Kolovoz 10, 2025, 01:00:21 prijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Pomoč oko početka  (Posjeta: 4967 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Beus

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
  • Spol: Muški   Dob: 42
Pomoč oko početka
« u: Prosinac 30, 2009, 11:46:30 prijepodne »
Prvo bih se ispričao Ribici plavoje jer sam upao u njenu temu. Pa da otvorim svoju temu.

Za božićni poklon sam dobio akvarij Aquastar 60 plus od 54 litre sa cijelom opremon. Kroz priču na forumu vidim da bi većini bilo to premali akvarija ali mislim da je meni kao početniku više nego dovoljan, a sa vremenom tko zna. Pročitao sam priručnik, ali ono uvijek ostane nekih nejasnoča i nesigurnosti. Ali sam počeo polako sve postavljati. Našao sam pogodno mjesto i stavio ga, stavio sam supstrat, po njemu dobro oprani sitni šljunak, koji sma prethodno oprao dak nije izlazila čista voda. Ali sam izgleda pogrešno stavio grijač i filter, srečom još ga nisam uključio, pa ču ih danas prije nego ukopčam u struju cijele potopiti u vodu. Dalje, preko tanjura sam ulio vodu u akvarij i po preporuci iz zoo hobbya sam kada sam napunio do pola stavio Tera SafeStart i još nešto iz plave kočkaste na 40 l ide 10 ml i poslje toga napunio vodu do kraja. Od ovog Tera voda mi je postala jako smeđe crvenkasta, ne od uljevanja vode jer sm pazio nego baš od ovog Tera, koliko sam shvatio treba proči vrime cikliranja i da če se voda razbistriti, ili ne? Sutra planiram posaditi biljke i staviti kamenje i panj.
Ako mi možete preporučiti koje biljke da kupim?
Da li mogu staviti oblutke iz mora, i one kao spužva ako ih prvo prokuham ili nesmin?
Smin li sam izabrati drgo u prirodi i obraditi da prokuhati i staviti jer mi se svida panj od vinove loze ili moram kupiti drvo u zoo hobbyju
Da li za vrime cikliranja moram poaliti svijetlo 12 sati na dan ili tek poslje 4 tjedna kada stavim ribe?

Hvala

Offline Ribica plava

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 40
Odg: Pomoč oko početka
« Odgovori #1 u: Prosinac 30, 2009, 12:03:49 poslijepodne »
Pozdrav Beuse još jednom.

Ne mogu ti nešto previše pomoći jer sam i sama početnik, no neke stvari sam valjda pokapirala pa ću ti odgovoriti, dok se netko kompetentniji ne javi.

Što se tiče bilja, u trgovinama ćeš ih jako teško pronaći pod nazivima, uglavnom će te pustiti da si sam izabereš što ti se sviđa, a vrlo je vjerojatno da ćeš onda izabrati (ili će ti oni sami ponuditi) i koju neakvarijsku biljku.
Malo si pogledaj na netu pod nazivom neakvarijske biljke, koje su to, čisto da se pripremiš i da si uštediš vrijeme oko vraćanja nazad u trgovinu..

Na forumu dosta ljudi prodaje ili čak poklanja biljke, javi se nekima, i dogovorite se. Neki će ti htjeti i poslati putem pošte ili autobusom.
Ja sam svoje biljke dobila na poklon i isto tako ću ih dalje davati, čim se razmnože, jer je to zaista lijepa gesta.

Što se tiče stavljanja kamenja koje ti se sviđa. Morat ćeš ga testirati je li vapnenačkog sastava, a to ćeš napraviti tako da kapneš nekoliko kapi octa na njega. Ukoliko se zapjeni, onda ga ne smiješ stavljati u akvarij.

Panj ti je najbolje kupiti u nekoj trgovini ljubimcima. Ja osobno imam dva panja od mangrovine. Na etiketici će pisati Mopan wood, to ti je na engleskom naziv za mangrovinu i jako je korisno drvo ukoliko želiš imati tropske ribice,  a i potrebno je ancistrusima (čistači algari) za probavu.
Malo će ti bojati vodu neko vrijeme u crvenkasto, ali to nije ništa štetno, čak sam vidjela da to omekšava vodu i daje joj blago kiseli ph, što tropskim ribicama odgovara.

Za drvo vinove loze će ti netko iskusniji reći, ja o tome ne znam baš ništa.

Što se tiče paljenja svjetla, ja sam ti napisala u svojoj temi da sam ja otkako sa stavila akvarij u pogon, uključila sve na stalno, a svjetlo sam palila preko dana, gasila preko noći, i to da ti gori otprilike 12 sati, tako preporučuju.

Za preparate će ti isto odgovoriti netko tko ih ima sve u malom prstu, ja ti jedino znam da trebaš neki preparat za pripremu vode koji ćeš uliti prvi puta u akvarij napunjen vodovodnom vodom i svaki put u vodu koju pripremaš za izmjenu, na količinu koju pripremaš. Dakle taj preparat bi trebao uklanjati klor i teške metale iz vode.

Onda ti treba neki preparat koji će sadržavati korisne bakterije koji pomažu biorazgradnju štetnih tvari u akvarijskoj vodi.
Ja sam kupila u tu svrhu Biofiltr od firme Dajana u Pet Centru, ali ukoliko recimo imaš Aquastart preparat on ti i priprema vodu uklanjajući klor i teške metale, a ujedno u sebi sadrži i te korisne bakterije, pa ih ne moraš dodatno kupovati.
A postoji i treća solucija da kupiš te korisne bakterije u obliku tabletica.

Malo pročitaj na netu o preparatima koje si ti stavio u vodu i onda ćeš vidjeti imaš li sve potrebno ili ti još nešto nedostaje.

I još me iskreno zanima, kako to izgleda kada je cijeli filter pod vodom (zajedno sa cjevčicom koja vuče zrak iznad površine vode)??? Imaš li neku slikicu?

Offline cicovspu

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 41
  • CiCo
« Odgovori #2 u: Prosinac 30, 2009, 12:08:51 poslijepodne »
ribica plava  :klap: koji si štreber :D :D :D ...

evo Beus ribica plava ti je prenjela svoja iskustva a možeš i pratiti i pročitati cijelu njenu temu i biti će ti puno toga jasnije... ako nešto nećeš znati pitaj...

loza može u akvarij ali mora biti osušena/odstajala, znači ne može friška... pa onda prokuhana.... ali to sve mora biti jaaako dobro pripremljeno... znaš da se loza šprica a ako toga uneseš u akvarij ... ne bu dobro  :dead:
Zaprešić / Vukovar / Križevci
Trigon190
Cayman 60

Offline Ribica plava

• Punopravni član
« Odgovori #3 u: Prosinac 30, 2009, 12:13:09 poslijepodne »
ribica plava  :klap: koji si štreber :D :D :D ...

Veli mi dragi: E da si upola toliko vremena uložila u studiranje, koliko čitaš o akvaristici, već bi 2 fakulteta završila.

Da sam štreber, jesam za ono što me zanima, ali nekim stvarim bi se mogla i malo bolje posvetiti

Drago mi je da sam sve napisala točno  :up:

Offline Beus

• Novi član
  • *
« Odgovori #4 u: Prosinac 30, 2009, 12:59:41 poslijepodne »
Hvala, hvala, hvala, hvala  :) :) :)

Nemaj još slikica li uskoro ču ih zakačiti.

Offline Grale

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
« Odgovori #5 u: Prosinac 30, 2009, 15:13:33 poslijepodne »

I još me iskreno zanima, kako to izgleda kada je cijeli filter pod vodom (zajedno sa cjevčicom koja vuče zrak iznad površine vode)??? Imaš li neku slikicu?

Evo imaš tu: https://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=26362.90
Na kraju cjevčice, izvan akvarija, je regulator s kojim reguliraš količinu zraka.

Offline zecky

• Novi član
  • *
  • Dob: 38 Lokacija: osijek
« Odgovori #6 u: Prosinac 30, 2009, 15:25:42 poslijepodne »
to je jako lijepi akvarij i ako se sredi moze jako lijepo izgledati samo neka ti se dobro zaciklira da nebi imao kasnije problema.Istina da se laksi odrzavati vece akvarije nego manje ali i moj je pocetnicki 54 l i jako puno sam muka imao dok sve nisam naucio.Slusaj sta ti pisu ovdje na forumu i sve ces naucit samo citaj i upijaj,vecini trgovaca je u cilju prodat a ne dat  dobar savijet tako da ti je dobro prilikom svake kupovine sto se tice akvaristike najprije raspitati ovdje na forumu.

Dobro dosao :up:

Offline AndrejX

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 51
  • Disklejmer: ne prodajem papricice niti sjemenke
    • http://www.viralx.com
« Odgovori #7 u: Prosinac 30, 2009, 21:23:12 poslijepodne »
Citat:
Za božićni poklon sam dobio akvarij Aquastar 60 plus od 54 litre sa cijelom opremon. Kroz priču na forumu vidim da bi većini bilo to premali akvarija ali mislim da je meni kao početniku više nego dovoljan, a sa vremenom tko zna.

Vise nego dovoljan ako se odazoves zovu krasnih raznih riba pa ih odaberes razuman broj  :)

Citat:
pogrešno stavio grijač i filter, srečom još ga nisam uključio, pa ču ih danas prije nego ukopčam u struju cijele potopiti u vodu.

Grijac mora biti uronjem u vodu gotovo u cjelosti, tj. obisno negdje pri vrhu (gdje ulazi kabel) ima oznaku, ne smije nikad ostati na suhom je pukne za par trenutaka.
Citat:
Dalje, preko tanjura sam ulio vodu u akvarij i po preporuci iz zoo hobbya sam kada sam napunio do pola stavio Tera SafeStart i još nešto iz plave kočkaste na 40 l ide 10 ml i poslje toga napunio vodu do kraja. Od ovog Tera voda mi je postala jako smeđe crvenkasta, ne od uljevanja vode jer sm pazio nego baš od ovog Tera, koliko sam shvatio treba proči vrime cikliranja i da če se voda razbistriti, ili ne? Sutra planiram posaditi biljke i staviti kamenje i panj.

Nesto ne stima jer nema sto bojati vodu, mozes tocno napisati nazive oba preparata ?

Citat:
Ako mi možete preporučiti koje biljke da kupim?

Ovisi koliko imas rasvjete, koje ribe zelis drzati i koliko si spreman uloziti vremena/truda/novca za preparate i dodatnu opremu.

Citat:
Da li mogu staviti oblutke iz mora, i one kao spužva ako ih prvo prokuham ili nesmin?

Lil-la, ali kako svi ciljamo nekakvom prirodnom izgledu takav kamen nema sto traziti u slatkovodnom akvariju.

Citat:
Smin li sam izabrati drgo u prirodi i obraditi da prokuhati i staviti jer mi se svida panj od vinove loze

Mozes ali ga treba dobro iskuhavati, ribati i namakati. 
Citat:
Da li za vrime cikliranja moram poaliti svijetlo 12 sati na dan ili tek poslje 4 tjedna kada stavim ribe?

Svjetlo nije potrebno ako nema biljaka.

Offline Beus

• Novi član
  • *
« Odgovori #8 u: Prosinac 30, 2009, 22:24:29 poslijepodne »
Krivo sam napisao preparate zbog izgleda bočica koji je isti. Naime prodavač mi je dao sljedeča sredstva da ulijem a to su SERA blackwater aquatan (sredstvo za pripremu vode) i JBL Acclimol (acclimatisation protection). Da li treban nešto drugo ulijevati.

AndrejX hvala puno.

Offline AndrejX

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 51
  • Disklejmer: ne prodajem papricice niti sjemenke
    • http://www.viralx.com
« Odgovori #9 u: Prosinac 30, 2009, 23:40:44 poslijepodne »
Krivo sam napisao preparate zbog izgleda bočica koji je isti. Naime prodavač mi je dao sljedeča sredstva da ulijem a to su SERA blackwater aquatan (sredstvo za pripremu vode) i JBL Acclimol (acclimatisation protection). Da li treban nešto drugo ulijevati.

AndrejX hvala puno.

Kolega, trgovac koji ti je to prodao nema pojma (ali doista nema pojma ) ili je pokvarenjak koji ti je uvalio ono sto nitko ne kupuje.
Ovaj prvi je zapravo porez na naivce i vjerojatno ga nikad neces trebati, a drugi evenutalno prilikom transporta riba ili nakon ljecenja ozljedene ribe.

Idemo korak po korak:
- izbaci koliko god mozes vode
- odes do neke druge trgovine ( da ovog ne ubijes ) i kupi neki pripravak sa startnom bakterijskom kulturom i sredstvo za pripremu vode.    Od Serinih to je  Nitrivec (bakterije) i Aquatan ( ali obican), dok se po ducanima mogu naci i proizvodi od ostalih proizvodaca pod raznim nazivima.
Ako u blizini imas PetCentar uzmi njihove DajanaPet proizvode posto su u pola cijene, a jednako kvalitetni. Uglavnom trebas sredstvo koje uklanja klor i teske metale iz vode, te pocetnu kulturu nitrifikacijskih bakterija pa dobro prouci etikete.
- utocis svjezu vodu i dodas potrebnu kolicinu sredstva protiv kolora ( kasnije ces to raditi drukcije ali o tome kasnije )
-upali grijac i filter
- ubaci bocicu s bakterijama prema uputama
- ubaci i malo riblje hrane, ali samo par mrvica medu prstima

I tako si zapoceo cikliranje prema propisu, cestitam  :D

Offline SMRTNIK

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 40
« Odgovori #10 u: Prosinac 31, 2009, 00:56:46 prijepodne »
ovo sto se tice cikliranja ja nisam nikakve preparate koristio jel nisu potrebni vodu iz pipe ostavis 24h u kanistru i sve ishlapi klor.
sto se tice bakterija one se same naprave pa ih isto nije potrebno kupovat
jedino sta od kemije koristim je Easy Life FFM jel stvarno fino izbistri vodu a i koristan je
a za bilje bi trebo napisat kolko wata imaju lampe
eto tolko iz mog iskustva koje je isto kratko od nekih5-6 mjeseci

Offline Beus

• Novi član
  • *
« Odgovori #11 u: Prosinac 31, 2009, 07:40:01 prijepodne »
Hvala. Ne mogu virovati, lopov to nepotrebno mi je zaračuna preko 100 kn. Otiči ču ja do njega i to mu lipo vratiti. rrrrrrrrrrrrrr Još sam mu rekao da mi treba preparat sa bakterijama i protiv klora jer sam pročitao priručnik ali on je meni rekao da je to što mi je prodao to. Sada danas izbacivanje vode, aaaa.

Offline cicovspu

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 41
  • CiCo
« Odgovori #12 u: Prosinac 31, 2009, 08:10:10 prijepodne »
to ti je uvijek tako... prodavač će ti prodati što god...

prvo pitaj tu šta te zanima a onda i deklaraciju na proizvodu i njegovu namjenu... obično su ok deklaracije na HR ali svaki ima na ENG pa nije problem ;)

sretno u shopu ;) nadam se da će ti htjeti refundirati... ma da sumnjam jer si koristio i otvarao bočice...
Zaprešić / Vukovar / Križevci
Trigon190
Cayman 60

Offline Ribica plava

• Punopravni član
« Odgovori #13 u: Prosinac 31, 2009, 10:57:18 prijepodne »
Hvala. Ne mogu virovati, lopov to nepotrebno mi je zaračuna preko 100 kn. Otiči ču ja do njega i to mu lipo vratiti. rrrrrrrrrrrrrr Još sam mu rekao da mi treba preparat sa bakterijama i protiv klora jer sam pročitao priručnik ali on je meni rekao da je to što mi je prodao to. Sada danas izbacivanje vode, aaaa.

Upravo ovako su i meni napravili. Uvalili sredstvo za bojanje vode, a to mi uopće ne treba. Isto mislim da od vraćanja ništa...Sad ćeš iz drugog pokušaja kupiti valjda što treba.
Da ti pomognem, ukoliko ga uspiješ pronaći u količini manjoj od 500 ml, ili ako imaš 80 kn za to, kupi i tu veličinu, uzmi Aquastart to ti je od proizvođača Easy life. To ti je 2 u 1 proizvod. I priprema vodu tj. uklanja klor i teške metale, a ubacuje i bakterije.

Ukoliko zaista imaš u blizini Pet Centar odi si kupi od firme Dajana ova dva proizvoda: Start Plus i Biofiltr. Prvi je za pripremu vode, a drugi za bakterije. Oni ti koštaju zajedno otprilike 25 kn, ništa manje loše od drugih nisu.

Ukoliko ni to ne nabaviš, pokušaj od firme Tetra kupiti Aquasafe (kupih ja i to) i još uz to neke bakterije (ne znam naziv njihovog preparata za bakterije, ako uopće postoji, no vjerojatno postoji)...

Nadam se da će ti ovo pomoći

Offline SMRTNIK

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 40
« Odgovori #14 u: Prosinac 31, 2009, 11:24:57 prijepodne »
a gle i ja sam tak na nekim stvarima popusio al sam fala bogu imo kolegu koj se bavi tim pa nisam kupio neke kemije jel nisu potrebne
sto se tice bakterija one koje kupis one ti samo ubrzaju postupak cikliranja
po mom minimum cikliranje mora bit 2-3 tjedna sa bakterijama ili bez njih
i preparati protiv klora su ok sam se oni koriste ako imas hitnu promjenu vode jel oni uklanjaju klor trenutno

Offline Riky

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 38
« Odgovori #15 u: Siječanj 02, 2010, 13:39:40 poslijepodne »
netrebaš čekat toliko dugo da se akvrij ciklira, svoja dva akvarija sam ciklirao ravno dva dana, sa bakterijama koje sam kupio u dućanu, i odma nutra spičio ribe tipa gupi i ancitrus. i nikad nikakavih problema.
a biljke kupiš one koje ti se sviđaju.
Carpe diem!
''...šaka suza, vrića smija...''

Offline dkukanja

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Split - Vrgorac
« Odgovori #16 u: Siječanj 02, 2010, 14:34:49 poslijepodne »
vinovu lozu možeš koristit, uz postupak čiščenja od kore, prokuhavanja i namakanja, pogledaj postove na ovom linku:
https://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=39064.0

kao i ostale vrste drveta koje se prodaju po pet shopovima (po cijenama od kojih se ponekad zavrti u glavi) i ona otpušta spojeve koji utječu na Ph vode (tanini najčešće) a mnogima od nas je dostupna u blizini bez trošenja novca.
cikliranje obavezno provedi, 2-3 tjedna, što duže to bolje, bez obzira koristiš li dodatne bakterije ili samo par lističa hrane, jer cikliranjem omogučavaš ne samo vrijeme da se bakterije nasele, nego i preradu vode i dovođenje vode do nekakvih stabilnih parametara, za što nije dovoljno par dana. tijekom cikliranja voda se može zamutit a i ne mora, ovo zamučenje pokazuje rekaciju, tj promjenu kemije vode. jedino moraš pripazit da se ne pojavi neugodan miris amonijaka što bi ukazivalo na nekakvo raspadanje u vodi od tvari organskog porijekla (drvo, biljke ili nekakvi organizmi). i onda bi trebao izmjenit vodu i ponovit cikliranje.

osobno, ne koristim nikakvu kemiju prilikom pripreme niti kod izmjena vode, jer kod nas se još uvijek za dezinfekciju vode koristi klor koji isparava nakon 24-48 sati što voda odstoji, a teških metala ne bi trebalo bit u znatnim količinama u pitkoj vodi. ako se počne koristit kloramin, onda smo prinuđeni na kemijska sredstva jer on ne isparava tako lako...

Offline Beus

• Novi član
  • *
« Odgovori #17 u: Siječanj 02, 2010, 15:05:28 poslijepodne »
Evo sam izmjenio vodu i kupio preparate što ste mi preporučili, stavio sam dvije biljke koje su mi se svidile kamenje i drvo što sam prije prokuhao. U vudu sam stavio i nekoliko lističa hrane, još tri tjedna pa ču ricibe staviti. Trenutno izgleda kao ovako.

[/URL

Offline Beus

• Novi član
  • *
« Odgovori #18 u: Siječanj 03, 2010, 22:02:09 poslijepodne »
Kore ribice da stavim u akvarij i koju količinu. Da ih odem rezervirati. Hvala

Offline luka 33

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 28
« Odgovori #19 u: Siječanj 03, 2010, 22:45:19 poslijepodne »
netrebaš čekat toliko dugo da se akvrij ciklira, svoja dva akvarija sam ciklirao ravno dva dana, sa bakterijama koje sam kupio u dućanu, i odma nutra spičio ribe tipa gupi i ancitrus. i nikad nikakavih problema.
a biljke kupiš one koje ti se sviđaju.

nebi ja bas riskiro..

Offline luka 33

• Punopravni član
« Odgovori #20 u: Siječanj 03, 2010, 22:47:31 poslijepodne »
Kore ribice da stavim u akvarij i koju količinu. Da ih odem rezervirati. Hvala

a imas li podlogu u akvariju(ja osobno nemam jer imam sam plutajuce biljke (anubias,mahovina vodena kuga)...a od ribica bih ti preporucio zivotvorke(guppy,moly,svertove)....one su ti jednostavne za drzat i lako se razmnozavaju (uzmi 1 muzjaka na 2-3 zenke) sretno ;)

naci 6 zenki 2 muzjaka ili tako nesto...ionako ces ih imati puno za par mijeseci..

Offline viky_16

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 31
« Odgovori #21 u: Siječanj 03, 2010, 23:05:29 poslijepodne »
dobrodođao :)
ta duguljasta bilja ti je valisnria a ova izad mislim da je limnophila sessiflora  ili cabomba  -? -?
probaj nabaviti anubias i microsorum (nezahtjevno bilje)
aq je super,samo jesi onaj bjeli kamen testirano dali je vapnenac??
od riba bi ja stavila 1 muški bettan,jato nekih tetrica i možda koji platy, corydorase i 1 ancitrus  :up:  :)
Ako morate birati između dva zla, odaberite ono koje još niste probali....

Offline Beus

• Novi član
  • *
« Odgovori #22 u: Siječanj 04, 2010, 07:57:35 prijepodne »
Kamenje i sve sam kupio u dučanu specijaliziranom za to i rekli su mi da nije vapnenačkog podrijetla. Biljeke sam kupio koje su bile zdrave i što sam našao, jako slab izbor ima, a iman i za podlogu supstrat.

Offline luka 33

• Punopravni član
« Odgovori #23 u: Siječanj 04, 2010, 10:43:53 prijepodne »
dobrodođao :)
ta duguljasta bilja ti je valisnria a ova izad mislim da je limnophila sessiflora  ili cabomba  -? -?
probaj nabaviti anubias i microsorum (nezahtjevno bilje)
aq je super,samo jesi onaj bjeli kamen testirano dali je vapnenac??
od riba bi ja stavila 1 muški bettan,jato nekih tetrica i možda koji platy, corydorase i 1 ancitrus  :up:  :)

ja osobno nevolim bete.....ljepse mi je vidjet jato neonki i guppy-a....ali to je sad tvoj izbor :) :) :)

Offline Riky

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 38
« Odgovori #24 u: Siječanj 04, 2010, 12:48:16 poslijepodne »
ancitrus, 4 corija, jato malo neonki i par (m+ž) ramova ili apistograme. jedino za neonke i ove zadnje bi ti mogo bit preslab malo filter, i trebalo bi ti malo destilirane vode u akvariju.
možeš jato barbusa hitit unutra, imaš puno mogučnosti
Carpe diem!
''...šaka suza, vrića smija...''