Lipanj 29, 2025, 22:45:04 poslijepodneNajnoviji Član: hrga1977

Autor Tema: Pomoć! Moja kćer želi tarantulicu  (Posjeta: 5671 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Andrijana

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Ženski   Lokacija: Zagreb Dugave
Pomoć! Moja kćer želi tarantulicu
« u: Prosinac 31, 2009, 21:58:48 poslijepodne »
Bok svima!

Moja 13 i pol godišnja kćer već duže vrijeme želi terarij, prvenstveno tarantulu. Malo sam njuškala po netu i čak mi se i sviđaju te živinice. Inače jako volim životinje i imamo kućne ljubimce, ali sa člankonošcima nemam baš nikakvog iskustva. Moj problem je hranjenje živom hranom, a koliko vidim to je neizbježno sa tarantulama. Moja kćerkica se kune da će ona preuzeti brigu o tome, međutim... Vjerojatno bi se i ja s vremenom naviknula žrtvovati malog skakavca ili crvića, iako mi je do sada krajnji domet bio tresnuti komarca novinama.  Molim vas koji savjet. Da je pokušam nagovoriti na terarij druge vrste (neki mali gmaz) ili je tarantula (rosea ili smithi) idealna za nas totalne početnike? Kako ide skladištenje žive hrane? Uzgajanje ne dolazi u obzir, radije češće kupovanje manjih količina.

Upomoć... i hvala unaprijed na odgovorima

Andrijana

Offline mislav 13

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 29
Odg: Pomoć! Moja kćer želi tarantulicu
« Odgovori #1 u: Prosinac 31, 2009, 22:03:02 poslijepodne »
Ja mislim da je rosea ili smithi dobra započetnike ,a što se tiče hrane to je jedan od najvećih problema u teraristici jer je dost teško nabavit hranu i u običnim pet dućanima ni nemaju crve ili cvrčke.Tu hranu možeš kupiti na forumu jer tu ima pravih uzgajača hrane za terarijske živine pa se malo raspitaj. :)
1000 razloga za teraristiku.

Offline toncek12

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 33
« Odgovori #2 u: Siječanj 01, 2010, 11:55:17 prijepodne »

Offline balen

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 33
« Odgovori #3 u: Siječanj 01, 2010, 11:57:50 prijepodne »
Nisam bas neki strucnjak al evo nadam se da cu pomoc ja sam za prvog pauka uzeo smithia i odlican je ne plaete skoro uopce,neskriva se uvjek ga se moze vidit,da se na ruku  :) a  hrana ako mislis samo jednog pauka imat onda ni nema svrhe uzgajat za njega jedng ce se uvjek nesto nac  :up:

Offline Andrijana

• Punopravni član
« Odgovori #4 u: Siječanj 01, 2010, 12:41:35 poslijepodne »
Dečki, hvala na brzim odgovorima!
Imam još pitanja. Vidim da na forumu dosta ljudi savjetuje da se paukići ne kupuju u Zoo shopovima. Gdje da ga nabavimo a da budem sigurna da je u dobrom stanju i zdrav? Malo sam pregledala oglasnike i nisam našla baš nešto. I u kojoj veličini, mali 2-3 cm ili nešto veći? Koliko sam mogla primjetiti, u Zoo shopovima prodaju nešto veće primjerke. Pretpostavljam da bi idealan bio što manji (dok se malo naviknem na njega). Zatim dečko ili cura? Po ovom što sam pročitala na forumu su cure u prednosti, ali kako kod malog paukića biti siguran u spol? Sumnjam da će u Zoo shopu znati razliku (govorim iz iskustva kad su u pitanju akvarijske ribice).

Sorry, možda sam malo pretjerala sa količinom pitanja.

Andrijana

Offline balen

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 33
« Odgovori #5 u: Siječanj 01, 2010, 12:58:35 poslijepodne »
Dosta ljudi tu s foruma prodaje mali pauke tek par presvlacenja.ima i velikih ali cjena je naravno veca :up: Kod malog pauka se nemoze znati spol bar kolko ja znam  :D

Offline mislav 13

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 29
« Odgovori #6 u: Siječanj 01, 2010, 13:10:21 poslijepodne »
Mnogo ljudi prodaje na forumu pauke po vrlo povoljnima cijenama{u usporedbi sa pet centrom}
1000 razloga za teraristiku.

Offline ZeleniMrav

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
  • You'll Never Walk Alone
« Odgovori #7 u: Siječanj 01, 2010, 13:25:49 poslijepodne »
Stavi oglas da kupujes tog ili toga pauka i trazi da sa njim dobijes malo hrane u posudici za pocetak.
Tarantule mogu jako dugo bez hrane,cak sam negdje procitao da je T odbijala hranu vise od 2 god.,to je bila odrasla tarantula!
Mala T isto tako moze koji tjedan bez beda biti "gladna" pa se uvijek ima vremena nabavit negdje nesto hrane.
Za pocetak je mozes drzati u kutijici,i onda kako raste povecavati joj prostor....racunaj na to da ako uzmes maloga paukica da moze potrajati koji mj. dok ne dostigne neku pristojnu velicinu a i koju god. dok bude dovoljno velik za recimo neki 30*30*30 terarij...ovisi kako koja vrsta brzo raste....
Ako uzmes manjeg paukica imat cete priliku da se lakse naviknete i krenete,vise toga ce se dogadjati,mislim na cesta presvlacenja i sl.,neki pauci drasticno mjenjaju boje dok odrastaju...a i kad bude veci mozes rec da si ga ti odhranio ;)
Velika T je lijep display,ako uzmes neku grammostolu ili brachypelmu one ce vjerovatno stajati kao kamen u terariju i jest ce sa pauzama od par mj.,znaci nece se bas nesto dogadjati.....

20l vanila
North: Unfinished business
“Look deep into nature, and then you will understand everything better.” AE

Offline Phobos

• Punopravni član
« Odgovori #8 u: Siječanj 01, 2010, 14:11:28 poslijepodne »
Jos jedna stvar..posšto tarantula dosta dugo živi, pogotovo ako je ženka, nadam se da ce ostati interes za nju kao kucnog ljubimca i nakon par godina.
Jedino je zeznuto hranjenje radi same hrane. možda će Vam na pocetku biti malo gadljivo davati cvrcke il zohare al se na to privikne sa vremenom. nabavka hrane nije problem kad najdete nekog tko stalno ima hrane i radi sebe ili se bas bavi time, pa mozete na tjednoj, pa i mjesecnoj bazi uzimati hranu, ovisno kako Vam odgovara.
Preporucam nabavku pauka velicine oko 2-3 cm da nije skroz sitan, tako da je lakse ga hraniti, a opet da se od samog pocetka moze dozivjeti njegovo odrastanje i promjene u boji koje se događaju.
Naravno, mozete uzeti i veceg ili odraslog ako zelite.

Ako se ne varam, niste rekli iz kojega ste grada, da Vam mozemo bas tocno pomoci ?

Offline Andrijana

• Punopravni član
« Odgovori #9 u: Siječanj 01, 2010, 15:21:56 poslijepodne »
Dečki, super ste, puno ste pomogli. Inače sam iz Novog Zagreba, pa se nadam da ćemo naći odgovarajući izvor hrane i savjeta.
Za par dana krećemo u akciju nabavke svega potrebnog (nakon što budem sigurna da mi je junior naučio sve o održavanju i hranjenju paukića).

Ako imate još koji dobar savjet, javite se....

Offline Phobos

• Punopravni član
« Odgovori #10 u: Siječanj 01, 2010, 16:08:36 poslijepodne »
Kao sto su ostali rekli, ne treba puno za tarantulu..
Pogotovo ak je mala, sve kaj treba je malu plasticnu posudu sa rupicama za zrak..par cm zemlje(bez kemikalija i pesticida) ili kokosovog treseta.
Hrani se par puta tjedno.

Jos jedan plus je taj da se pauk preko ljeta moze ostaviti na 2 tjedna doma, samo ga se prije nahrani, navlazi se podloga i stavi se veca posuda sa vodom.. nekome mozda to ne igra veliku ulogu, ali meni je to bio vazan faktor.

Offline ZeleniMrav

• Punopravni član
« Odgovori #11 u: Siječanj 01, 2010, 16:50:46 poslijepodne »
Evo savjeta:

Tarantula ce pojesti sve sta se mice i moze savladati,cak i veci\tezi pljen od sebe ali nikad joj nemojte davati neke kukce koje ste recimo nasli na hodniku u zgradi ili sl!!!Zohari i slicna bica se mogu priviknuti na pesticide i kemikalije tako da ako je npr. hodnik opran sa nekom kemikalijom,nasli ste tamo neku bubu koja je vjerovatno kontaminirana,postoji velika mogucnost da ce T uginuti nakon sta konzumira tu bubu.

Mali pauci(do cca 2-3 cm) piju vodu kapilarno(iz okoline) ili dobivaju dovoljno tekucine iz hrane,tako da nije neophodno ali je preporucljivo imati neki cepic sa vodom,pogotovo zato jer male T brze gube tekucinu nego odrasle T.

Kukci koji imaju jake celjusti mogu ubiti tarantulu,zato je preporucljivo zdrobiti im glavu pincetom,a T ce ako je gladna pojesti i mrtav pljen.Isto tako nemojte je hraniti drugim paucima pogotovo ako su slicne velicine.

Kod hranjenja T preporucljivo je izvaditi pljen ako ga T ne pojede u recimo par sati ili dan-dva.....jer ako ne jede moguce je da se sprema za presvlacenje a tada je najosjetljivija i taj pljen je lako moze gricnuti\ubiti.....

Ostaci od hranjenja(krila,noge npr.) se skupljaju pincetom i bacaju jer je moguce da zbog velike vlage i temperature dodje do nekih gljivicnih oboljenja\nakupina....grinje su isto cest slucaj kod velike vlage zato terarij mora imati dobru ventilaciju tj. biti prozracan.Inace tarantule su ciste zivotinje,cak same rade neke kugljice od ostataka i odnose ih npr. u kut terarija.Tako da uz minimalno truda necete imati problema sa neugodnim mirisima,gljivicama ili sl.

Tarantula se nikada ne uznemirava,bocka predmetima,gura i sl.Odrasle T kada su uznemirene bacaju iritirajuce dlacice koje mogu uzrokovat jak svrbez ili crvenilo a najgore je da ne odu u oko.Pranje ruku nakon posla oko terarija je obavezno!

Tarantule reagiraju na vibracije i lako mogu vas prst zamijeniti sa pljenom,zato hranu uvijek davati duzom pincetom....ugriz grammostola i brachypelmi je prakticki bezazlen osim sta cete osijetiti bol kada vam zabije zube a T ce zavrsiti negdje odbacena i vjerovatno slucajno ubijena.

Znaci malo postovanja prema tarantuli,minimalno brige sa zrnom pameti i necete imati problema a imat cete dugogodisnjeg ljubimca koji je stvarno specifican i interesantan.

Moja preporuka je jedna od T iz ovih rodova: Grammostola(npr. pulchra,rosea),Brachypelma(npr.smithi,auratum)  ili Aphonopelma(npr. seemani,bicoloratum) sve su generalno dosta mirne,nisu jako toksicne i lijepih su boja,jedina mana bi im bila sta malo sporije rastu i nisu pretjerano aktivne.
Uzivajte u novome hobiju :up:

20l vanila

Offline ivborosa

• Moderator
  • Punopravni član
« Odgovori #12 u: Siječanj 01, 2010, 17:18:06 poslijepodne »
Ja bi samo htio nadodat da i male tarantule isto bacaju iritirajuce dlakice...a kad vas zasipa po ruci onda stvarno jako svrbi i javi se crvenilo (pricam iz vlastitog iskustva) ali nakon par sati/dana prodje, jedini je problem ako udahnete te dlake ili ako vam udje u oko kak je kolega reko...jer moze doc do naoticanja( uglavom ko i kod pcela samo mrvicu gadnije) i zato je bitno da doslovno ne gurate nos u terarij. I da, kaj se tice tih dlakica tarantule ih bacaju kao upozorenje i onda ih je puno puno manje, ili u samo obrani kad ih je doslovce prava maglica.

E da ovo je zvucalo opako i to sam napiso samo iz jednog razloga koji cu vam napisati na kraju.

Uglavnom sad ako izostavimo te dlake, tarantule su odlicni kucni ljubimci, tj imaju samo 2 problema: 1. su dlakice (jer gotovo da je nemogu da vas ugrize, jer daje puno znakova koji ce vas upozorit da se maknete od njega da ce vas u protivnom napast)
2. je da pocnete volit teraristiku i u glavu vam dospiju misli tipa "moras skupit sve"....

OK dakle da konacno pocnem pricat zasto su tarantule supe:
1.jer netrebaju setnju,
2.ne glasaju se,
3.obavljaju nuzdu jako rijetko i ona se ne osjeti,
4. jedu jednom tjedo a nekad i rijedje
5. kad idete na more nemorate trazit cuvara jer moze dugo bez hrane i vode
6. takvu zivinu nemaju bas svi vasi prijatelji kao npr pesa
7. mozda vam se svekrva boji pauka pa ce rijedje dolazit
8. mozete imat egzotiku u kuci
9. terarij je pravi ukras za vas dom
10. odrzavanje tarantule je jako jeftino otprilike 2-10 kuna mjesecno ovisi o velicini i izvoru hrane...
11. neznam kaj bi vise dodo =)

e a sad zasto sam vam napiso ono na pocetku, pa zato jer imate djete od 13.5 godina i trebate ju odma pripremit da s tarantulom nebu imala nikakav kontakt nego ce uzivat prek stakla, nema draganja....
i na kraju primjer: Kupio sam frendu skorpiona jer ga je dugo htio, i bio je kod mene 10000 puta gledo pauke i bio normalan nije ni razmisljo da bi ih dodirnuo,  cak si je i puno naucio o skorpionima, i tak ja njemu donesem skorpa, terarij, i hranu i jos mu na glasim NEMOJ dirat, nemoj bit mutav moze bit opasno i on naravno meni: "nebudem 100% pa znam kaj radim"...da bi me mulac sljedeci dan nazval i rekel mi: "e neces vjerovat kaj sam napravil odi na fejs nekaj vidjet" i odem ja a kad njemu skorpion na ruci.....sva sreca pa nije bilo nista, i sva sreca kaj nisam uzeo skorpa koje koristi svoju bodlju i koji je otrovan malo jace
Akvaristika u srcu, teraristika u (cenzura) =) =)

Offline ZeleniMrav

• Punopravni član
« Odgovori #13 u: Siječanj 01, 2010, 17:33:46 poslijepodne »
7. mozda vam se svekrva boji pauka pa ce rijedje dolazit

Ova ti je dobra :D :klap:

.
20l vanila

Offline Andrijana

• Punopravni član
« Odgovori #14 u: Siječanj 01, 2010, 18:56:17 poslijepodne »
Ivborosa, kako se nisam ranije sjetila ovog sa svekrvom....
Dečki, savjeti su vam odlični, a što se tiče moje kćeri, mislim da neće biti problema.
Još "samo" da nađemo baby smithia i pouzdan izvor hrane po mogućnosti u N.Zagrebu :)...

Offline toncek12

• Punopravni član
« Odgovori #15 u: Siječanj 01, 2010, 19:11:46 poslijepodne »
Brachypelme dosta sporo rastu...

Offline Phobos

• Punopravni član
« Odgovori #16 u: Siječanj 01, 2010, 22:01:36 poslijepodne »
Ivborosa, kako se nisam ranije sjetila ovog sa svekrvom....
Dečki, savjeti su vam odlični, a što se tiče moje kćeri, mislim da neće biti problema.
Još "samo" da nađemo baby smithia i pouzdan izvor hrane po mogućnosti u N.Zagrebu :)...

Poslo sam vam pm, a mislim da tamo mozete i bebu smithija nac.

Offline ivborosa

• Moderator
  • Punopravni član
« Odgovori #17 u: Siječanj 01, 2010, 23:48:59 poslijepodne »
Heh znam ja kak privuc ljude teraristici, ipak mi je marketing jedno od buducih zanimanja xD  :D

a kaj se tice hrane za 1 pauka, ak ste iz N. Zagreba sigurno nebude problema....ima terarista od tamo, a i ja sam na drugom kraju grada ali za velike novce se sve dogovorimo....
I moj savjet uzmite pauka od barem 4-5 cm tak da onda mozete uzet lateralise, fobase skroz odrasle pa hranite s tim, jer ak uzmete manjeg uglavnom cete hranu imat za 2-3 hranjenja a onda ce prerast
Akvaristika u srcu, teraristika u (cenzura) =) =)

Offline ivanW

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #18 u: Siječanj 05, 2010, 13:16:58 poslijepodne »
Pozz svima! Imam pitanje:
Koliko sporo Brachypelme rastu? Npr. koliko dugo joj treba da dodje na 5 cm i koliko presvlacenja ima do tada?

Offline puska

• Punopravni član
  • Spol: Muški  
« Odgovori #19 u: Siječanj 05, 2010, 16:10:52 poslijepodne »
Koliko sporo Brachypelme rastu? Npr. koliko dugo joj treba da dodje na 5 cm i koliko presvlacenja ima do tada?
Zavisi koja brachypelma, neke rastu brze od drugih, recimo kad bi se usporedivao smithi i boehmei vidilo bi se da boehmei raste brze...

Offline Pile

• Novi član
  • *
« Odgovori #20 u: Siječanj 25, 2010, 10:32:00 prijepodne »
Pozdrav svima. Evo da ne otvaram novu temu, jer sam u potpunom istom "problemu" kao Andrijana. Moj sin zeli tarantulu  :) a ima 8 god. Posto sam gotovo na sva svoja pitanja dobio odgovor u ovoj temi, samo me jos zanima kamo se moze nabaviti "smithi".

Offline puska

• Punopravni član
  • Spol: Muški  
« Odgovori #21 u: Siječanj 25, 2010, 11:07:57 prijepodne »
Pozdrav svima. Evo da ne otvaram novu temu, jer sam u potpunom istom "problemu" kao Andrijana. Moj sin zeli tarantulu  :) a ima 8 god. Posto sam gotovo na sva svoja pitanja dobio odgovor u ovoj temi, samo me jos zanima kamo se moze nabaviti "smithi".
Moze se nabavit tu u oglasima, samo treba malo pratit i to je to...

Offline Andrijana

• Punopravni član
« Odgovori #22 u: Siječanj 25, 2010, 12:30:23 poslijepodne »
Moze se nabavit tu u oglasima, samo treba malo pratit i to je to...

Evo da se malo pohavlim... Krenula sam kupiti svom junioru tarantulicu, na kraju sam je kupila sebi! Prvo sam i ja htjela kupiti malog smithia ili nekog sličnog, ali kad sam vidjela A. Versicolor, bila je to "ljubav na prvi pogled". Živinica je fantastična, čak sam preživila hranjenje živom hranom što je meni nekada bilo nezamislivo (prvi put su mi se ruke tresle ko alkoholičaru), zvjer mi jede direktno s pincete, dosta mi je na rukama (iako svi preporučuju da se to izbjegava, ali ja jaaako pazim). Najbolje od svega je što već razmišljam o dodatnom terariju, ovaj put teresterijalni...

Mislim da je dijete od 8 godina premalo za takvu odgovornost ukoliko niste spremni i sami preuzeti brigu o toj fascinantnoj, ali ne baš bezazlenoj životinji.
I još nešto, sve one predrasude

koji ljudi imaju o paukovima da su odvratni, ljigvi (i ja sam tako razmišljala) su totalno krivi, barem kad su tarantule u pitanju.

Sretno u odabiru!

Offline ZeleniMrav

• Punopravni član
« Odgovori #23 u: Siječanj 25, 2010, 12:58:40 poslijepodne »
Evo da se malo pohavlim... Krenula sam kupiti svom junioru tarantulicu, na kraju sam je kupila sebi! Prvo sam i ja htjela kupiti malog smithia ili nekog sličnog, ali kad sam vidjela A. Versicolor, bila je to "ljubav na prvi pogled". Živinica je fantastična, čak sam preživila hranjenje živom hranom što je meni nekada bilo nezamislivo (prvi put su mi se ruke tresle ko alkoholičaru), zvjer mi jede direktno s pincete, dosta mi je na rukama (iako svi preporučuju da se to izbjegava, ali ja jaaako pazim). Najbolje od svega je što već razmišljam o dodatnom terariju, ovaj put teresterijalni...

Mislim da je dijete od 8 godina premalo za takvu odgovornost ukoliko niste spremni i sami preuzeti brigu o toj fascinantnoj, ali ne baš bezazlenoj životinji.
I još nešto, sve one predrasude

koji ljudi imaju o paukovima da su odvratni, ljigvi (i ja sam tako razmišljala) su totalno krivi, barem kad su tarantule u pitanju.

Sretno u odabiru!

Tako to obicno ide,malo tko ostane na jednoj tarantuli.  :up:
20l vanila

Offline Xzyle

• Punopravni član
    • www.kerri.hr
« Odgovori #24 u: Siječanj 25, 2010, 13:32:09 poslijepodne »
ja sam ih dobio kad su bili prvo presvlačenje...i boehmei i smithi i moram priznat da ne zaostaju bas za parahybana a parahybane rastu jako brzo...kod mene su na visokoj temp.+ dobro se hrane...