Pozdrav svima i sretna Nova Godina!
Nova sam, kao u akvaristici, tako i na forumu. Sada mi je zao sto vas ranije nisam otkrila, citala sam na netu o ribicama..
Skoro sam saznala za ovaj forum, ali kada je vec kasno za moje ribice...

Naime, kupila sam divan akvarijum sa poklopcem po mjeri, 60*20*30, sve sa ukrasnim kamenjem na zadnjoj strani. Izgleda bozanstveno, i s obzirom da zivim u jako malom stanu, to je doslo kao pravo osvjezenje. Bila sam, prosto receno, precrecna kupovinom.
Uradila sam sve sto mi je rekla prodavacica, bukvalno sve. Kupila biljke i sljunak, pripremnu tecnost za vodu i ostavila da tako stoji 3 dana (tako mi je receno). Onda sam ubacila 20 ribica (3 cistaca somica, 1 cistaca vrste ancistrus, 2 japanke, 2 moli, 4 gupi i jos neke zivorotke...) i na sve to i 4 puzica.
Sve je bilo ok prva 3 dana, a onda, 4. dan, kada sam htjela da ih nahranim, vidjela sam prizor koji me je veoma pogodio: jedna ribica - ancitrus je uginula, a nekoliko ribica je dobilo Ichthyopthirius multifiliis (bijele tačkice ili ich). Surfala sam, nasla sam neke podatke, kontaktirala sam prodajni shop u vezi sa lijecenjem.
Odmah sam krenula sa povecanjem temperature u akvarijumu na 38 stepeni i stavljanjem soli, i koristila sam neke kapi, plave, kao tinta koje se ukapavaju u vodu (Zielen).
Na drugim forumima sam vidjela da je ova terapija brzo pomogla ribicama, ali ne i kod mene. Od ukupno 20 ribica, za 4 dana je uginulo 15. Ostalo mi je jos 5 i juce su bile dobro, normalno su se ponasale, ali vec jutros 4 nisu dobro (moli), ne izlaze iz ukrasnog zamka...
Vjerujem da nece dozivjeti jutro.
Veoma sam se obeshrabrila i ne znam kako i sta dalje...
Da li sam sposobna da imam ribice, sta sam pogrijesila?
Prvi put na ovom forumu srecem pojam cikliranje, sto znaci da sama voda i biljke trebaju da stoje tako 3-4 sedmice?
Koji su moji sljedeci potezi? Da li trebam da sacekam da sve uginu, da ispraznim akvarijum, operem i poznem iz pocetka, s obzirom da sam ubacila sol i plave kapi u vodu??
Da li sljunak perem dok se potpuno ne ispere, tj. do pojave potpunoo citste vode?
Prodavacica mi je rekla da ne treba ispod sljunka da bude jos neka podloga, ali kako ovdje vidim, treba...
Biljke su mi sada ok, tu i tamo ima po koji zuti list.
Zelim da pokusam jos jednom, ali ne znam da li cu moci da se izborim sa jos jednim masivnim gubitkom ribica...\
Mnogo hvala, cijenicu svaki savjet i odgovor!
Gizzzmo