Lipanj 30, 2025, 01:15:42 prijepodneNajnoviji Član: hrga1977

Autor Tema: smještaj za dvije crvenouhe kornjače  (Posjeta: 4373 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline cann

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
smještaj za dvije crvenouhe kornjače
« u: Studeni 10, 2009, 19:29:42 poslijepodne »
eto, konačno došao do novog smještaja za svojeg kornija,a s njim dolazi još jedna crvenouha  :), ne znam ni koji su im spolovi, al to bumo poslije rješavali..

koliko sam skužil u razgovoru pre telefona, budući akvarij koji sam dobio na udomljavanje sa kornjačom je nekih 300l, oko 120 cm dužine, nešto je viši od standardnih i ne znam kolika je širina...

imam toliko pitanja, jer nadam se da će doć ovog vikenda (matija hvala ti  ;))..

1. poklopca nema, imam doma laminat debljine 8mm, koji će mi poslužit za poklopac, gledal sam poklopac koji je radio tito, i dopada mi se, da bude tak kojih 40 cm dubine, a s prednje strane szaklo, da se vidi unutra, samo kak stavit staklo naprijed, tito objasni, please

2. dekoracija dna, dal da stavim šljunak granulacije kojih 2mm il da idem na deblje (sitni kamenčići), htio bi stavit i neko bilje, koje će rast van iz vode (vidio sam odlična rješenja, pa koje bilje ide u takvim slučajevima), dal da stavim neki panj ko izlaz iz vode, i sad ono kaj me najviše muči - kak napravit otok, videl sam da ima za kupit gotov, al mi se nekak čini pre slab za dvije oveće kornjače, i koliko bi trebal napravit omjer kopno/voda

3. filtracija, za početak idem na nešto slabiji unutarnji filter, a kasnije mislim kupit neki atmanov koji nisu toliko skupi, vanjski naravno,

4. temperatura vode, mora bit koliko?

5. od lampi, čital sam da mora obavezno bit uva i uvb, koliko lampi?, i dal moram pod obavezno kupit hot spot lampu, il ima zamjenskih, i koja temperatura mora bit i kak dugo sve ove lampe moraju radit dnevno?

6. što preko zime, s obzirom da će bit unutra, vjerujem da nema hibernacije, il?

evo malo duže, al trebam pomoć, pošto nemam blage oko ovog, već samo o klasičnom zatočeničkom držanju, hvala vam na pomoći ;) :zagrljaj:

Offline TITO

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
  • ..:: Viva Chelonia ::..
    • www.Kornjace.com - Divni Svijet Kornjaca
Odg: smještaj za dvije crvenouhe kornjače
« Odgovori #1 u: Studeni 10, 2009, 22:20:43 poslijepodne »
koliko sam skužil u razgovoru pre telefona, budući akvarij koji sam dobio na udomljavanje sa kornjačom je nekih 300l, oko 120 cm dužine, nešto je viši od standardnih i ne znam kolika je širina...
Za kornjace je inace vaznije da je sirina veca, nego visina akvarija.

1. poklopca nema, imam doma laminat debljine 8mm, koji će mi poslužit za poklopac, gledal sam poklopac koji je radio tito, i dopada mi se, da bude tak kojih 40 cm dubine, a s prednje strane szaklo, da se vidi unutra, samo kak stavit staklo naprijed, tito objasni, please
Ja sam poklopac radio od ... drveta, nemogu se sjetiti naziva (kasno je, u pozadini mi mala place ...)
u glavnom od drveta i to drvo sam onda premazao lakom koji se koristi za brodove, zbog vlage.
Na prednju stranu postavis sine koja se koriste za terarije. Slikat cu ti pa pokazati.

2. dekoracija dna, dal da stavim šljunak granulacije kojih 2mm il da idem na deblje (sitni kamenčići), htio bi stavit i neko bilje, koje će rast van iz vode (vidio sam odlična rješenja, pa koje bilje ide u takvim slučajevima), dal da stavim neki panj ko izlaz iz vode, i sad ono kaj me najviše muči - kak napravit otok, videl sam da ima za kupit gotov, al mi se nekak čini pre slab za dvije oveće kornjače, i koliko bi trebal napravit omjer kopno/voda
Za dno uzmes kamenje, sljunjak, pjesak, sto hoces. Ako negdje procitas da kamencici moraju biti veci od glave kornjace, to ignoriraj, to je napisano zta teletabise.
Sa biljkama neces imati srece, sve ce ti prije ili kasnije izcupati i pojesti ili izlomiti.
O kopnu cemo pricati kada budemo znali o kojem se spolu radi.

3. filtracija, za početak idem na nešto slabiji unutarnji filter, a kasnije mislim kupit neki atmanov koji nisu toliko skupi, vanjski naravno,
Ja koristim Eheim ... neznam te Atmanove.

4. temperatura vode, mora bit koliko?
24 - 26 stepeni, temparatura zraka mora biti toplija, punktualno (ispod spota i do 35 stepeni)

Sutra cemo nastaviti...

5. od lampi, čital sam da mora obavezno bit uva i uvb, koliko lampi?, i dal moram pod obavezno kupit hot spot lampu, il ima zamjenskih, i koja temperatura mora bit i kak dugo sve ove lampe moraju radit dnevno?

6. što preko zime, s obzirom da će bit unutra, vjerujem da nema hibernacije, il?

evo malo duže, al trebam pomoć, pošto nemam blage oko ovog, već samo o klasičnom zatočeničkom držanju, hvala vam na pomoći
... i kad me nema, ja sam tu ...

Offline cann

• Punopravni član
« Odgovori #2 u: Studeni 11, 2009, 06:20:56 prijepodne »
znači čekamo dalje nastavak, no da još pitam ovo kaj je odgovoreno..

širina znam da mora bit dovoljna jer kornjača pliva u 360 stupnjeva,a l kaj je tu je  :D :D

biljke niš, a kopno, zašto ovisi o spolu, mislim znam da ženke nose jaja, pa im se mora osigurat dovoljno debeli sloj za kopanje, al čital sam tito tvojpost da dosad još nikom nije uspjelo ovak u hobiju dobit mlade il male crvenouhe (kak ti navodiš jedan slučaj u francuskoj, ak se dobro sjećam)..

i da čekam nastavak danas za lampe i sve ostalo, naročito me zanima hot spot mjesto, pošto će bit dvije dal da im složim odvojeno il da im stavim zajedno hot spot mjesto?..
hvala ;)

Offline Dombe

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 31
« Odgovori #3 u: Studeni 11, 2009, 08:47:03 prijepodne »
al čital sam tito tvojpost da dosad još nikom nije uspjelo ovak u hobiju dobit mlade il male crvenouhe (kak ti navodiš jedan slučaj u francuskoj, ak se dobro sjećam)..

Mislim da je TITO mislio na onaj slučaj razmnožavanja u prirodi što je mislim bio u Francuskoj,jer nevjerujem da nitko od hobista nije razmnožio crvenouhe.Možda griješim ali mislim da je to na to.

Offline TITO

• Punopravni član
« Odgovori #4 u: Studeni 12, 2009, 21:55:01 poslijepodne »
Evo, nisam stigao ranije odgovoriti.

Rasvjeta nije toliko komplicxirana koliko ti se moze cini, dvije neonske cijevi koje osvjetljuju
citav aquarijum, i jedna spotzarulja koja osvjetljuje samo kopno, i Amen.
Neonske cijevi uzmes one za terraristiku u Pet Shopu (primjer Repti Glo 5.0)
Ako mozes stavi dva hotspota, ako obe imaju mjesta ispod jednog, onda netrebas drugi stavljati.

Preko zime mozes poceti samo smanjivati rasvjetu. 12 i prvi mjesec drzis skroz ugasenu.
Hranis dalje, ali u manjem obliku. Onda od drugog mjeseca pocnes opet paliti rasvjetu, prvo samo par sati na dan, pa malo vise i sve tako, dok u trecem mjesecu ides kao i obicno.
To im daje jedan ciklus vremenskog perioda. To je dovoljno.

To u vezi uzgoja. Da bi razmnozio treba ti prava hibernacija.
Neznam hoceli ti temparatura dovoljno spasti za to.
Razmnozavanje crvenouhi uopste nije neko cudo, razmnozavaju se stalno.
To sto sam spominjao francusku je  jedno od prvih mjesta gdje se zabiljezilo.
Inace su se razmnozile i u Austriji, Njemackoj, Italiji, Spaniji a kako sam nedavno cuo i u Hrvatskoj (Krku).
Ja vidim manje problem u tome kada se razmnoze u srednjoeuropskim zemljama,
nego sto je slucaj u juznoj europi, jer tamo im je veca sansa za preziviti, a to nije nikako dobro.
U spaniji je cak poznat slucaj da su se Terrapene ornata razmnozile u divljini.

Offline cann

• Punopravni član
« Odgovori #5 u: Prosinac 17, 2009, 21:30:16 poslijepodne »
evo da dignem temu i trebam pomoć..
danas dovezao kornjaču i terarij..
..bilo je problema kad sam ih stavio zajedno jednostavno su se stalno hrvale i nabacivale po akvariju i novopridošlu sam moral dalje udomiti jer nije išlo i nije mi se dalo gledat ih kak se tuku, al bit će joj dobro..

terarij (akvarij), nije onak veliki kak sam misli da bude, al sigurno je bolji nego ovaj do sad, dimenzije su 60x50x45 (dxšxv), i izdržat će do ljeta..
pošto nikad nisam ozbiljnije pristupal držanju kornjača, sada to namjeravam..
za sad nema filtracije, a moja stara kornjača je vraćena nazad u njen akvarij i bit će tamo dok ovaj ne uredim, a tu trebam pomoć (tito, kori)..

filtraciju ću odradit sa ovim vanjskim filterom kojeg ima serafil 900 i čini mi se da će bit dovoljan, pošto je tih i jak (do sad u akvariju, a za tank ću uzet slabiji tetraex 600, jer mi je ovaj previše,al da vas sad tu ne gnjavim), zanima me kako ste vi postavili ulaz i izlaz filtera (okomito il horizontalno i dal mi možete stavit koju slikicu da vidim kak to izgleda (da dobijem predodžbu, bio bih zahvalan)

lampe je tito bil napisal reptil glo, to je sa uva i uvb il nešt drugo da kupujem (ne se smijat ne znam i totalni sam početnik u ovome), za hot spot mogu običnu lampu il su posebne, i koliko dugo da lampe gore kroz 24 sata..

i ono zadnje kaj me muči, a to je kopno.. dal da joj ostavim samo toliko kopna da se može popest i "sunčat", il da joj omogućim da može i hodat.. (m,islim stavit oveći kamen (stijenu), u kut akvarija da se tu "sunča"

što se tiče vode i dna, tu mislim ić na šljunak granulacije oko 3-5 mm, jer mi je krupniji šljunak ružno vidjet u tanku, tu se valjda varam, al probat ću..

eto zahvaljujem na odgovorima i spreman sam za ovu priču  :) :up:

Offline TITO

• Punopravni član
« Odgovori #6 u: Prosinac 17, 2009, 22:15:35 poslijepodne »
Odgovorim ti sutra vecer

Offline ivborosa

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 33
« Odgovori #7 u: Prosinac 19, 2009, 10:11:05 prijepodne »
Pozdrav ljudozderu,

e ovak bio sam i u tim vodama pa znam ponesto o kornjacama, uglavnom kaj se tice poklopca i kopna najnaj bolja ideja kaj sam ja vidio ti je ova http://www.kornjace.com/modules/cjaycontent/index.php?id=30 na kraju tog linka, znaci kompletni poklopac napravis nekih 30,40cm visine i sam ga stavis na akvarij tak da akvarij mozes punit do vrha s vodom da dobis na prosoru, ove slike su od Filipa ak se nevaram, i to sam vidio u zivo i stvarno brutalno izgleda...on je kopno napravio kao neku plociscu i posudu s pjeskom za zenku....

pogledaj si slike i pitaj ak ti jos nekaj nije jasno...
e i da u tom poklopcu mora bit veca temperatura od temperature u vodi jer su sklone oboljevanju od upale pluca, ali ak stavis uva+uvb i spoticu s tim nebus imo problema
Akvaristika u srcu, teraristika u (cenzura) =) =)

Offline TITO

• Punopravni član
« Odgovori #8 u: Prosinac 20, 2009, 01:42:33 prijepodne »
Nisam stigao ranije, nazalost,

Rasvjeta se sastoji iz dva djela, jedan dio neonke koje daju UV rasvjetu, drugi dio je spotlampa koja grije punktualno kopno na svojih nekih 35°C.
Postoje i lampe koje i jedno i drugo daju ali nisam siguran jeli ih ima uzeti u hrvatskoj.

Kopno ovisi o tome dali je zenka ili je muzjak, ako je muzjak, onda moze biti samo mjesto da se sunca,
ako je zenka trebas imati na umu da joj napravis mjesto za polaganje jaja.
Neonke ti mogu 12-14 sati na dan goriti (ovisi o vremenskom dobu) dok spotlampu pustis samo nekih 6-8 sati da gori.

Dno mozes urediti kako zelis, kako ti se svidja. Dali to bio pjesak, ili kamenje, svejedno je za crvenouhe.

Ako sam sto preskocio, izvini, pitaj opet. U frci sam trenutno pa nestignem sve.
 ;)

Offline cann

• Punopravni član
« Odgovori #9 u: Prosinac 20, 2009, 13:26:45 poslijepodne »
hvala tito, još samo kaj se spot lampe tiče, to može bit obična kućna žarulja il baš posebna spotica ;)

i još da pitam UVA il UVB ? il jedno i drugo

Offline balen

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 33
« Odgovori #10 u: Prosinac 20, 2009, 13:32:01 poslijepodne »
spoticu imas kupit u svakom trgovackom centru vecem kosta ti oko 10 kn a tebi je bitan uvb spektar  :up:

Offline Nino G

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
« Odgovori #11 u: Prosinac 20, 2009, 15:28:56 poslijepodne »

"UVB" lampe sadrže i dobar dio UVA spektra (pogledaj spektralni dijagram na ambalaži). Inače, isključivo radijacija u UVB dijelu spektra (valna duljina 315-280nm) utječe na sintetiziranje vitamina D3 u koži.

Offline cann

• Punopravni član
« Odgovori #12 u: Prosinac 20, 2009, 16:14:12 poslijepodne »

"UVB" lampe sadrže i dobar dio UVA spektra (pogledaj spektralni dijagram na ambalaži). Inače, isključivo radijacija u UVB dijelu spektra (valna duljina 315-280nm) utječe na sintetiziranje vitamina D3 u koži.

eto konačno da si mi dao odličan odgovor, a nije zahebancija  :klap: :klap:

drugim riječima UVB lampu kupujem, hvala nino g  :up:

Offline TITO

• Punopravni član
« Odgovori #13 u: Prosinac 20, 2009, 17:33:27 poslijepodne »
Da nisi mozda krivo shvatio, UV rasvjeta je potrebna za zdrav razvoj zivotinje. Ti trebas kupiti/imati i jedno i drugo.
Dok UV rasvjetu imas primjer u neonkama (ima i drugih nacina ali ja ti preporucujem ovaj) spot lampa ti grije jedan
dio kopna na kojem se kornjaca zagrijava do svoje odredjene temparature.
To nema veze sa UV rasvjetom a nije nimalo manje vazno za tu vrstu kornjace.

Offline cann

• Punopravni član
« Odgovori #14 u: Prosinac 20, 2009, 17:39:19 poslijepodne »
kužim ja tito o čem se radi, sa UV rasvjetom il bolje rečeno pomoću Uv rasvjete se sintetiziraju vitamini i druge druge tvari potrebne za normalno funkcioniranje tijela, a spotica je tu samo kao neka vrsta "grijača", ak dobro kužim, a mi se čini da je tak... :up: ;)

Offline TITO

• Punopravni član
« Odgovori #15 u: Prosinac 20, 2009, 21:25:06 poslijepodne »
Jest, tako je. UI glavnom moras kupiti/imati i jedno i drugo.