Srpanj 27, 2025, 11:50:46 prijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: bolesne zlatne ribice!  (Posjeta: 1964 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Sussie

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
  • Spol: Ženski   Dob: 40
bolesne zlatne ribice!
« u: Siječanj 07, 2010, 15:14:23 poslijepodne »
Bok svima! Imam problem sa teleskopom. Moguce je da ima tumor jer sam citala da ako ima cesto problema sa mjehurom da je to jedna od opcija.
Cesto se nalazio na povrsini vode, davala sam mu graska, stanje bi se popravilo ali je i dalje plivao uz povrsinu. Danas lezi na dnu akvarija, slabo dise i mislim da bi mogao ubrzo uginuti.
Da li mu mogu ikako pomoci ili mu nema spasa? Povremeno zna zaplivati kao da mu nije nista,ali opet se vrati na dno.
Tako mi je i druga zlatica znala lezati ali joj nije nista, dok mi je crvenkapica davno uginula.
Inace imam akvarij vec pola godine od 30l s filterom i pumpom, umjetno bilje, temp 25c, ph 7,5-8,0. U akvariju su trenutno (i privremeno) 4zlatne ribice
(teleskop, 2pajcolanke, karas), misgurnus i cistac. Vodu mijenjam tjedno za 20-25%.

Ribice cu premjestiti u veci i pogodniji akvarij, ali cekam pogodni trenutak.
Jer u tom vecem akvariju od 200l takodjer zlatne ribice ugibaju. To je akvarij s mjesanim ribicama toplovodnim i hladnovodnim.
Znam da se nebi trebale mjesati, ali neki kazu da vrlo dobro funkcioniraju zajedno. U njemu se nalaze mollyji, neonke, pajcolanke, karasi, misgurnusi, puz..
Ali jedan novi molly je agresivan i ganja ostale ribice tocnije vece zlatne ribice. Ne znam je li to uzrok njihovom uginucu ili je posrijedi nesto drugo.
Akvarij ima filter, pumpu, grijac na 22c, prave biljke, ph 7,5, a voda se mijenja svaki tjedan za 10-15%.

Offline sarita

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 50
Odg: bolesne zlatne ribice!
« Odgovori #1 u: Siječanj 07, 2010, 15:33:55 poslijepodne »
Ne znam ti baš pomoći u vezi bolesti teleskopića,ali ova kombinacija je užas živi.Zašto se ne odlučiš?Ili hladnovodne ili toplovodne.
U njemu se nalaze mollyji, neonke, pajcolanke, karasi, misgurnusi, puz..
:rolleyes:

Offline happyworm

• Novi član
  • *
  • Spol: Ženski   Lokacija: Rijeka
« Odgovori #2 u: Siječanj 11, 2010, 15:13:31 poslijepodne »
hej to se meni isto dogodilo prije 15 ak dana sa teleskopom. Isto što opisuješ. nažalost preminuo je :( mislim da će i tvoj, isto se izvrtao plutao po površini. Izdvajala sam ga, hranila graškom, kupila grijač-ništa mu nije pomoglo :( ako je mali kao što je bio moj, vjerujem da je preosjetljiv.

Offline babyboom

• Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #3 u: Siječanj 11, 2010, 16:21:50 poslijepodne »
bit ću malo blaža od sarite...no mislim da sam ti već jednom i rekla---ovo sve što opisuješ je ubitačna kombinacija za zlatne ribice...
da ne govorim za teleskope jer su oni (po mom iskustvu) doista najosjetljivija varijacija zlatnih...trebaju ful čistu vodu, prozračivanje do maksimuma i, što je najvažnije .... konstantnu tempetaruru bez oscilacija i mir....mir....mir...

bojim se da je malenome kraj i da je uzrok bolesti, odnosno, tih problema, stresni uvjeti života....
no, naravno, za svaki taj mali život se vrijedi mučiti...
dakle, obavesno ga staviti u karantenu, staviti pumpu za zrak na maksimum, posoliti vodu (1 čajna žličica na 10 l vode) i pojačati vitamine...
dan-dva ga nemoj uopće hraniti....a onda, ako bude bolje (držim fige), pomalo ga hrani s malim komadićima graška i to najmanje tjedan dana...
naravno, možeš mu staviti i bactopur po uputi, čisto kao sredstvo za izbacivanje otrova iz organizma....

i....ajmo se nadati da će biti bolje....

Offline happyworm

• Novi član
  • *
« Odgovori #4 u: Siječanj 11, 2010, 16:31:21 poslijepodne »
bit ću malo blaža od sarite...no mislim da sam ti već jednom i rekla---ovo sve što opisuješ je ubitačna kombinacija za zlatne ribice...
da ne govorim za teleskope jer su oni (po mom iskustvu) doista najosjetljivija varijacija zlatnih...trebaju ful čistu vodu, prozračivanje do maksimuma i, što je najvažnije .... konstantnu tempetaruru bez oscilacija i mir....mir....mir...

bojim se da je malenome kraj i da je uzrok bolesti, odnosno, tih problema, stresni uvjeti života....
no, naravno, za svaki taj mali život se vrijedi mučiti...
dakle, obavesno ga staviti u karantenu, staviti pumpu za zrak na maksimum, posoliti vodu (1 čajna žličica na 10 l vode) i pojačati vitamine...
dan-dva ga nemoj uopće hraniti....a onda, ako bude bolje (držim fige), pomalo ga hrani s malim komadićima graška i to najmanje tjedan dana...
naravno, možeš mu staviti i bactopur po uputi, čisto kao sredstvo za izbacivanje otrova iz organizma....

i....ajmo se nadati da će biti bolje....

babyboom koje vitamine koritiš? možeš li preporučiti neke? cijena i naziv?

Offline gmatanic

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 37
  • ٩(̾●̮̮̃̾•̃̾)۶ ٩(̾●̮̮̃̾•̃̾)۶
« Odgovori #5 u: Siječanj 11, 2010, 16:37:52 poslijepodne »
E ja ću ovdje samo pohvaliti babyboom, jer nema teme o zlatnima, da ona ne da odgovor koji je na mjestu....  :up:
Mislim i ostali ste super, ali šta ću,  babyboom mi nekako upala u oko...  aaa izlazi mi iz oka!!!  :D
Give a man a gun, and he can rob a bank. Give a man a bank, and he can rob the world

Offline Sussie

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Ženski   Dob: 40
« Odgovori #6 u: Siječanj 11, 2010, 19:21:35 poslijepodne »
teleskop mi je nazalost uginuo. i cula sam da su jako osjetljivi jer bi i drugima cesto uginuo.
ali ubrzo nakon teleskopa mi je ugino i cistac.  :'(   bez ikakvih najava i simptoma.
nadam se da ce ostalima biti ok.  -?  da li bi trebala u akvarij staviti kakav lijek da bi sprijecila daljnje uginuce ribica?

Offline babyboom

• Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #7 u: Siječanj 12, 2010, 10:09:11 prijepodne »
evo, skočila i iskočila iz oka!  :D :D :D :D

daklem - prvo - koristim tetrine tekuće vitamine već godinama, a kak sam zadovoljna, ne mijenjam...samo, stavljam 1,5 dozu (ne 1) svaka dva tjedna, a kad su ribice bolesne, onda pojačam na 2 doze i na davanje svaki tjedan...kad bude sve ok, opet se vratim na 1,5 doze svaka dva tjedna...
drugo - spriječiti da se ribice razbole je jedino moguće tako da im osiguraš odgovarajuće uvjete života - u prijevodu bi to za zlatice značilo: čista voda bez dušičnih spojeva (redovito mijenjanje dijela vode, usisavanje dna i redovito čišćenje filtera), hranjenje umjereno više puta dnevno, dovoljno veliki akvarij....itd....itd.....

jako mi je žao malenoga...teleskopi su mi trajna "ljubav"... :'(

Offline happyworm

• Novi član
  • *
« Odgovori #8 u: Siječanj 13, 2010, 17:29:45 poslijepodne »
teleskop mi je nazalost uginuo. i cula sam da su jako osjetljivi jer bi i drugima cesto uginuo.
ali ubrzo nakon teleskopa mi je ugino i cistac.  :'(   bez ikakvih najava i simptoma.
nadam se da ce ostalima biti ok.  -?  da li bi trebala u akvarij staviti kakav lijek da bi sprijecila daljnje uginuce ribica?

:'(