Svibanj 07, 2025, 22:15:10 poslijepodneNajnoviji Član: Mgrgic6

Autor Tema: TUNZE Nano Wavebox u akvariju od cca 550l ?  (Posjeta: 6447 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Tuljan

• Akvarij.NET Expert
  • Trade Count: (0)
  • Punopravni član
TUNZE Nano Wavebox u akvariju od cca 550l ?
« u: Studeni 30, 2009, 18:36:03 poslijepodne »
Jel ko ima iskustva s nano waveboxom u akvariju blizu 600l?
Znam da su napisali da je za 200-600l, ali iz iskustva s svom opremom znam da je maksimalna cifra koju napišu proizvođači obično pretjerana barem za 20% pa me zanima jel bi nano wawe odradio posao u akvariju 135*70*60 (567l) i koliku visinu vala mogu očekivati na toj dužini akvarija.
ZAGREB-SESV. KRALJEVEC/HRVATSKA

Offline Stina

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: zg
    • ZGreef
Odg: TUNZE Nano Wavebox u akvariju od cca 550l ?
« Odgovori #1 u: Studeni 30, 2009, 23:08:52 poslijepodne »
Ukoliko se strpiš 3-4 dana, dat ću ti info iz prve ruke.
Ja ga planiram postaviti na svoj novi tank 133*60*50v, pa ću ti znat reć. Očekujem da će radit bar 3cm val, što je više nego dosta za željeni efekt ;)

Offline Roni

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
« Odgovori #2 u: Studeni 30, 2009, 23:09:11 poslijepodne »
Kak smo ga ljepili pomoli se da će izdržat valove  :D
http://www.roni-reef.com (nema više, recesija je)

Offline Tuljan

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
« Odgovori #3 u: Prosinac 01, 2009, 09:43:46 prijepodne »
Stina čekam izvještaj  :)

Roni molitva je sastavni dio akvarističkog hobija  :), osim toga opasnost od poplave u dnevnoj sobi stalno diže adrenalin  :)

Offline Vedran

• Forum Administrator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
  • The Deda
    • http://www.akvarij.net
« Odgovori #4 u: Prosinac 01, 2009, 09:59:27 prijepodne »
Mislim da nikad nijedan akvarij u HR nije "lijepilo" više ljudi  :D

Mene je malo sram... al ajde, ja sam bar donio silikon, vi ste ostali samo došli jest i pit :D :D ;)

Offline angelfish1

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
« Odgovori #5 u: Prosinac 01, 2009, 10:23:46 prijepodne »
Roni molitva je sastavni dio akvarističkog hobija  :), osim toga opasnost od poplave u dnevnoj sobi stalno diže adrenalin  :)
:D :D :D
Never be afraid to try something new. Remember, amateurs built the ark.Top professionals built the Titanic.

Offline lucifer

• Punopravni član
    • http://www.psychoreefer.hr
« Odgovori #6 u: Prosinac 01, 2009, 14:42:02 poslijepodne »
ma ljulja to bez prbema mogu ti posudit da probas...

Offline Renta

• Moderator
  • Trade Count: (+6)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 53
  • Only true wisdom is in knowing you know nothing
« Odgovori #7 u: Prosinac 01, 2009, 15:21:18 poslijepodne »
A zar nije za wavebox idealno kada je preljev u sredini(kao što lucifer ima u dućanu) jer se onda ne čuje pad vode pri valovima? Kod tebe tuljan će preljev biti bočno, ono što sam ja čuo svojim ušima kod takvog preljeva i waveboxa mi se nimalo ne sviđa. Ima li načina da se preljevanje vala nekako utiša? Pitam i zbog sebe jer htio bih isto staviti wavebox ali me plaši buka..

Offline aquabot

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 39
  • codename franjo
« Odgovori #8 u: Prosinac 01, 2009, 17:02:31 poslijepodne »
čini se meni da su mi pojedinci iz ove teme ušparali lijepe kune.  ;)   :up:

Offline Tuljan

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
« Odgovori #9 u: Prosinac 01, 2009, 17:12:37 poslijepodne »
A zar nije za wavebox idealno kada je preljev u sredini(kao što lucifer ima u dućanu) jer se onda ne čuje pad vode pri valovima? Kod tebe tuljan će preljev biti bočno, ono što sam ja čuo svojim ušima kod takvog preljeva i waveboxa mi se nimalo ne sviđa. Ima li načina da se preljevanje vala nekako utiša? Pitam i zbog sebe jer htio bih isto staviti wavebox ali me plaši buka..

Mene buka ne muči, u mojoj sobi može klokotati koliko hoće, sumljam da če se čuti preko zida.

Lucifer super, probno punjenje ovaj vikend pa ako izdrži samo vodu mogu probati jel če izdržati i wave  :)

Offline benak

• Punopravni član
« Odgovori #10 u: Prosinac 01, 2009, 22:52:47 poslijepodne »
Jel ko ima iskustva s nano waveboxom u akvariju blizu 600l?
Znam da su napisali da je za 200-600l, ali iz iskustva s svom opremom znam da je maksimalna cifra koju napišu proizvođači obično pretjerana barem za 20% pa me zanima jel bi nano wawe odradio posao u akvariju 135*70*60 (567l) i koliku visinu vala mogu očekivati na toj dužini akvarija.

montirao sam jedan wavebox 6212 na akvarij 130cm duzine,prvih 10 dana sam imao 3cm valove a sada nisu ni 2cm pa ti nebi bas preporucio nano model za tvoju litrazu.

Offline angelfish1

• Punopravni član
« Odgovori #11 u: Prosinac 01, 2009, 23:14:04 poslijepodne »
evo ideja za preljeve sto se nalaze bocno ,naprimjer oko preljeva da se napravi neka mala ograda (valobran  :) ) tako da se valovi razbijaju o njoj tako da opet dolazi konstantan protok na preljev,npr  od plastiglasa se napravi mali okvir koji koji ce biti oko preljeva tako da je doljna povrsina 1 cm povise ceslja tj namisti se tako da sad nebi more se prelivalo preko njega.....
Never be afraid to try something new. Remember, amateurs built the ark.Top professionals built the Titanic.

Offline Renta

• Moderator
  • Punopravni član
« Odgovori #12 u: Prosinac 02, 2009, 16:25:54 poslijepodne »
angelfish nisam te baš skužio..

Offline angelfish1

• Punopravni član
« Odgovori #13 u: Prosinac 02, 2009, 16:41:27 poslijepodne »
napravis kao jedan pravoktni obruc koji je veci od promjera preljeva za amo reci 3-4 cm tj. napravis L-profil,amo reci da je visina obruca 3cm sto je nebitno al eto, onda stavis taj L-obruc na 0.5 cm od nivoa mora u aq ili cak malo ga uroniti tj. trebalo bi naci idealnu visinu. i sto se desava onda kako se wavebox radi valove tako se valovi ponistavaju o "valobran" i onda imas uvjek mirno more u luci ili ti ga u preljevu,neznam ovo je teorija samo trebalo bi to isprobati,jel problem je kod waveboxa kako sam ja skuzio sto radi valove pa preljev "grogoce"  -?

Offline morino

• Punopravni član
« Odgovori #14 u: Prosinac 02, 2009, 17:19:13 poslijepodne »
napravis kao jedan pravoktni obruc koji je veci od promjera preljeva za amo reci 3-4 cm tj. napravis L-profil,amo reci da je visina obruca 3cm sto je nebitno al eto, onda stavis taj L-obruc na 0.5 cm od nivoa mora u aq ili cak malo ga uroniti tj. trebalo bi naci idealnu visinu. i sto se desava onda kako se wavebox radi valove tako se valovi ponistavaju o "valobran" i onda imas uvjek mirno more u luci ili ti ga u preljevu,neznam ovo je teorija samo trebalo bi to isprobati,jel problem je kod waveboxa kako sam ja skuzio sto radi valove pa preljev "grogoce"  -?
poanta waveboxa je  da radi velove i iza kamena npr jer on ljulja cjelu količinu vode tako da i stavis neku prepreku ispred Of-a mislim da bi ti to opet ljuljalo(jer on ne radi valove kao stream) jedino da napravis neki prolaz u stilu "zmije" pa da razina vode ne stigne tako brzo varirat ali to je opet onda lutrija za čišćenje.

Offline Renta

• Moderator
  • Punopravni član
« Odgovori #15 u: Prosinac 02, 2009, 17:49:13 poslijepodne »
Angelfish, "problem" kod waveboxa je da val kad odlazi od preljeva spušta se ispod razine češlja (znači uopće se ne preljeva) a ne možeš spriječiti da u dolaznom valu uđe u preljev. Posljedica toga je da preljev malo radi malo ne, odnosno malo ga se čuje a malo ne, ovisno o dolaznom/odlaznom valu. To se kod preljeva u sredini ne dešava.

Ajde jel ima netko bolju ideju?

Offline N@utilus

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 61
    • http://www.vihor.hr/nautilus
« Odgovori #16 u: Prosinac 02, 2009, 19:01:17 poslijepodne »
montirao sam jedan wavebox 6212 na akvarij 130cm duzine,prvih 10 dana sam imao 3cm valove a sada nisu ni 2cm pa ti nebi bas preporucio nano model za tvoju litrazu.

Makneš spužvu i tada ti pumpa radi uvijek jednakom jačinom. Moj Wave-box na 170cm radi sa otprilike sa 60% snage da valovi ne bi bili preveliki. Visina vala od 2 cm mi je dovoljna.
Man is the dream of the dolphin

Offline angelfish1

• Punopravni član
« Odgovori #17 u: Prosinac 02, 2009, 22:23:44 poslijepodne »
ok skuzio sam di je problem al npr. da je taj obruc uronjen ispod razine mora u aq i fiksiran je.znaci more bi prolazilo ispod obruca  priko ceslja u preljev onda bi se dobio efekt  kao da probijes posudu amo rec na dnu,mozes ti raditi valove kolike hoces na povrsini al ces uvijek imati konstantan flow na rupu,iskreno nisam vidio wavebox kako radi pa nemogu nista tvrditi al nekako logicki  :D

Offline Maxim

• Počasni član
  • Punopravni član
« Odgovori #18 u: Prosinac 02, 2009, 23:41:03 poslijepodne »
ok skuzio sam di je problem al npr. da je taj obruc uronjen ispod razine mora u aq i fiksiran je.znaci more bi prolazilo ispod obruca  priko ceslja u preljev onda bi se dobio efekt  kao da probijes posudu amo rec na dnu,mozes ti raditi valove kolike hoces na povrsini al ces uvijek imati konstantan flow na rupu,iskreno nisam vidio wavebox kako radi pa nemogu nista tvrditi al nekako logicki  :D

U ovome podebljanome ti je kvaka zbog koje misliš da bi to funkcioniralo, sama struktura vala je takva da se ne giba sama površina vode već cijela vodena masa, ono što mi vidimo na površini i percipiramo kao val je samo posljedica toga (inače bi wavebox bio samo ukras da se vide valovi na površini, a ustvari pruža vrstu cirkulacije koju same stream pumpe ne mogu). Znači ne radi se samo o površinskom gibanju kakvu recimo radi vjetar (tada bi takava prepreka koju spominješ funkcionirala), ovdje se giba cijela vodena masa tako da bi se i valovi na površini dizali i spuštali i iza jednog takvog obruča kao da ga nisi ni stavio. Zato je neka preporuka ovo što je Renta rekao da se preljev stavi na sredinu pa je točka loma vala (ili kako se već zove onaj statični dio između njegovog brijega i doline)  na sredini i nema konstantnog prekidanja dotoka vode u overflow čime se dobije više manje konstantan protok kroz preljev odnosno umanjuje buka koju isti proizvodi.

« Zadnja izmjena: Prosinac 02, 2009, 23:55:12 poslijepodne od Maxim »
"Ne lupaj po staklu... i ne packaj prstima... Ej! ...aj, molim te, odi tamo gledati televiziju"

Offline angelfish1

• Punopravni član
« Odgovori #19 u: Prosinac 02, 2009, 23:58:29 poslijepodne »
je istina ,krivo sam pristupio problemu :up:

Offline lucifer

• Punopravni član
    • http://www.psychoreefer.hr
« Odgovori #20 u: Prosinac 03, 2009, 10:45:49 prijepodne »
tu na forumu ima preko 19 ljudi koji imaju overflow na boku i da se stisati bez problema ako imate 2L sistem samo povisite vodu u overflowu, val netreba bit veci od 15mm za laminaran tok vode odnosno za sto sluzi, izdrkavanja od 3-6 cm ne pasu ni koraljima a ni vasim ocima kroz neko duže vrijeme...trust me...:)

Offline Renta

• Moderator
  • Punopravni član
« Odgovori #21 u: Prosinac 03, 2009, 10:52:16 prijepodne »
Što se tiče vala slažem se s Luciferom a ovo oko buke ću provjeriti osobno. :D

Offline ZGoda

• Punopravni član
« Odgovori #22 u: Prosinac 03, 2009, 14:14:31 poslijepodne »
Ne znam da li sta pomazu oni overflow boxovi sto uzimaju more i sa vrha i sa dna?
Zagreb-Savica/Hrvatska

Offline Renta

• Moderator
  • Punopravni član
« Odgovori #23 u: Prosinac 03, 2009, 14:41:26 poslijepodne »
Ne znam da li sta pomazu oni overflow boxovi sto uzimaju more i sa vrha i sa dna?

Točno, mislim da bi upravo to moglo biti rješenje. Bitno je da se voda neprekidno sljeva u preljev neovisno o valu odnosno da ne dođe do ulaska zraka. Btw, takav jedan i ja imam, ER overflow sistem. :P

Offline Maxim

• Počasni član
  • Punopravni član
« Odgovori #24 u: Prosinac 03, 2009, 15:45:14 poslijepodne »
Ne bi... produži ovaj Angelfishov okvir oko preljeva, što je spomenuo kao riješenje, skoro do dna i dobiti ćeš preljev koji uzima vodu s dna, a ako je istovremeno visina tog okvira malo više od ostatka overflowa, preko kojeg se u tom slučaju preljeva voda s dna, te ako je odgovarajući veliki protok onda će se preko njega (okvira) preljevati i uzimati će vodu i s površine.... Imam upravo tako složen preljev, a kako se pomiče cijela vodena masa tako se pomiče i u tom dijelu koji uzima vodu s dna.

Iz samoga principa rada overflowa proizlazi da je razina na kojoj se more preljeva stalna i nepromjenjiva tako da bez obzira kako je on dizajniran (uzima li vodu s dna ili ne) svejedno će wavemaker zanjihati cijelu vodenu masu pa i u toj komori koja uzima vodu s dna i opet će doći do poremećaja u prelijevanju, a samim time određene buke iz overflowa ovisno kako su složene odlazne cijevi.... Evo kaže Lucifer da 2L s gotovo punim overflowom i ne prevelikim valovima dobro zvuči :) Mislim da bih si i ja tako složio jer se ne bi puno vode njihalo i radilo visoke vodopade iza u preljevu...
"Ne lupaj po staklu... i ne packaj prstima... Ej! ...aj, molim te, odi tamo gledati televiziju"