Srpanj 28, 2025, 23:33:58 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Depresivan bettan  (Posjeta: 4149 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Grale

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
Depresivan bettan
« u: Siječanj 04, 2010, 09:48:46 prijepodne »
Ipak sam ovu temu odlučil prebacit pod bolesti:
Radi se o akvariju od 10l, pH 7,5-8 (malo visok, al je tak cjelo vrjeme), nitrati niski, mjenjam 2l vode tjedno i usisavam i sve je čisto i uredno. Zadnjih par dana je betan prilično neaktivan i samo leži na dnu ili se zakači za bilje i ne miče se. Hranu uzima bez problema i živne dok me vidi da donosim hranu, al posle jela odma zalegne na dno. Kad se ugasi svjetlo, onda vidi svoj odraz pa se svađa sam sa sobom, dakle živne. Promjene na boji ne vidim, jedino kaj dok miruje u vodi (dakle ne dok leži) tjelo mu je položeno dosta koso pod 45° i peraje su mu spuštene. Čak je danas stajao pod 90°, dakle glava uperena okomito u zrak, a tjelo prema dole.
Dok isključim filter (protok je na minimumu) malo si propliva, al uglavnom je neaktivan osim kad ide jesti. Jučer sam mu stavio kap fishtamina na hranu i sve je pojeo. Probat ću ga tak lječit. Jučer prije spavanja sam ga vidio kak leži na dnu, jutros je bio u istoj pozi. Mislio sam da je mrtav, al nije.
Evo i slike.

Offline Ikota

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 53
  • Zagreb, Sv. Duh 0959152157
Odg: Depresivan bettan
« Odgovori #1 u: Siječanj 04, 2010, 10:20:14 prijepodne »
Možda da mu par puta dnevno staviš ogledlo po 15 min. tako da se vidi i da mu malo podigneš adrenalin . Možda mu fali šepurenje. Moje skromno mišljenje, nadam se da nije bolestan :-[
Amerikanci su bijelci koji su natjerali crnce da se bore sa žutima za zemlju koju su uzeli crvenima ;-)

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 56
    • Facebook profil
« Odgovori #2 u: Siječanj 04, 2010, 10:21:31 prijepodne »
Čuj, izgleda da je zaista depresivan...

Probaj mu negdje uz bočnu stranu staviti ženino ogledalce za šminkanje pa se bude preko dana malo zabavljao sam sa sobom...

Probaj ga barem tri puta tjedno hraniti sa živom (smrznutom) hranom (blood worms, sitno isjeckane gliste...).

Usmjeri izlaznu cijev filtera prema gore tako da strujanje vode u akvariju bude što manje.

Bilo bi dobro da u akvarij ubaciš kozice i 2 corydorasa da mu prave društvo. Neki kažu da bette jedu kozice meni nisu jele ali su ih promatrale i namještale su se kao da će ih napasti tako da su se svi lijepo zabavljali jer su kozice vrlo brze...

Dobro je ponekad dodati vitamine na hranu ili u vodu.

Pozdrav i sretno.

Offline smileyzg

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
« Odgovori #3 u: Siječanj 04, 2010, 10:28:29 prijepodne »
Potpisujem sve navedeno u prijašnjem postu... uz napomenu, da ponekad Bette imaju tendenciju izležavanja... moji znaju par dana "krepavat" pa onda opet živnu...

"It's your road, and yours alone! Others may walk it with you, but no one can walk it for you..."

Offline Grale

• Punopravni član
« Odgovori #4 u: Siječanj 04, 2010, 10:30:20 prijepodne »
Od kozica je preživjela jedna, ostale je pojel, nažalost. Ima i nerita puž unutra. Probat ću još sa ogledalcem i živom hranom.

Offline Ikota

• Punopravni član
« Odgovori #5 u: Siječanj 04, 2010, 10:42:35 prijepodne »
Probaj mu ubaciti (pa makar moro žrtvovati) jednu ženkicu!
Tak sam ja napravil i kad su me svi na forumu "popljuvali" eto jajašca i hrpa malih. :)
Amerikanci su bijelci koji su natjerali crnce da se bore sa žutima za zemlju koju su uzeli crvenima ;-)

Offline Grale

• Punopravni član
« Odgovori #6 u: Siječanj 04, 2010, 11:24:26 prijepodne »
Probat ću prvo sa ogledalom pa ak ne upali možda stavim ženkicu. Akvarij je gusto zasađen tak da bi možda i mogli funkcionirati. Bil je nedavno tu na forumu jedan akvarij sa mužjakom i ženkom skupa.

Offline Gwyneeth

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 40
  • Betta Svijet
« Odgovori #7 u: Siječanj 05, 2010, 00:41:47 prijepodne »
Kad pliva po hranu, da li pliva normalno ili jednako tesko i kao da mu pada zadnji dio?

U svakom slucaju, zenkica u 10 litara nikako. Umjesto da mu digne "adrenalin" dici ce mu zivce pa bi mogao jos biti u stresu. Osim toga, kazes da vidi svoj odraz kada se svijetlo ugasi, pripazi da ga ne gleda cijelu noc jer ako bude napet cijelu noc i to ce izazvati stres.
"People need friends. Bettas kick their faces"
Hello, my name is Ksenija and I'm channaholic...
...Pula...

Offline Grale

• Punopravni član
« Odgovori #8 u: Siječanj 05, 2010, 07:57:56 prijepodne »
Dok se približim akvariju odma brzo dopliva do mjesta gdi mu stavljam hranu. Stavil sam mu i ogledalo, al na svoj odraz reagira samo kad se hrani. Kad se ugasi svjetlo više ne reagira na svoj odraz nego leži na dnu. Prek dana nešto pliva, večinom leži ili je u ovoj pozi ko na slici na bilju. Dok pliva peraje su isto tak spuštene.

Offline Gwyneeth

• Punopravni član
  • Betta Svijet
« Odgovori #9 u: Siječanj 05, 2010, 15:54:34 poslijepodne »
Nisam mogla nac bolji video (cudno da nema na cijelom yt-u) al evo na pocetku ovog se vidi kak jedna zenka "visi", tako izgledaju bette sa sbd-om, jedino sto ovdje nemos vidjet kako plivaju. Nije mi palo na pamet snimiti video nikad  -?

...Pula...

Offline Grale

• Punopravni član
« Odgovori #10 u: Siječanj 05, 2010, 17:34:04 poslijepodne »
Da, šteta da se ne vidi kak plivaju. Taj problem nije tak izražen dok je filter isključen i dok nema protoka. Onda stalno pliva, ne ljepo ko prije, al pliva. Danas sam mu doveo društvo u obliku tri otocinculusa i još par red cherrya tak da je bilo i jurnjave za njima po akvariju i napuhavanja, al čim uključim filter vidi se da se muči s protokom i onda legne na dno.
Gledal sam na you tubeu ribe s tom bolešću (ako je ta). Kod njega nije tak radikalno ko kod zlatnih, probat ću ga stavit na dijetu jedno dva dana i dodatvat po kap fishtamina dnevno. Mislil sam pola fotoperioda dnevno (6h) držat isključen filter, al ne znam jel to pametno (iako je filter materijal potopljen dok filter ne radi)?

Offline Gwyneeth

• Punopravni član
  • Betta Svijet
« Odgovori #11 u: Siječanj 06, 2010, 16:38:49 poslijepodne »
Da, znam da nije, zato sam trazila bas bettu s time jer one ne izgledaju tako dramaticno ko one zlatne na YT-u. Betta moze dugo zivjeti  s time i to tehnicki nije bolest nego poremecaj. Koliko dugo traje? Pokusaj ga staviti na dijetu - malo graska, malo algi, pa onda malo zive hrane al pokusavaj izbjegavati suhe listice ili pelete jer one napuhavaju. Kod betta je ta bolest cesta, zasto nisam sigurna al je sigurna jedan od razloga prozdrljivost i sama cinjenica da nisu stvoreni jesti suhu hranu.

Nekada bette ostanu zauvijek tako "bolesne", nekada takve budu mjesecima i onda odjednom ozdrave... Evo, meni je jedna zenkica nakon 2 mjeseca ozdravila, dok je muzjak drugi jos lagano poremecen ali se i on oporavlja. Imala sam prije situaciju (dosta davno) sa jednim VT-om iz mog mrijesta koji je imao taj poremecaj od svog prvog mjeseca, iz sazaljenja sam ga pustila u akvarij sa zenkama pa nek se snalazi ako zna i umije... 8 mjeseci je bio "viseci" i od jednom u tjedan dana jednostavno ozdravio i uginuo godinu dana kasnije od starosti.
...Pula...

Offline Grale

• Punopravni član
« Odgovori #12 u: Siječanj 07, 2010, 08:36:22 prijepodne »
U cijeloj priči me najviše muči kvaliteta života takve ribice. Žao mi je gledat betana kak se večinu vremena povlači po dnu -?.

Offline Gwyneeth

• Punopravni član
  • Betta Svijet
« Odgovori #13 u: Siječanj 07, 2010, 21:31:30 poslijepodne »
Da, to sam i ja rekla pa malce u ranom stadiju razvoja odmah eutanaziram... no kad se to dogodi vec odrasloj betti, a vidim da ona zivi relativno normalno - nemam srca. Ako jede, pliva (vise-manje), i cak se i druzi s drugim ribama (takvima je jako dobro staviti submisivno drustvo zenke - dakle par vrlo malih zenkica ili barem manjih od njega. U ovom slucaju on je tesko opasan za njih jer nemoze plivati dobro)... nema razloga za "rijesavanjem muka" jer je pitanje jel njemu to zapravo muka ili on to prihvaca kao nesto normalno. To je nesto slicno ko kad upucas konja koji je uganuo nogu.. nije vise bas jednako lijep, ali moze zivjeti relativno kvalitetno.
...Pula...

Offline Grale

• Punopravni član
« Odgovori #14 u: Siječanj 08, 2010, 00:17:05 prijepodne »
ZApočel sam prehrano sa graškom. Iznenadilo me kak je je fino jel (ili je bil gladan nakon 2 dana posta). Uzel sam onaj grašak iz konzerve pa me zanima jel ga treba pofurit još i dali se smije dati i ljuska? Dao sam mu ono meko iznutra zrna. Za društvo ima još kozica i otocinculuse.

Offline Gwyneeth

• Punopravni član
  • Betta Svijet
« Odgovori #15 u: Siječanj 08, 2010, 00:46:35 prijepodne »
Hmm... te u konzervi ne treba kuhati dalje, ali ja bih ipak izbjegla konzervirane namirnice... dokazano ne reagiraju dobro za jake aditive u hrani...
...Pula...

Offline Grale

• Punopravni član
« Odgovori #16 u: Siječanj 09, 2010, 18:37:36 poslijepodne »
Primjetil sam danas na dva vrha peraja one glupe bjele pamučaste gljivice X-(! Kaj dalje? Imam doma Bactopur i Mycopur. Riba se ponaša ko i prije, jede normalno. Danas sam kupil smrznute larve komaraca i krila, smazal je sve u sekundi (malo sam mu dal, za probu).

Offline Gwyneeth

• Punopravni član
  • Betta Svijet
« Odgovori #17 u: Siječanj 09, 2010, 19:09:52 poslijepodne »
To je dosta cesto kod betta, i najcesce kod bettana koji se puno vuku po dnu. Mycopur ce biti dosta ili (imas coryija unutra ili anca?) samo sol!
...Pula...

Offline Grale

• Punopravni član
« Odgovori #18 u: Siječanj 09, 2010, 19:15:03 poslijepodne »
Nemam corije i ancitruse. Betan, red cherry, nerita puž i 2 otocinkulusa (jedan je :dead:). Kaj obična kuhinjska sol? Kolko na 10l, koliko dugo i dali se treba voda mjenjat drugi dan?

Offline Gwyneeth

• Punopravni član
  • Betta Svijet
« Odgovori #19 u: Siječanj 09, 2010, 19:21:07 poslijepodne »
Onda ne, mislim da i kozicama i oticima smeta. Mozes jedino napraviti kupku (izvadis ga u kupku pa vratis u akvarij) ali to je malo agresivnije... Ili ga odvojis u karantenu i zasolis. Moze obicna kuhinjska sol ali bolje bas akvaristicka (dodataka).
...Pula...

Offline Grale

• Punopravni član
« Odgovori #20 u: Siječanj 15, 2010, 08:54:09 prijepodne »
Po savjetu Gwyn udomio sam jednu beticu i stavio ju sa betanom. Stavio sam ju u akvarij po noći tak da se privikne i da ju betan odmah ne skuži. Bilo je malo ganjanja od muškog, al ništa strašno. Sad je situacija takva da je betica skužila da betan ne može baš dobro plivat tak da je apsolutna vladarica u akvariju, čak mi se čini da dođe betana namjerno zezat da ju lovi jer zna da ovaj nema šanse da ju ulovi. Betan više ni ne reagira previše na nju, hranim ih na suprotnim krajevima akvarija tak da i tu nema sukoba.
Betica je dosta izgrižena, od prijašnjih stanovnika, nadam se da se bude oporavila (još je mala), al unjela je živost u akvarij, a i betan se više toliko ne povlači po dnu i aktivniji je.
BTW gljivice na betanovim perajam su se povukle od terapije fishtaminom i FFM-om.

Offline Ikota

• Punopravni član
« Odgovori #21 u: Siječanj 16, 2010, 16:10:48 poslijepodne »
Po savjetu Gwyn udomio sam jednu beticu i stavio ju sa betanom. Stavio sam ju u akvarij po noći tak da se privikne i da ju betan odmah ne skuži. Bilo je malo ganjanja od muškog, al ništa strašno. Sad je situacija takva da je betica skužila da betan ne može baš dobro plivat tak da je apsolutna vladarica u akvariju, čak mi se čini da dođe betana namjerno zezat da ju lovi jer zna da ovaj nema šanse da ju ulovi. Betan više ni ne reagira previše na nju, hranim ih na suprotnim krajevima akvarija tak da i tu nema sukoba.
Betica je dosta izgrižena, od prijašnjih stanovnika, nadam se da se bude oporavila (još je mala), al unjela je živost u akvarij, a i betan se više toliko ne povlači po dnu i aktivniji je.
BTW gljivice na betanovim perajam su se povukle od terapije fishtaminom i FFM-om.

Grale Gwyn te nije savjetovala da ubaciš ženkicu nego suprotno od toga ti je rekla da ju ne ubacuješ u akvari, ;)
Drago mi je da je bettanu bolje i ugodnije u društvu ženkice :up:

Offline Gwyneeth

• Punopravni član
  • Betta Svijet
« Odgovori #22 u: Siječanj 16, 2010, 18:17:29 poslijepodne »
Tocno, no u drugim topicima (nemam pojma gdje) sam pricala kako ja takve muzjake stavljam sa zenkama jer nemaju sanse u malim boxovima. Mozda sam mu negdje drugdje cak rekla da proba ako nisam vidjela da akvarij od 10 l... Sad kad je vec unutra neka pripazi da se slazu, bitno da je ona dosta manja od njega i da nemoze ona njemu nauditi - i jos bitnoje - da ima neko dobro mjesto za skriti se. On njoj nece moci mnogo napraviti ako nemoze dobro plivati.

U svakom slucaju promatraj! Ako vidis da ona ima stres pruge stalno ili njega da je samo zivcan a ne napaljen - odvoji ih.
...Pula...

Offline Grale

• Punopravni član
« Odgovori #23 u: Siječanj 16, 2010, 18:47:37 poslijepodne »
Bete se slažu super. Čak znaju ležat jedna kraj druge i skupa jedu. Dok betan leži na dnu, zna ga betica doć malo gurkat da ju lovi :). Glavna fora betici je da legne na ricciu koju nosi struja po površini i tak se vozi po akvariju 8).
Naravno ovo nije poticaj da drugi stavljaju betice kod zdravog mužjaka, jel ova ima dosta izgrižene peraje od prijašnjeg mužjaka.
Zanima me jel takav betan sposoban za mrijest?

Offline Ikota

• Punopravni član
« Odgovori #24 u: Siječanj 16, 2010, 20:34:49 poslijepodne »
Mislim da odgovor na tvoje pitanje zna samo on ;)
Ako bude šta, brzo ćeš primjetiti da radi gnjezdo na površini od balončića zraka :)