ja sam lud za ljutim,i sam sadim neke domaće vrsta(ovdje je i obične papričice problem nabavit pa sam dofuro iz Slavonije) ee..al sad mene zanima ovak šta! imao sam ukrasne male crvene okrugle i neke duguljaste crvene...ove okrugle su malene ali ljute
pitaj Boga koja je vrsta.Propala mi je jer sam ju držao vani na prozoru,iako imamo blagu klimu propala je....
Sigurno nisu propale zbog klime, vjerojatno ili previse gnojiva ili vode.
Sto se tice prepoznavanja sorti ostao sam duzan jedan bitan detalj.
Papricice su samooplodujuce sto znaci da im je za potrebe stvaranja ploda dovoljna samo mehanicka tresnja bilo vjetra, ruke ili pcela.
Problem je sto se vecina vrsta vrlo rado kriza s drugim vrstama pa makar i domacih papricica pri cemu gotovo uvijek u pravilu strada ljutina, a ta igra genetike se moze manifestirati tek i par generacija nakon.
Sto to znaci u praksi ? Ako ove godine zasijemo sjeme iz kvalitetnog izvora koji je uzgajao samo tu sortu na odredenom podrucju (ima tu jos trikova) dobiti cemo krajnji plod kakav ocekujemo pa makar odrastao kraj deset drugih sorti, ali sjeme iz tog ploda ce vrlo vjerojatno biti nekakav mutant ciji ce krajni rezultat biti vidljiv tek na kraju sezone.
Zato vlada jedan pogresan mit da ako iz godine u godinu koristimo sjeme koje sami sakupljamo kroz par sezona gube na ljutini sto nije tocno, nego se vrlo cesto uzgajaju blizu obicnih paprika pa se medusobno iskrizaju.
Eto zato je bitno dobiti sjeme iz pouzdanog izvora, a isto tako gotovo nemoguca identifikacija lokalnih vrsta koje se gotovo svake sezone iskrizaju.
p.s. a rajčice???neke fensi ?
Uglavnom male sorte, od bonsai pa do neobicnih varijacija i boja - ovogodisnji hit su mi definitivno bijele s neobicnim okusom izmedu grozda i paradajza.
Isto tako imam nekoliko Arctic i Glacier sorti od kojih neke jos uvijek daju plodove na balkonu, a druge pripremam za sadnju cim pocetkom sljedece godine temperatura ode malo iznad nule