Srpanj 19, 2025, 07:36:54 prijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Kako se riješiti ovih algi???  (Posjeta: 1343 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Graso

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
Kako se riješiti ovih algi???
« u: Prosinac 15, 2009, 18:01:25 poslijepodne »
Čitajući forum poprilično sam siguran da je ovo fuzz alga, ali evo par slika ako sam pogrešno indentificirao:

http://www.imagesforme.com/show.php/853707_IMG1026.jpg

http://www.imagesforme.com/show.php/853708_IMG1027.jpg

Alga se pojavila kad sam malo zanemario svoj akvari od 125 litara. Gnojim sa Profitom 2 ml na dan i dodajem sera floranette A dvije tablete svakih tjedan dana oko korijena biljaka. CO2 DIY. No problem je što ne vidim zadnjih 2 mjeseca nikakav napredak, možda malo sporije rastu, ali ima ih svugdje, po listovima, panjevima, podlozi, osobito staklu. Kako da se rješim ove napasti?

Još gore Echinodorus tenellus (na slici) je potpuno prekriven i zakržljao zbog ove alge. Nako malo žešćeg podrezivanja pred jedno mjesec i pol dana sramežljivo izbijaju novi listovi, ali izdanaka nema. Ima šanse da biljčice zažive ili moram kupiti nove?

Offline Vedran

• Forum Administrator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
  • The Deda
    • http://www.akvarij.net
Odg: Kako se riješiti ovih algi???
« Odgovori #1 u: Prosinac 15, 2009, 20:53:43 poslijepodne »
pa nemaš neku biljnu masu koliko sam skužio, a gnojiš redovno... u biti hraniš nju..

Offline Graso

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #2 u: Prosinac 15, 2009, 22:48:29 poslijepodne »
Hm da.... zaboravio napisati, rasvjeta 20W Aquagro 18W 865 9 sati na dan.
Od biljaka 4 Cripte spiralis poveće u skupini, 2 Echinodorus osiris, puno previše Anubas nana, Bacopa monnieri okolo naokolo ali i ona više truli nego raste.
Osiris baca listove svakih 4-5 dana, ali stari listovu su prekriveni algama. Cripte su sretne i vesele ali sporo rastu.

Od filtracije vanjski filter 600 l/h (laž i obmana, ja proračunao 150 l/h) i unutarnji filter koji služi više za cirklulaciju nego filtraciju.

Od komunalaca 2 Otocinclusa i jedan Ancistrus, vidno sretni i debeli, ali ne pomažu.

Napominjem, situacija sa algama se dogodila nakon što sam prestao redovno gnojiti, biljke su malo popustile i alge su došle na svoje. Kako sam obrnuti situaciju?

Offline 985plavi

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
    • Facebook profil
« Odgovori #3 u: Prosinac 16, 2009, 09:46:36 prijepodne »
Mogla bi biti fuzz alga ali slabo se vidi na fotografiji, meni više liči na smeđu algu...

Znaš i sam da na fuzz algu pozitivno utječu dužina osvjetljenja i disbalans makroelemenata te je česta u akvarijima s niskom razinom CO2 i NO3.

Za početak probaj rasvjetu namjestiti da radi dvokratno po 4 sata uz pauzu od 2 sata, probaj fizički ukloniti što više listova i površina obraslih sa tom algom, promijeni 50%vode i tada rješavaj slijedeće:

počni sa dodavanjem makroelemenata, hrani ribe jedanput dnevno, povečaj broj mjehuriča CO2 u sekundi.

Što se tiče riba zamijeni ovog sijamca sa dva mala i slobodno ubaci još kojega otocinklusa pod pretpostavkom da nemaš previše riba u tanku.

Offline Vele bit

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
  • Tamo gore gdje...proljeće uvijek kasni
« Odgovori #4 u: Prosinac 16, 2009, 10:43:28 prijepodne »
Pa sam si si odgovorio na pitanje..
Znači dok si održavao akvarij nisi imao problema s algama ?
Ako je tako,mehanički ukloni što više alge i pridržavaj se režima s kojim si imao rezultate.

Offline Kizo

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 41
« Odgovori #5 u: Prosinac 20, 2009, 20:11:08 poslijepodne »
Ako je fuzz onda se lako mehanički ukloni, one bradate su najtvrdoglavije al ove čas posla rješiš, samo umoči ruke malo trljaj i bitka je dobivena.
Da bi rat dobio morat ćeš detaljnije osmisliti plan borbe.