Ma "pogrešno sam startao akvarij" jer sam ga pokrenuo sa puno previše svjetla a nikakvim CO2 (plus 1600 l/h u 120 cm dugom akvariju) računajući da ću sa promjenama vode uspijeti održati stabilnost. Čak sam i zemlju pripremio po principu mineraliziranja računajući da ću to uspijeti uskladiti.
Naravno, nakon mjesec i po krenula zelena končasta i evo prošlo je skoro godinu dana i još je se nisam riješio. Uklet mi je taj veliki akvarij, neznam kako to drugačije objasniti. Baš ga ružno gledam danas, mislim da ću počupati sve van i jovo nanovo.
Evo primjer od danas: okrenuo sam cirkulacijsku pumpu (koja radi svako toliko, jer je toliko glasna da me ubija u mozak) da malo više prema staklu gura vodu. Namještena je od ranije da raspršuje dodatno CO2 mjehuriće po akvariju. Tim okretanjem danas (okrenuo je za max 20°) izgleda da sam SUPER-UBER-MEGA pojačao topljenje CO2 jer su kroz 20 minuta krenule ribe plesati brak-dance po akvariju. Rezultat: 4 ribe manje, ancistrus još leži leđno ali diše.

Da ne pričam o tome da dodajem 2 ppm P i 6 ppm N i onda mi biljke pocrne jer nema dovoljno fostata. GSA naravno kao u priči.
Sorry na offtopicu, ali nanervirao sam se.
Da skratim i vratim se na temu, mislim da će večinaz emlja biti OK pogotovo ako se misli krenuti sa gnojenjem kasnije. Redovne zamjene vode (50% tjedno) smanjiti će mogučnost akumulacije štetnih tvari. Ako nije namakana, obavezno kao što su i drugi rekli mijenjati svakih par dana 50% vode. Sifra100 je to apsolvirao.