoj , Osim toga Stedna grije vise nego neonka to je sigurno.

Mislim gle, ne kazem ja da je to losa stvar nego jednostavno kazem da radije biram neonku. Dovoljno govori i podatak da barem koliko ja znam ne postoji stedna za akvaristiku dok neonke postoje i to svih velicina.  

Offline Krešo

• Punopravni član
  • **
Rasvjeta
« Odgovori #9 u: Ožujak 21, 2005, 21:36:00 poslijepodne »

Probajte riješiti probleme S ARCADIA lampama. Ja sam ih dugo kupovao vani, no hvala BNogu sada ih ima i u Hrvatskoj

Offline Force

• Punopravni član
Rasvjeta
« Odgovori #10 u: Ožujak 21, 2005, 22:59:00 poslijepodne »
Meni se u jednom akvariju pokazala dobra cekaj da vidim ...Osram Dulux S, G23 , 11W 900Lumen, Cool White.
Ta mi  je u akvariju od 25L. 35kn dode.

Offline Krešo

• Punopravni član
  • **
Rasvjeta
« Odgovori #11 u: Ožujak 22, 2005, 17:14:00 poslijepodne »
kupio sam si i poklopac od arcadie. jest da malo skuplje košta ali izgleda fantasticno. Nitko tko ga je vidio nije ostao ravnodušan. A da su najbolje ne tvrdim samo ja.

Offline Ruki

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb
  • Kum
Rasvjeta
« Odgovori #12 u: Ožujak 22, 2005, 17:54:00 poslijepodne »
Ti, Arcadia man, bi mogao uslikati taj poklopac?
Kvatric tj. kilometar sjevernije / Zagreb
All the Dude ever wanted was his rug back... it really tied the room together...

Offline Krešo

• Punopravni član
  • **
Rasvjeta
« Odgovori #13 u: Ožujak 22, 2005, 18:07:00 poslijepodne »
Bi samo što ti ja to ne znam staviti na web

Offline Force

• Punopravni član
Rasvjeta
« Odgovori #14 u: Ožujak 22, 2005, 20:32:00 poslijepodne »
posalji nekom na mail pa cemo mi staviti za tebe

Offline Krcko

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
Rasvjeta
« Odgovori #15 u: Ožujak 22, 2005, 23:53:00 poslijepodne »
imaš i običnih žarulja koje se koriste za pospješivanje rasta sobnog bilja, ja kupio u Bauhausu 60w-mislim da sam je platio 15kn. Točno se zove "reflektor za biljke" Paulmann
Ludim smatraju onoga čije se ludost ne poklapa sa ludošću većine!

Offline Force

• Punopravni član
Rasvjeta
« Odgovori #16 u: Ožujak 23, 2005, 00:08:00 prijepodne »
Krcko jel to ona jebena crna lampa kaj visi, meni to jako dobro izgleda ak je to to?

Edited by: Force

Offline Force

• Punopravni član
Rasvjeta
« Odgovori #17 u: Ožujak 23, 2005, 00:12:00 prijepodne »
Evo i stranice ali se jedino moze pogledati preko downloadanog kataloga od 21MB

http://www.paulmann.de/