Srpanj 08, 2025, 08:54:47 prijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: co2 diy receptura  (Posjeta: 40627 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline hento

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 41
Odg: co2 diy receptura
« Odgovori #75 u: Listopad 11, 2010, 13:27:24 poslijepodne »
ne znam kaj je taj ljiga, al mi shebala cijeli tank..previše je to burna reakcija i predugo tak burno drži, pa je shebano sve  X-( :D

Pitanje prvo: jel imaš manju bocu poslije velike boce i jel si slučajno veliku bocu napunil do vrha?
Pitanje drugo: jel imaš kakaf friški panj/lozu? To mi izgleda ko ljiga od drveta...
Pitanje treće: zakaj nemaš nekakvoga pužeka unutra koji bi sve to popapal?
Never underestimate the power of the Dark Side

--- Koprivnica ---

Offline hento

• Punopravni član
« Odgovori #76 u: Listopad 25, 2010, 14:08:54 poslijepodne »
ne znam kaj je taj ljiga, al mi shebala cijeli tank..previše je to burna reakcija i predugo tak burno drži, pa je shebano sve  X-( :D
Pitanje prvo: jel imaš manju bocu poslije velike boce i jel si slučajno veliku bocu napunil do vrha?
Cann nije odgovoril na ovo pitanje, a saznal sam da nije imal manju bocu za brojač mjehurića i zbog toga mu je smjesa/ljaga ušla u akvarij.

Druga stvar danas je 25. (smješano 06.), a meni i dalje piči 1 mjehurić u sekundi.

--- Koprivnica ---

Offline cann

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
« Odgovori #77 u: Listopad 25, 2010, 15:26:35 poslijepodne »
sam ti reko

Offline moke

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
« Odgovori #78 u: Listopad 26, 2010, 23:57:07 poslijepodne »
Znaci tajna u trajnosti smjese je kada izvucemo zakljucak u Gorivu koje treba kvasac a to je marmelada od sipurka :D ili od bildera onaj prasak sto piju pa kvasaju.... :D tj protein,kvasac,secer. Ovo moje ako izgura kvalitetnim intenzitetom sto sam napravio 15 Dana ja sam prezadovoljan...
spasavaj se ko moze  :aaa:

Offline moke

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
« Odgovori #79 u: Listopad 28, 2010, 00:44:25 prijepodne »
Evo nacuh neku pricu o crnom seceru :nuclear: ili seceru od banane integralnom.. da najbolji jeli neko probao... :rolleyes:
spasavaj se ko moze  :aaa:

Offline biobiofizicar

• Punopravni član
« Odgovori #80 u: Listopad 29, 2010, 01:03:45 prijepodne »
Relativno sam novajlija u CO2 DIY prici (sa smesom koja traje 10ak dana) i imam par pitanja.

1. Ako alkohol ubija kvasac i zaustavlja proces zar nije logicno da se uzme veca zapremina boce za istu kolicinu kvasca i secera da do ovog prekidanja proizvodnje nedodje (koncentracija alkohola u 5lit kanisteru preko 3 puta je manja od koncentracije u 1,5lit boci). Da li ispravno razmisljam? Za istu kolicinu kvasca i secera bolje je koristiti vecu bocu...

2. Ukupna kolicina proizvedenog CO2 direktno je proporcionalna kolicini preradjenog secera. Ako nema zaustavljanja procesa zbog velike koncentracije alkohola i pretpostavimo da se skoro sav secer preradi, proizvodnja od 3mehura u sekundi morala bi trajati 3 puta krace od 1mehur u sekundi. Ima li ovo potvrdu u praksi?

3. Na kraju nikako da zakljucim da li se kvasceve gljivice razmnozavaju u tih 10-15 dana (koliko traje smesa) u zatvorenom sistemu u koji se ne dodaju proteini i hrana za gljivice ili je startna kultura to sa cime raspolazemo do kraja trajanja punjenja....
« Zadnja izmjena: Listopad 29, 2010, 01:08:37 prijepodne od biobiofizicar »

Offline gstaraz

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 53
  • Pelcer po pelcer...
    • altbierbude
« Odgovori #81 u: Listopad 29, 2010, 01:49:22 prijepodne »
Relativno sam novajlija u CO2 DIY prici (sa smesom koja traje 10ak dana) i imam par pitanja.

1. Ako alkohol ubija kvasac i zaustavlja proces zar nije logicno da se uzme veca zapremina boce za istu kolicinu kvasca i secera da do ovog prekidanja proizvodnje nedodje (koncentracija alkohola u 5lit kanisteru preko 3 puta je manja od koncentracije u 1,5lit boci). Da li ispravno razmisljam? Za istu kolicinu kvasca i secera bolje je koristiti vecu bocu...

2. Ukupna kolicina proizvedenog CO2 direktno je proporcionalna kolicini preradjenog secera. Ako nema zaustavljanja procesa zbog velike koncentracije alkohola i pretpostavimo da se skoro sav secer preradi, proizvodnja od 3mehura u sekundi morala bi trajati 3 puta krace od 1mehur u sekundi. Ima li ovo potvrdu u praksi?

3. Na kraju nikako da zakljucim da li se kvasceve gljivice razmnozavaju u tih 10-15 dana (koliko traje smesa) u zatvorenom sistemu u koji se ne dodaju proteini i hrana za gljivice ili je startna kultura to sa cime raspolazemo do kraja trajanja punjenja....

1. Logičnije je da se boca otvori preko noči da alkohol ishlapi
2. Tako nekako
3. Neznam

========================================

Ima li neko praktičan sistem za grijati bocu sad zimi kad je pala temperatura?
-naime, od kad je temperatura oko 20 C ne uspijevam dobiti više od 1 mjehura svake 3 sekunde ...

Offline cann

• Punopravni član
« Odgovori #82 u: Listopad 29, 2010, 10:32:58 prijepodne »
biobio odgovorim malo kasnije, ne stignem sad..isto tak i za temperaturu smjese  ;)

Offline biobiofizicar

• Punopravni član
« Odgovori #83 u: Listopad 29, 2010, 13:31:06 poslijepodne »
evo kada vec pomenu temperaturu neka moja zapazanja:
Dve potpuno identicne boce sa istim kolicinama kvasca i secera u dve sobe u kojima je razlika u srednjoj temperaturi 3-4celz rade razlicito. Ona boca koja je u hladnijoj spavacoj sobi (oko 20celz) traje 5 do 7 dana duze. Posebno se vidi razlika u drugom periodu koriscena boce. Obe boce krenu istom brzinom i prvih 5-6 dana rade skoro isto. Onda ona boca u toplijoj sobi brzo pocne da usporava i naglo stane (negde izmedju 7og i 10og dana), a ona u hladnijoj sobi uspori  (na 1mehur u 2-3skunde), ali tako sporo postojano radi sledecih 7 dana...

Offline gstaraz

• Punopravni član
  • Pelcer po pelcer...
    • altbierbude
« Odgovori #84 u: Listopad 29, 2010, 15:50:36 poslijepodne »
evo kada vec pomenu temperaturu neka moja zapazanja:
Dve potpuno identicne boce sa istim kolicinama kvasca i secera u dve sobe u kojima je razlika u srednjoj temperaturi 3-4celz rade razlicito. Ona boca koja je u hladnijoj spavacoj sobi (oko 20celz) traje 5 do 7 dana duze. Posebno se vidi razlika u drugom periodu koriscena boce. Obe boce krenu istom brzinom i prvih 5-6 dana rade skoro isto. Onda ona boca u toplijoj sobi brzo pocne da usporava i naglo stane (negde izmedju 7og i 10og dana), a ona u hladnijoj sobi uspori  (na 1mehur u 2-3skunde), ali tako sporo postojano radi sledecih 7 dana...

Koliko sam ja primjetio, temperatura smjese je največi faktor u intenzitetu reakcije (koliko mjehura u sekundi)...
Vrsta kvasca je isto bitna (vinski, pivski, digo...), svaki ima različitu optimalnu temperaturu (za naše potrebe)...

-Što je reakcija sporija, duže će smjesa trajati, to bi ujedno trebao biti razlog različite trajnosti tvoje dvije boce na različitim temperaturama.

...no, Cann je malo dublje u tome, tako da ču rado pročitati njegova zapažanja i naučiti još nešto  ;)...

ps.
@Cann:
Kako je pala temperatura, pojavila se i kod mene ona bjela sluz, srečom pa se za sada zadržava samo na površini pa se da pokupiti dosta lagano, ali na žalost nisam nigdije uspio nači šta je to ustvari  :question:...
-strani tekstovi na koje sam do sada naletio spominju Skramu, proteinski film ili masnoče ...

Offline biobiofizicar

• Punopravni član
« Odgovori #85 u: Listopad 29, 2010, 16:25:43 poslijepodne »
Slazemo se da na nizoj temperaturi proces ide sporije. Ono sto je mene zaintrigiralo je brzina i nacin zaustavljanja procesa u toplijoj sobi u odnosu na hladniju. Cak sam jednom uspeo da bocu koja je potpuno stala u toplijoj sobi "revitalizujem" u hladnijoj prostoriji. Odneo sam je tamo , malo promuckao i ona je sporo, ali kontinuirano nastavila da radi jos 5 dana.... Dok sam je muckao u toplijoj sobi nije htela da se ponovo pokrene....

Ja mislim da je ta sluz ustvari plesan (gljivice). I kvasac su gljivice i verovatno on (ili njegove spore) nekako dospe kroz sistem do akvarijuma, gde mu uslovi pogoduju za razmnozavanje. Mislim da treba dobro isprati sve boce i creva CO2 sistema ako se jednom kontaminiraju... Pretpostavljam da je to slicno sluzi (plesni) koja se javlja i kod ubacivanja lose pripremljenog drveta u akvarijum ili neoprane kineske tehnike (posebno gumenih prilepaka). Ancistrusi ovo vole da papaju....

Offline cann

• Punopravni član
« Odgovori #86 u: Listopad 29, 2010, 16:40:05 poslijepodne »
eto me pa da napišem..
biobio
onaj post od prije po brojevima, probat ću dat neke odgovore na njih.
1. istina manja zapremnina, brže če doč do visokog postotka alkohola koji ubija kvaščeve gljivice, ali..ajmo reč da je to onak relativno..zašto..
ono kaj sam ja isprobaval jesu 2 boce, jedna od 0,5 litara, sa 3 žlice šečera, 1 žličica pekarskog kvasca i oko 3dcl vode..druga boca od 2,5 litre, u kojoj je bilo 4 dcl šečera, pola žlićice nekog najjeftinijeg suhog aktivnog vinskog kvasca i 2 velike žlice hrane za kvasce (isto neka najjeftinija)..
razlike u tome jesu svakako, kod male boce nakon 7 dana gotovo, velika boca je držalla čak 3 tjedna, na kraju je bila reakcija oko mjehurić kroz sekundu, a do 2,5 tjedna oko 2 po sekundi..
kaj želim reč, vinski kvasac jest stabilniji pri višim koncentracijama alkohola u smjesi, i možda je samo to bitna razlika, a npr. kad bi to radio u manjoj boci, išo bi na 1/3 žličice kvasca (mislim da hrana ne igra ulogu u brzini reakcije..

2. djelomice i možemo možda samo nagađat o tome, dal je tome tako, rekao bi čak prije da i nije..moje mišljenje
 zašto:
ako ostavimo smjesu bez hrane za kvasce (čitaj proteini i vitamin b), onda je to točnmo, ali ako kvascima damo ovo prije, onda ćemo dobiti dužu smjesu i neće trajati kraće, upravo iz razloga, što su kvasci dobili "hranu",. u biti omogućeno im je daljnje razmnožavanje, jer oni šečer koriste samo za svoj metabolizam, enzimatsku reakciju

3. sam si odgovorio, a i ja sam ti prije napisal, šečer im služi samo za njihov metabolizam, odnosno za njihov "rad", koliko dugo će trajati, ovisi o zapremnini boce, šećeru i količini kvasca kojeg si stavio unutra, a bez hrane oni se neće dalje razmnožavati, u biti ubit će ih alkohol ili dok ne ostanu bez šćeera, što je ne moguće po mojem..

Offline gstaraz

• Punopravni član
  • Pelcer po pelcer...
    • altbierbude
« Odgovori #87 u: Listopad 29, 2010, 17:16:33 poslijepodne »
Ja mislim da je ta sluz ustvari plesan (gljivice). I kvasac su gljivice i verovatno on (ili njegove spore) nekako dospe kroz sistem do akvarijuma, gde mu uslovi pogoduju za razmnozavanje. Mislim da treba dobro isprati sve boce i creva CO2 sistema ako se jednom kontaminiraju... Pretpostavljam da je to slicno sluzi (plesni) koja se javlja i kod ubacivanja lose pripremljenog drveta u akvarijum ili neoprane kineske tehnike (posebno gumenih prilepaka). Ancistrusi ovo vole da papaju....

Da, mogla bi biti neka pljesan, i primjetio sam da su svi algojedi ludi za njom, samo šta se ne mogu zavuči u difuzor  i to počistiti :-X, a najviše toga se skupi na izlazu crijeva koji ide u difuzor (neki cilindrični od JBL-a imam, na principu ljestva, samo što je cilindričan i zatvoren), tako da ga moram rastaviti da bi očistio prva dva tri prstena na dnu di se ta sluz skupi...  :roll:

-u drugom akvariju di je cijev spojena na powerhead pa ide u neku vrstu podvodnog spray-bara, se sve nataloži po površini, ali zanimljivo je da je u oba to počelo da se pojavljuje kada je temperatura pala na +/- 20 C.; dok je bilo toplije, ni traga toj sluzi.

----------------------------
Sad, u sistemu sa "ljestvama" ta sluz možda i dobro dođe (uspori mjehuriče na putu do vrha, tako da se drastično poveča topljenje CO2), ali na powerhead stvarno smeta, zaprlja filter na izlazu i motor se počne mučiti, tako da rastavljanje i čiščenje ne gine , a i ta "masna" mrlja po površini bode u oko  :(

Offline hento

• Punopravni član
« Odgovori #88 u: Listopad 30, 2010, 08:09:00 prijepodne »
sam da updateam, jučer se usporili mjehurići u smjesi na 50%, ostavil bum smjesu da vidim kak bu ih još dugo pumpala van..

--- Koprivnica ---

Offline neer

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 35
« Odgovori #89 u: Listopad 31, 2010, 14:10:51 poslijepodne »
jam sam uzeo nutrafino sistem za co2 i imam problema s temperturom u sobi preniska mi temperatura da bi reakcija normalno funkcionirala,razmisljao samu uzet grijac za akvarij neki manji od 25 w probusit na poklopcu rupu da mogu stavit grijac unutra i gore zabrtvit s silikonom
pelcer

Offline gstaraz

• Punopravni član
  • Pelcer po pelcer...
    • altbierbude
« Odgovori #90 u: Listopad 31, 2010, 18:00:04 poslijepodne »
jam sam uzeo nutrafino sistem za co2 i imam problema s temperturom u sobi preniska mi temperatura da bi reakcija normalno funkcionirala,razmisljao samu uzet grijac za akvarij neki manji od 25 w probusit na poklopcu rupu da mogu stavit grijac unutra i gore zabrtvit s silikonom
- Taj grijač stavi u kantu vode a bocu CO2 u tu kantu  ;)
- Ili uroni bocu CO2 u akvarij na 25 C.  :)

Offline Damber

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 39
  • Katkada je bolje ne činiti ništa.
« Odgovori #91 u: Studeni 02, 2010, 23:11:52 poslijepodne »
..i tajna koju sam tek sad skužil, a to je proteini u prahu (oni koje piju bodybuilderi) ili ak nemate hrana za kvasce, i to 1 žličica...
koliko izlazi, pa recimo 2 mjehurića u sekundi kroz eto zasad 3 dana...javim kak dugo bude trajalo i kojim intenzitetom ćese spuštat ;)

Nema smisla stavljat proteine jer ih kvasci ne mogu metabolizirati. Nemaju enzime potrebne za kidanje proteina na aminokiseline, pa bi onda bilo pametnije dodavat čiste aminokiseline, ali isto se tako dobro i popišat unutra jer koriste ureu kao izvor dušika.  :D

U kupovnu hranu za kvasce se stavljaju mikroelementi i vitamin B1, koliko ja znam.
*Zagreb - Trešnjevka*
RIO 180
Nano 20

Offline cann

• Punopravni član
« Odgovori #92 u: Studeni 03, 2010, 12:46:50 poslijepodne »
..i tajna koju sam tek sad skužil, a to je proteini u prahu (oni koje piju bodybuilderi) ili ak nemate hrana za kvasce, i to 1 žličica...
koliko izlazi, pa recimo 2 mjehurića u sekundi kroz eto zasad 3 dana...javim kak dugo bude trajalo i kojim intenzitetom ćese spuštat ;)

Nema smisla stavljat proteine jer ih kvasci ne mogu metabolizirati. Nemaju enzime potrebne za kidanje proteina na aminokiseline, pa bi onda bilo pametnije dodavat čiste aminokiseline, ali isto se tako dobro i popišat unutra jer koriste ureu kao izvor dušika.  :D

U kupovnu hranu za kvasce se stavljaju mikroelementi i vitamin B1, koliko ja znam.

...misliš? ne znam, al hento je dokazal da igra jako veliku ulogu, dodavanje "proteina" za bodybuildere..info koji sam pročital je sa stranog foruma i stvar drži vodu..
hrana istina sadrži vitamin b1 što sam nekoliko puta i pisao  ;)

Offline gstaraz

• Punopravni član
  • Pelcer po pelcer...
    • altbierbude
« Odgovori #93 u: Studeni 03, 2010, 13:49:44 poslijepodne »
Evo, crkla smjesa danas  :(

Punjeno: Listopad 10,
Crklo: Studeni 03

Želatina u lističima nije nikakvu razliku napravila, osim što mi se pri kraju (zadnja 7 dana) pojavila ona ljiga  :down:
Imao sam konstantna 2 mjehura u sekundi do prije 5 dana kada je palo na 1 mjehur svake 3 sekunde, danas sam odlučio zamjeniti smjesu

Za sada ostajem pri standardnoj smjesi, želatina nek ostane za kakav preliv za tortu  :D

===============================
naj bolje rezultate za sada  imam sa :
400 gr šečera
žlićica Dona marmelade od višnje
pola vrečice kvasca (digo)
bikarbone na vhu čajne žličice
Sve to u 2,5 L zatamnjenoj boci

Offline Damber

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 39
  • Katkada je bolje ne činiti ništa.
« Odgovori #94 u: Studeni 04, 2010, 10:14:19 prijepodne »

...misliš? ne znam, al hento je dokazal da igra jako veliku ulogu, dodavanje "proteina" za bodybuildere..info koji sam pročital je sa stranog foruma i stvar drži vodu..
hrana istina sadrži vitamin b1 što sam nekoliko puta i pisao  ;)

Da... Postoje neki ekstremni slučajevi, pošto su kvasci izuzetno prilagodljivi, pa i razgrade dio proteina, ali to se vrlo rijetko događa i to su zanemarive količine. Cijepanje tako složenog lanca kao što su proteini zahtjeva puno energije i to im se "ne isplati".

Malo se toga tu može napravit jer će ih ubit ili taj alkohol koji proizvedu prilikom aerobnog vrenja, ili mliječna kiselina ukoliko ponestane kisika. Što god da stavimo i time im eventualno olakšamo razvoj, brže će se razvijat i ukratko, brže si skratit životni vijek.

Evo, našao sam jednu zanimljivu studiju o tome:

http://biochemie.web.med.uni-muenchen.de/Yeast_Biol/03%20Yeast%20Metabolism.pdf
*Zagreb - Trešnjevka*
RIO 180
Nano 20

Offline gstaraz

• Punopravni član
  • Pelcer po pelcer...
    • altbierbude
« Odgovori #95 u: Studeni 04, 2010, 10:43:08 prijepodne »
Evo, našao sam jednu zanimljivu studiju o tome:

http://biochemie.web.med.uni-muenchen.de/Yeast_Biol/03%20Yeast%20Metabolism.pdf

Super Text  :up:
Dat ću si truda večeras pa pročitati do kraja.

Offline cann

• Punopravni član
« Odgovori #96 u: Studeni 04, 2010, 10:50:48 prijepodne »
slažem se damber i pročitao sam manje više sve kaj se moglo nać na googlu za kvaščev metabolizam..samo se postavlja pitanje, zašto uz dodavanje il hrane il proteina, produžujemo vijek i konstantnost smjese za co2..
tak da ne mogu dokučit u čem je fora, dal u njihovom daljnjem razmnožavanju il u nečem drugom..

Offline Pampa1

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 65
  • wywh
« Odgovori #97 u: Studeni 14, 2010, 23:05:49 poslijepodne »
danas sam u baumaxu nabavio neki vinski kvasac i nekakav aktivator za kvasac, slozio sam uobicajenu smjesu u boci od 1,5 lit, casu i pola secera, zlicicu kvasca i zlicicu tog aktivatora (to je u biti hrana za kvasce) i imam sto vidjeti, ide mi oko 150 mjehura/sek, nisam stigao ni brojati tocno

jos samo treba pricekati koliko ce to trajati dugo
..:: Zagreb, Dubrava ::..
Do not argue with an idiot. He will drag you down to his level and beat you with experience.

Offline gstaraz

• Punopravni član
  • Pelcer po pelcer...
    • altbierbude
« Odgovori #98 u: Studeni 14, 2010, 23:22:36 poslijepodne »
danas sam u baumaxu nabavio neki vinski kvasac i nekakav aktivator za kvasac, slozio sam uobicajenu smjesu u boci od 1,5 lit, casu i pola secera, zlicicu kvasca i zlicicu tog aktivatora (to je u biti hrana za kvasce) i imam sto vidjeti, ide mi oko 150 mjehura/sek, nisam stigao ni brojati tocno

:D ...pazi da ne grune ... :D

Offline cann

• Punopravni član
« Odgovori #99 u: Studeni 15, 2010, 07:09:17 prijepodne »

sad na njega spoji rhinox 5000  :D