Kolovoz 04, 2025, 10:34:01 prijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Los pocetak :(  (Posjeta: 9783 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Dini

• Trade Count: (+3)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 31
Odg: Los pocetak :(
« Odgovori #25 u: Siječanj 07, 2010, 11:08:15 prijepodne »
I da li su te ribe koje su ostale preživjele?

Offline gizzzmo

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
  • Spol: Ženski   Lokacija: Banja Luka
« Odgovori #26 u: Siječanj 07, 2010, 20:20:55 poslijepodne »
Pozdrav svima :)
Da vam javim razvoj radnje...

Prezivjele su mi samo dvije ribice, ali one mi se zaista , istinski, cine zdrave, vesele su, jedu normalno (dajem im mrvicu hrane) i vjerujem da ce prezivjeti. I to me raduje.
Poslusala sam vase savjete i cini mi se da cu uspjeti da ih odrzim.

Posto sam juce promijenila 1/3 vode, sacekacu jos 6-7 dana da vidim kako ce se ponasati, da li ce pokazivati bilo kakve promjene. Ukoliko bude sve ok (i ako ne bude...), plan mi je sljedeci>

1. Isprazniti citav akvarijum i detaljno ga oprati solju i spuzvicom.
2. Detaljno isprati i otkuhati sljunak (u trgovini su mi rekli da ne moram otkuhati, ali ja ipak zelim, s obzirom da su ribice imale "Ich")
3. Staviti prihranu za biljke
4. U cist akvarijum staviti 1/3 "stare" vode i 2/3 nove vode pripremljene sa tecnoscu za pripremu vode.
5. Ubaciti te 2 ribici i pustiti tako 4 sedmice. Tek nakon toga, kupiti postepeno jos ribica.

Da li je taj plan dobar?

Sto se tice puzeva, imam ih 4, ne znam koja je vrsta, neki obicni.. Prije par dana sam na njihovim kucicama primijetila male supljine. Sta bi to moglo biti? Da li je od soli ili je u pitanju neka bolest? Da li Ich moze i njih napasti? -? Inace, normalno se krecu za sada..
Takodje, primijetila sam 2-3 nova puzica :) ;)
Ako/kad ispraznim sav akvarijum, sta treba da radim sa puzevima? Da li su potencijalni prenosnici nekakvih bolesti, s obzirom na supljinice na kucicama? Mozda je najbolje da kupim sasvim nove?

Hm..
Vidim da su podijeljena misljenja o nacinu ubacivanju ribica u akv.
Molim jos misljenja.

Hvala!

Dini, pozdrav!

Kad bih imao jednu malu, malenu kućicu.
Kad bih u njoj imao jedan mali tepih
I kad bi sve to bilo moje...

Offline Dini

• Punopravni član
« Odgovori #27 u: Siječanj 07, 2010, 21:40:10 poslijepodne »
Pozdrav gizzzmo

Koliko sam ja pohvatao po forumu ako je akvarij cikliran onda je i filter cikliran samo ne znam koliko te bakterije u filteru prežive ako filter ne radi.

Ja bi ti preporučujem da uzmeš pola vode i staviš u neku posudu i u toj posudi uključiš filter i staviš ribice unutra dok ti sa druge strane prčkaš po akvariju i onda tu vodu prebaciš u akvarij zajedno sa ribama.
Ako staviš pola vode u akvarij to ce biti 18 litara i onda uliješ još 10 litara to ti bude 28 i dovoljno za te dvije ribe i onda kroz par dana napuniš do vrha.
Ako sam pogriješio u nečemu neka me ispravi netko.

Ovim planom bi dobila jedino hranjivu podlogu ispod šljunka.

Offline artal

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
« Odgovori #28 u: Siječanj 07, 2010, 21:43:38 poslijepodne »
Prvo moram reci da mi je zao sto ti je ovaj hobi tako lose krenuo ali bar se iz toga nesto naucilo i sad si na pravom putu.

Prije neki dan sam i ja svjedocio slicnom ponasanju prodavacice u pet shopu koja je rekla jednoj zeni s malim klincem (pretpostavljam da su ribe za njega) da zlatna ribica moze u akvarij sa bettom koji zena vec ima kuci.  Na to sam strasno siznuo buduci da drzim i volim bette, uglavnom bilo je malo  :-X ali necemo o tom.

sta se tice pustanja ribe iz vrecice slazem se s kolegom E&D i ne hvatam ih s mrezicom u vrecici ali isto tako ne pustam tu vodu u akvarij. Nakon privikavanja na temperaturu vode u akvariju ribicu sa vodom iz vrecice izlijem u plasticnu posudu u koju ulijem i malo vode iz akvarija i onda je vecom mrezicom prebacim u akvarij. jednu bettu zenkicu uopce ne prebacujem mrezicom kad nesto radim po akvariju, ona mi sama udje u ruku i tako je prebacim  :zagrljaj:

sad sta se tice tvog plana mozda nebi bilo lose da negdje probas nabavit hipermangan i s time oprati akvarij a i sljunak.  Sta se tice prihrane za biljke prvo razmisli koje biljke zelis drzati i koliko biljaka. jer recimo ako imas jako malo bilja ili biljke koje se ne hrane preko korijena onda je korisnost hranjive podlgoe upitna.

Stavljanje stare vode nije neophodno jer korisne bakterije u vecoj mjeri nasele podlogu i filter materijal a samu vodu vrlo malo. Sad samo ispiranje podloge u hipermanganu ili njeno prokuhavanje ubit ce odredjeni dio tih bakterija (vjerojatno veci ili skoro sve - nek ovo ispravi neko iskusniji ako grijesim) tako da ces ribice prakticiki ponovno staviti u neciklirani akvarij. Dok recimo samo ispiranje  podloge sa vodom nece pobiti bakterije u velikoj mjeri.

Ali prvenstveno ja bi ti preporucio da se odlucis ili koje biljke ili koje ribe zelis u akvariju i da onda tome sve podredis.  ;)
Razlika između genijalnosti i gluposti je ta da genijalnost ima granice

Offline gizzzmo

• Novi član
  • *
« Odgovori #29 u: Siječanj 11, 2010, 09:45:04 prijepodne »
Pozdrav svim forumasima :)

Kao prvo, odmah da vam javim da su mi ove dvije preostale ribice zdrave i nekako vesele.
Polako sam spustala tepperaturu u akv, tako da sam iznosi 26 stepeni (bila je 29 zbog lijecenja), i sada su ribice jos vise zivnule.

@ artal: odlucila sam vec davno koje cu ribice drzati> zivorotke.
Sto se tice biljaka, uglavnom se sve cine ok, cak su se malo i gusce, razvijaju se, osim jedne kojoj su listovi postali svijetlo zelene boje, ne napreduje bas najbolje,. tako da sam mislila prihranu staviti zbog te biljke.
Hipermangan ne zelim koristiti jer se plasim da ce mi obojiti pozadinu koja je od kamenih plocica prirodne boje. Zato sam rijesila da koristim sol.
Necu otkuhavati sljunak, samo cu da dobro oprati, da ne bih unistila sve dusicne bakterije.

@ Dini: Ucinicu kako si rekao za prebacivanje pola vode odnosno 18l.
Sacekacu sljedecu sedmicu da sve to odradim. (ili vec ove sedmice?, nemam cistace uopste, da li to puno remeti akv? Da li ove dvije ribice mogu bez cistaca jos neko vrijeme?)
I za koliko vremenski da ubacim nove ribice, nakon citave procedure? Interesuje me zato sto ce mi tad vec biti cikliran akv sa jedne strane, a sa druge str. bice potpuno cist sljunak i zidovi akvarijuma... Da sacekam 2-3 sedmice?

Sada sam pocela da uzivam u akvarijumu, pa makar i sa samo 2 ribice. :)

Hvala vam svima na uputama, bez ovog foruma ne bio  imala toliko volje za nastavak!

Offline Dini

• Punopravni član
« Odgovori #30 u: Siječanj 12, 2010, 22:43:53 poslijepodne »
Pošto su to dvije ribe, a akvarij je 36 litara i filter dovoljno jak, te će dvije ribice moći bez čistaća.
Ja bih ipak sačekao 3 tjedna pa tek onda ubacio ribice.

Evo da napišem korak po korak kako bih ja to napravio pa ćeš bolje razumijeti

1. Odaberem 2 posude u kojima će stati nekih 20 litara vode.
2. U prvu posudu bih stavio 20 litara vode, pa onda ribe, pa šljunak i biljke ( ja ne bi uopće ispirao šljunak
    zato jer ne vidim razlog tome )  i grijač kojeg bi uključio nakon 15 minuta dok bi filter u toj posudi cijelo  vrijeme radio.
3. U akvarij bi stavio hranjivu podlogu i malo ga očistio
4. Prebacio bi ribice i vodu iz prve posude o drugu posudu zajedno sa filterom
5. Šljunak iz prve posude bi prebacio u akvarij i posadio biljke
6. Onda bi ribe sa vodom koje su stajale u drugoj posudi prebacio u akvarij
7. I onda opet uključiš filter i grijač i nadoliješ još 10 litara.

To bi trebalo biti sve brzinski da se ne izgube one dobre bakterije.

Malo sam loše objasnio pa ako ti nešto nije jasno slobodno pitaj.

I da ako nešto ne valja neka me netko slobodno ispravi.

Offline E&D

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
  • Davor Žerjav
    • http://www.fotodavor.com
« Odgovori #31 u: Siječanj 12, 2010, 22:58:44 poslijepodne »
Pozdrav svima :)
Da vam javim razvoj radnje...

Prezivjele su mi samo dvije ribice, ali one mi se zaista , istinski, cine zdrave, vesele su, jedu normalno (dajem im mrvicu hrane) i vjerujem da ce prezivjeti. I to me raduje.
Poslusala sam vase savjete i cini mi se da cu uspjeti da ih odrzim.

Posto sam juce promijenila 1/3 vode, sacekacu jos 6-7 dana da vidim kako ce se ponasati, da li ce pokazivati bilo kakve promjene. Ukoliko bude sve ok (i ako ne bude...), plan mi je sljedeci>

1. Isprazniti citav akvarijum i detaljno ga oprati solju i spuzvicom.
2. Detaljno isprati i otkuhati sljunak (u trgovini su mi rekli da ne moram otkuhati, ali ja ipak zelim, s obzirom da su ribice imale "Ich")
3. Staviti prihranu za biljke
4. U cist akvarijum staviti 1/3 "stare" vode i 2/3 nove vode pripremljene sa tecnoscu za pripremu vode.
5. Ubaciti te 2 ribici i pustiti tako 4 sedmice. Tek nakon toga, kupiti postepeno jos ribica.

Da li je taj plan dobar?

Sto se tice puzeva, imam ih 4, ne znam koja je vrsta, neki obicni.. Prije par dana sam na njihovim kucicama primijetila male supljine. Sta bi to moglo biti? Da li je od soli ili je u pitanju neka bolest? Da li Ich moze i njih napasti? -? Inace, normalno se krecu za sada..
Takodje, primijetila sam 2-3 nova puzica :) ;)
Ako/kad ispraznim sav akvarijum, sta treba da radim sa puzevima? Da li su potencijalni prenosnici nekakvih bolesti, s obzirom na supljinice na kucicama? Mozda je najbolje da kupim sasvim nove?

Hm..
Vidim da su podijeljena misljenja o nacinu ubacivanju ribica u akv.
Molim jos misljenja.

Hvala!

Dini, pozdrav!

Odbaci svoj plan. Napravi kako sam ti savjetovao. Sve je ok - akvarij se ciklira. Ostavi ga na miru barem 2 tjedna i onda polako počni ubacivati nove stanovnike. Bolesti neće biti kad se sustav stabilizira. U principu bolesti su uvijek u vodi, a većina zdravlja ovisi o imunitetu riba. Ako ih izlažeš stresu imunitet im pada. Ako ih truješ amonijakom normalno da će ih napasti boleštine. Kad je sustav stabiliziran nemaš straha. Kad kupuješ ribe moraš kupiti one koje su zdrave - zanči kupiti ribe kod nekog tko je pouzdan, tko održava akvarije, kod koga su ribe nakon transporta prošle karantenu najmanje 2 tjedna.
Ako počistiš akvarij, podlogu i sl., dezinficiraš sve - postupak cikliranja je na nuli - znači da treba sve ispočetka. To bih ti savjetovao samo u slučaju da ti krepa sve živo u akvariju.

Offline gizzzmo

• Novi član
  • *
« Odgovori #32 u: Siječanj 29, 2010, 10:02:19 prijepodne »
Dragi forumasi,

radujem se sto mogu da vas obavijestim da su ove dvije prezivjele ribice zive, zdrave i srecne :)
Cak i rastu :) Biljke su zaista dobro, granaju se i lijepo razvijaju.

Nabavila sam tajmer za svijetlo, kako bih ima podesila 12h svjetlosti i 12h noci. Mislim da sam postigla dobar ritam u njihovom zivotu. Redovno mijenjam 1/3 pripremljene vode.

Mislim da je polako vrijeme za nabavku novih stanovnika.
Medjutim, trenutno bih pricekala, jer je vani -15 stepeni. Plasim se, ukoliko ih sada kupim, dok ih transportujem iz shopa u auto, pa do kuce, pa od kuce do stana, da ce promijeniti vise temperatura i da ce opet dobiti Ich ili da ce jednostavno biti pod stresom, sto nikako ne bih voljela.

Koliko najvise da stavim ribica u 36 litakrski akv? Zelim zivorotke, znaci imam vec 2 moli.
Nabavila bih jos 2-3 cistaca somica, 1 ancitrus, i jos max 6-7 gupi i moli.
Da li ce imati dovoljno prostora? Po mojoj racunici, trebale bi imati...

Hvala!

Offline gizzzmo

• Novi član
  • *
« Odgovori #33 u: Veljača 04, 2010, 10:20:03 prijepodne »
Forumasi, imam pitanje koje se tice pojave zelenih algi.

Kako da sprijecim pojavu algi, evo vec par dana ih primjecujem na pozadini akvarijuma (pozadina je od naljepljenih ukrasnih kamenih plocica).

Sta da radim?