Srpanj 22, 2025, 01:32:22 prijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Bolest gupija  (Posjeta: 5168 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Micek

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
  • Spol: Ženski   Dob: 35
Bolest gupija
« u: Studeni 12, 2009, 20:07:18 poslijepodne »
Zadnjih nekoliko dana mi svaki dan ugine po jedan Guppy. Ujutro izgledaju normalno,a navečer se povuku u kut,nisu aktivni i imaju skupljene peraje. Slijedeći dan ih nađem mrtve. Danas sam također primjetrila po ustima,po vrhu glave i nekima po očima tanki sloj kao bijele prašine na oko 3-4 ženske ribice. To sam tek danas primjetila, prije toga nije bilo.

AKVARIJ:
-   dimenzije / litraža, 40L
-   temperatura, oko 25 stupnjeva
-   vrijeme od pokretanja akvarija, oko 2 mjeseca
-   kad su useljene prve ribice, par dana poslije pokretanja akvarija
-   period i količina mijenjanja vode: svakih tjedan dana, 50%

FILTER:
-   tip i marka filtera: Vanjski filter Eden 501
-   način i periodi čišćenja :nije čišćen
-   filter materijal :keramika i treset,bez ugljena

OSTALA OPREMA:
-   par kamenja i panjeva
-   grijač
-svakih tjedan dana 1ml mikroelemenata, priprema vode s Aquasafeom

STANOVNICI:
-   popis vrsta riba i broj pojedinih primjeraka:10tak odraslih gupija+mali ,3 platija i kozice

-   hranjenje – 2 puta dnevno hrana za gupije,povremeno listići spiruline, povremeno povrće:prokuhani grašak,salata,mrkva,kelj

PROMJENE:
-   promjene u akvariju u zadnja 2 – 3 tjedna:zadnja ribica je kupljena nakon što su počela ugibanja
-   promjena kvalitete vode:nema

SIMPTOMI:

-   kad su se simptomi prvi puta uočili:prije 2 tjedna
-   pokušaj liječenja:sa Bactopurom nakon pojave simptoma
- 5-6 uginulih ribica(mužjaci i ženke), svakih par dana po jedna,nikad više odjednom
-   stanje ostalih stanovnika:svi su ok

Unaprijed hvala na pomoći.

Offline Annie_S

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 39
Odg: Bolest gupija
« Odgovori #1 u: Studeni 12, 2009, 20:11:54 poslijepodne »
Ne znam kak da ti pomognem, samo da ti kazem da se meni isto dogadalo nedavno. Zanimljivo da su uginuli svi odrasli gupiji, a malci ne.  -?

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
    • Facebook profil
« Odgovori #2 u: Studeni 13, 2009, 11:13:17 prijepodne »
Po tvome opisu (najbolje bi bilo da si ovdje stavila i fotografiju), može se zaključiti da se radi o bolesti Columnaris-u ili o gljivičnoj infekciji (spominješ slijepljena peraja). S obzirom da bez fotografije možemo samo pretpostavljati o čemu se radi a s obzirom da Bactopur "nije pomogao" predlažem slijedeće:

1. Promjeniti 40% vode sa odstajalom vodom 24 sata (bez tretiranja vode što inače rediš)
2. Započeti liječenje sa lijekom General Tonic a koji pokriva bakterijska, gljivična i neka parazitska oboljenja. Liječiti u strogo propisanim količinama i onoliko dana koliko piše u uputstvu.
Nakon liječenja promjena 60 do 70% vode, u filter staviti aktivni ugljen i ostaviti 1 dan.
Slijedeći dan (vadi se aktivni ugljen) u vodu staviti duplu dozu easy Life AQUASTART (sadrži korisne bakterije)
slijedi redovita tjedna promjena vode a predlažem da svaki puta nakon promjene vode dodaš easy life FFM koji popravlja kvalitetu vode...

Naime, iz ovih podataka koje si napisala uočio sam slijedeće pogreške koje više ne smiješ raditi:

1. Ribe si ubacila u neisciklirani akvarij (cikliranje akvarija treba trajati oko mjesec dana bez riba) dobro je da su ti ribe uopče preživjele
2. Tjedno mijenjaš 50% vode to je ipak previše, može izmjena svaki tjedan ali oko 35% vode
3. Napisala si da filter nisi čistila 2 mjeseca, to nije dobro, barem jednom mjesečno operi filter i filtermaterijal u vodi iz akvarija

Columnaris je bakterijska bolest (gram negativna bakterija) na koju su posebno osjetljive ženke gupia a manifestira se na taj način da se oko usta vidi bjelkasti sloj kao gljivice a također se pokazuju i na tijelu kao prljavo bjelkaste pjege, ribe umiru već nakon 24 sata...

Opčenito, redovito održavaj higijenu akvarijske vode a bilo bi dobro u akvarij staviti i malo soli ali bez joda jer sol dezinficira vodu i ubija parazite.

Sretno i javljaj novosti.

Offline Coolmad666

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 44
« Odgovori #3 u: Studeni 13, 2009, 12:30:14 poslijepodne »
Mislim da ti se više nema što dodati, sve ti je rečeno :up:
Jebeš pijanstvo ako te nije poslje njega tri dana sramota

Offline simeZg

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
« Odgovori #4 u: Studeni 13, 2009, 13:37:03 poslijepodne »
Coolmad i 985Plavi kaj kazete da malo povisi temperaturu na grijacu?
Struja je jedina imenica ženskoga roda koja se ne smije dirati golom rukom!

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
    • Facebook profil
« Odgovori #5 u: Studeni 13, 2009, 14:25:07 poslijepodne »
Coolmad i 985Plavi kaj kazete da malo povisi temperaturu na grijacu?

Inače je optimalna temperatura oko 26 C ali i ova je temperatura dobra, a za vrijeme liječenja columnarisa nije preporučljivo povečavati temperaturu.

Offline Micek

• Novi član
  • *
  • Spol: Ženski   Dob: 35
« Odgovori #6 u: Studeni 14, 2009, 18:20:30 poslijepodne »
Napravila sam sve kako ste mi napisali.Ribice se liječe u General tonicu još 6 dana,a u međuvremenu još sve živahno plivaju... Hvala puno na savjetima i javim jel sve ok prošlo :)