Srpanj 18, 2025, 15:48:33 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: odabir zemlje za podlogu...  (Posjeta: 4836 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline mega

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 50
  • ZADAR
odabir zemlje za podlogu...
« u: Siječanj 07, 2010, 16:55:51 poslijepodne »
evo ovako..........  
akvarij je 100x50x50 (250l) i u njemu je 4x39w............imam co2 bocu, treba mi doći difuzor i drop checker.....uglavnom, polako se pripremam za napuniti akvarij....
kako u zadru nigdje ne mogu naći florabellu (zemlju za cvijeće), pitanje je koju da stavim u akvarij?
ovdje ispod je odabir od tri koje sam našao na jednom mjestu i dvije su slične a treća mi se čini loša za akvarij..........
ako bi netko mogao prokomentirati koju da uzmem (a ili b ili c) jer bi volio to kupiti prije vikenda da stignem potopit zemlju za vikend......... 8)
zahvaljujem......

slikano je na brzinu mobitelom pa skužajte na neoštrim slikama.......
koji put se probudim samo da bi mogao opet leći!!!

Offline bura2

• Trade Count: (+2)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
  • 092 10000 36
Odg: odabir zemlje za podlogu...
« Odgovori #1 u: Siječanj 08, 2010, 09:49:34 prijepodne »
po sastavu ti nebi znao reć ali ako nađeš sustral terra magma to ti je dobra zemlja za podlogu

Offline cigo

• Trade Count: (+3)
  • Punopravni član
« Odgovori #2 u: Siječanj 08, 2010, 12:19:35 poslijepodne »
Čini mi se da je po udijelu teških metala b opcija najbolja. Ima i puno organskih tvari tako je to ok. slobodno uzmi tu zemlju i potopi.

Offline cann

• Punopravni član
« Odgovori #3 u: Siječanj 08, 2010, 13:09:20 poslijepodne »
ja ne bi niti jednu od ove tri ponuđene...

Offline cigo

• Punopravni član
« Odgovori #4 u: Siječanj 08, 2010, 13:30:58 poslijepodne »
zašto?

Offline cann

• Punopravni član
« Odgovori #5 u: Siječanj 08, 2010, 13:32:47 poslijepodne »
sve mi to izgleda sa previše olova i bakra, ne znam izbjegnul bi ju
mada mi se ova zadnja čini floraguard il se varam?
al sve jedno previše je tog unutra, a namakanjem, istiskujemo van samo N,P,K

Offline Neve

• Punopravni član
« Odgovori #6 u: Siječanj 08, 2010, 14:17:35 poslijepodne »
Imam ja u dva akvarija zemlju sa tim dodatnim elementima, u nanou sve 5 a u velikom alge (jer sam pogrešno startao akvarij). Mislim da nije problem, ako se mjenja voda. Makar, imao si i ti svoj dio problema pa je možda bolje izbjegavati ako je moguće zemlju sa mikroelementima.

A da ne bude sve "možda...trebalo bi...moralo bi" uzeo sam sad neku zemlju koja navodno ima samo NPK (ili nije deklaracija napravljena kako treba) pa ćemo znati jednu više kroz par mjeseci.
Pula
hrvatskakolonija.blog.hr

Offline cigo

• Punopravni član
« Odgovori #7 u: Siječanj 08, 2010, 14:20:55 poslijepodne »
nema niti jedne zemlje bez tih metala, tako da možeš birati između dva zla, pa izaberi manje. Mislim da ove koncentracije nisu tolko opasne, a otapanjem će se ispustiti NPK ali u onoj mjeri koja je višak, što je opet dobro jer će smanjiti potencijalni bum algi na startanju akvarija. Druga stvar zašto je namakanje bitno jest što će Ph doći na optimalnu vrijednost od 6.5-6.6. Također može se napraviti i mineralizirana zemlja, samo je postupak malo dulji i prljaviji, ali kolko sam čitao, ljudi ju jako hvale.

Offline cigo

• Punopravni član
« Odgovori #8 u: Siječanj 08, 2010, 14:22:59 poslijepodne »
nema niti jedne zemlje bez tih metala, tako da možeš birati između dva zla, pa izaberi manje. Mislim da ove koncentracije nisu tolko opasne, a otapanjem će se ispustiti NPK ali u onoj mjeri koja je višak, što je opet dobro jer će smanjiti potencijalni bum algi na startanju akvarija. Druga stvar zašto je namakanje bitno jest što će Ph doći na optimalnu vrijednost od 6.5-6.6. Također može se napraviti i mineralizirana zemlja, samo je postupak malo dulji i prljaviji, ali kolko sam čitao, ljudi ju jako hvale.

Neve, alge su zbog viška makroelemenata, odnosno njihovog disbalansa. Jednog je previše, drugog premalo i zato nastaju alge. To je problem zemlje, zato treba prvih par mjeseci  što češće mjenjat vodu.

Offline cann

• Punopravni član
« Odgovori #9 u: Siječanj 08, 2010, 14:29:46 poslijepodne »

Neve, alge su zbog viška makroelemenata, odnosno njihovog disbalansa. Jednog je previše, drugog premalo i zato nastaju alge. To je problem zemlje, zato treba prvih par mjeseci  što češće mjenjat vodu.
a ne amonijaka?

Offline cigo

• Punopravni član
« Odgovori #10 u: Siječanj 08, 2010, 14:33:18 poslijepodne »
amonijaka isto može bit, ali mislim da bi sve ribe u akvariju riknule da je njegova koncentracija prevelika, prije mi rekao da je višak nitrita koji su manje opasni. Zato se upravo zemlja i umače u bačvi, da se sve to izbaci, a cikliranjem nastanu bakterije u podlozi koje sve to pretvaraju u manje opasne elemente. Ali ako je akvarij zacikliran i dalje je problem s algama onda mislim da je problem u disbalansu makroelemenata.

Offline mega

• Punopravni član
  • ZADAR
« Odgovori #11 u: Siječanj 08, 2010, 14:36:24 poslijepodne »
neve.....kako to misliš "pogrešno sam startao akvarij"...?
mislio sam tri tjedna namakati zemlju i svaki dan mijenjati vodu jedanput...... i tek onda u akvarij............
oće to biti dovoljno?
a suta bi se mogao zaletiti na još jedno mjesto koje su mi danas spomenuli pa ću pogledati tamo što ima i probati ću poslikati deklaracije..........
onda ih opet ovdje "zalipit"  i strpiti se do ponedjeljka ili utorka da malo iskomentirate.....
dečki hvala na ovome za sada......dali ste mi razmišljati....... :D ;)

Offline lp

• Punopravni član
    • HAS - HrAquascape.org
« Odgovori #12 u: Siječanj 08, 2010, 14:42:40 poslijepodne »
Neve, alge su zbog viška makroelemenata, odnosno njihovog disbalansa. Jednog je previše, drugog premalo i zato nastaju alge. To je problem zemlje, zato treba prvih par mjeseci  što češće mjenjat vodu.

amonijaka isto može bit, ali mislim da bi sve ribe u akvariju riknule da je njegova koncentracija prevelika, prije mi rekao da je višak nitrita koji su manje opasni.

Ne nastaju alge zbog viska makroelemenata i to nema veze...osnovni triger je amonijak uz jako svjetlo. Zato se zemlja namace da se njega izbaci.

Offline cigo

• Punopravni član
« Odgovori #13 u: Siječanj 08, 2010, 14:46:23 poslijepodne »
slažem se da je amonijak trigger, ali LP krivo si me skužio, napisao sam da nastaje zbog disbalansa makroelemenata, primjerice ima dosta K i N, ali premalo P, pa biljke to nemogu uzimati, pa nastupaju na scenu alge.

Offline cann

• Punopravni član
« Odgovori #14 u: Siječanj 08, 2010, 14:49:24 poslijepodne »
amonijaka isto može bit, ali mislim da bi sve ribe u akvariju riknule da je njegova koncentracija prevelika, prije mi rekao da je višak nitrita koji su manje opasni. Zato se upravo zemlja i umače u bačvi, da se sve to izbaci, a cikliranjem nastanu bakterije u podlozi koje sve to pretvaraju u manje opasne elemente. Ali ako je akvarij zacikliran i dalje je problem s algama onda mislim da je problem u disbalansu makroelemenata.
ja bih ostal kod amonijaka kao glavnog krivca za pojavu algi i npr.cijanobakterije
zašto? zato što amonijak nastaje  od nitrata (isitina), zato se i zemlja mora namočit prilikom staljanja u akvarij (ne govorim o nekim iznimkama)
jer glavna prednost dobre podloge je da biljkama pružimo optimalnu ishranu za duže razdoblje, a važna je i prednost što je ishrana pristupačna isključivo bilju, koje je izvlače svojim korijenjem, a algama koje nemaju korijenje ishrana u podlozi je nedostupna..
i naravno ako odradimo dobar posao sa filtracijom i ostalim uvjetima koji dovode do pojave algi (svjetlo/co2(nekad nepotrebno)..

Offline lp

• Punopravni član
    • HAS - HrAquascape.org
« Odgovori #15 u: Siječanj 08, 2010, 14:58:22 poslijepodne »
Mali nesporazum.  :)

Necu ja pricat o zemlji za cvijece...nemam iskustva pa mi je glupo laprdat, samo znam sta ih iz zemlje za cvijece uzrokuje i da se zbog toga ona namace.

Ima i ona terra magma zemlja i za nju znam da je odlicna, pa kolega mega probaj tu nabavit. Nikad se ja bas ne bi zezao sa drugim nekim "zemljama" koje nisu prokusane bas zbog takvih stvari.   ;)

Offline Neve

• Punopravni član
« Odgovori #16 u: Siječanj 08, 2010, 15:54:00 poslijepodne »
Ma "pogrešno sam startao akvarij" jer sam ga pokrenuo sa puno previše svjetla a nikakvim CO2 (plus 1600 l/h u 120 cm dugom akvariju) računajući da ću sa promjenama vode uspijeti održati stabilnost. Čak sam i zemlju pripremio po principu mineraliziranja računajući da ću to uspijeti uskladiti.

Naravno, nakon mjesec i po krenula zelena končasta i evo prošlo je skoro godinu dana i još je se nisam riješio. Uklet mi je taj veliki akvarij, neznam kako to drugačije objasniti. Baš ga ružno gledam danas, mislim da ću počupati sve van i jovo nanovo.

Evo primjer od danas: okrenuo sam cirkulacijsku pumpu (koja radi svako toliko, jer je toliko glasna da me ubija u mozak) da malo više prema staklu gura vodu. Namještena je od ranije da raspršuje dodatno CO2 mjehuriće po akvariju. Tim okretanjem danas (okrenuo je za max 20°) izgleda da sam SUPER-UBER-MEGA pojačao topljenje CO2 jer su kroz 20 minuta krenule ribe plesati brak-dance po akvariju. Rezultat: 4 ribe manje, ancistrus još leži leđno ali diše.  :-X :-X

Da ne pričam o tome da dodajem 2 ppm P i 6 ppm N i onda mi biljke pocrne jer nema dovoljno fostata. GSA naravno kao u priči.

Sorry na offtopicu, ali nanervirao sam se.

Da skratim i vratim se na temu, mislim da će večinaz emlja biti OK pogotovo ako se misli krenuti sa gnojenjem kasnije. Redovne zamjene vode (50% tjedno) smanjiti će mogučnost akumulacije štetnih tvari. Ako nije namakana, obavezno kao što su i drugi rekli mijenjati svakih par dana 50% vode. Sifra100 je to apsolvirao.  :up:
Pula
hrvatskakolonija.blog.hr

Offline dare

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 53
  • 091/5892288
« Odgovori #17 u: Siječanj 09, 2010, 22:59:34 poslijepodne »
Kupiš zemlu pa je isperep,ocjediš, baciš vodu preostali talog je mahom treset i humus.
Stari akvaristi su koristili samo treset jer je lagan i biljke lako pružaju korijen kroz njega a mikro-makro elemente se može dodati na samom početku-na dno akvarija.

Offline mega

• Punopravni član
  • ZADAR
« Odgovori #18 u: Siječanj 16, 2010, 14:02:12 poslijepodne »
našao sam ovaj "biokompovit" i uspoređujući još par "zemlji za cvijeće" ovaj mi se čini najmanje opterečen.............
sad, ako neko može slikati deklaraciju na florabelli ili od terra magme bio bi zahvalan pa da usporedimo..............
i ako može da mi napišete da li je ova "zemlja" bolja od gore navedenih.......... zahvaljujem................

Offline mega

• Punopravni član
  • ZADAR
« Odgovori #19 u: Siječanj 18, 2010, 17:08:53 poslijepodne »
evo pronašao sam i sastav florabelle pa se nadamda je gore navedeni biokompovit OK.
Florabella Sastav:
Mjesavina slabo razgradjenog bijelog treseta, visoki udio izmrznutog crnog treseta, tresetna vlakna, vapno.
-Ukupno dodana kolicina gnojiva (NPK 14:16:18+ME): 1.5kg/m3
-Sadrzaj teskih metala: Kolicina teskih metala nalazi se ispod maksimalno dozvoljenih granica koncetracija (MDK)
mg/kg:
Mn 182.0
Zn 56.20
Cu 18.70
Fe 380.0
Cd 0.56
Pb 22.48
Ni 8.71
Cr 5.22
Hg 0.130
As 2.10
Co 10.14
« Zadnja izmjena: Siječanj 18, 2010, 17:21:08 poslijepodne od mega »