Kolovoz 04, 2025, 22:18:11 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Los pocetak :(  (Posjeta: 9794 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline gizzzmo

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
  • Spol: Ženski   Lokacija: Banja Luka
Los pocetak :(
« u: Siječanj 03, 2010, 10:51:04 prijepodne »
Pozdrav svima i sretna Nova Godina!

Nova sam, kao u akvaristici, tako i na forumu. Sada mi je zao sto vas ranije nisam otkrila, citala sam na netu o ribicama..
Skoro sam saznala za ovaj forum, ali kada je vec kasno za moje ribice... :'( :'( :'(
Naime, kupila sam divan akvarijum sa poklopcem po mjeri, 60*20*30, sve sa ukrasnim kamenjem na zadnjoj strani. Izgleda bozanstveno, i s obzirom da zivim u jako malom stanu, to je doslo kao pravo osvjezenje. Bila sam, prosto receno, precrecna kupovinom.
Uradila sam sve sto mi je rekla prodavacica, bukvalno sve. Kupila biljke i sljunak, pripremnu tecnost za vodu i ostavila da tako stoji 3 dana (tako mi je receno). Onda sam ubacila 20 ribica (3 cistaca somica, 1 cistaca vrste ancistrus, 2 japanke, 2 moli, 4 gupi i jos neke zivorotke...) i na sve to i 4 puzica.
Sve je bilo ok prva 3 dana, a onda, 4. dan, kada sam htjela da ih nahranim, vidjela sam prizor koji me je veoma pogodio: jedna ribica - ancitrus je uginula, a nekoliko ribica je dobilo Ichthyopthirius multifiliis (bijele tačkice ili ich). Surfala sam, nasla sam neke podatke, kontaktirala sam prodajni shop u vezi sa lijecenjem.
Odmah sam krenula sa povecanjem temperature u akvarijumu na 38 stepeni i stavljanjem soli, i koristila sam neke kapi, plave, kao tinta koje se ukapavaju u vodu (Zielen).
Na drugim forumima sam vidjela da je ova terapija brzo pomogla ribicama, ali ne i kod mene. Od ukupno 20 ribica, za 4 dana je uginulo 15. Ostalo mi je jos 5 i juce su bile dobro, normalno su se ponasale, ali vec jutros 4 nisu dobro (moli), ne izlaze iz ukrasnog zamka...
Vjerujem da nece dozivjeti jutro.

Veoma sam se obeshrabrila i ne znam kako i sta dalje...
Da li sam sposobna da imam ribice, sta sam pogrijesila?
Prvi put na ovom forumu srecem pojam cikliranje, sto znaci da sama voda i biljke trebaju da stoje tako 3-4 sedmice?

Koji su moji sljedeci potezi? Da li trebam da sacekam da sve uginu, da ispraznim akvarijum, operem i poznem iz pocetka, s obzirom da sam ubacila sol i plave kapi u vodu??
Da li sljunak perem dok se potpuno ne ispere, tj. do pojave potpunoo citste vode?
Prodavacica mi je rekla da ne treba ispod sljunka da bude jos neka podloga, ali kako ovdje vidim, treba...
Biljke su mi sada ok, tu i tamo ima po koji zuti list.

Zelim da pokusam jos jednom, ali ne znam da li cu moci da se izborim sa jos jednim masivnim gubitkom ribica...\

Mnogo hvala, cijenicu svaki savjet i odgovor!

Gizzzmo
Kad bih imao jednu malu, malenu kućicu.
Kad bih u njoj imao jedan mali tepih
I kad bi sve to bilo moje...

Offline Dini

• Trade Count: (+3)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 31
Odg: Los pocetak :(
« Odgovori #1 u: Siječanj 03, 2010, 11:29:41 prijepodne »
Pošto sam ja nov u ovim akvarijskim vodama ne mogu ti puno reči ali nešto ipak da.

Akvarij ti ima 30 litara što bi bilo premalo za sve te ribe no ako si taj akvarij kupila u trgovini trebao bi biti dimenzija 60x30x30 jer su takve dimenzije kako da kažem službene (po njima tvornice rade akvarije).

Ako si vodu zagrijala do 38 stupnjeva to je kuhanje za ribe...da nije možda 28?

Akvarij se trebao ciklirati, a to ti znači da kupiš akvarij u njega staviš šljunak (ispod bi bilo dobro da ima hranjive podloge) i u šljunak zasadiš bilje, a one koje se vežu za kamen tipa anubias i mahovina zavezati za kamen jer bi u podlozi istrunule. Nakon toga uključiš filter koji mora biti jačene  tri puta veči od te litraže tj. ako imaš akvarij od 30 litara to ti 100 l/h. Potom staviš grijač u vodu do i onda ta grijač u akvarij i napuniš akvarij vodom. Tek nakon 15 minuta uključiš grijač koji se već priviknuo na tu temperaturu vode.
Tako ostaviš jedno tri tjedna da se ciklira tj da se stvore dobre bakterije koje će razgraditi amonijak u nitrate, a nitrate u nitrite. Amonijak je smrtonosan za ribe zato su tebi uginule.

Evo to je bilo od mene

Offline gizzzmo

• Novi član
  • *
« Odgovori #2 u: Siječanj 03, 2010, 11:40:11 prijepodne »
Dini,
da, 28 stepeni, greska u tipkanju...
Akvarijum ima 36 litara.
I ja sam pomislila da ima previse ribica...

Morala sam kupiti akvarijum tih dimenzija, jer je to jedino sto mi je moglo stati u malom stanu.. Hm.. mozda je ribicama pretijesno?

Ne mogu da vjerujem da mi prodavacica nije nista rekla o cikliranju??? Mada sam pitala da mi objasni postupak i fino je rekla da dodjem za 3 dana po ribice, sto sam i ucinila... a, treba 3 sedmice  :'(

Takodje, ubacila sam soli, sto znaci da trebam oprati akvarijum i poceti sve iz pocetka..

Hm.. cime da operem akvarijum? Ona mi je rekla samo solju i vodom... Hm.. Vasi savjeti_

Dini, hvala

Offline zeki972

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 52
« Odgovori #3 u: Siječanj 03, 2010, 11:47:00 prijepodne »
pozdrav i dobro došla..
naučila si na  puno teži način da su   prodavači samo prodavači..čast jako rijetkim izuzecima a ovdje su  ti  ljudi  koji  ovo vole...i  koji ti neće dati  neporvjeren  ili    netočan savjet..
 što je tu je.učinjeno je tako kako je,
 sada podigni temp kako si  rekla  na  29-30stupnjeva i   normanlo   hrani  ribice i sačekaj da vidiš da li će se ovih par  ribica izvući ili ne..ako se izvuku, sačekaj  bar 2-3 tjedna da ti se  voda zaciklira, pa onda ćemo ti onda reći što  bi u taj  aq moglo ići  a da se ne desi  ovako nešto ponovo.. jer svaki aq ima mjesta za neke ribice...ne gubi  nadu i  ne obeshrabruj se...
neko me se   dogodi da može naučiti na   tuđim greškama, a ti si  bila te zle sreće pa   moraš iz   vlastite greške..

sretno :up:

Offline Miro NZ

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
« Odgovori #4 u: Siječanj 03, 2010, 11:47:55 prijepodne »
Dobrodosla na forum, posto sam lijen pisat najbolje procitaj prirucnik za pocetnike na pocetnoj strani.

http://www.akvarij.net/index.php?option=com_wrapper&view=wrapper&Itemid=498

Offline luka 33

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 28
« Odgovori #5 u: Siječanj 03, 2010, 11:49:51 prijepodne »
cesto prodavaci samo zele uvalit ribe i akvarij meni su rekli da su zivotvorke hladnovodne????pa di tu ima pameti.....strasno ima jedan shop di ljudi fakat znaju i oce pomoc a ovo stalo je za u  :-X :-X  X-( X-(

Offline maliapostol

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
« Odgovori #6 u: Siječanj 03, 2010, 11:51:21 prijepodne »
idemo polako
nemoj da ti ribice ugibaju nego ih odvoji u neki manji akvarij privremeno ili ih daj nekom na cuvanje(makar ako imaju ichy bolje nabavi svoj akvarij) i kreni ispocetka
ichy lijecis tako da
digni temp.na 28-29c(postepeno svakih 2-3 sata 1-2 stupnja gore),zamraci akvarij na 3 dana,NE sol jer imas cistace i somice,lijek costapur ili koji si kupila ako pise da lijeci ichy moras strogo pratiti upute i lijecenje traje 10 dana jer ichy ima vise stadije pa kad ga nema na ribama on je na sljunku jos ziv i ako imas aktivni ugljen obavezno ga vadi iz filtera van dok traje lijecenje (crna spuzva ili crne male granule) kad sve zavrsi zamjeni 50%vode i vrati ugljen i polako spustaj temp.
sto se tice pocetka procitaj prirucnik za pocetnike http://www.akvarij.net/index.php?option=com_wrapper&view=wrapper&Itemid=498 i nakon sto sve procitas ako ti nesto nebude jasno pitaj  :)
nazalost sve je krivo krenulo ali nemoj odustati nego samo prati upute iz prirucnika i puno strpljenja a vrijeme ce pokazati
sretno
i da ne zaboravim  sol jako steti za ancistruse,somice i njima slicne ribe pa nemoj vise nista ubacivati a da se ne raspitas na forumu ili ne koristis trazilicu
« Zadnja izmjena: Siječanj 03, 2010, 12:06:35 poslijepodne od maliapostol »
Odrasto sam al na kratko bit cu dijete zivot cijeli...C.J.

Offline gmatanic

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 37
  • ٩(̾●̮̮̃̾•̃̾)۶ ٩(̾●̮̮̃̾•̃̾)۶
« Odgovori #7 u: Siječanj 03, 2010, 12:11:50 poslijepodne »
Zamolio bi iskusnije kolege da komentiraju ovo da treba cekati tri tjedna prije nego ubaci ribice zbog cinjenice da je to akvarij od 30 litara. Manji je akvarij pa bi po mom nekom razmisljanju trebalo sve nekako prije krenuti. Jedino mozda ne ubacivati toliko puno ribica odjednom, opet zato sto je 30 litara. Ispravite me ako griješim
Mislim sigurno da je bolje pricekati sto duze, da se sve to ustabili, ali mislim da im se nece dogoditi nista ako ubaci ribicu - dvije nakon tjedan dana, pa onda postepeno. Opet, ispravite me ako grijesim
« Zadnja izmjena: Siječanj 03, 2010, 12:34:11 poslijepodne od gmatanic »
Give a man a gun, and he can rob a bank. Give a man a bank, and he can rob the world

Offline maliapostol

• Punopravni član
« Odgovori #8 u: Siječanj 03, 2010, 12:26:16 poslijepodne »
prporuceno je cekati ali neki ponekad ubace cistace i somice i sve dobro prode a nekima ribe uginu
sve je to rizik pa ko voli

Offline Dini

• Punopravni član
« Odgovori #9 u: Siječanj 03, 2010, 12:27:13 poslijepodne »
Moja greška u računanju litraže znači nije 30 litara nego 36 litara.

To nije neka velika litraža pa ti preporučam da ako ti prežive ove ribice da ih pokloniš nekome i da u akvarij staviš jednu bettu i jedno jato neonkica i par čistača.

Koje si puževe uzeo...da li su oni živi?

Koji filter imaš? Trebao bi imati protok barem 150 l/h

Edit: ja bih ipak čekao 3 tjedna da se akvarij zaciklira i onda stavio čistače i bettu, a tek nakon  što prođe mjesec dana od početka stavio neonke jer su osjetljivije

Offline gmatanic

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 37
  • ٩(̾●̮̮̃̾•̃̾)۶ ٩(̾●̮̮̃̾•̃̾)۶
« Odgovori #10 u: Siječanj 03, 2010, 12:38:22 poslijepodne »
Ma slazem se ja s vama da je dobro pricekati, ali znajuci (bar po osobnom iskustvu  :D ) kako su nestrpljivi pocetnici...
Give a man a gun, and he can rob a bank. Give a man a bank, and he can rob the world

Offline Dini

• Punopravni član
« Odgovori #11 u: Siječanj 03, 2010, 13:13:56 poslijepodne »
Mislim da naš gizzzmo više neće biti nestrpljiv nakon ovakvog iskustva

Offline maliapostol

• Punopravni član
« Odgovori #12 u: Siječanj 03, 2010, 14:23:39 poslijepodne »
strpljen spasen :klap:

Offline gizzzmo

• Novi član
  • *
« Odgovori #13 u: Siječanj 03, 2010, 15:09:33 poslijepodne »
Pozdrav svima jos jednom i hvala na diskusiji.

Naravno da su biti strpljiva sa cikliranjem i stavljanjem novih ribica u akvarij!

Pitanje: Da li sljunak trebam potpuno isprati?
Svi puzevi su zivi i zdravi, normalo se ponasaju.
Na zalost, nemam drugi akvarijum u koji bih mogla odvojiti druge ribe. Cistace i somice vise nemam, jer su svi uginuli. Ostali su mi samo moli.
Evo, uginuo je jos jedan... :'( :'( :'(

Filter je Atman power liquid filter (220-240V/50Hz, 2.5 W, 230l/h), sada je postavljen na max, popstavicu ga negdje na sredinu, to bi bilo 150 l/h??

Neonka je Sylvania GRO-LUX, F15W/gro-t8.

Da li je to dobro osvjetljnenje?

Procitacu uputstvo za pocetnike, hvala!

Offline zeki972

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 52
« Odgovori #14 u: Siječanj 03, 2010, 15:15:30 poslijepodne »
Zamolio bi iskusnije kolege da komentiraju ovo da treba cekati tri tjedna prije nego ubaci ribice zbog cinjenice da je to akvarij od 30 litara. Manji je akvarij pa bi po mom nekom razmisljanju trebalo sve nekako prije krenuti. Jedino mozda ne ubacivati toliko puno ribica odjednom, opet zato sto je 30 litara. Ispravite me ako griješim
Mislim sigurno da je bolje pricekati sto duze, da se sve to ustabili, ali mislim da im se nece dogoditi nista ako ubaci ribicu - dvije nakon tjedan dana, pa onda postepeno. Opet, ispravite me ako grijesim

možeš ti   ubaciti  ribice  i odmah pa  dobiješ  ovo što je dobila i  ona..ali  što se  aq duže  ciklira smanjuje se  vjerojatnost  takvih događaja...o tome se radi..nitko ne kaže  da se ne može  ubaciti  nego da nije preporučljivo..isto kao i  ljudi  neke su ribice  osjetljivije a neke  nisu iako se radi o istim  vrstama ribica.. ako netko nije imao   cijeli život  aq pa u čemu je onda problem sačekati  još 3 tjedna da bi  onda mogao   u miru  uživati  u   ljepoti aq  na ne  u izbacivanju  uginulih ribica??!

Offline gizzzmo

• Novi član
  • *
« Odgovori #15 u: Siječanj 03, 2010, 16:10:06 poslijepodne »
Sacekacu 4 sedmice.
Upravo citam prirucnik, napisan je veoma jednostavnim jezikom i potpuno mi je jasan (za sada  :D).

Offline Nuclear

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 38
« Odgovori #16 u: Siječanj 04, 2010, 15:49:26 poslijepodne »
Gle...

Za početak pročitaj taj savjetnik. I prouči članke po cijeloj stranici akvarij.net.

Nauči o dušičnom ciklusu, ph vode, gh vode, kh vode....., vrstama riba i biljaka, hranjenju riba i biljaka, svijetlosti, CO2 sistemima, bakterijama i tek se onda upusti u sve to kad imaš dovoljno znanja.

Puno ljudi misli da je akvaristika jednostavna, kupiš ribe bućneš ih u vodu i ajmo...

Ali to ti je poprilično složen proces jer moraš stvoriti prirodne uvjete u akvariju što nije lako.

Također, za vodu koju pripremaš trebala bi koristiti neko sredstvo, recimo Sera Aquatan za vezanje klora i teških metala koje ribicama jako štete. VOda ti se obvezno mora isciklirati u akvariju. Navodno postoje preparati koji dopuštraju da ubaciš ribice nakon vć 3 dana. Također od sere (aquatan, morena, nitrivec), al ne znam koliko je to pouzdano. Proces cikliranja akvarija ti traje 2 mjeseca, a ribice smiješ ubaciti nako 3-4 tjedna ak je sve u redu što možeš provjeriti raznim testerima za vodu.

Što je najvažnije treba ti dobar plan. Što ćeš, gdje ćeš, kak ćeš?

Dakle kakvu vrstu akvarija želiš, koje ribe, koje biljke, što će gdje stajati. Ribe ti inače žive u raznim dijelovima akvarija, i ide ti 1cm ribe na 1L vode.

Offline bura2

• Trade Count: (+2)
  • Punopravni član
  • 092 10000 36
« Odgovori #17 u: Siječanj 04, 2010, 16:17:36 poslijepodne »
isto treba malom i velikom akvariju da se dobro zaciklira.
dušične bakterije se nastanjuju u podlozi i filteru i jako malo ih ima u vodi i jednostavno im treba određeno vrijeme da se razmnože

Offline E&D

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
  • Davor Žerjav
    • http://www.fotodavor.com
« Odgovori #18 u: Siječanj 04, 2010, 17:46:36 poslijepodne »
UZROCI:
U svom akvariju imaš trovanje amonijakom. To je zbog nepripremljenosti ekosustava za životinje koje si unijela - nije zaživio tzv. dušični ciklus, na površinama akvarija (filtarski materijal, dekoracija, stijenke akvarija, biljke, podloga, što već imaš). Što se desilo? Unijela si velik broj životinja koje si vjerojatno zbog neiskustva pretjerano hranila. One su (normalno) probavile hranu i iz sebe izbacile otrove (fekalije) koji su ih zbog neuspostavljenog dušičnog ciklusa počele trovati - 4. dan, ne?

POSTUPANJE:
Nemoj liječiti ribe u nezacikliranom akvariju - to je velika greška. Liječi se u posebnom karantenskom akvariju koji mora biti pripremljen. Ne dodaj ništa od kemije osim sredstva za pripremu vode (po uputstvima) i nabavi sredstvo za startanje filtera (nitrificirajuće bakterije); tu možeš slobodno dozu udvostručiti ili utrostručiti za zapreminu svog akvarija.
Time ćeš na silu i kratkoročno sniziti opasne spojeve u akvariju. Prije svega izvadi polovinu vode i dodaj svježu vodu - svaki treći dan naredna 2 tjedna mijenjaj barem trećinu vode (po mogućnosti da odstoji jedan dan s dodatkom sredstva za pripremu vode). Svaki put kad mijenjaš vodu dodaj i nitrificirajuće bakterije za 10 litara koliko mijenjaš. Pažljivo prati stanje riba u akvariju - kad riba ugine treba ju čim prije izvaditi iz akvarija jer njeno raspadanje jako opterećuje ekologiju akvarija.
NEMOJ dodavati sol u akvarij. Ribe hrani MINIMALNO tijekom 2 tjedna. To znači nekoliko listića na površinu vode tako da u roku 10-15 sekundi sve pojedu i da ništa ne padne na dno akvarija.

Želim ti sreću. Nakon 2-3 tjedna akvarij bi se trebao koliko-toliko stabilizirati i onda kreni s redovitim održavanjem. Pozz

Offline Dini

• Punopravni član
« Odgovori #19 u: Siječanj 04, 2010, 21:39:06 poslijepodne »
TI imaš protok od 230 l/h što je taman, a onih 150 l/h je bilo nekako minimalno.

E&D šta nije premalo hraniti ribice sa nekoliko listića.

Offline maliapostol

• Punopravni član
« Odgovori #20 u: Siječanj 04, 2010, 21:41:00 poslijepodne »
nije premalo pogotovo kad si u osjetljivoj fazi a inace ribe mogu dugo bez hrane pa cak je i pozeljno preskociti koji dan hranjenja zbog probave i sl..

Offline E&D

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Davor Žerjav
« Odgovori #21 u: Siječanj 04, 2010, 23:48:15 poslijepodne »
E&D šta nije premalo hraniti ribice sa nekoliko listića.
Kad se radi o životu i smrti ne. Uglavnom - većinom se ribe preobilato hrane, čak i kad "sve štima". Ljudi misle da će se bolje osjećati ak žderu što nije točno. Treba ih hraniti, a ne toviti.  ;)

Offline gizzzmo

• Novi član
  • *
« Odgovori #22 u: Siječanj 05, 2010, 08:27:56 prijepodne »
Prije ubacivanja ribica u akv, ubacila sam i sredstvo za pripremu vode u dovoljnoj kolicini...
Posto mi je ostalo jos samo 4 ribice (2 samo izgledaju zdravo), a nemam karantinski akvarijum u kojem bi se mogle lijeciti, odlucila sam da im sada pruzim svu mogucu njegu kako bi se bar ove dvije izvukle.
Ukoliko se ne izvuce nijedna od njih (vrlo vjerovatno), potpuno cu isprazniti akvarijum, detaljno oprati, otkuhati sljunak ispod kojeg cu staviti hranljivu podlogu, zasaditi par novih biljaka i poceti sa cikliranjem koje ce trajati 4 sedmice.
Zatim cu ubacivati 3-4 ribice u 2-3 navrata, necu sve odjednom. Odabracu zivorotke.
Procitala sam kompletan prirucnik, zaista je dobar, svaka cast autorima.

Hm.. nesto mi se ne slaze, odnosno nesto mi nije jasno...

U prirucniku pise da se ribice ubacuju tako da se na kraju vrecica ubaci u akvarijum i da se dopusti da one same izadju postepeno iz vrecice (zajedno sa svojom vodom),
dok u Osnovima akvaristike (Aklimatizacija ribe)  pise da se voda iz vrecice na smije pustiti u novi akvarijum zbog potencijalnih opasnosti:
“ako otvorenu vrećicu pokušajte zakvačiti za rub akvarija, nemojte da voda iz vrećice dođe u vaš akvarij jer je potencijalno lošija od vaše i moguće da zbog velike količine ribe i malog prostora u kojem se drže ribe u dućanu ima u njoj bakterija i bolesti. Ako ste je uspješno zakvačili za rub akvarija u vrećicu usipajte malo vode iz akvarija kako bi se riba postepeno priviknula na tvrdoću i Ph vode vašeg akvarija koja se barem malo razlikuje od one u kojoj je riba boravila dok je niste kupili. Postupak sa sipanjem vode bi bilo poželjno ponavljati u pravilnim razmacima od 10 – 15 minuta kroz vrijeme od 1 sata, na taj način čete barem malo smanjiti šok koji riba doživljava masovnom izmjenom vode. Također smanjili ste mogućnost da dođe do najčešće bolesti koja se javlja prilikom dolaska novih riba u akvarij Bijelih točkica (Ichthyophthiriasis – najčešće uzrokovana stresom, velikim razlikama u sastavu vode i temperaturi iste. )Nakon što ste obavili gore opisani postupak vrijeme je da se riba napokon nađe u vašem akvariju, polako uronite hvataljku u vrećicu te je nastojite što nježnije primaknuti ribi kako je ne bi uznemirili.’’

Hm... na koji nacin je najbolje pustiti ribice u akvarijum?

Hvala svima!
« Zadnja izmjena: Siječanj 05, 2010, 09:13:35 prijepodne od gizzzmo »

Offline cicovspu

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 41
  • CiCo
« Odgovori #23 u: Siječanj 05, 2010, 09:22:13 prijepodne »
ne treba stavljati vodu iz vrećice u akvarij iz navedenih razloga (prenos bolesti, bakterija i sl.)

obično vrećicu ostavimo da pluta nekoliko min 10-15 na površini (ponekad dodamo i malo vode iz akvarija u nju) i onda izvadimo ribice, vodu iz vrećice prolijemo u wc i za sada sve 5 tako  :up:
Zaprešić / Vukovar / Križevci
Trigon190
Cayman 60

Offline E&D

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Davor Žerjav
« Odgovori #24 u: Siječanj 05, 2010, 11:08:22 prijepodne »
@ gizzzmo: nemoj dodavati više lijekova ako hoćeš dobro ribicama. Napravi kako sam ti napisao. Ako je ostalo 4 ribice to znači da ti sustav nije jako opterećen i imaju šanse. Uslučaju da sve uginu - možeš sve ispočetka, ali možeš i samo nastaviti s cikliranjem.
Što se tiče vode iz trgovina; treba kupovati samo na mjestima gdje su ribe zdrave - to se vrlo lako provjeri: prvo prodavača pitaš kad je stigla pošiljka riba (ako je svježa, stigla prije roka od tjedan ili dva dana, zna se da ribe prolaze karantenu - takve ribe se ne kupuju); ako je pošiljka dovoljno "stara" i prošla karantenu - gledaš u kojem su stanju ribe i akvarij - ako ima znakova bolesti, ako je akvarij u lošem stanju - ne kupuješ. Može se voda iz dućanskog akvarija bacati, no ona nije opasan izvor zaraze - bakterije ionako unašamo u akvarij i preko riba, a one ionako žive u vašim akvarijima doma. Ribe su podložne obolijevanju najčešće zbog pada imuniteta koji se izaziva stresom. Osobno nikad ne bih išao u vrećicu s ribama s mrežicom jer se time ribe izlažu ogromnom stresu i postoji mogućnost da ih povrijedimo. Puno je manje zlo izmješati stranu vodu iz KVALITETNOG akvarija iz trgovine.