Srpanj 24, 2025, 04:01:08 prijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Što mislite o ovome?  (Posjeta: 6379 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Daddy G

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
Što mislite o ovome?
« u: Ožujak 12, 2005, 20:21:00 poslijepodne »
Totalno sam se napalio na Tropheus duboisi. Budući da trenutno nemam slobodan tank mislio sam ih uzet samo dva komada i stavit u svoju tanganyika kadicu. Znam dase oni uzimaju najmanje po 10 komada 1:9, da su biljojedi i da nije jednostavno(pročitao sam dosta o njima).U dogledno vrijeme mislim napravittropheus tank za sad bi se vježbao proučavajući ih u zajedničkom tanku.Nisam siguran da li je humano da ih ubacim u taj eksperiment zato tražim vaše savjete.
Jarun/Zagreb/Hrvatska
I was looking back to see if you were looking back at me to see me looking back at you

Offline Bojko

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
Što mislite o ovome?
« Odgovori #1 u: Ožujak 12, 2005, 20:57:00 poslijepodne »

Pa nije ti to dobra ideja,ipak šteta para,tropheusi su iapk skupi ciklidi.

No ipak kad si več naumio,ja ti mogu samo reči,da su Tropheus duboisi idealni ciklidi za akvarista koji se tek upoznaje sa njima i da jeste to što si ti naveo sasvim tačan podatak.

Medjutim,da malo razširim priču,jer ja sada baš puno studiram o tanganyika ciklidima,meni se motaju po glavi isto tanganyikanci,samo,da to nisu Tropheusi,nego neki drugi ,isto tako zanimljivi ciklidi.

No treba i u tom pravcu misliti.

Ciklid pozdrav !

Offline damir7

• Punopravni član
Što mislite o ovome?
« Odgovori #2 u: Ožujak 12, 2005, 21:06:00 poslijepodne »
Jesu li to oni točkasti ciklidi kaj su došli u vili?
Zagreb/Maksimir

Offline Bojko

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
Što mislite o ovome?
« Odgovori #3 u: Ožujak 12, 2005, 21:12:00 poslijepodne »

Da to su ti,kad su mladi jako su unikatni,crni sa belim točkicama,koje,kasnije izgube,pa imaju plavu glavu,belu lisu a ostalo telo im crno.

najpoznatiji jeste variiteta sa tačka Maswa.

Offline Daddy G

• Punopravni član
Što mislite o ovome?
« Odgovori #4 u: Ožujak 12, 2005, 21:17:00 poslijepodne »

Da to su ti točkasti, takvi su dok spolno ne sazriju.Profesor mi je rekao da su ih prodali brdo.Ostala su još dva komada. Jesu skupi ali ne pretjerano 75 kuna.

Bojko, ako se ne varam ti imaš duboisie,čitao sam neke tvoje postove iz 8-og mjeseca prošle godine. Zanima me kakvi su sada i da li su se obojali i kakvi su ti dojmovi.

...i da, koje tanganyke ti se motaju po glavi?
Jarun/Zagreb/Hrvatska
I was looking back to see if you were looking back at me to see me looking back at you

Offline Daddy G

• Punopravni član
Što mislite o ovome?
« Odgovori #5 u: Ožujak 12, 2005, 21:24:00 poslijepodne »

Ako bi ih stavio, imam dosta dobre uvjete za rast algi (tri lampe po 20W), ali morao bih se rješit albino ancistrusa koji tamani enormne količine zelenih algi. Svjetlo mi je dobro, a i ribe su mi dosta tolerantne.

Bojim se samo da mi duboisi ne bi jeli hranu koju bih namjenio brichardima i leleupima.To bi koliko sam pročitao za njih bilo pogubno.Ima li tko ideju kako da to riješim?
Jarun/Zagreb/Hrvatska

Offline Bojko

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
Što mislite o ovome?
« Odgovori #6 u: Ožujak 12, 2005, 21:28:00 poslijepodne »

Pa moji su Tropheusi duboisi razseljenici,jer je svaki u svom akvariju,kako bi im obezbedio mira.

Naime,dok su bili mali bili su skupa u akvariju,i onda je največi se počeo farbati i tako je počelo.Sva su trojica ciklida nasrnuli na četvrtog ,koji je bio najmanji i stalno ga progonila i taj je otišao.

Onda se drugi obojio,pa opet borba,no meni je toga bilo dosta,pa sam ih podelio po akvarijih.

Šta reči još o Tropheusima,po mom ličnom mišljenju grupa od 10-tak pa naviše mora biti u akvariju i mužjake staviti van,kako bih bio samo jedan.Preporuka je,da se stavi sve tropheuse odjednom u akvarij,jer pridošlice stariji tropheusi neče tek tako prihvatiti u zajednicu.

Poželjeno je u akvarij staviti par kamenja,da se ih tropheusi prihvate ko granice teritorije,staviti koje bilje.

Pa što više studiram ja knjige,svaki je Tanganyika ciklid dobar,neki mi se svidjaju kako brane mladj,opet drugi sa stilom života,treči sa načinom ishrane,opet neki ima neku drugu zanimljivu poentu,no kako god bilo,jedan če akvarij biti naseljen njime ali to neče biti tropheusi.

Offline Bojko

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
Što mislite o ovome?
« Odgovori #7 u: Ožujak 12, 2005, 21:29:00 poslijepodne »
A što se tiče ishrane,Tropheusi bi jeli,samo bi to bio put do Bloata,ipak to je jedna "slaba "strana Tropheusa.

Offline Daddy G

• Punopravni član
Što mislite o ovome?
« Odgovori #8 u: Ožujak 12, 2005, 21:33:00 poslijepodne »
Kako ti onda hraniš svoje,nije valjda da su sami ili samo sa biljojedimapo akvarijima?
Jarun/Zagreb/Hrvatska

Offline Bojko

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
Što mislite o ovome?
« Odgovori #9 u: Ožujak 12, 2005, 21:38:00 poslijepodne »

Pa ja hranim svoje ciklide sa hranom biljnog porekla,ARAMI Floramin,a bacim im i SERA discus,ali sve to u malim količinama,dadnem im i tablete Spirulina,a ponekadi kišne gliste.

Stvar je u tome,da se ne preteruje,i naravno voda,jednom nedeljno promenim po 50% vode i to je možda najbitniji faktor zdravlja ciklida.

Offline Daddy G

• Punopravni član
Što mislite o ovome?
« Odgovori #10 u: Ožujak 12, 2005, 21:47:00 poslijepodne »

Meni bi bio problem da svoje ciklide pretvorim u biljojede. N. leleupi su mesojedi,a N. brichardi svejedi. Povremeno dobiju spirulinu u obliku tablete, ali to je više manje to od vegi hrane. Nevidim način kako bi sva usta zadovoljio, a da nikome ne nanesem štetu.

Jarun/Zagreb/Hrvatska

Offline damir7

• Punopravni član
Što mislite o ovome?
« Odgovori #11 u: Ožujak 12, 2005, 21:54:00 poslijepodne »
Koliko narastu Tropheusi duboisi ? Koliki im treba akvarij za 10 komada?
Zagreb/Maksimir

Offline Daddy G

• Punopravni član
Što mislite o ovome?
« Odgovori #12 u: Ožujak 12, 2005, 22:09:00 poslijepodne »

Narastu do 12cm,ženke malo manje. Idealan akvarij bi im bio ne manji od 200l budući da ih treba unutra bit 10-15. Ipak negdje se mogu naći podatci da se mogu držati i u omjeru 1:3 u korist ženki i to u akvarijima od 100l. I to nije loše, ali problem je što se teško razlikuju spolovi pa bi ih kako je i Bojko rekao trebalo uzet više pa odvojit višak mužjaka.

Mene fascinira akvarij od 300-600 l sa 2:15 Tropheus duboisi,sa ostalim tropheusima.Raznim moori varijacijama.
Jarun/Zagreb/Hrvatska

Offline Bojko

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
Što mislite o ovome?
« Odgovori #13 u: Ožujak 12, 2005, 22:31:00 poslijepodne »

Pa da 4 komada jeste neki minimum ali eto šta se meni desilo od tih četiri komada.

Tropheusi su jatne ribe i kao takve ih treba imati i u akvariju.Baš kako sam več napisao,studiram tu literaturu i mogu samo da reknem,da su tanganyika ciklidi jako usko specializovani i po pitanju ishrane te po pitanju grupa,sve se to ipak svodi na sirove uslove koji vladaju u jezeru tanganyika.

a snaga tropheusa jeste baš ta da su u jati,jer se samo tako oni mogu suprostaviti uljezima u jezeru Tanganyika,kad je ishrana u pitanju.

Malo sam skrenuo,ali želim da kažem,da su T.ciklidi ipak malo teži za držanje od Malawi ciklida,baš zbog tih osobina,i naravno voda jeste malo drukčijeh hemizma.

Offline Daddy G

• Punopravni član
Što mislite o ovome?
« Odgovori #14 u: Ožujak 12, 2005, 23:53:00 poslijepodne »

Zanima me tko je pokupovao sve T.duboisie iz Villia?

Bojko,ajd preporuči nekog tanganykanca za moj 120l sa N.brichardima i N.leleupima. I........možeš li mi reći gdje se može nać knjiga o Tanganyka ciklidima.Kako se zove,knjiga i autor?
Jarun/Zagreb/Hrvatska

Offline Njofra

• Punopravni član
Što mislite o ovome?
« Odgovori #15 u: Ožujak 13, 2005, 01:28:00 prijepodne »
Ja sam uzeo 10 komada Stvarno sam ih se načekao a i moje prvo pitanje na ovom forumu bilo je vezano uz njih.Bit če slike akvarija kroz neko vrijeme.Za sad prva opažanja, da nisam vidio aktivnije ribice od njih.
I\'VE WATCHED THE MOON GROW OLD

Offline Bojko

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
Što mislite o ovome?
« Odgovori #16 u: Ožujak 13, 2005, 08:53:00 prijepodne »

Pa od knjiga ja imam,mislim prvenstveno na Tanganyika ciklide:

Ad Konings :Tanganyika cichlids in their natural habitat

Ad Konings i Horst Dieckoff :Tanganyika secrests

i još par knjiga,koji govore o ciklidima iz jezera Malawi i Tanganyika

A za preporuka od tnaganyikanca,bila bi neka kolonija pužarica,recimo L.occelatus,ipak 120 l akvarij jeste u pitanju.

Offline Daddy G

• Punopravni član
Što mislite o ovome?
« Odgovori #17 u: Ožujak 13, 2005, 12:47:00 poslijepodne »

Bravo Njofra! Zavidim ti.

Jedva čekam da vidim akvarij i mališane unutra.Koliki si im akvarij namjenio i da li znaš omjer m:ž, ili se to još nemre skužit?

Hvala Bojko za informacije o knjigama,pročačkat ću po knjižarama.I mislio sam da češ mi preporučit školjkaše, ocellatusa nema u Zg,ali ima brevisa. Mali je izbor kod nas. Moglo bi puno vrsta u moju kadu,ali šta ćeš kad ih nema za kupit.
Jarun/Zagreb/Hrvatska

Offline Njofra

• Punopravni član
Što mislite o ovome?
« Odgovori #18 u: Ožujak 14, 2005, 18:02:00 poslijepodne »
Nemogu još znati omjer jer su premali i to neče biti tako brzo par  ustvari tri njih se več naziru žute pruge ali ko če ga znat.Akvarij sam im namijenio 240 litara,to je maksimum što im mogu pružit i nadam se da če bit o.k.A slike akvarija ču stavit u galeriju kroz neko vrijeme.

Offline Njofra

• Punopravni član
Što mislite o ovome?
« Odgovori #19 u: Ožujak 14, 2005, 18:11:00 poslijepodne »
Evo pa ti skuži muško žensko tu je svih 10.

Offline Gladiator

• Novi član
  • *
Što mislite o ovome?
« Odgovori #20 u: Ožujak 14, 2005, 18:32:00 poslijepodne »

Pozdrav ekipi!

Malo ste me iznenadili s pričom o duboisima i specijalnim zahtjevima.Evo iskustvo iz prve ruke:

-akvarij 180 litara

-2 duboisi, 2 moori, 4 leleupi i 4 brichardi ciklida + 2 ancistrusa

sve zajedno funkcionira super već 1,5 godinu.Duboisi su izgubili točkice i dobili svijetloplave i bijelkaste oznake, hranim sve zajedno tetrom(Pro.Phyl i wafer tabletama).

Koja je fora sa ishranom i ostalim zahtjevima?
Dosta je kume!Idem kući.

Offline Daddy G

• Punopravni član
Što mislite o ovome?
« Odgovori #21 u: Ožujak 14, 2005, 18:53:00 poslijepodne »

Ma to buraz, odmah idem u shoping!!!!!!! Sad ću doć

Fora je u tome što su Tropheusi "vegetarijanci" i teško podnose visoko proteinsku hranu. Ugibaju. Dok recimo leleupi traže "mesinu".

Imam par pitanja:

1.Daj reci malo više o akvariju i kako to funkcionira, prije nego odem ?

2.Kakva je to hrana,nikad čuo ,a imam tetrinu hranu,jedno 10 vrsti.?

3.Imaš kakve fotke?

Njofra, strašni su ti klinci,odmah mi se osmjeh razljepio po licu, vidim da neki već imaju plavkaste glave.Edited by: Daddy G
Jarun/Zagreb/Hrvatska

Offline perinjo

• Punopravni član
Što mislite o ovome?
« Odgovori #22 u: Ožujak 14, 2005, 18:54:00 poslijepodne »
prekrasne i prezanimljive ribice, odmah se cimam i ja za tako nešto, iako sam od samih početaka uzimanja maha ciklidofilije u svom slučaju totalno zabrijao na Tropheus moori ribice i još uvijek sam mišljenja da su to njljepši i najzanimljiviji ciklidi i to će mi biti vjerojatno zadnja stepenica prije prelaska na morsku akvaristiku...ako Bog da, he he he
...I´m learning all about my life by looking through her eyes...

Offline Daddy G

• Punopravni član
Što mislite o ovome?
« Odgovori #23 u: Ožujak 14, 2005, 19:04:00 poslijepodne »
Vidi se,imaš ukusa Perinjo.
Jarun/Zagreb/Hrvatska

Offline Daddy G

• Punopravni član
Što mislite o ovome?
« Odgovori #24 u: Ožujak 14, 2005, 21:23:00 poslijepodne »

Citat: Njofra
Evo pa ti skuži muško žensko tu je svih 10.

Ovako.Daj im malo hrane. Ako je pojeo onda je muško, a ako je pojela onda je žensko

Vjerojatno to znaš,al....Kažu da muški prije poprimaju zrelu boju, kod tebe mi se čini ovak na prvi pogled da je 5:5, Osim toga muški imaju malo istureniju njuškicu(onak prema gore).....al ko ćeto sa sigurnošću znat
Jarun/Zagreb/Hrvatska