Srpanj 18, 2025, 19:54:27 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Preuređenje/generalka  (Posjeta: 2097 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Mins

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Ženski   Lokacija: Zagreb
  • I mala riba je - riba.
Preuređenje/generalka
« u: Studeni 01, 2009, 19:14:42 poslijepodne »
Pozdrav,

imam mali Juwelov 60 akvarij sa živorotkama, par corya i neonkama (11 komada - prvobitno kao bebarij dok ne poodrastu, a sad ih se ne usudim staviti u Rio sa skalarima mada crvenonosne tetrice ne diraju...ali opet, u strahu su oči jako velike  :o010:)

uglavnom...odlučila sam uzeti staklo iste baze 60*30, ali sa 40 cm visine jer mi voda prska i preblizu je poklopcu, a kako sam dodavala rasvjetu ipak bih isparavanja malko smanjila, a i staklo je malo spigano pa eto malo promjene...i sad tu nastupaju neke dileme...

zanima me :
1. kolika je trajnost usitnjene lave i vulkanita te kako znam da sam je "iskoristila", stara je jedno 2-3 godine jer planiram slijedeće: izvaditi što više vode bez zamućivanja u pomoćni akvarij zajedno sa filterom, grijačem i aeracijom. Onda bilje u spremnik sa vodom te kad dođem do kraja sa isisavanjem vode izgrabiti do 2 cm šljunka i to sačuvati za završni dio vraćanja svega u novi akvarij.
Zatim ostatak podloge prosijati i oprati...posebno razdvojiti lavu (mljevenu), vulkanit te šljunak. Pa kad budem slagala novi stavljam novi supstrat (kupovni u kantici od sere), zatim "staru" lavu, vulkanit i te sitni šljunak i na kraju onaj sa vrha koji nije pran.
Zanima me da li je to u redu ili je bolje staviti sve novo osim dijela šljunka? Inače, usisavam redovito tjedno dio dna (posebno gdje pada hrana), a od bilja imam drva sa mahovinom, anubiasom, cryptocoryne, rogoliste i slično...
2. Kada se vidi da je vrijeme za generalku tj, koliko inače najduže netko ima biljni akvarij, a da mu ne manjka nutrijenata iz podloge koje se ne može nadomijestiti gnojidbom? Ispričavam se ako je gupo pitanje. :-[
Svaki prijedlog je dobrodošao. I hvala.
Btw, jel netko zna gdje ima lave za kupiti nekako je ne vidim u posljednje vrijeme.
 :)

Pet ribljih sloboda: site i kvalitetno hranjene, u ugodnom okruženju, bez ozljeda, boli i bolesti, sa slobodom prirodnog ponašanja i izostankom stresa i strahova.

Offline Area5189

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Dubrovnik/Zagreb
Odg: Preuređenje/generalka
« Odgovori #1 u: Studeni 01, 2009, 19:21:32 poslijepodne »
lave ti ima u gramatu,radnicka cesta
... Šaka suza, vrića smija, ča je život vengo fantažija? ...

Offline JSMOLC23

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 52
  • it's my life
« Odgovori #2 u: Studeni 01, 2009, 19:35:04 poslijepodne »
poz u principu bi samo trebala pojačati supstrat iovo vratit nazad jer imaš  nezahtjevno bilje to ti je moje mišljenje malo se još raspitaj i pogledaj po forumo

Offline Mins

• Punopravni član
  • I mala riba je - riba.
« Odgovori #3 u: Studeni 01, 2009, 23:30:43 poslijepodne »
Lava u Gramatu...zanimljivo...nisam znala da drže još šta osim građevinskog i slično bau-materijala...Lava mi je inače posebno draga jer je anubias voli prožimati korijenjem kad spuže sa mangrova, mopana.
Pet ribljih sloboda: site i kvalitetno hranjene, u ugodnom okruženju, bez ozljeda, boli i bolesti, sa slobodom prirodnog ponašanja i izostankom stresa i strahova.

Offline Coolmad666

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 44
« Odgovori #4 u: Studeni 01, 2009, 23:35:37 poslijepodne »
koliko košta u gramatu lava
Jebeš pijanstvo ako te nije poslje njega tri dana sramota

Offline Malky

• Trade Count: (+3)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
    • Akvarij NET
« Odgovori #5 u: Studeni 01, 2009, 23:36:04 poslijepodne »
zadnji put je bilo 5kn/kg.

Offline Coolmad666

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 44
« Odgovori #6 u: Studeni 01, 2009, 23:42:48 poslijepodne »
odlična cijena
Jebeš pijanstvo ako te nije poslje njega tri dana sramota

Offline Mins

• Punopravni član
  • I mala riba je - riba.
« Odgovori #7 u: Studeni 02, 2009, 18:32:02 poslijepodne »
Nadam se da je to "prava" lava...makes one think koliko ovi u pet shopovima zaista zarađuju :o

... i jel itko zna kako se vidi da je vulkanit dotrajao? Ili svi kupujete uvijek novo kad miješate podloge :)

Offline Mins

• Punopravni član
  • I mala riba je - riba.
« Odgovori #8 u: Studeni 02, 2009, 19:19:21 poslijepodne »
Evo malo fotki prije premještanja...staklo nije očišćeno tak da nije najbistrije... :-[
Svi savjeti  :zagrljaj: