Pozdrav,
imam mali Juwelov 60 akvarij sa živorotkama, par corya i neonkama (11 komada - prvobitno kao bebarij dok ne poodrastu, a sad ih se ne usudim staviti u Rio sa skalarima mada crvenonosne tetrice ne diraju...ali opet, u strahu su oči jako velike

)
uglavnom...odlučila sam uzeti staklo iste baze 60*30, ali sa 40 cm visine jer mi voda prska i preblizu je poklopcu, a kako sam dodavala rasvjetu ipak bih isparavanja malko smanjila, a i staklo je malo spigano pa eto malo promjene...i sad tu nastupaju neke dileme...
zanima me :
1.
kolika je trajnost usitnjene lave i vulkanita te kako znam da sam je "iskoristila", stara je jedno 2-3 godine jer planiram slijedeće: izvaditi što više vode bez zamućivanja u pomoćni akvarij zajedno sa filterom, grijačem i aeracijom. Onda bilje u spremnik sa vodom te kad dođem do kraja sa isisavanjem vode izgrabiti do 2 cm šljunka i to sačuvati za završni dio vraćanja svega u novi akvarij.
Zatim ostatak podloge prosijati i oprati...posebno razdvojiti lavu (mljevenu), vulkanit te šljunak. Pa kad budem slagala novi stavljam novi supstrat (kupovni u kantici od sere), zatim "staru" lavu, vulkanit i te sitni šljunak i na kraju onaj sa vrha koji nije pran.
Zanima me da li je to u redu ili je bolje staviti sve novo osim dijela šljunka? Inače, usisavam redovito tjedno dio dna (posebno gdje pada hrana), a od bilja imam drva sa mahovinom, anubiasom, cryptocoryne, rogoliste i slično...
2. Kada se vidi da je vrijeme za generalku tj, koliko inače najduže netko ima biljni akvarij, a da mu ne manjka nutrijenata iz podloge koje se ne može nadomijestiti gnojidbom? Ispričavam se ako je gupo pitanje.

Svaki prijedlog je dobrodošao. I hvala.
Btw, jel netko zna gdje ima lave za kupiti nekako je ne vidim u posljednje vrijeme.