Srpanj 23, 2025, 15:39:15 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: renoviranje akvarija  (Posjeta: 2402 vremena)

0 Članova i 2 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline bosman_tz

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
renoviranje akvarija
« u: Prosinac 03, 2009, 17:48:30 poslijepodne »
Molio bih sve one koji imaju iskustva oko lijepljenja akvarija da mi pomognu. Radi se o tome da sam dobio akvarij duzine 96,5 cm, visine 51,5, i sirine 40 cm (199L), ali mana je u tome sto moram mijenjati silikon zbog dotrajalosti. Staklo je debljine 10 milimetara.
Odem ja kod dvojice staklara i oni mi kazu da se ne moze cistiti silikon vec da se mora oduzeti po 5 cm stakla od coskova pa onda lijepiti na cisto staklo. Kazu da se silikon ne moze 100 % ocistiti i da poslije moze napraviti dosta problema.
Odem ja kod momka sto drzi pet shop i kaze da on moze skinuti silikon i zalijepiti akvarij bez oduzimanja stakla.
Sad molim one koji se zaista razumiju u ove stvari da me posavjetuju.
Hvala najljepsa !

Offline iponsaan

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 43
Odg: renoviranje akvarija
« Odgovori #1 u: Prosinac 03, 2009, 18:25:15 poslijepodne »
Kupio sam takav akvarij od 300 litara,rastavio ga ,očistio stakla žiletom i opet ga slijepio i od tada je prošlo 8 mjeseci i još drži.Mislim da je to što su ti staklari rekli bedastoća.Možda se netko slaže s njima al ja bih ga rastavio i opet zalijepio

Offline morino

• Punopravni član
« Odgovori #2 u: Prosinac 03, 2009, 18:47:01 poslijepodne »
Molio bih sve one koji imaju iskustva oko lijepljenja akvarija da mi pomognu. Radi se o tome da sam dobio akvarij duzine 96,5 cm, visine 51,5, i sirine 40 cm (199L), ali mana je u tome sto moram mijenjati silikon zbog dotrajalosti. Staklo je debljine 10 milimetara.
Odem ja kod dvojice staklara i oni mi kazu da se ne moze cistiti silikon vec da se mora oduzeti po 5 cm stakla od coskova pa onda lijepiti na cisto staklo. Kazu da se silikon ne moze 100 % ocistiti i da poslije moze napraviti dosta problema.
Odem ja kod momka sto drzi pet shop i kaze da on moze skinuti silikon i zalijepiti akvarij bez oduzimanja stakla.
Sad molim one koji se zaista razumiju u ove stvari da me posavjetuju.
Hvala najljepsa !
ako ti je akvarij strojno brušen sve se skine ako nije to je dosta teze.

Offline GROF

• Urednik morske redakcije
  • Administrator
  • Trade Count: (+9)
  • Punopravni član
  • Dob: 49 Lokacija: Split
    • Grof - akvarij
« Odgovori #3 u: Prosinac 03, 2009, 18:52:48 poslijepodne »
Ma, čak i da nije strojno brušeno staklo, silikon se može skinuti...uzmi onu žicu za pranje posuđa i udri trljaj...
...kad skineš silikon, acetonom čisti rubove stakla od ostataka silikona.

Offline Fuji

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 56
« Odgovori #4 u: Prosinac 03, 2009, 23:20:54 poslijepodne »
Pitaj buru 2 on ti je renovirao 750l akvarij,a staklari ko svaki poduzetnik
rezanje pet ploča,na to dodatno brušenje,pa ljepljenje i ode ti bez veze jedno 300-400 kunića.

Offline davor

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
« Odgovori #5 u: Prosinac 04, 2009, 00:57:32 prijepodne »
slazem se sa fuji-em! staklari gledaju kako ce na tebi zaraditi lovu! ipak im je posao najvazniji.

ja sam sve svoje akvarije do sada radio od recikliranih izo stakala. naime, stari mi se bavi pvc stolarijom i uvijek se dogodi da se neko staklo razbije u transportu ili prilikom ugradnje. da se ne bi bacilo ja sam od nekih napravio akvarije! :)

posto je izo staklo ustvari "senvic" od dva obicna stakla i aluminijske lajsnice koja ih razdvaja, taj "sendvic" se najprije mora rastaviti. to, vjeruj mi, nije nimalo lagan posao jer se prilikom izrade osim silikona upotrebljava i nekakva smola koja je jos cvrsca od silikona, a sa stakla se vrlo tesko skida. zato sam za odvajanje stakala od lajsnice upotrijebio tanki skalpel, a za skidanje silikona i te smole koristio sam skalpel za struganje tapeta (imas ga u kompletu sa obicnim skalpelima za par desetaka kuna u trgovackim centrima ili na placu). poslije njega ostatke silikona, koje nisam uspio sa skalpelom, sam skinuo acetonom. takva stakla mi je staklar bez problema izrezao na mjeru. nazalost stakla su samo 4mm debela pa od njih nisam mogao napraviti neke velike akvarije. najveci je nekih 60tak litara bez dodatnih ojacanja.

nedavno sam jedan takav akvarij morao preljepiti pa sam napravio istu stvar - sastrugao sam silikon i dodatno ga skinuo sa acetonom, zalijepio natrag stakla i jos po kutevima povukao fuge silikona za jace ucvrscivanje.

mislim da bi se trebao samo malo pomuciti oko ciscenja starog silikona i ponovo zaljepiti stakla bez posebnih brusenja i rezanja. naravno ako su sva stakla jos uvijek neostecena. ako je koje okrhano bilo bi ga pametno barem pobrusiti.

Offline bosman_tz

• Novi član
  • *
« Odgovori #6 u: Prosinac 04, 2009, 15:06:48 poslijepodne »
Meni samo malko po kap curi izmedju dna i prednje stranice. A sve ostalo je ok.
A sta mislite da ne odljepljujem stranice vec samo da skinem sloj silikona unutar akvarija i da samo prijedjem silikonom po coskovima koje sam kao sto rece prethodno ocistio od silikona ?

Offline iponsaan

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #7 u: Prosinac 05, 2009, 09:43:36 prijepodne »
Možeš i tako al mislim da ti je sigurnije skinuti sve i ponovo zaljepiti pa mirno spavaš.Na mom akvariju nije niš puštalo ali kad sam vidio kak je zaljepljeno ipak sam sve skinuo

Offline bosman_tz

• Novi član
  • *
« Odgovori #8 u: Prosinac 05, 2009, 11:47:39 prijepodne »
Meni covjek sto lijepi te akvarije kaze da bi moglo staklo da napukne prilikom odljepljivanja stranica. Jel istina da moze doci do toga ?

Offline iponsaan

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #9 u: Prosinac 05, 2009, 11:56:04 prijepodne »
Ako radiš pažljivo neće puknuti,a uostalom staklo je vjerojatno debelo 8-10mm ,ne puca to samo tako,mislim da ga možeš razljepit bez brige o pucanju ;)

Offline bosman_tz

• Novi član
  • *
« Odgovori #10 u: Prosinac 05, 2009, 13:25:00 poslijepodne »
Ako ima jos neko neko misljenje neka kaze, a ako nema hvala svima.

Offline davor

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
« Odgovori #11 u: Prosinac 05, 2009, 16:52:38 poslijepodne »
naravno da ti moze puknuti ali, kako iponsaan kaze, ako radis pazljivo i mirne ruke sve ce proci ok. kad skalpel vise ne mozes progurati izmedju stakla probaj sa flaxom ili trakom za zamatanje darova - tanka je i cvrsta posto je plasticna!

Offline Fuji

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 56
« Odgovori #12 u: Prosinac 05, 2009, 23:44:50 poslijepodne »
ili sa žicom od gitare,ali nemoj je prebrzo i predugo vući jer će ti puknuti

Offline Mario

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 52
« Odgovori #13 u: Prosinac 06, 2009, 10:53:29 prijepodne »
Mislim da si već dobio odgovore. Samo se oboružaj strpljenjem i neće biti problema. :up: :up:

Staklari su te odbili jer bi im to oduzelo puno vremena. To je moje mišljenje. ;)
Rijeka - Hrvatska