Srpanj 23, 2025, 20:29:00 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Multići s Bukovca  (Posjeta: 9261 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Grale

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
Multići s Bukovca
« u: Siječanj 04, 2010, 08:47:01 prijepodne »
Evo mojeg novog akvarija s multićima. Akvarij je DIY 50*40*30 (60l, 45eff) kupljen od El Enkija. Postolje/polica za knjige je isto DIY od iverala 18mm, 1cm stiropor je ispod akvarija i sa pojačanjima ispod akvarija i na boku. Ribice su od Aquabota i imam jednog odraslog mužjaka i dvije ženke, te 6 malih multića. U paketu su došla i 4 brichardija od 1,5-2cm koje će vjerojatnije kasnije dat dok narastu. Tu su još jedan jabučar i dvije nerite i čini mi se da sam vidio jednog malajca. Od bilja je tu valsinerije koja dobro dođe brichardijima za skrivanje dok ih multići naganjaju. Kučica ima oko 40. Hranim ih sa Nutrafinovim listićima za tropske ribe, neki listići za ciklide od Dajan Pet i Tetrina hrana za male ribe.
Temperatura je 26°C, pH je 8, kH oko 10-12. Ribe su kod mene tjedan dana, nevjerojatno mi je kolko je tata multić već sve prokopal, al te pješčane dine su mi super. E da, pjesak je kvarcni 0,3-0,6mm. Filter je Duetto DJ100 protoka 350 l/h. Rasvjeta je 2*9W (ili 11W, uf, zaboravil sam, al El Enki me bude ispravil), grijač je 50W. BTW kak jaki protok vole multići?

Offline acies

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Lokacija: zg
  • zagreb
Odg: Multići s Bukovca
« Odgovori #1 u: Siječanj 04, 2010, 09:14:14 prijepodne »
meni se ovo jako sviđa...hlapilo bu ko ludo, al je više nego ugodno za pogledat :up:

Offline smileyzg

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
« Odgovori #2 u: Siječanj 04, 2010, 09:24:30 prijepodne »
Jesus... stvarno moram ispraznit i očistit ovaj svoj jedan od 50-ak litara... ovo mi je totalno mrak... ovim putem, pozivam sve dobre duše od Multića da misle na mene i da me podrže u inicijativi (nagovaranju žene) da pređemo na Ciklide...

svaka čast (skoro-susjed)  :klap:

"It's your road, and yours alone! Others may walk it with you, but no one can walk it for you..."

Offline Grale

• Punopravni član
« Odgovori #3 u: Siječanj 04, 2010, 09:25:04 prijepodne »
meni se ovo jako sviđa...hlapilo bu ko ludo, al je više nego ugodno za pogledat :up:

Hvala kaj si me podsjetila, akvarij ima stakleni poklopac kojeg sam skinul radi slikanja. S njim sam smanjil hlapljenje na oko 3l vode tjedno.

Offline Vice

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 28
  • Vicko
« Odgovori #4 u: Siječanj 04, 2010, 09:27:37 prijepodne »
Nice,nice :klap: :klap: :klap: :klap: :up: :up:
"I ask people why they have deer heads on their walls. They always say because it's such a beautiful animal. There you go. I think my mother is attractive, but I have photographs of her." ~Ellen DeGeneres

Offline Grale

• Punopravni član
« Odgovori #5 u: Siječanj 04, 2010, 09:30:41 prijepodne »
Jesus... stvarno moram ispraznit i očistit ovaj svoj jedan od 50-ak litara... ovo mi je totalno mrak... ovim putem, pozivam sve dobre duše od Multića da misle na mene i da me podrže u inicijativi (nagovaranju žene) da pređemo na Ciklide...

svaka čast (skoro-susjed)  :klap:

Da ti ja kažem kak sam ja prošo sa ženom. Bil sam sav sretan kak sam povoljno dobil akvarij i stalak od El Enkija. Žena mi nije vjerovala dok sam reko da ću donesti novi akvarij :). Naravno, da se stalak nije uklapal u stan (moram priznat po boji da i nije) tak da smo skupa radili ovu novu policu/stalak, a stari sam uspjel prodat. To je bilo popračeno i sa haljinom od 220kn za pod bor, za smirenje :P. Al dok je vidla kak je tata multić napravil ove konture pijeska to je je postal omiljeni akvarij. To sam već spominjal i u prijašnjem postu dok sam uređival ovaj akvarij, uključi ženu u proces izrade akvarija tak da ima i ona osječaj da sudjeluje u tome i na taj način bude i sama zadovoljna. Moja baš nije luda za životinjama, al sam ju na taj način pridobil, recimo za ovaj akvarij je birala kamenje.

Offline simeZg

• Punopravni član
« Odgovori #6 u: Siječanj 04, 2010, 09:53:45 prijepodne »
 :up: za akvarij
Struja je jedina imenica ženskoga roda koja se ne smije dirati golom rukom!

Offline smileyzg

• Punopravni član
« Odgovori #7 u: Siječanj 04, 2010, 09:53:58 prijepodne »
Moja je ljubitelj životinja... i imali smo "okršaj" ili točnije "pregovore" već i oko veličine akvarija za Bette (box) - i to su sad njene ribe i ona se za njih brine, pazi ih, mazi, zove ih... imenima... e sad, nije problem ni akvarij, ni mjesto... samo treba ubit setup (koji je i meni i njoj prej***), ali su se nalovile alge po biljkama, pa i tak moram zabit ručicu i počupat (mislim da mi je lampa dala svoje ili bi trebalo CO2 pojačat)... samo se treba odlučit taj Black Rock Scape uništit... nutra su i tak samo čistači...

e sad (sorry kaj ti uzurpiram temu) ali, kakva je filtracija optimalna za multiće? Aq je DIY, sa 15W T8 rasvjetom (dim. 55x30x35 - mislim...), grijač 50W,...

"It's your road, and yours alone! Others may walk it with you, but no one can walk it for you..."

Offline aquabot

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 39
  • codename franjo
« Odgovori #8 u: Siječanj 04, 2010, 12:52:26 poslijepodne »
akvarij je prva liga.  :up: ziher najbolji "multićki".  :up:

Offline Grale

• Punopravni član
« Odgovori #9 u: Siječanj 04, 2010, 13:00:57 poslijepodne »
Hvala na pohvalma. Htjel bi još nabavit jednu vrstu kučica (sad imam dvije vrste), al ne znam osim Metroa jel ih još negdje ima u ZG. U akvarij budem stavil još jedan detalj, al otom-potom.

Offline friski

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Koprivnica
« Odgovori #10 u: Siječanj 04, 2010, 13:08:45 poslijepodne »
Akvarij je super. :klap: Ja sam nedavno krenuo sa multićima (3 tjedna) no moj je akvač puno manji, ali danas stiže novi. Tako da ću uraditi novi setup i možda "ukrasti" koju tvoju ideju ako može  ;) . Inače ovo sa protokom i mene zanima. Moj je akvarij cc 40 l i protok je 400 l na sat. E sad da li je to previše ili ne?

Juwel Rio 180 biljni, 3x30 W Gro-Lux+Aquastar, Nutrafin CO2, Juwel Reflektori
DIY 72l - Multići: http://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=43091.0
Kozinjak 38 l: http://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=50506.0

Offline napoleon

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 40
« Odgovori #11 u: Siječanj 04, 2010, 13:14:51 poslijepodne »
:up: za akvarij

Offtopic, ali avatar ti je predobar!
Zagreb-Maksimir (ne, nisam u ZOO-u)
"How much of human life is lost in waiting."

Offline El Enki

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 37
« Odgovori #12 u: Siječanj 04, 2010, 15:51:10 poslijepodne »
rasvijeta je 2x9W :D aq super zgleda :up:

Offline aquabot

• Punopravni član
  • codename franjo
« Odgovori #13 u: Siječanj 04, 2010, 20:24:25 poslijepodne »
ne kužim kaj je sa školjkama? kakve bi još?

Offline Grale

• Punopravni član
« Odgovori #14 u: Siječanj 04, 2010, 21:18:44 poslijepodne »
ne kužim kaj je sa školjkama? kakve bi još?

Nemam ništa prtiv postojećih kučica. Mislil sam nekaj slično ovome: http://www.shelldwellers.com/index.php/topic,4132.0.html.

Offline aquabot

• Punopravni član
  • codename franjo
« Odgovori #15 u: Siječanj 04, 2010, 21:24:44 poslijepodne »
ahaa, malo bi morskih.  ;) po meni, preteške su za multiće. nemaju ih šanse preseljavat.

Offline Grale

• Punopravni član
« Odgovori #16 u: Siječanj 08, 2010, 08:55:49 prijepodne »
Spremam se sutra za prvo usisavanje podloge. Sam ne znam kak da to izvedem, a da ne povučem pijesak. Imate neke savjete oko čišćenja ovakvog akvarija.

Offline cicovspu

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 41
  • CiCo
« Odgovori #17 u: Siječanj 08, 2010, 08:57:52 prijepodne »
polako i puno strpljenja :)
Zaprešić / Vukovar / Križevci
Trigon190
Cayman 60

Offline friski

• Punopravni član
« Odgovori #18 u: Siječanj 08, 2010, 13:38:04 poslijepodne »
Ja sam kupio Serin set za čišćenje no cijev je prevelika, pa usisiva i pijesak (koristima ga u većem biljnom akvariju). Za multiće sam napravio drugačije. Uzeo sam cijev promjera 5-10 mm. Izbušio poklopac od kole i unutra umetnuo cijev i zasilikonizirao je. Nakon toga uzeo sam drveni štap cc 60 cm i na njega pričvrstion cijev, gumicama i sl. Zbog malog promjera cijevi nema veliki usis a štap mi omogućava da lagano izmješam prvo vodu gdje je podloga prljava (naravno ne tako jako da se digne pijesak), ostaci hrane i sl se dignu u zrak i onda ih usisam. Eto tako ja to radim u malom akv. sa multićima.  ;)

Offline aquabot

• Punopravni član
  • codename franjo
« Odgovori #19 u: Siječanj 08, 2010, 16:37:55 poslijepodne »
ak fakat trebaš usisavat podlogu , onda ti je preslaba filtracija i cirkulacija vode u akv.

Offline Grale

• Punopravni član
« Odgovori #20 u: Siječanj 09, 2010, 15:50:11 poslijepodne »
ak fakat trebaš usisavat podlogu , onda ti je preslaba filtracija i cirkulacija vode u akv.

Ma da upravu si. Danas sam probal usisavat, al nema ničeg. Filter je dobro obavil posao. Dosta su prokopali akvarij tak da su već došli do stakla. Morat ću dio kamenja izvadit. Doslovce su napravili krater u sredini akvarija i nabacali pjesak po rubovima. Čak i mali multići koji imaju možda centimetar kopaju. Nevjerojatni su.

Offline Grale

• Punopravni član
« Odgovori #21 u: Siječanj 13, 2010, 17:36:48 poslijepodne »
Akvarij je doživio promjene jer je muški multić tako htio :). U ovom središnjem djelu gdje su školjke izbacio je sav pijesak i očistio sve do golog stakla. Kolko god sam ja to probal zatrpat on je to drugi dan sve razbacal. Zatrpal je pečinu koja je nekad bila desno, tak da sam i dio kamenja izvadil. Ne znam jel je sad gužva s kučicama, čini mi se da oni tak vole i ne znam jel se moram brinut o tome da otvori svih kučica budu dostupni za ulazak.
Danas sam stavil ovaj korijen johe, frendica šumarka mi je rekla da je netoksičan (doduše studirala je šumarstvo 10g -?). Ak me odma počmete napadat da drvo nejde u taj akvarij pogledajte tu: http://www.shelldwellers.com/index.php/topic,4153.0.html (možda i najbolji akvarij sa školjkašima kaj sam ikad vidjel). Prve dvije su preuzete sa odličnog dokumentarca na Youtube o Tanganyci. Dobro, nejde baš joha.
Na ljevoj strani je skup kamenja na koje sam baš ponosan jer je to pečina sa nekoliko prolaza i unutra se prekrasno preljeva svjetlo od akvarija. U tom djelu obitavaju mali brichardiji (doduše i to kamenje mi muški multić pomalo potkopava i zatrpava  >:().
Slike su standardno loše :roll:.

Offline friski

• Punopravni član
« Odgovori #22 u: Siječanj 13, 2010, 17:58:26 poslijepodne »
Lijepo izgleda. U mojem slučaju ja sam odustal od drva. Moji multići su isto sve prerovali no mene su kolege na forumu prije upozorile da će se to dogoditi pa sam stavio ravno kamenje na dno (benkovac) tako da ne mogu kopati do stakla  ;) . Sve u svemu pripremam veći akvarij za njih.

Offline El Enki

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 37
« Odgovori #23 u: Siječanj 13, 2010, 17:59:02 poslijepodne »
meni super zgleda :au:

Offline aquabot

• Punopravni član
  • codename franjo
« Odgovori #24 u: Siječanj 13, 2010, 18:04:59 poslijepodne »
grana je legla "picikato"  :up:  a o tvom mulačkom akvariju sam sve reko već prije.

meni su takvi postavi ok. zato i ja u svojoj nebiotopskoj tanganjiki imam granu, al moja je od baobaba.  ;)

ovaj kaj si našo na šeldwelers je fakat jako dobar.
« Zadnja izmjena: Siječanj 13, 2010, 18:24:10 poslijepodne od aquabot »