Srpanj 27, 2025, 20:12:29 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: pitanje oko bakterija  (Posjeta: 3612 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline ceh

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 50
pitanje oko bakterija
« u: Prosinac 17, 2009, 20:33:49 poslijepodne »
naime jucer ako ste citali imo sam problema sad na svakom koraku dobi odgovore ove vrste ono filter ti neradi par sati bakterije krepavaju jer nemaju oksigena .... ect ect .....sve ok logicno e sad de vi meni objasnite ovo

odem u zemu kupim bocu sa bakterijama datum dobar rok trajanja 2 godine ( dvije) pa kako te bakterije tu prezive u boci dvije godine a nemogu u mom akvarijumu 2 sata bez oksigena naravno i bez grijaca i bez svega ... ??
Please remember that the following comments are personal experiences and may or may not apply to your setup. Use them as guide to help better understand your fish,

Offline Ozoman988

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 37
Odg: pitanje oko bakterija
« Odgovori #1 u: Prosinac 17, 2009, 20:40:40 poslijepodne »
Da sada ne idem u detalje fiziologije bakterija itd, dati cu ti jedan primjer: Instant kvasac. U vrečici moze stajati mjesecima, jednom kad otvoriš, gube aktivnost (iliti uginu) za dan-dva. Bočica je hermetički zatvorena pa tako i bakterije u njoj nemaju doticaja sa zrakom (kisikom) pa stoga mogu stajati mjesecima (oksidacija nas sve malo po malo ubija - zato se uzasno reklamiraju proizvodi sa etiketom "Antioksidans").

Meni jedino nije jasno kako si zakljucio da ti nisu prezivjele u akvariju??  -?

Edit: Sve gore navedene informacije ne moraju biti 100% ispravne. Za točan odgovor bi se morao posavjetovati sa knjigom sto sada nemam vremena. Ako netko ima provjerenije informacije neka ih podjeli (ne bi htio da me se uzima za rijec pa da ispadne nešto krivo)
Zagreb/Jarun 098/9019849

Kozicnjak by Ozo

Offline ceh

• Punopravni član
« Odgovori #2 u: Prosinac 17, 2009, 20:54:48 poslijepodne »
Da sada ne idem u detalje fiziologije bakterija itd, dati cu ti jedan primjer: Instant kvasac. U vrečici moze stajati mjesecima, jednom kad otvoriš, gube aktivnost (iliti uginu) za dan-dva. Bočica je hermetički zatvorena pa tako i bakterije u njoj nemaju doticaja sa zrakom (kisikom) pa stoga mogu stajati mjesecima (oksidacija nas sve malo po malo ubija - zato se uzasno reklamiraju proizvodi sa etiketom "Antioksidans").

Meni jedino nije jasno kako si zakljucio da ti nisu prezivjele u akvariju??  -?

Edit: Sve gore navedene informacije ne moraju biti 100% ispravne. Za točan odgovor bi se morao posavjetovati sa knjigom sto sada nemam vremena. Ako netko ima provjerenije informacije neka ih podjeli (ne bi htio da me se uzima za rijec pa da ispadne nešto krivo)

ma nisam ja sam zakljucio tako su mi ovde na forumu rekli   jer su mi poslije ugradnje novog filtera  krepala 3 gastromizona i ribe su plivale na povrsini  danas  je sve ok    po svim odgovorim svi su mi rekli da je krepavanje bakterija jer filter nije izcikliran.  tako da nema oksigena amonijak raste  naitrati nitriti  ...ect ect     nemam ja pojma  za to sam i pito  da znam nebi vama dosadjivo ovde , sad sam sibno sve ove  bakterije u akvarijum i filter pa cu vidjet 
Please remember that the following comments are personal experiences and may or may not apply to your setup. Use them as guide to help better understand your fish,

Offline Ozoman988

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 37
« Odgovori #3 u: Prosinac 17, 2009, 21:04:24 poslijepodne »
Samo da se razumjemo - ne dosadjujes, ok?  ;)

Sada, nasao sam drugu tema pa sam uspio malo procitati. Koliko sam uspio pohvatati, sigurno je razlog pomora nezacikliran akvarij tj. filter. Bakterijama treba vremena da se razviju tj razmnoze, a tek onda pocnu učinkovito obavljati svoj posao "prirodnih smetlara" u akvariju. Ova tekucina koju si dodao svakako ce pomoci jer ces odjednom ubaciti veliku kolicinu bakterija u filter. Vrijeme razmnozavanja jedne bakterije je sljedece:

Bacillus stearothermophilus 11 min
Escherichia coli 20 min
Pseudomonas putida 45 min
Vibrio marinus 80 min
Mycobacterium tuberculosis 12 sati
Saccharomyces cerevisiae 2 sata

Pa sada, ako u akvariju imas 100.000 (toliko ima mikroorganizama u 1 zlicici morske vode (a mozda i milijun - kvragu, treba mi knjiga sada :D )), a ti dodas dodatnih desetak milijuna (sve ovo govorim figurativno) onda je računica jednostavna  :up:

Sada samo neka vrijeme odradi svoje i (čisto iz osobnog prakticnog iskustva) čisti jednu spuzvu danas, pa za tjedan dana drugu i tako, i to sve u akvarijskoj vodi jer varijacije u temperaturi vode (ako bi prao ispod pipe) ce ubiti vjerojatno sve bakterije, a onda si na nuli. Eto, valjda nisam ja dosadan sada :)
Zagreb/Jarun 098/9019849

Kozicnjak by Ozo

Offline nikkka33

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 50
  • pozdrav iz šibenika
« Odgovori #4 u: Prosinac 18, 2009, 00:59:41 prijepodne »
nisam gledala staru,tj drugu temu ali skužila sam da je ubacivan novi filter..inače kad se ubaciva novi filter tada se ostavi i paralelno i stari da radi nekih bar 1-2 tjedna upravo dok se novi filter zaciklira i da nebi bilo ovoga čega je nažalost bilo...pomora ribe...

Offline ceh

• Punopravni član
« Odgovori #5 u: Prosinac 18, 2009, 07:40:12 prijepodne »
nisam gledala staru,tj drugu temu ali skužila sam da je ubacivan novi filter..inače kad se ubaciva novi filter tada se ostavi i paralelno i stari da radi nekih bar 1-2 tjedna upravo dok se novi filter zaciklira i da nebi bilo ovoga čega je nažalost bilo...pomora ribe...

znam ja sad to   :( 
hvala ljudi na odgovorima  malo sam surfo  skonto neke stvari .. cudno mi bilo i prije sam mjenjo filter pa mi se ovo nije desilo  .....valjda za sve ima prvi put    uglavnom ribice su sad zdrave i vesele voda kristalno cista  pazim malo na parametre i tako    ubacio sam dvije kulture bakterija   jedne sto idu direktno u vodu  jedne u filter  ... nadamse da i ostali pocetnici su naucili lekciju iz ovog 

pozdrav iz  snjeznog Amsterdama (sto je ovde rijetkost isto da pane snjeg na otoku Bracu  ili Hvaru)   :drag:

Offline 985plavi

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 56
    • Facebook profil
« Odgovori #6 u: Prosinac 18, 2009, 09:21:46 prijepodne »
Drago mi je da si poslušao savjet, ubacio bakterije, te da je po tvojim riječima sve OK.

Međutim, ako je voda kristalno čista to ne znači da je sve ok, kroz ovaj prvi tjedan napravi još koju promjenu od oko 30% vode i ubacuj bakterije nakon svake promjene vode zajedno sa FFM-om i tek za desetak dana kada se uspostavi biološka ravnoteža možemo reči da situacija ide na bolje a za tri do četiri tjedna ubrzanog cikliranja, da je situacija OK, a možda i kasnije.

Offline Gwyneeth

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 40
  • Betta Svijet
« Odgovori #7 u: Prosinac 18, 2009, 15:55:34 poslijepodne »
Samo da odgovorim na pitanje kako bakterije prezivljavaju u bocici a u filteru ne bez kisika?

Prvo, ove u bocici nisu iste koje i ove u filteru, odnosno ne pricamo o istima kada pricamo o "dobrim bakterijama".

Ove koje se prodaju u bocicama kao bio starteri su anaerobne tj. fakultativne (prilagodjlive) bakterije  sto znaci da im za prezivljavanje ne treba kisik. Nitrosomonas i nitrobacter na koje mislimo kad pricamo o cikliranju su aerobne i trebaju kisik.

Zapravo, evo kratak citat iz jednog clanka koji sam pisala i nikad objavila nigdje (jos) a vezano je bas uz te startere:

Citat:
Cikliranje u 24 h?

Na policama akvarističke opreme u shopovima može se naći još jedan zgodno-nezgodan proizvod: bakterijski proizvod za nitrifikaciju ili ubrzavanje iste. Na njima najčešće piše: «ulijte tekućinu u akvarij, pričekajte 24 sata i stavite ribe koje će Vam biti zahvalne što trošite novac na nas» Međutim, što se nalazi u tim tekućinama? Kakvo je to instant riješenje (a nije iz Švedske)? Mora da je prvo što su Vam govorili o akvaristici ona činjenica da je akvaristika hobby za - ne iskusne, ne bogate, ne pametne, nego – strpljive. Iako Vam novac definitivno nije na odmet. A ni pamet. Uglavnom... i u ovom slučaju ću Vas razočarati i reći: imali su pravo. Ne postoje instant riješenja, ma kako dobro zvučalo ono što piše na simpatičnoj (skupoj) bočici.

Evo i zašto: nitrifikacijske bakterije su autotrofni organizmi. To znači da za metabolizam ugljika koriste kemijske a ne organske spojeve. To je ono što nam treba, jer amonijak je kemijski spoj.  Te bakterije su ujedno i aerobne bakterije, što znači da im za život treba kisik.

Mislite li da u onoj bočici ima kisika? Nema. I zato ne postoji način da se nitrificirajuče bakterije efektno pohrane na način na koji bi ih se moglo dalje distribuirati.
Pa što nam to onda prodaju? Prodaju nam fakutaltivne (mogu preživjeti i sa i bez kisika) bakterije kao: Pseudomonas, Escherichia, Bacillus. One mogu provesti nitrifikaciju, no to rade mnogo, mnogo sporije, iako se za razliku od pravih nitrificirajučih bakterija razmnožavaju mnogo brže (otuda ideja o 24 h). Te bakterije su heterotrofne. One koriste organske spojeve za proizvodnju energije. Dakle, nikako nemogu biti dovoljno brze i korisne u pretvorbi amonijaka. No mogu biti korisne za jednu stvar: one razgrađuju ostatke metabolizma hrane. Mogu pomoči kod pretjeranog hranjenja. Ako je Vaša kćer nahranila ribe sa cijelom kutijom riblje hrane, osim promjene većeg dijela vode možete dodati i ovih bakterija. I staviti hranu pod ključ.

Zaključak: ne kupujte gotove proizvode za cikliranje akvarija: akvaristika je i dalje hobby za strpljive.
"People need friends. Bettas kick their faces"
Hello, my name is Ksenija and I'm channaholic...
...Pula...

Offline Ribica plava

• Punopravni član
« Odgovori #8 u: Prosinac 18, 2009, 17:01:38 poslijepodne »
Taman se spremam, po preporuci ići kupiti te bakterije i evo ovog korisnog članka koji objašnjava kako to u principu djeluje.

Znači li to da će mi i bez tih kupovnih bakterija biti potrebno 3 tjedna cikliranja ili nešto duže?

Offline Vele bit

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
  • Tamo gore gdje...proljeće uvijek kasni
« Odgovori #9 u: Prosinac 18, 2009, 19:13:19 poslijepodne »
Taman se spremam, po preporuci ići kupiti te bakterije i evo ovog korisnog članka koji objašnjava kako to u principu djeluje.

Znači li to da će mi i bez tih kupovnih bakterija biti potrebno 3 tjedna cikliranja ili nešto duže?
I bez njih i sa njima odgovor na tvoje pitanje je DA.. 3 tjedna a bolje i duže.. Može i bez toga,naravno.. Ali ja bih to usporedio kao da gume na autu umjesto na recimo zadanih 2.3 bara napumpaš na 1.5 bar . možeš se vozit... Samo kako?  :D
Za to vrijeme uređuj ga,dodaj biljke,pogledaj malo akvarije po netu koji ti se sviđaju i stvori si neki plan kako bi htjela da izgleda.. Začas će ti to proć a imat češ ,manje problema sa algama,bolestima...

Offline helena

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Ženski   Lokacija: Pula
« Odgovori #10 u: Prosinac 18, 2009, 19:38:57 poslijepodne »
Svaka čast iskusnijim akvaristima, lijepo ste sve objasnili. Ja sam do sad mislila da promjena samog filtera neće dovesti do takve katastrofalne poslijedice budući da se kod iscikliranog akvarija bakterije nalaze i u vodu. Kako onda postupiti kad moraš odvojiti ribu u karantenski akvarij ? Uzeti vodu iz akvarija, a što sa filterom kuji je duže vrijeme bio van funkcije kao i karantenski akvarij ? Ja sam npr.svoj oprala, spužvasti filter sam također oprala u toploj vodi i sve to lijepo spremila kad nedaj bože bude zatrebalo. Kako postupiti kad se opet karantenski akvarij stavlja u funkciju ?

Offline ceh

• Punopravni član
« Odgovori #11 u: Prosinac 18, 2009, 19:58:29 poslijepodne »
sve kje ovo ok  ja sam  stavio bakterije  jer mi je akvarijum u funkciji znaci filter nije iscikliran,stog iako su ove nek bez kisika a prave energiju  znace koriste amonijak  sto je dobro  bolje neg nista napominjem moj akvarijum je u funciji skoro 2 godine  zanci iscikliran do bola, e sad  ovaj bioloski sok sto sam mu priredio pokusavam ublazit nekako , cijenim svaki savjet  koji je dobronamjeran   i drgo,mi da sam dobio  objasnjenje o ovim bociranim bekterijama  ,moje  je uvjek prirodnim putem  ,al ovo je bila   urgencija  sad mi ostaje radit na problemu dok nebude prevazidzen  ...osobnog sam misljenja ako more nesto  pomoc a nemam nikakvi stetni poslijedica  i nalazis ze u nezavidnoj situaciji ,,,zasto da ne znam da svi nemaju novce da kupe sve ove produkte  ali  meni ako krepaju sve ribe u akvarijumu  kosta  me  100  eura  a  bakterije kostaju 14 za vodu  i 6 za filter  znaci ispalti se pokusat   :drag:  opet snijezi u Amsterdamu   ili je to domene  :drag:

Offline Vele bit

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
  • Tamo gore gdje...proljeće uvijek kasni
« Odgovori #12 u: Prosinac 18, 2009, 20:05:51 poslijepodne »
Jooj! Sorry Ceh.. Ja mislio da je tema od plave ribice pa sam joj odgovorio  :-[

Offline Gwyneeth

• Punopravni član
  • Betta Svijet
« Odgovori #13 u: Prosinac 19, 2009, 00:17:56 prijepodne »
Kao sto gore pise, taj "starter" nece startati nista ali s obzirom da se brzo mnoze i te bakterije mogu pomoci razgraditi opasne tvari (amonijak), nece ga rijesiti, ali moze pomoc.

Tako da... kad je rijec o ovakvim hitnocama a imate pri ruci takav starter, nece stetiti.
"People need friends. Bettas kick their faces"
Hello, my name is Ksenija and I'm channaholic...
...Pula...

Offline Fuji

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 56
« Odgovori #14 u: Prosinac 19, 2009, 11:35:12 prijepodne »
Evo i ja sam nedavno mjenjao akvarij,ali sam svu vodu iz starog,te keramiku ,ugljen iz starog filtera prebacio u novi.
Dodao ffm u vodu i nakon jedno 4 sata ubacio ribe unutra,sve funkcionira bezprjekorno.