Pozdrav Beuse još jednom.
Ne mogu ti nešto previše pomoći jer sam i sama početnik, no neke stvari sam valjda pokapirala pa ću ti odgovoriti, dok se netko kompetentniji ne javi.
Što se tiče bilja, u trgovinama ćeš ih jako teško pronaći pod nazivima, uglavnom će te pustiti da si sam izabereš što ti se sviđa, a vrlo je vjerojatno da ćeš onda izabrati (ili će ti oni sami ponuditi) i koju neakvarijsku biljku.
Malo si pogledaj na netu pod nazivom neakvarijske biljke, koje su to, čisto da se pripremiš i da si uštediš vrijeme oko vraćanja nazad u trgovinu..
Na forumu dosta ljudi prodaje ili čak poklanja biljke, javi se nekima, i dogovorite se. Neki će ti htjeti i poslati putem pošte ili autobusom.
Ja sam svoje biljke dobila na poklon i isto tako ću ih dalje davati, čim se razmnože, jer je to zaista lijepa gesta.
Što se tiče stavljanja kamenja koje ti se sviđa. Morat ćeš ga testirati je li vapnenačkog sastava, a to ćeš napraviti tako da kapneš nekoliko kapi octa na njega. Ukoliko se zapjeni, onda ga ne smiješ stavljati u akvarij.
Panj ti je najbolje kupiti u nekoj trgovini ljubimcima. Ja osobno imam dva panja od mangrovine. Na etiketici će pisati Mopan wood, to ti je na engleskom naziv za mangrovinu i jako je korisno drvo ukoliko želiš imati tropske ribice, a i potrebno je ancistrusima (čistači algari) za probavu.
Malo će ti bojati vodu neko vrijeme u crvenkasto, ali to nije ništa štetno, čak sam vidjela da to omekšava vodu i daje joj blago kiseli ph, što tropskim ribicama odgovara.
Za drvo vinove loze će ti netko iskusniji reći, ja o tome ne znam baš ništa.
Što se tiče paljenja svjetla, ja sam ti napisala u svojoj temi da sam ja otkako sa stavila akvarij u pogon, uključila sve na stalno, a svjetlo sam palila preko dana, gasila preko noći, i to da ti gori otprilike 12 sati, tako preporučuju.
Za preparate će ti isto odgovoriti netko tko ih ima sve u malom prstu, ja ti jedino znam da trebaš neki preparat za pripremu vode koji ćeš uliti prvi puta u akvarij napunjen vodovodnom vodom i svaki put u vodu koju pripremaš za izmjenu, na količinu koju pripremaš. Dakle taj preparat bi trebao uklanjati klor i teške metale iz vode.
Onda ti treba neki preparat koji će sadržavati korisne bakterije koji pomažu biorazgradnju štetnih tvari u akvarijskoj vodi.
Ja sam kupila u tu svrhu Biofiltr od firme Dajana u Pet Centru, ali ukoliko recimo imaš Aquastart preparat on ti i priprema vodu uklanjajući klor i teške metale, a ujedno u sebi sadrži i te korisne bakterije, pa ih ne moraš dodatno kupovati.
A postoji i treća solucija da kupiš te korisne bakterije u obliku tabletica.
Malo pročitaj na netu o preparatima koje si ti stavio u vodu i onda ćeš vidjeti imaš li sve potrebno ili ti još nešto nedostaje.
I još me iskreno zanima, kako to izgleda kada je cijeli filter pod vodom (zajedno sa cjevčicom koja vuče zrak iznad površine vode)??? Imaš li neku slikicu?