Kolovoz 21, 2025, 20:02:32 poslijepodneNajnoviji Član: MMela

Autor Tema: oprema,pomoć?  (Posjeta: 2262 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline tiestos

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 36
oprema,pomoć?
« u: Prosinac 26, 2009, 11:21:37 prijepodne »
-imam akvarij 90x40x10,TO JE OKO 140L
-imam filter eheim 1200l/h,
-imam 3 T5 neonke od 21 w!
-grijać od 200w!
-sada me zanima što meni još treba da bih meni akvarij bio savršen!osim bilja i ribica...
prije svega me zanima rasvjeta jel su te neonke dobre ili ih moram promijenit!?
-slušam o nekim reflektorima a ja neznam gdje se oni mogu uzet!?
-od kemije što da uzmem?
-dal akvarij uopće može normalno funkcionirat bez C02?
-podlogu ću uzet što sitniju zbog glose!
           -ETO MOLIM VAS POMOĆ,PO VAŠEM KOLIKO NOVACA MI JOŠ TREBA DA BIH SVE UZEO I NARAVNO ŠTO JE PO VAMA NUŽNO!

Offline tiestos

• Punopravni član
Odg: oprema,pomoć?
« Odgovori #1 u: Prosinac 26, 2009, 11:22:53 prijepodne »
za koliko se može nabavit co2 sustav! samo da nije diy varijanta?

Offline Neve

• Punopravni član
« Odgovori #2 u: Prosinac 26, 2009, 12:23:35 poslijepodne »
Nešto si kiksao oko mjera akvarija.

Mislim da ti fali još hranjiva poldoga, recimo 10 litara zemlje za cvijeće.

Neonke bi trebao navesti koje su (aquastar, grolux) ili barem spektar napiši.

Ako ne riješiš CO2, nemoj stavljati reflektore. CO2 ti je osnova cijele priče, nakon svjetla. Cijene pogledaj malo po oglasima, ima ljudi koji prodaju komplete za relativno ok cijene. Bez CO2 ćeš vjerojatno imati problema sa algama, ako ne smanjiš svjetlo.

Kemija ti kasnije treba, kad počne bilje pokazivati da mu nešto fali. NPK i mikroelementi će ti trebati.

Sretno  :up:

Pula
hrvatskakolonija.blog.hr

Offline tiestos

• Punopravni član
« Odgovori #3 u: Prosinac 26, 2009, 12:32:59 poslijepodne »
a vidi ovako:sve cu ti napisat šta piše na etiketi:model- vito 2001,
                                                                    :50-60hz
                                                                    :IP-20
                                                  Ima neki broj: 08ISTO053-1
                                                                     :an-50
                                                                     :neka strijelica prema dolje-019
                                                                     :220-240v
                       -eto sad sam stavio sve potrebno i nepotrebno..jel ti sad znaš koji ej to model..uglavnom ja mislim da su to obićne žarulje!

Offline tiestos

• Punopravni član
« Odgovori #4 u: Prosinac 27, 2009, 18:15:04 poslijepodne »
eto po tebi što bi ti još nadodao što se tiće svjetla..

Offline Neve

• Punopravni član
« Odgovori #5 u: Prosinac 27, 2009, 18:40:38 poslijepodne »
Ovi podaci koje si naveo, pretpostavljam da si ih sa žarulja prepisao? Jer, meni je sve tu totalno nepoznato. Evo sad gledam jednu T8 žarulju, ima slične podatke kao i moje T5 u akvariju (nisam kući sada):

F18W/54-765
950 Lm

Ono što je važno od ovih podataka jest:

18 W - wattaža (čisto informacije radi)
765 - 6500 K spektar boje, CRI 7
950 Lm - 950 lumena (važno jer je omjer lm/l puno važniji od češće korištenog W/l)

E sad, rekao si da imaš tri lampe o 21W T5. Evo sad gledam jednu lampu T5, prvu stranicu na koju sam naletio, i piše da jedna ima 2100 lumena. Recimo da je to norma (mislim da je, nisam siguran), ispada da sa tri lampe imaš 6.300 lumena, odnosno 45 lumena po litri.

Prema tekstovima koje sam čitao, skala ide od 10 lumena za low light, 30 medium light i 50 za high light akvarije.

S obzirom na tvojih 45 lumena, ne razmišljaj o pokretanju dok ne riješiš CO2 na zadovoljavajući način jer ćeš vejerojatno dobiti algarij sa nešto riba i bilja. :clown:

Ajd pokušaj negdje pronaći taj lm podatak o svojim lampama (stvarno bi trebalo pisati na njima). Pa ovisno o tom rezultatu razmišljaj o CO2.

Mislim da ćeš sa 20-30 lumena po litri moći zadovoljiti potrebe većine biljki pogotovo zato jer ti akvarij nije nešto ekstremno visok.
Pula
hrvatskakolonija.blog.hr

Offline tiestos

• Punopravni član
« Odgovori #6 u: Prosinac 27, 2009, 18:48:46 poslijepodne »
samo da se ispravim,akvarij mi je 32,5visina + 37,5širina + 90 dužina ,a idem vidit to o lampama

Offline cann

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
« Odgovori #7 u: Prosinac 27, 2009, 19:12:08 poslijepodne »
ostavi ove dvije od t5, znači 42 watta, stavi dobru podlogu i napravi low light low tech i furaš bez brige i nekih problema, nema gnojenja i co2, al naravno ak napraviš dobru podlogu i uspjevat će ti zahtjevnije biljke, bez nekih većih problema..

Offline Neve

• Punopravni član
« Odgovori #8 u: Prosinac 27, 2009, 19:16:24 poslijepodne »
A gle, s obzirom na to da je akvarij ipak 110 litra brutto, odnosno bit će nekih 95-100 netto, ispada mu oko 40 lumena. Bez CO2.

Nisam siguran da li je to pametno. Ja se na novom tanku premišljam o 30 lumena, pošto je DIY CO2. Nisam pametan.
Pula
hrvatskakolonija.blog.hr

Offline zeki972

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 52
« Odgovori #9 u: Prosinac 27, 2009, 19:17:37 poslijepodne »
uvijek mu  ostaje  varijanta   ciklidnog... ;)

Offline cann

• Punopravni član
« Odgovori #10 u: Prosinac 27, 2009, 19:31:53 poslijepodne »
neve netto kojih 90 litara više mi se čini ;)

tiestos, kak ti veli neve, bez dobro co2, nema dobrog akvarija, uz toliko svjetlo..
evo ja ću sebi složit cube od cca 190 litara, sa 2x24w t5, al idem na low light low tech, jer nažalost nemam dobro riješen co2, a i ne zahebava mi se više sa makro i mikro, dosta su ova dva na tome, pa razmisli, sve u svemu sretno ;)

Offline tiestos

• Punopravni član
« Odgovori #11 u: Prosinac 27, 2009, 19:39:21 poslijepodne »
ma normalno da ću i ja ostat pri low light ako nemoram ništa više,ja samo vas pitam za savjet:DA NAGLASIM:namjeravam uzet co2 bocu i sad uz to! mene zanima koliko da svjetla stavim.hoću reći:mislim da je meni ove tri t5 neonke dosta,tj da nemoram više uzimat lape! problem je jedino što neznam koliko mi lampa daje svjetlosti i sve ono što je neve napisao da je potrebno! ali sutra ću ja otić tamo gdje sma uzeo lampe pa nek mi oni kažu sve te informacije i mislim da ćemo onda nekako svi zajedno donjet odluku koliko ću ih stavit nad akvarij+co2! ps:hvala svima na toj pomoći..

Offline Neve

• Punopravni član
« Odgovori #12 u: Prosinac 27, 2009, 19:58:06 poslijepodne »
neve netto kojih 90 litara više mi se čini ;)

Da, imaš pravo. Ja sve nekako po svojem računam  :clown:

Ajd javi tiestos šta ti kažu, ali u svakom slučaju ako riješiš CO2 mislim da ti je dvije neonke dosta. Ali ako želiš, uz bocu i dobru cirkulaciju možeš i na tri neonke ići.  :up:
Pula
hrvatskakolonija.blog.hr

Offline tiestos

• Punopravni član
« Odgovori #13 u: Prosinac 27, 2009, 22:18:12 poslijepodne »
ma neću ić na tri ako nemoram,,i tako imam pun klinac struje:) stednja... :up:

Offline AndrejX

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 51
  • Disklejmer: ne prodajem papricice niti sjemenke
    • http://www.viralx.com
« Odgovori #14 u: Prosinac 27, 2009, 23:28:57 poslijepodne »
ma normalno da ću i ja ostat pri low light ako nemoram ništa više,ja samo vas pitam za savjet:DA NAGLASIM:namjeravam uzet co2 bocu i sad uz to! mene zanima koliko da svjetla stavim.hoću reći:mislim da je meni ove tri t5 neonke dosta,tj da nemoram više uzimat lape! problem je jedino što neznam koliko mi lampa daje svjetlosti i sve ono što je neve napisao da je potrebno! ali sutra ću ja otić tamo gdje sma uzeo lampe pa nek mi oni kažu sve te informacije i mislim da ćemo onda nekako svi zajedno donjet odluku koliko ću ih stavit nad akvarij+co2! ps:hvala svima na toj pomoći..

Kolega ajde se ti malo odluci kakav akvarij uopce zelis?  Malo bi puno lampi, malo low light, pa odmah uzimas CO2 bocu pa bi na kraju stedio struju - previse je tu kontradiktornih izjava pa ajde ljepo napisi sto te interesira pa da ti konacno netko napise konkretan savjet.
Ovako se mozemo natezati sljedecih mjesec dana.

Offline tiestos

• Punopravni član
« Odgovori #15 u: Prosinac 28, 2009, 09:19:43 prijepodne »
kuis zahebancija je.. poanta je da bi uzeo co2 bocu i stavio neonki koliko treba nista vise! a tebe nitko netera da pomogneš ako ti se neda..kako ne kontaš da neam pojma šta je najbolje i da ćemo svi zajedno doć do riješenja kad vidim koliko svjetlosti daju moje neonke!a to o štetnji je totalna zahebancija..

Offline tiestos

• Punopravni član
« Odgovori #16 u: Prosinac 28, 2009, 10:48:03 prijepodne »
evo upravo sam dosao sada iz trgovine u kojoj sma kupio neonkice i jedino što sam saznao da ta moja žarulja ima 1850 lumena!

Offline Neve

• Punopravni član
« Odgovori #17 u: Prosinac 28, 2009, 23:35:55 poslijepodne »
Bože, kakav ti je taj shop kad ti ni spektar neznaju reći?  :D :D

60 lumena, puno je to. Idi kao što ti je cannibal rekao, dvije lampe ili ako već želiš na tri budi spreman na kratak period osvjetljenja ili brdo gnojenja. CO2 podrazumijevam.
Pula
hrvatskakolonija.blog.hr

Offline tiestos

• Punopravni član
« Odgovori #18 u: Prosinac 29, 2009, 10:20:27 prijepodne »
pa i ja kažem...evo upravo uzimam co2 bocu tako da s tim nema problema! a i planirao sma stavit 2 neonke!koliko odpriliek bi onda one trebale radit?jel ja odprilike znam šta znaći low light i da ne nabrajam dalje! samo mene zanima jel onda ako budem i npr:low light moram sadit određene biljke!volio bih da mi malo pojasniš low light,medium light ,hight light!znam ja to prevest već koja je razlika...eto molim te

Offline Neve

• Punopravni član
« Odgovori #19 u: Prosinac 29, 2009, 10:56:02 prijepodne »
Prema tekstovima koje sam čitao, skala ide od 10 lumena za low light, 30 medium light i 50 za high light akvarije.

Po ovome ti si na nekom prelazu između medium i high light sa dvije t5 lampe (3.900 lumena / 90 litara = 43 lumena).

E sad, da ne ispada da se sve u životu po nekoj skali radi: količina lumena jednostavno moraš uskladiti količinu CO2 i gnojenja. Svo bilje će ti uspjeti po ovom osvjetljenju. Sigurno ima akvarija sa puno više lumena koji nemaju alge. Kreni sa malim razdobljem osvjetljenja u početku, recimo 5 sati. Polako povećavaj dok ne primjetiš da se alge pojavljuju (naravno, nakon 3-4 tjedna aklimatizacije akvarija). I kad našeš tu sredinu - uživaj  :up:
Pula
hrvatskakolonija.blog.hr

Offline cann

• Punopravni član
« Odgovori #20 u: Prosinac 29, 2009, 10:57:48 prijepodne »
pa i ja kažem...evo upravo uzimam co2 bocu tako da s tim nema problema! a i planirao sma stavit 2 neonke!koliko odpriliek bi onda one trebale radit?jel ja odprilike znam šta znaći low light i da ne nabrajam dalje! samo mene zanima jel onda ako budem i npr:low light moram sadit određene biljke!volio bih da mi malo pojasniš low light,medium light ,hight light!znam ja to prevest već koja je razlika...eto molim te

ako uzimaš bocu, onda stavi i sve tri i nemaš problema sa ničin, jer ćeš držat koncentraciju co2 stalno istu, al samo ak je boca u pitanju, ne diy vo2 ;)

Offline tiestos

• Punopravni član
« Odgovori #21 u: Prosinac 29, 2009, 13:30:17 poslijepodne »
a meni je cilj da mi svjetlo što duže radi jel je lijepše za vidit,pa po meni bi možda bolje bilo da stavim dvije neonke i to bi odprilike bilo kao što si rekao..dvije nonke i smanjim co2 i tako isto gnojenje!jel meni je cilj da što više gledam u akvarij,a ako budem gledao smao 5 sati to je meni malo malo..govorim u slućaju da baš nemoram tako ali ako moram dobro šta!

Offline aquabot

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 39
  • codename franjo
« Odgovori #22 u: Prosinac 29, 2009, 13:39:26 poslijepodne »
meni svjetlo upaljeno 15 sati (09.00-24.00).  :up:
gnojim: ne,
co2: ne,

ak misliš imat akvarij za 5 sati gledanja pod svjetlom, onda ti ga ni ne treba.  ;)

Offline Neve

• Punopravni član
« Odgovori #23 u: Prosinac 29, 2009, 13:53:10 poslijepodne »
Imam i ja akvarij koji gori 12 sati na dan, bez CO2 i bez gnojenja. Ali ima i jako malo lumena unutra, pa nemam problema. Ovo kod tiestosa je ipak malo drugačije.

Ali hej, hvala bogu akvarij je njegov...Sam bira koliko čega hoće.  ;)
Pula
hrvatskakolonija.blog.hr

Offline Vele bit

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
  • Tamo gore gdje...proljeće uvijek kasni
« Odgovori #24 u: Prosinac 29, 2009, 13:56:29 poslijepodne »
Ma tiestos,jednostavno staviš dvije t5 neonke odgovarajuče dužini akvarija i to je to.. Ako treba poslje lako dodaš treču,za neko super zahtjevno bilje,eventualno. Pošto češ imati co2 to znači da radiš biljni akvarij,jel.. Za ciklidni bi ti bila dosta i jedna t5 neonka.
Mene više brine što ti je akvarij dužine 90cm a naveo si da imaš neonke od 21 w Sad ne znam jesi li se zabunio i htio napisati 24w ili zaista postoji t5 neonka od 21w. U svakom slučaju ta neonka je negdje oko 55 cm dugačka,što pak znači da će ti otprilike 35cm akvarija biti vrlo slabo osvjetljeno.. Po meni trebala bi ti jača tj. duža neonka da imaš osvjetljenu približno cijelu dužinu akvarija ako misliš imati neko zahtjevnije bilje i po kutevima akvarija