eto me pa da napišem..
biobio
onaj post od prije po brojevima, probat ću dat neke odgovore na njih.
1. istina manja zapremnina, brže če doč do visokog postotka alkohola koji ubija kvaščeve gljivice, ali..ajmo reč da je to onak relativno..zašto..
ono kaj sam ja isprobaval jesu 2 boce, jedna od 0,5 litara, sa 3 žlice šečera, 1 žličica pekarskog kvasca i oko 3dcl vode..druga boca od 2,5 litre, u kojoj je bilo 4 dcl šečera, pola žlićice nekog najjeftinijeg suhog aktivnog vinskog kvasca i 2 velike žlice hrane za kvasce (isto neka najjeftinija)..
razlike u tome jesu svakako, kod male boce nakon 7 dana gotovo, velika boca je držalla čak 3 tjedna, na kraju je bila reakcija oko mjehurić kroz sekundu, a do 2,5 tjedna oko 2 po sekundi..
kaj želim reč, vinski kvasac jest stabilniji pri višim koncentracijama alkohola u smjesi, i možda je samo to bitna razlika, a npr. kad bi to radio u manjoj boci, išo bi na 1/3 žličice kvasca (mislim da hrana ne igra ulogu u brzini reakcije..
2. djelomice i možemo možda samo nagađat o tome, dal je tome tako, rekao bi čak prije da i nije..moje mišljenje
zašto:
ako ostavimo smjesu bez hrane za kvasce (čitaj proteini i vitamin b), onda je to točnmo, ali ako kvascima damo ovo prije, onda ćemo dobiti dužu smjesu i neće trajati kraće, upravo iz razloga, što su kvasci dobili "hranu",. u biti omogućeno im je daljnje razmnožavanje, jer oni šečer koriste samo za svoj metabolizam, enzimatsku reakciju
3. sam si odgovorio, a i ja sam ti prije napisal, šečer im služi samo za njihov metabolizam, odnosno za njihov "rad", koliko dugo će trajati, ovisi o zapremnini boce, šećeru i količini kvasca kojeg si stavio unutra, a bez hrane oni se neće dalje razmnožavati, u biti ubit će ih alkohol ili dok ne ostanu bez šćeera, što je ne moguće po mojem..